Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.11.2009

Odcizení finanční částky v restauraci, poškození motorového vozidla a další...(13 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

Dne 14.11.2009 v době kolem 02:15 hod. policejní hlídka z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava prováděla výkon noční služby na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla, a to muže ročníku narození 1985 z Hradce nad Moravicí, který řídil automobil ve směru do centra města. Řidič byl vyzván k předložení všech dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, zda-li není ovlivněn alkoholickými nápoji. První toto odborné měření bylo s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,78 promile alkoholu v jeho dechu, opětovná dechová zkouška vyzněla rovněž pozitivně s naměřenou hodnotou 0,71 promile alkoholu v jeho dechu. Čtyřiadvacetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Odcizení zboží v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě – známý pachatel

Dne 14.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1980 z Opavy, neboť tento dne 13.11.2009 v době kolem 17:45 hod. v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě odcizil volně vystavené zboží v celkové hodnotě 545,- Kč, se kterým bez zaplacení prošel prostorem pokladen, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán opavským policistům. Výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se devětadvacetiletý muž dopustil přesto, ačkoliv byl za obdobný skutek v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro trestný čin „Loupež“, za který mu byl uložen trest odnětí svobody nepodmíněně v délce trvání 3 let se zkušební dobou do října 2010.


Zajištění podnapilého muže na PZS v Opavě k vystřízlivění

Dne 14.11.2009 v 08:40 hod. oznámil anonym na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že před hernou Žabka na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích leží na zemi neznámý muž v silně podnapilém stavu a budí veřejné pohoršení u kolemjdoucích občanů. Na místo byli ihned vysláni policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří v silně podnapilé osobě zjistili, že se jedná o muže ročníku narození 1951 z Raduně. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,92 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.

 

 

Odcizení volně odložené peněženky ze stolu v herně Nonstop na ulici Osada Míru v Dolním Benešově – neznámý pachatel

Dne 14.11.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 14.11.2009 v době kolem 04:20 hod. v herně Nonstop, která se nachází na sídlišti ulice Osada Míru v Dolním Benešově, odcizil volně odloženou koženkovou peněženku černé barvy v hodnotě 50,- Kč, kterou si poškozený muž ročníku narození 1971 z Dolního Benešova položil na stůl před sebe a následně vedle ní usnul. V odcizené peněžence se nacházely 2 platební karty v hodnotě 600,- Kč, různé osobní doklady, finanční hotovost 20 Euro (v přepočtu 510,- Kč) a finanční částka na hotovosti ve výši 300,- Kč, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková škoda ve výši 1.460,- Kč.


Odcizení zemědělské frézy ze zahrady rodinného domu v obci Brumovice, část Pustý Mlýn – neznámý pachatel

V době od 20:30 hod. dne 13.11.2009 do 08:45 hod. dne 14.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v obci Brumovice, část Pustý Mlýn trestný čin „Krádež“ tím, že z nezajištěné zahrady v zadní části rodinného domu muže ročníku narození 1968 z Brumovic odcizil zemědělskou jednonápravovou frézu domácí výroby, opatřenou motorem Jawa 500 OHV, roku výroby 1931, o objemu 498,7 cm3 a při výkonu 13 kW, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková škoda ve výši 35.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Poškození motorového vozidla na ulici Mlýnské v Opavě – neznámý pachatel

V době od 21:00 hod. dne 13.11.2009 do 11:15 hod. dne 14.11.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Mlýnské v Opavě, v prostoru křižovatky s ulicí Polní, trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Opel Astra Caravan, kdy na tomto ulomil pravé a levé zpětné zrcátko, promáčkl přední kapotu, pravý přední blatník a levé přední dveře vozidla a dále ulomil plastový rámek k uchycení přední registrační značky. Na vozidlo dále nalepil celkem 31 ks barevných samolepek s motivy Slezského fotbalového klubu a polského fotbalového klubu WKS Wroclaw. Poškozenému muži ročníku narození 1966 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení finanční hotovosti v restauraci Absolut bar na ulici Zámecký okruh v Opavě – neznámý pachatel

Dne 14.11.2009 v době kolem 00:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Zámecký okruh v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že v restauraci Absolut bar, při hraní na výherních automatech, přistoupil k poškozenému muži ročníku narození 1971 z Opavy a z přední kapsy zahradnických montérek mu odcizil finanční částku ve výši 30.000,- Kč. Poškozený muž si toho všiml, uchopil neznámého muže z boku za rukáv bundy, ten se mu však vysmekl a utekl i s finanční hotovostí ven z restaurace neznámo kam. Ke zranění poškozeného muže nedošlo, kdy případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

 

Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem omamných látek v obci Jamnice

Dne 14.11.2009 ve 13:10 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích mezi obcemi Stěbořice a Jamnice, ve směru na obec Jamnice, stavěn a kontrolován řidič osobního motorového vozidla tovární značky Opel Kadett, a to muž ročníku narození 1988 z Velkých Heraltic. U tohoto řidiče byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, dále byl vyzván k podrobení se testu na požití návykových látek, čemuž rovněž vyhověl. Orientační drogový test přístrojem Drugwipe 5+ vyzněl pozitivně s výsledkem na látku Cannabis. Jednadvacetiletý muž byl poté vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření s odběrem biologických látek (krve), čemuž vyhověl. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 14.11.2009 v 17:15 hod. byl před restaurací Absolut bar na ulici Zámecký okruh v Opavě policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava zajištěn muž ročníku narození 1976 z Opavy, který v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitální přístrojem Drager vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 2,44 promile alkoholu v jeho dechu) slovně napadal hosty baru. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy v průběhu služebního zákroku začal shora uvedený muž před policisty utíkat, po dostižení kladl aktivní odpor a proto museli policisté použít donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany a byly mu přiloženy pouta. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění zúčastněných osob ani ke škodě na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě

Dne 14.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1960 z Píště, neboť tento dne 14.11.2009 v době kolem 20:15 hod. po předchozím požití alkoholických nápojů řídil po ulici Těšínské v Opavě osobní motorové vozidlo značky Renault Laguna, kdy byl stavěn a kontrolován opavskou policejní hlídkou. Na vyzvu předložil veškeré doklady potřebné k provozu a řízení motorového vozidla, dále byl vyzván k odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním analyzátorem Alco-sensor, které vyznělo pozitivně s hodnotou 2,09 promile alkoholu v jeho dechu. Opakovaná dechová zkouška byla rovněž pozitivní s naměřenou hodnotou 1,92 promile alkoholu v jeho dechu. Ve stavu vylučující způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, tedy vykonával činnost, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí, nebo způsobit škodu na majetku. Devětačtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Hradci nad Moravicí

Dne 14.11.2009 ve 21:20 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí stavěli a kontrolovali poblíže autobusové zastávky U školy na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí ve směru na obec Kajlovec jedoucí osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia combi, kdy po předložení veškerých dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla bylo zjištěno, že řidičem je muž ročníku narození 1954 z Prostějova. Vzhledem k zápachu alkoholu z dechu a jeho vrávoravé chůzi byl tento muž policisty vyzván, aby se podrobil odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,61 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní s hodnotami 1,69 promile a 1,73 promile alkoholu v jeho dechu. S naměřenými hodnotami pětapadesátiletý muž souhlasil, o lékařské vyšetření s odběrem biologických látek (krve nebo moči) nepožádal, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření, přesto shora uvedený muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava

V době od 22:00 hod. dne 13.11.2009 do 02:00 hod. dne 14.11.2009 se v okrese Opava uskutečnila dopravně bezpečnostní akce s označením „Y“ (zaměřená na zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, na kontrolu cyklistů, na řízení motorových i nemotorových vozidel po předchozím požití alkoholických nápojů, na pátrání po hledaných či pohřešovaných osobách a odcizených věcech). Policejní akce se účastnilo celkem 20 policistů opavského okresu, kteří zjistili 20 dopravních přestupků.


Dopravní nehodovost

Dne 14.11.2009 došlo v okrese Opava k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, s hmotnou škodou na majetku ve výši 30.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem