Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.8.2011

Opava - Vloupání do motorových vozidel na Hlučínsku a další...(9 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 13.8.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, při které nebyla zraněna žádná osoba a hmotná škoda na majetku činí 11.000,- Kč.


Vloupání do motorových vozidel v Hlučíně, části Darkovičky

Dne 13.8.2011 zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil na katastru Hlučína, v části Darkovičky neznámý pachatel tím, že :
1) v době mezi 12:30 hod. a 12:45 hod. dne 13.8.2011 na odstavné ploše u vodárny směrem na obec Darkovice, a to u objektu opevnění zvaného Orel, vnikl po rozbití zadní skleněné výplně dveří zavazadlového prostoru do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fábia, odkud odcizil fotoaparát značky Nikon F60 v hodnotě 1.200,- Kč, fotoaparát značky Zorkij 4K (společně se čtyřmi výměnnými objektivy, expozimetrem, polarizačním filtrem, zaměřovacím nástavcem, drátěnou spouští) v koženkové brašně černé barvy značky Praktica v hodnotě 7.000,- Kč, dále odcizil koženkový batoh černé barvy v hodnotě 200,- Kč, který obsahoval 3 svítilny značky Daimon černé a zelené barvy v hodnotě 150,- Kč a svítilnu značky Energizer v hodnotě 200,- Kč, kdy odcizením těchto věcí způsobil poškozenému muži ročníku narození 1968 z Blanska škodu v celkové výši 8.750,- Kč a rozbitím zadní skleněné výplně na dveřích zavazadlového prostoru automobilu pak škodu ve výši 4.000,- Kč
2) v době mezi 11:50 hod. a 13:00 hod. dne 13.8.2011 na parkovišti u opevnění zvané Alej ve směru na obec Šilheřovice dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do zavazadlového prostoru zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, ze kterého odcizil plátěnou tašku značky HM hnědobílé barvy v hodnotě 100,- Kč s dámskou koženou peněženkou černé barvy v hodnotě 200,- Kč, ve které se nacházela platební karta, různé slevové kartičky a mince v hodnotě 40,- Kč, dále se v plátěné tašce nacházela pánská koženková náprsní taška černé barvy v hodnotě 100,- Kč, která obsahovala různé osobní doklady a svazek klíčů v hodnotě 150,- Kč, přičemž odcizením těchto věcí způsobil poškozené ženě ročníku narození 1946 z Hlučína celkovou škodu ve výši 590,- Kč.


Kontrola řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v Kravařích, části Kouty

Dne 12.8.2011 v době kolem 22:45 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěli a kontrolovali na ulici Hlučínské v Kravařích, části Kouty řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1989 z Dolní Lutyně, okres Karviná, který výše uvedený automobil řídil po předchozím požití omamných a psychotropních látek či jedů, kdy testem za pomocí testeru Drugwipe 5+ bylo zjištěno, že je pozitivní na návykovou látku canabis. Dvaadvacetiletý muž se následně na výzvu policistů podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je i nadále v šetření.


Odcizení motorového vozidla na ulici Chaloupky v obci Kobeřice

V noční době od 21:00 hod. dne 12.8.2011 do 08:00 hod. dne 13.8.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Chaloupky v obci Kobeřice přečin „Neoprávněné užívání cizí věci“ a přečin „Krádež“ tím, že se zmocnil zde zaparkovaného a uzamčeného dodávkového motorového vozidla tovární značky Škoda 136 Pick-up tmavě modrozelené barvy, registrační značky OPA 48-20 v hodnotě 20.000,- Kč, kdy se v nákladovém prostoru automobilu nacházel hliníkový roztahovací třímetrový metr, ve kterém je zabudována vodováha v hodnotě 6.000,- Kč, elektrická vrtačka červené barvy v hodnotě 3.000,- Kč, aku vrtačka značky Acis zelené barvy v hodnotě 2.500,- Kč, plátková pilka na dřevo v hodnotě 200,- Kč, pistole na vytlačování pěny v hodnotě 400,- Kč, 4 kusy montážní pěny v hodnotě 416,- Kč, 50 kusů turbo šroubů v hodnotě 200,- Kč a 20 kusů bílých plastových okenních klik v hodnotě 600,- Kč., čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1967 z Kobeřic způsobena celková škoda ve výši 33.316,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Krnovské v Opavě

V blíže neupřesněné době od 18:00 hod. dne 12.8.2011 do 13:00 hod. dne 13.8.2011 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Krnovské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení petlice dveří vnikl do sklepního boxu muže ročníku narození 1977 z Opavy, odkud odcizil již neuzamčené pánské jízdní kolo značky Dema modré barvy v hodnotě 6.000,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 200,- Kč. Celková škoda tak činí 6.200,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do restaurace Lesanka v areálu fotbalového hřiště v obci Slavkov

Dne 13.8.2011 v době od 00:45 hod. do 10:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Černá cesta v obci Slavkov přečin „Krádež“ tím, že v areálu fotbalového hřiště po odstranění 2 visacích zámků s petlicemi si otevřel mříže, jenž chrání okno vedoucí do restaurace Lesanka, kdy dále po vypáčení tohoto okna vnikl dovnitř, odkud odcizil několik balení cigaret různých značek v hodnotě 5.000,- Kč, 2 litrové láhve alkoholu značky Slivovice Jelínek v hodnotě 1.400,- Kč a 1 litrovou láhev alkoholu značky Jagermaister v hodnotě 700,- Kč. Odcizením věcí vznikla škoda ve výši 7.100,- Kč a na poškozeném zařízení pak škoda ve výši 1.000,- Kč, vše ke škodě poškozené organizaci TJ Sokol Slavkov. Celková hmotná škoda tak činí 8.100,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do haly v areálu pily v obci Jakartovice, část Deštné

Dne 12.8.2011 v době mezi 20:00 hod. a 20:20 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu místní pily v obci Jakartovice, část Deštné přečin „Krádež“ tím, že po vykopnutí dřevěného zaslepení dveřního otvoru vnikl do haly, ze které odcizil volně odložený ruční elektrický hoblík modré barvy v hodnotě 2.000,- Kč a elektrickou ruční okružní pilu v hodnotě 1.500,- Kč, přičemž na zařízení škodu nezpůsobil. Poškozené společnosti Trlica Litultovice tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Malé Heraltice

Dne 13.8.2011 v době kolem 12:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích stavěla a kontrolovala v obci Malé Heraltice řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, a to muže ročníku narození 1969 z Opavy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky na předchozí požití alkoholických nápojů, kdy u něj byly zjištěny hodnoty 0,40 promile, 0,35 promile, 0,34 promile a 0,32 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s výsledky odborného měření souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal a na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zajištění dvou silně podnapilých mužů na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 12.8.2011 ve 23:45 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila ve vestibulu hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě muže ročníku narození 1981 z Opavy a muže ročníku narození rovněž 1981 z Opavy-Kylešovic, kteří chvíli předtím v silně podnapilém stavu poškodili v Obchodním centru Silesia Tesco Opava čistící stroj značky Tennant T3 fast, čímž způsobili firmě Nový úklid Praha celkovou škodu ve výši 4.500,- Kč. Vzhledem k tomu, že prvnímu z výše jmenovaných mužů byla orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager naměřena hodnota 2,62 promile alkoholu v dechu, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Druhý z výše uvedených pachatelů přestupku proti majetku nebyl pro svou silnou podnapilost schopen dechovou zkoušku provést a u něj bylo rovněž rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.
Dne 13.8.2011 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání jednoho ze shora uvedených mužů, a to muže ročníku narození 1981 z Opavy jako obviněného ze spáchání zločinu „Násilí proti úřední osobě“ a přečinu „Vyhrožování s cílem působit na úřední osobu“, kterých se měl dopustit tím, že dne 13.8.2011 v době kolem 00:40 hod., v průběhu eskorty a umísťování jeho osoby na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, v úmyslu působit na výkon pravomocí úřední osoby, vyhrožoval zakročujícím opavským policistům slovy : „Až budu venku, tak si Vás najdu a zmlátím“, přičemž následně po umístění do cely v budově PZS ve svých výhrůžkách pokračoval a v okamžiku, kdy zakročující hlídka na žádost ošetřujícího personálu vešla do cely, tak třicetiletý muž fyzicky napadl jednoho z policistů, kdy se k němu rozběhl a kopl jej bosou nohou do oblasti pravé ruky, čímž mu způsobil zranění (zlomeninu článků prstů pravé ruky) s dobou léčení přibližně 6 týdnů. Druhého policistu rovněž fyzicky napadl, kdy jej udeřil dlaní do oblasti genitálií, zranění mu však nezpůsobil. Po vystřízlivění byly s obviněným mužem provedeny nutné procesní úkony, po kterých byl propuštěn ze zadržení na svobodu. Vše je předmětem dalšího prošetřování a prověřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem