Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.9.2013

Opava - Kontrola mládeže v restauracích na Vítkovsku a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 13.9.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 142.500,- Kč.


Vloupání do rodinného domu na ulici Zahradní v Dolním Benešově

Dne 13.9.2013 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v noční době od 23:50 hod. dne 12.9.2013 do 06:00 hod. dne 13.9.2013 na ulici Zahradní v Dolním Benešově vstoupil po přelezení oplocení na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy po vytlačení sklopného okna vnikl do kotelny a dále do obytných částí tohoto domu, odkud odcizil finanční částku na hotovosti 24.200,- Kč a 9 kusů stravenek v hodnotě 700,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1963 z Dolního Benešova způsobena celková škoda ve výši 24.900,- Kč.


Vloupání do skladu firmy Klia CZ na katastru obce Píšť

Dne 13.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 14:00 hod. dne 10.9.2013 do 08:30 hod. dne 13.9.2013 v areálu průmyslové zóny na katastru obce Píšť vnikl doposud nezjištěným způsobem do uzavřených prostor skladu společnosti Klia CZ spol. s r.o. Bohuslavice, odkud odcizil 7 kusů kartonů obkladů s neznámým motivem, 20 kusů kartonů mramorových obkladů a 25 kusů kartonů obkladů imitace dřeva, čímž byla shora uvedené poškozené společnosti způsobena celková škoda ve výši 16.000,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 13.9.2013 v 17:00 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1955 z Březové, že před chvíli přišel její manžel (muž ročníku narození 1953 z Březové) do společného místa bydliště v silně podnapilém stavu a slovně jí napadá, přičemž jeho agresivita se stupňuje. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí, která zjistila, že šedesátiletý muž je opravdu v silně podnapilém stavu, chová se arogantně, agresivně a jeho jednání může přerůst ve fyzické napadání, proto zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 13.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1985 z Bruntálu, neboť tento byl v době kolem 21:45 hod. dne 12.9.2013 ze strany policejní hlídky z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěn a kontrolován na ulici Těšínské v Opavě jako řidič osobního motorového vozidla značky Peugeot 206, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je tento sedmadvacetiletý muž v této chvíli neřidič, poněvadž má rozhodnutím Městského úřadu v Bruntále z dubna letošního roku vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel a tudíž svým chováním a jednáním mařil výkon rozhodnutí jiného orgánu veřejné moci tím, že vykonával činnost, která mu byla zakázána.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici A.Sovy v Opavě-Kateřinkách

V blíže neustanovené době od 19:00 hod. dne 12.9.2013 do 05:30 hod. dne 13.9.2013 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Katřinkách přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení zámku dveří vstoupil do společných sklepních prostor tohoto domu, kdy po vytržení oka petlice dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1953 z Opavy-Kateřinek, ze kterého odcizil pánské horské jízdní kolo s elektromotorem značky Merida žluté barvy v hodnotě 20.000,- Kč a pánské horské jízdní kolo s elektromotorem značky Sprinter stříbrné barvy v hodnotě 20.000,- Kč, přičemž škoda na petlici dveří boxu nevznikla. Shora uvedenému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 40.000,- Kč a škoda na vypáčeném zámku dveří poškozené organizaci Společenství vlastníku bytových jednotek doposud stanovena nebyla. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do garáže a sklepů na ulicích Hradecká, Rooseveltová a E.Krásnohorské v Opavě

V blíže nezjištěné době 15:00 hod. dne 11.9.2013 do 09:30 hod. dne 13.9.2013 neznámý pachatel spáchal ve Statutárním městě Opava přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že :
1) po rozlomení vložky zámku dveří vnikl do garáže jednoho z bytových domů na ulici Hradecké v Opavě, kterou prohledal, nic zde neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1930 z Opavy však na zařízení vznikla škoda ve výši 250,- Kč
2) po rozlomení vložky zámku dveří vstoupil do společných sklepních prostor jednoho z bytových domů na ulici Rooseveltové v Opavě, kdy po odstranění kovové petlice s visacím zámkem dveří vnikl do další chodby ve sklepních prostorách domu, které prohledal, nic zde neodcizil, poškozené organizaci Společenství vlastníků bytových jednotek však vznikla celková škoda ve výši 1.200,- Kč
3) po rozlomení vložky zámku dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1945 z Opavy, a to v jednom z panelových domů na ulici Elišky Krásnohorské v Opavě, odkud odcizil 1 pár pánské kožené obuvi, pánské maskáčové kalhoty, plastový kufr s elektrickou příklepovou vrtačkou a s příslušenstvím, 2 prací prášky značky Woolite, aviváž značky Lanza, školní aktovku, dámskou sportovní tašku značky Adidas, elektrickou ruční svítilnu a pánskou bundu, přičemž tyto odcizené věci byly následně nalezeny za tímto domem a poškozenému muži tak vznikla pouze škoda na zařízení ve výši 250,- Kč.
Celková škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 1.700,- Kč a případy šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení finanční částky v bytě osoby seniorského věku na ulici Krnovské v Opavě

Dne 13.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 10.9.2013 v době kolem 12:00 hod. neznámý pachatel v jednom z bytových domů na ulici Krnovské v Opavě využil lstí a uvedení v omyl poškozené osoby seniorského věku (ženy ročníku narození 1924 z Opavy) a pod záminkou vrácení peněz ze sociálního zabezpečení neoprávněně vnikl do jejího bytu, kdy využil její nepozornosti a odcizil jí finanční částku na hotovosti 10.000,- Kč a šperky ze žlutého kovu (2 páry náušnic, 4 řetízky, 2 přívěšky, zlomkové zlato a 2 pamětní mince ze žlutého kovu) v hodnotě 39.000,- Kč. Shora uvedené poškozené devětaosmdesátileté ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 49.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s opavskými kriminalisty.


Odcizení jízdního kola z chodby bytového domu na ulici Drůbeží trh v Opavě

V blíže neustanovené době od 19:00 hod. dne 12.9.2013 do 05:00 hod. dne 13.9.2013 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Drůbeží trh v Opavě přečin „Krádež“ tím, že ze společné chodby ve 4. patře tohoto domu odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Ghost modelu SE 3000 bílé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1987 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 18.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 13.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1986 z Vítkova, neboť tento byl ze strany vítkovských policistů stavěn a kontrolován ve Vítkově, část Podhradí, a to v době kolem 09:45 hod. dne 13.9.2013 jako řidič osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je v současné době neřidič, poněvadž má rozhodnutím Městského úřadu ve Vítkově z července letošního roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 2 let, tedy až do srpna roku 2015.


Kontrola mladistvých osob v restauracích na Vítkovsku

Dne 13.9.2013 v době mezi 20:00 hod. a 22:00 hod. byla na teritoriu Obvodního oddělení PČR ve Vítkově provedena bezpečnostní akce s názvem „Mládež a alkohol“, která se zaměřila na restaurační a obdobná zařízení s kontrolou možného prodávání a podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18-ti let. Tohoto opatření se zúčastnila policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově, pracovnice OSPODu Městského úřadu ve Vítkově a 2 strážníci Městské policie Vítkov. V restauraci Na půlce na ulici Školní ve Vítkově byly zjištěny dvě podnapilé mladistvé osoby (sedmnáctiletý mladík z Vítkova a šestnáctiletý mladík z Opavy), kdy orientačními dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager byla u staršího z kontrolovaných mladíků naměřena hodnota 0,71 promile alkoholu v dechu a u druhého jmenovaného mladíka byla naměřena hodnota 0,55 promile alkoholu v dechu. Obě nezletilé osoby byly následně předány v místech bydliště rodičům a vše je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy se bude zjišťovat, kdo těmto osobám prodal či podal alkoholické nápoje, kdo jim tudíž alkohol umožnil požívat.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem