Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.7.2009

Objasnění případů krádeží mobilních telefonů v Opavě a další události (10 případů) 


Podnapilý řidič v Kravařích

Dne 13.7.2009 kolem 07:15 hod. bylo policejní hlídkou dopravního inspektorátu na ulici Ludmily Hořké v Kravařích, na autobusové zastávce, před křižovatkou s ulicí Ivana Kubince, zastaveno a následně kontrolováno nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Transit, jedoucí ve směru jízdy z centra města na obec Štítinu. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1959 z Opavska. Řidič předložil hlídce veškeré doklady potřebné k provozu a řízení vozidla a dále byl policistou vyzván k provedení dechové zkoušky - odborného měření - pomocí digitálního přístroje Drager. Dechová zkouška řidiče byla pozitivní, s výsledkem 0,47 promile alkoholu v jeho dechu. Po pěti minutách byl výsledek dechové zkoušky opět pozitivní, s hodnotou 0,39 promile alkoholu v dechu. Jmenovaný se doznal k požití alkoholických nápojů před jízdou, byl si vědom spáchaného přestupku a s naměřenou hodnotou souhlasil. Po poučení nežádal lékařské vyšetření. Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby v Opavě, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Odcizení mobilního telefonu v Opavě – objasnění případů krádeží

Policejní orgán Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1993, jako podezřelého ze spáchání provinění krádeže na osobách. Prověřováním zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že podezřelý:

  1. Dne 30.6.2009 v době od 11:30 hod. do 11:45 hod. na ulici Olomoucké v Opavě, v prostoru před budovou firmy BOIS, odcizil z pravé ruky poškozeného, mladistvého muže ročníku narození 1994 z Opavy, jeho mobilní telefon zn. Samsung šedočerné barvy v hodnotě 1.000,- Kč. Poté podezřelý z místa činu utekl.
  2. Dne 11.7.2009 v době kolem 13:30 hod. na ulici Jaselské v Opavě, v prostoru před prodejnou s in-line bruslemi, po předchozím dotazu, zda by se nemohl podívat, kolik je hodin, vytrhl poškozenému (nezletilému ročníku narození 1997 z Opavy) z ruky jeho mobilní telefon zn. Nokia v hodnotě 4.500,- Kč.

Pachatel si  tedy přisvojil cizí věc, kterou měl jiný při sobě nebo na sobě a shora uvedeným protiprávním jednáním způsobil celkovou škodu ve výši 5.500,- Kč.


Odcizení zboží v hypermarketu Globus – pachatel známý

Komisař Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne  13.7.2009 trestní stíhání mladistvého ročníku narození 1991 z Opavy (chovance výchovného ústavu), jako obviněného ze spáchání provinění krádeže. Prověřováním zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že dne 12.7.2009 v 19:30 hodin shora jmenovaný odcizil v prodejních prostorách hypermarketu Globus v Opavě na ulici Těšínské, z regálů s vystaveným zbožím, drogistické zboží, a to kosmetiku zn. Adidas v hodnotě 329,- Kč, kosmetiku zn. Backham v celkové hodnotě 618,- Kč, kosmetiku zn. Naomi Campbal v hodnotě 309,- Kč, kosmetiku zn. Puma v hodnotě 299,- Kč a dvě čokolády zn. Studentská pečeť v celkové hodnotě 35,80 Kč. Obviněný s tímto zbožím v celkové hodnotě 1.590,- Kč přeskočil uzavřenou pokladnu bez zaplacení, přičemž byl za pokladnami zadržen pracovníkem ostrahy hypermarketu (mužem ročníku narození 1972 z Opavy). Zboží obviněný následně dobrovolně vrátil poškozenému majiteli, společnosti Globus se sídlem v Opavě.
Uvedeného jednání se obviněný dopustil i přesto, že byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzen, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě v měsíci září loňského roku, k trestu odnětí svobody nepodmíněně, s výměrou dvou měsíců.


Krádež vibrační desky v Hlučíně – pachatel neznámý

Dne 13.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 21:00 hod. dne 12.7.2009 do 04:30 hod. dne 13.7.2009 tím, že vnikl, bez užití zjevného násilí, na oplocený a nezajištěný pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Na Spojce v Hlučíně, části Bobrovníkách. Pachatel na tomto místě odcizil, ze zaparkovaného přívěsného vozíku, zde odloženou vibrační desku zelenomodré barvy v hodnotě 110.000,- Kč, ke škodě firmy z Opavy.


Odcizení osmi propan-butanových lahví v obci Dobroslavice – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se v době od 16:30 hod. dne 12.7.2009 do 07:05 hod. dne 13.7.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním tím, že v obci Dobroslavice, na ulici Přerovské, v prostoru u prodejny Tempo, vnikl, za užití zjevného násilí, po odstranění visacího zámku, do kovové klece sloužící k uskladnění propan-butanových lahví. Pachatel z tohoto skladovacího prostoru odcizil osm propan-butanových lahví (s náplní 10-ti kg propan-butanu). Poškozenému majiteli, společnosti Vitoraz Czech republic, s. r. o. se sídlem v Kralupech nad Vltavou, vznikla protiprávním jednáním pachatele celková škoda ve výši  10.400,- Kč.
Dne 13.7.2007 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci shora uvedeného trestného činu.


Krádež věcí v obci Dobroslavice – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně byly dne 13.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 22:45 hod. dne 12.7.2009 do 10:30 hod. dne 13.7.2009 tím, že  z volně přístupné letní zahrádky restaurace Pizzéria Club Kuželna v Dobroslavicích, na ulici Slezské, odcizil dva kompletní slunečníky zelené barvy s nápisem Radegast.
Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla způsobena celková škoda ve výši 15.470,- Kč, a to majiteli slunečníků, společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s. se sídlem v Plzni.


Zahoření uskladněných balíků papírů v Hradci nad Moravicí

Dne13.7.2009 kolem 12:45 hod. došlo k zahoření 12-ti balíků papíru, které byly uskladněny v areálu firmy Smurfit Kappa v Žimrovicích. Uvedené balíky papíru byly na místo dovezeny asi dvě hodiny před vznikem požáru. Požár byl uhašen před příjezdem hasičů a policejní hlídky Obvodního oddělní Policie České republiky z Hradce nad Moravicí. Na místě zasahoval Hasičský záchranný sbor Opava a Jednotka dobrovolných hasičů z obcí Žimrovic a Hradce nad Moravicí, kteří společně prováděli rozebírání balíku. Na místě si věc převzal do své kompetence vyšetřovatel opavských hasičů a jako možnou příčinu požáru uvedl možné zapadnutí hořlavých částic z výfuků při samotné přepravě balíků papírů anebo z výfuků vysokozdvižného vozíku při překládání balíků v areálu podniku.


Nález munice z II. světové války v obci Bohuslavice

Muž ročníku narození 1952 z Bohuslavic dne 13.7.2009 kolem 16:40 telefonicky oznámil na linku 158, že v lese za obcí Bohuslavice, ve směru na obec Závadu, nalezl dělostřelecký granát, ráže 100 mm, ruské výroby, pocházející z II. světové války. Na místo nálezu se dostavila policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Hlučín a policejní pyrotechnik, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění.


Nález munice z II. světové války v obci Háj ve Slezsku

Muž ročníku narození 1950 z Háje ve Slezsku dne 13.7.2009 kolem 15:50 hod. telefonicky oznámil na linku 158 nález dělostřelecké miny, ráže 82 mm, ruské výroby, pocházející z II. světové války, a to na hřbitově v obci Háj ve Slezsku, část Smolkov. Na místo se dostavila policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Hlučín a pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje – pracoviště Frýdek – Místek, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění.


Dopravní nehodovost

Za den 13.7.2009 byla v rámci Územního odboru vnější služby v Opavě šetřena jedna dopravní nehoda. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie České republiky 35.000,- Kč.


 

vytisknout  e-mailem