Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.6.2013

Opava - Anonymní oznámení o uložení NVS v budově opavského Úřadu práce a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 13.06.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 60.000,- Kč.


Odcizení jízdního kola z pozemku rodinného domu na ulici Rovniny v Hlučíně

Dne 13.06.2013 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 06:15 hod. a 06:45 hod. dne 13.06.2013 vstoupil přes nezajištěná vrata na celooplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Rovniny v Hlučíně, kdy z přístřešku za domem odcizil neuzamčené pánské trackingové jízdní kolo značky Havytool stříbrnomodré barvy, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1995 z Hlučína celkovou škodu ve výši 7.500,- Kč.


Pokus vloupání do rekreační chaty na katastru obce Žimrovice

Dne 13.06.2013 v době kolem 05:00 hod. neznámý pachatel spáchal na katastru Hradce nad Moravicí, v části Žimrovice přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna se pokusil vniknout do jedné z rekreačních chat, což se mu nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, poněvadž byl při svém protiprávním jednání vyrušen a z místa činu utekl neznámo kam. Poškozené ženě ročníku narození 1947 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 540,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 13.06.2013 v 01:15 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistila v jednom z rodinných domů v obci Hněvošice muže ročníku narození 1970 z Hněvošic, kterých chvíli předtím v silně podnapilém stavu v místě společného bydliště slovně napadl svou družku (ženu ročníku narození 1974 z Hněvošic) a jejího sedmnáctiletého syna. Vzhledem k tomu, že i za přítomnosti přivolaných policistů se shora uvedený muž choval arogantně a agresivně a orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,23 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Případy vloupání do restaurace v areálu ČD Opava-východ na Jánské v Opavě objasněny

Dne 13.06.2013 v době kolem 00:15 hod. spáchal muž ročníku narození 1993 z Kravař přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po rozbití skleněné výplně okna vnikl do restaurace Jídelna u nádraží v areálu železniční stanice ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě, odkud však nic neodcizil, po vyrušení z místa činu utekl, přičemž poškozenému muži ročníku narození 1972 z Opavy-Kylešovic způsobil na zařízení celkovou škodu ve výši 3.000,- Kč. Po oznámení celého případu opavští policisté v 02:20 hod. téhož dne shora uvedeného dvacetiletého muže zadrželi na základě sděleného popisu a znalostí dané problematiky majetkové trestné činnosti na ulici Skladištní v Opavě, kdy dalším prošetřováním bylo zjištěno, že do stejné restaurace shodným způsobem vnikl již v nočních hodinách dne 08.06.2013 a dále v rámci prověřování vyšlo najevo, že se krádeže dopustil i v době kolem 19:15 hod. dne 12.06.2013 v prodejně A3 Sport v Nákupním centru Silesia na ulici Těšínské v Opavě. Celá záležitost je nadále v šetření a případná další trestná činnost výše uvedeného muže je v prověřování a v prošetřování ze strany opavských kriminalistů.


Poškození dveří supermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě

V noční době od 21:45 hod. dne 12.06.2013 do 04:45 hod. dne 13.06.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil skleněnou výplň křídla posuvných vstupních dveří do supermarketu Lidl, čímž způsobil této obchodní společnosti celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč. Do objektu prodejny vniknuto nebylo, nic nebylo odcizeno a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola od budovy bazénu na ulici Zámecký okruh v Opavě

Dne 13.06.2013 v době mezi 17:00 hod. a 19:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Zámecký okruh v Opavě přečin „Krádež“ tím, že ze stojanu před budovou Městských lázní odcizil uzamčené pánské horské jízdní kolo značky GT Avalange červenobílé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1970 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 7.600,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do restaurace LG Sportbar na ulici U Hřiště v Opavě-Kylešovicích

Dne 13.06.2013 v době mezi 16:00 hod. a 19:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici U Hřiště v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ tím, že otevřenými vstupními dveřmi vešel do objektu fotbalových kabin, kdy po vytlačení uzamčených dveří vnikl do restaurace LG Sportbar, která se nachází v 1. patře budovy, odkud odcizil různé druhy a množství krabiček cigaret, finanční částku na hotovosti 4.500,- Kč a 4 litrové láhve alkoholu různých značek, vše v hodnotě 15.160,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 2.000,- Kč. Poškozené opavské společnosti tak vznikla celková škoda ve výši 17.160,- Kč. Dále z restaurace odcizil volně odloženou dámskou kabelku bílé barvy, ve které byla dámská peněženka černostříbrné barvy s osobními doklady, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1975 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 1.200,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do budovy organizace SVČ na ulici Bezručové ve Vítkově

Neznámý pachatel spáchal na ulici Bezručové ve Vítkově přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v blíže neustanovené době od 19:00 hod. dne 12.06.2013 do 06:00 hod. dne 13.06.2013 vstoupil do areálu organizace SVČ (Střediska volného času), kdy se páčením balkónových dveří pokusil vniknout do budovy, což se mu nepodařilo, dále po vytlačení ventilačního okna vnikl do místnosti úklidové komory a následně do dalších místností, kanceláří a učeben, které prohledal, nic zde neodcizil, poškozené příspěvkové organizaci z Vítkova však byla na zařízení způsobena celková škoda ve výši 19.400,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Poškození Varovného a informačního systému v obci Zálužná

Neznámý pachatel spáchal v obci Zálužná přečin „Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení“ tím, že v neupřesněné době ode dne 01.06.2013 do dne 11.06.2013 poškodil koncový prvek Varovného a informačního systému Města Vítkov, který je součástí Jednotného systému varování a vyrozumění České republiky a jenž byl umístěn na betonovém sloupu elektrického vedení nízkého napětí, kdy přestřihl přívodní signálové kabely k reproduktorům, čímž jej učinil neupotřebitelným. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Případy vloupání do rodinného domu a krádeže v garážích ve Vítkově-Klokočově objasněny

Dne 13.06.2013 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1994 z Vítkova jako obviněného ze spáchání přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil tím, že :
1) v měsíci březnu letošního roku vnikl po vypáčení vstupních dveří do rodinného domu muže ročníku narození 1930 z Vítkova ve Vítkově, části Klokočov, ze kterého odcizil televizor, lampu na nahřívání, 2 litry slivovice, 6 litrů vína, dalekohled, videokameru, elektrickou ruční brusku, ruční elektrickou frézu, masážní stroj, plastový kufřík s vrtačkou a sadu vrtáků a sekáčů, vše v hodnotě 23.400,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 1.500,- Kč
2) začátkem měsíce května letošního roku po přeskočení oplocení vstoupil na pozemek rodinného domu muže ročníku narození 1959 z Vítkova, a to ve Vítkově, části Klokočov, kdy nezajištěnými vraty vešel do přilehlé garáže, odkud odcizil elektrickou okružní pilu a 2 kusy elektrických vrtaček, vše v hodnotě 4.600,- Kč, přičemž okružní pilu při svém útěku z důvodu vyrušení vlastníkem odhodil do křoví a elektrické vrtačky ponechal v garáži
3) v noční době ze dne 09.05.2013 na den 10.05.2013 ve Vítkově, části Klokočov odcizil z otevřené garáže u jednoho z rodinných domů motorovou pilu a finační částku 90,- Kč, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1971 z Radkova celkovou škodu ve výši 8.090,- Kč.
Devatenáctiletý muž se výše uvedených skutků majetkového chatakteru dopustil i přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě z března roku 2013 pravomocně odsouzen pro přečin „Krádež“, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody ve výměře 8 měsíců se zkušební dobou 14 měsíců. Jeho případná další trestná činnost je předmětem prověřování a prošetřování ze strany opavských kriminalistů.


Šíření poplašné zprávy, oznámení o uložení NVS (bomby) na Úřadu práce v Opavě

Dne 13.06.2013 opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Šíření poplašné zprávy“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že dosud neznámý pachatel v 08:04 hod. dne 13.06.2013 zatelefonoval na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, na kterou oznámil : „Na pracáku v Opavě je bomba“ a poté zavěsil. Na základě tohoto oznámení musela být Policií České republiky na dobu od 08:15 hod. do 11:30 hod. téhož dne provedena evakuace celkem 117 osob z budov Úřadu práce Opava na ulicích Bochenkova a Jánská v Opavě (70 zaměstnanců a 47 klientů) a dále musela být provedena uzávěra přilehlých ulic a prohlídka celkem tří budov ÚP Opava. Prohlídkou a provedeným šetřením bylo zjištěno, že uvedené oznámení je nepravdivé. V rámci opatření bylo nasazeno 42 policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě a z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, 6 opavských kriminalistů, 3 policejní psovodi, 5 stážníků Městské policie Opava a 4 hasiči Hasičského záchranného sboru Územního odboru v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem