Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.7.2011

Opava - Tři případy krádeží peněženek s platebními kartami a další události (18 případů) 

Dopravní nehodovost
V průběhu středy 13.července 2011 šetřili dopravní policisté na Opavsku dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách byla jedna osoba zraněna lehce, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 5.500,- Kč.  
Vytrhl okapový svod, přitom poškodil klimatizační jednotku
Hlučínští policisté zahájili dne 13.července 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se pachatel dopustil dne 18.června 2011 v době kolem 01:45 hodin v Hlučíně na ulici Pode Zdí. Ze zdi budovy tamní restaurace vytrhl okapový svod s úchyty a přitom došlo k poškození menu boxu a osvětlené reklamní tabule. Současně došlo k vyvrácení klimatizační jednotky. Škoda na poškozeném menu boxu a reklamní tabuli byla majitelem dne 13.července 2011 vyčíslena na částku 15.881,- Kč, avšak škoda na klimatizační jednotce vyčíslena do současné doby nebyla. Hlučínští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody případ překvalifikovali, jak je shora uvedeno.
Vloupání do prodejny v obci Darkovice
K vloupání do prodejny smíšeného zboží na ulici Dlouhé v obci Darkovice došlo dne 13.července 2011 v době od 02:30 hodin do 06:20 hodin. Neznámý pachatel násilím odstranil visací zámek dvířek kovového boxu, jenž se nachází volně vedle budovy této prodejny. Do tohoto boxu pachatel následně vnikl a odtud odcizil deset nízkých plastových přepravek s pečivem v celkové hodnotě 786,- Kč. Odstraněním visacího zámku přitom způsobil dvousetkorunovou škodu, to vše opavskému obchodnímu družstvu.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
  
Odcizil dvě průmyslové kamery v hodnotě 35 tisíc korun
 
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 12. na 13.července 2011 v areálu Československého opevnění v Hlučíně – Darkovičkách. Odtud odcizil dvě na sloupech umístěné venkovní průmyslové bezpečností kamery. Pachatel tyto kamery odcizil poté, co předtím odřezal nosné kovové konzoly a přeříznul přívodní elektrický kabel a kabel video signálu. Škodu v předběžné výši 35.000,- Kč způsobil Slezskému zemskému muzeu v Opavě.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Pokus vloupání do domu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci a z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 13.července 2011 v době od 12:30 hodin do 14:30 hodin v Hlučíně na ulici Mírové náměstí. Pachatel, za užití zjevného násilí, poškodil páčením v místech zámku vchodové dveře domu. Přitom poškodil i dřevěný rám těchto dveří. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, pachateli se vniknout do domu nepodařilo. Přesto, poškozením dveří způsobil jedné hlučínské firmě škodu v předběžné výši 7.000,- Kč. Případ dále prošetřují hlučínští policisté.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Darkovice
Sedmačtyřicetiletý muž z Ostravy dne 13.července 2011 kolem půl druhé odpoledne telefonicky oznámil na tísňovou linku Policie České republiky čísla 158, že v lesním porostu na katastru obce Darkovice nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který si nalezenou dělostřeleckou minu ráže 120 mm převzal ke zneškodnění.
Vloupání do motorového vozidla v obci Šilheřovice
Skutku se dopustil neznámý pachatel dne 12.července 2011 v době od 20:00 hodin do 22:30 hodin v obci Šilheřovice na parkovišti před budovou Šilheřovického zámku. Nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního automobilu tovární značky Peugeot 306. Ze zavazadlového prostoru vozidla následně odcizil dámskou koženou kabelku, bílo hnědé barvy, v hodnotě 900,- Kč. Třicetiletá žena z Hlučínska měla v odcizené kabelce jeden pár letních kožených bot, svazek klíčů, 21 stravenek v celkové hodnotě 1.155,- Kč, permanentku do sportovní haly v hodnotě 2.000,- Kč a černou koženou peněženku s finanční hotovostí ve výši 850,- Kč, svými osobními doklady a doklady od vozidla. Neznámý pachatel ženě odcizil věci v celkové hodnotě 6.605,- Kč, přičemž na zařízení vozidla jí škodu nezpůsobil.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
K dalšímu případu vloupání do motorového vozidla došlo dne 13.července 2011 v době od 17:00 hodin do 19:00 hodin v Hlučíně na ulici Jahodové na komunikaci u zadní brány místního kempu. Na zde zaparkovaném osobnímu automobilu tovární značky Fiat Cinquecento neznámý pachatel vypáčil zámek pravých předních dveřích a vnikl dovnitř. Z vozidla, jehož majitelem je dvacetiletý občan Polské republiky, pachatel odcizil mobilní telefon značky Alcatel a černou koženou peněženku s finanční hotovostí 1.000,- Zlotých (v přepočtu 6.031,- Kč) a osobními doklady. Shora jmenovanému neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 7.177,- Kč, přičemž poškozením vozidla mu způsobil škodu ve výši 905,- Kč.
I tento případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Řídil vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek
Kravařští policisté provedli dne 13.července 2011 v době kolem 16:15 hodin v Kravařích, části Dvořisko, na ulici Ludmily Hořké silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Mitsubishi Colt. Vozidlo řídil ve směru jízdy na obec Štítinu šestadvacetiletý muž z Opavy. Na výzvu policisty se podrobil orientačnímu testu DrugWipe 5, který byl pozitivní na amfetamin. Přes další následnou výzvu policisty se ale řidič odmítl podrobit odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků biologického materiálu. Kravařští policisté mu zakázali mu další jízdu s vozidlem a řidičský průkaz mu nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Věc dále šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Po zadokumentování případ oznámí Odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích. Ve správním řízení hrozí řidiči peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, na dobu od jednoho roku do dvou let.
Odcizení jízdního kola
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 13.července 2011 v době od 20:15 hodin do 21:45 hodin v Kravařích na ulici Opavské. Ze stojanu na jízdní kola nacházejícího se před tamní restaurací odcizil zde lankovým zámek uzamčené pánské crossové jízdní kolo značky Max Bike, černé barvy. Osmadvacetiletému muži z Kravař způsobil neznámý pachatel škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
Nehoda v kolejišti
Cestou tísňové linky Policie České republiky bylo dne 13.července 2011 v 04:20 hodin oznámeno, že na železniční trati za objektem TQM, poblíž ulice U Cihelny v Opavě, došlo ke střetu osobního vlaku s osobou sedící v kolejišti. Na místo nehody dorazila osádka rychlé záchranné služby a opavští policisté, kteří lustrací v centrálním registru obyvatel zjistili, že se jedná o jednatřicetiletého Opavana. Z prvotního šetření mají policisté informaci, že shora jmenovaný v kolejišti seděl bezdůvodně a nereagoval ani na troubení vlaku. Přestože strojvedoucí intenzivně brzdil, střetu se sedícím mužem v kolejišti již nedokázal zabránit. Vlakem tou dobou cestovalo celkem 15 osob a žádná z nich zranění neutrpěla. Z důvodu srážky měl vlak pětaosmdesátiminutové zpoždění. K hmotné škodě na osobním vlaku nedošlo. Zraněný muž byl z místa nehody převezen vozidlem rychlé záchranné služby do opavské nemocnice, kde byl hospitalizován. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl zlomeninu pravé dolní končetiny a pohmoždění hlavy, s předpokládanou dobou léčení dvou měsíců.
Věc je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského obvodního oddělení.
Pracovní úraz na staveništi v Opavě

Operátorka Rychlé záchranné služby Opava dne 13.července 2011 krátce před sedmou hodinou ranní telefonicky oznámila na tísňovou linku Policie České republiky Opava, že na staveništi na ulici Těšínské v Opavě došlo k pracovnímu úrazu sedmapadesátiletého zaměstnance. Vozidlem rychlé záchranné služby byl zraněný muž převezen k ošetření do opavské nemocnice, kde byl následně hospitalizován, s doposud neustanovenou dobou léčení. Opavští policisté, kteří událost šetří, zjistili, že zraněný pracovník se snažil uprostřed haly posunout dvěstěpadesátikilogramový nosník, který byl opřený o jiný nosník. Jeho špatnou manipulací jej ale nosník přimáčkl na zádech. Opavští policisté budou prověřovat, zda nedošlo při manipulaci s nosníkem k porušení předpisů bezpečnosti práce, mimo jiné budou informovat příslušný Inspektorát práce.
Silně podnapilá žena slovně napadala jinou ženu
Opavští policisté zajistili dne 13.července 2011 kolem třinácté hodiny v Opavě – Kateřinkách na ulici Ratibořské třiašedesátiletou ženu z Opavska. Tato žena před jedním z panelových domů v silně podnapilém stavu slovně napadala devětasedmdesátiletou ženu z Opavy. Poškozená žena poté věc oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158 Policii České republiky. Vzhledem k tomu, že zasahující policisté podnapilé ženě v dechu naměřili hodnotu 1,86 promile alkoholu, převezli ji a následně umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Peněženku s platebními kartami ženě odcizil z nákupního vozíku
Případ krádeže peněženky oznámila opavským policistům dne 13.července 2011 šestačtyřicetiletá žena z Opavska. Dne 13.července 2011 v době od 16:50 hodin do 17:05 hodin nakupovala v hypermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě - Kateřinkách. Když se oznamovatelka nacházela v oddělení mléčných výrobků, sundala si svou koženou tašku z ramene a pověsila ji na háček nákupního vozíku. Poté, jak policistům sdělila, neměla vozík s taškou pod neustálým dohledem. Až po chvíli žena zjistila, že jí taška s věcmi chybí. V odcizené tašce měla poškozená žena dioptrické brýle v hodnotě 4.000,- Kč, fotoaparát značky Konika v hodnotě 6.000,- Kč, deštník a peněženku s finanční hotovostí 2.200,- Kč, svými osobními doklady a dvěma platebními kartami, vše v celkové hodnotě 13.300,- Kč.
Po dalších pár minutách okradená žena s pomocí zaměstnanců prodejny svou odcizenou tašku nalezla, a to v oddělení zdravé výživy. V tašce byly všechny shora uvedené věci, kromě finanční hotovosti a platebních karet. Poté, co na místo krádeže dorazili opavští policisté, zjistili, že přestože oznamovatelka své platební karty nechala ihned zablokovat, neznámý pachatel se pokusil z jejího účtu pár minut po krádeži neoprávněně vybrat peníze. Pachatel se peníze pokoušel vybrat z jednoho z opavských bankomatů, a to ve dvou pokusech. Oba pokusy byly naštěstí neúspěšné.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Peněženku ženě odcizil z tašky pověšené na nákupním vozíku  
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Těchto skutků se dopustil dne 13.července 2011 v době kolem 17:30 hodin v prodejně Albert na ulici Ratibořské v Opavě – Kateřinkách. V úseku zeleniny odcizil z nákupní tašky třiapadesátileté ženy z Opavy koženou peněženku (v hodnotě 1.000,- Kč) s finanční hotovostí 3.000,- Kč, osobními doklady a dvěma platebními kartami. Oznamovatelka měla tašku s peněženkou zavěšenou na nákupním vozíku, který měla dle jejích slov stále u sebe.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení.
Peněženku s platební kartou odcizil z odkládacího pultu v opavské prodejně
K třetímu případu odcizení peněženky s platební kartou došlo dne 13.července 2011 v době od 14:00 hodin do 15:00 hodin v prodejně novin a časopisů na ulici Horní náměstí v Opavě. Neznámý pachatel odcizil z odkládacího pultu v této prodejně koženou peněženku v hodnotě 800,- Kč s finanční hotovostí 2.500,- Kč, osobními doklady a platební kartou. Škodu pachatel způsobil jednašedesátileté ženě z Opavy.
I tento případ šetří opavští policisté. Neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Cenné rady policistů ke zmírnění rizik kapesních krádeží:
  • Svá zavazadla, taška, kabelky nikdy nespouštějte z dohledu
  • Noste tašku či kabelku pokud možno u těla. Uložíte-li zavazadlo v obchodě do nákupního koše či vozíku, mějte je stále na očích
  • Nenechávejte peněženku a jiné cennosti navrchu tašek či kabelek
  • Nenoste své osobní doklady v peněžence
  • Nikdy nenechávejte platební kartu bez dozoru
  • Chraňte platební kartu před kapesními zloději a ukládejte ji ve vnitřních kapsách tašek nebo ve vhodných pouzdrech
  • Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz
  • Při ztrátě či odcizení své platební karty proveďte okamžitou blokaci platební karty u peněžního ústavu, který Vám ji vydal, popřípadě věc oznamte prostřednictvím tísňové linky 158 Policii České republiky
  • Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty.
  
Vloupání do sklepního boxu

Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 12. na 13.července 2011 v Hlučíně na ulici Dr. E. Beneše. Po předchozím odstranění visacího zámku dveří jednoho ze sklepních boxů v domě, pachatel do tohoto vnikl a odtud odcizil: pánské horské jízdní kolo značky Olpran, dámské horské jízdní kolo značky Olpran a další pánské horské jízdní kolo nezjištěné značky. Z tohoto sklepa pachatel dále odcizil pět stanů, tři spací pytle, dva rybářské pruty značky Mistral Bavaria Carp, dva rybářské pruty zvané "Kapřák" a rybářský prut zvaný "Vláčecí". Všechny odcizené pruty byly navíc osázeny navijáky. Neznámý pachatel odcizil jednačtyřicetiletému muži z Hlučína věci v celkové hodnotě 14.780,- Kč, přičemž odstraněním zámku mu způsobil stokorunovou škodu.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Požár boudy v obci Ludgeřovice
K požáru boudy na ulici Rozvětvené v obci Ludgeřovice došlo dne 14.července 2011 v 02:30 hodin a byl oznámen anonymním občanem prostřednictvím linky tísňového volání čísla 150. Na místo se dostavili hlučínští policisté a členové Hasičského záchranného sboru Hlučín spolu se členy Sboru Dobrovolných hasičů obce Ludgeřovice, kteří požár uhasili. Šetření na místě byl přítomen také vyšetřovatel opavských hasičů, který uvedl, že požár vznikl cizím zaviněním. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na boudě pětačtyřicetiletého majitele byla vyčíslena na částku 2.000,- Kč. Požárem došlo také k poškození oplocení dosud nezjištěného majitele, se škodou ve výši 500,- Kč.
Věc je předmětem dalšího šetření ze strany hlučínských policistů.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem