Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.11.2012

Opava - Případ domácího násilí na Kravařsku a další události (8 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy dne 14.listopadu 2012 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 94.000,- Kč.
Nález munice pocházející z II. světové války v obci Závada
Devětadvacetiletý občan Závady dne 14.listopadu 2012 v době kolem 11:35 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že na staveništi nového rodinného domu v obci Závada nalezl při provádění výkopových pracích munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik Pyrotechnické služby Policejního prezídia, expozitury Frýdek – Místek, který si následně nalezené náboje do ruční palné zbraně převzal ke zneškodnění.
Je podezřelý z nebezpečného vyhrožování. Policisté násilnou osobu vykázali ze společného obydlí  
Kravařští policisté zajistili dne 13.listopadu 2012 v době kolem 23:20 hodin v jedné z obcí na Kravařsku dvaačtyřicetiletého muže. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, v místě bydliště v silně podnapilém stavu napadl nejdříve slovně a poté i fyzicky svou družku. Agresivní muž ženě vyhrožoval zabitím, čímž v ní budil důvodnou obavu, že své vyhrůžky naplní. Dorazivší kravařští policisté následně tohoto muže, jak je výše uvedeno zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podnapilému muži naměřena v dechu hodnota 2,23 promile alkoholu.
Na podkladě následných provedených úkonů a šetření kravařských policistů bylo zjištěno, že nejméně od roku 2010 mělo docházet ve společně obývaném bytě obou partnerů, v soukromí, opakovaně a se stupňující tendencí, ze strany shora jmenovaného vůči jeho družce k psychickému i fyzickému násilí: počínaje slovními urážkami, schválnostmi, bránění v užívání věcí, ponižováním, hrubým jednáním i drobným ublížením na zdraví, vyhrožování zabitím. K tomuto mělo docházet ze strany podezřelého zejména pod vlivem alkoholu, kdy se jeho agresivita měla postupně zvyšovat. Ohrožená žena v minulosti žádný incident Policii České republiky neoznámila z obavy o celkové zhoršení situace a ani nevyhledala lékařské ošetření.
Z provedeného šetření tedy vyplývá, že k násilí podezřelého muže mělo docházet v soukromí ve společném domě, prokazatelně se jedná o násilnou osobu, přičemž nelze zpochybnit jednotlivé role. Podezřelý měl své jednání v podobě urážek a vyhrůžek proti ohrožené osobě opakovat a stupňovat. Z tohoto důvodu policisté shledali jednoznačné důvody pro využití zákonného oprávnění, na podkladě kterého podezřelého muže dne 14.listopadu 2012 vykázali ze společného obydlí s ohroženou osobou a společných prostor rodinného domu. Předmětné oprávnění o vykázání proti shora jmenovanému bylo užito, jelikož z výše uvedené charakteristiky případu lze důvodně předpokládat, že se vykázaná osoba může dopustit nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, protože v protiprávním jednání tohoto muže je zřejmá opakovanost, postupný nárůst intenzity, je jasná role mezi násilnou a ohroženou osobou, kdy k tomuto jednání mělo docházet v soukromí společného obydlí.
Případ je předmětem dalšího prověřování ze strany Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě.
Podvodné vylákání peněz
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu podvodu. Činu se dopustil dne 13.listopadu 2012 v opavské herně na ulici Pekařské. Po neoprávněné manipulaci na jednom z výherních automatů na tomto navolil finanční částku 19.500,- Kč, která mu byla následně neoprávněně vyplacena obsluhou herny. Škodu ve výši 19.500,- Kč způsobil neznámý pachatel jedné společnosti se sídlem v Uherském Hradišti.
Případ dále prověřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Byl přistižen při krádeži zboží
 
Opavští policisté sdělili dne 14.listopadu 2012 dvacetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 14.listopadu 2012 v době kolem 18:45 hodin v Opavě na ulici Těšínské v hypermarketu Lidl. Z prodejního regálu měl odcizit tři čokolády v celkové hodnotě 44,70 Kč. Odcizené zboží měl shora jmenovaný schovat pod bundu a tako měl projít prostorem pokladen bez zaplacení. Za pokladnami byl ale zastaven zaměstnancem bezpečnostní služby, který na místo přivolal Policii České republiky.
Dorazivší opavští policisté následně podezřelého muže předvedli na policejní služebnu v Opavě, kde ve svých databázích zjistili, že muž byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu Opava byl v měsíci březnu tohoto roku odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, se zkušební dobou do prosince roku 2013. Vzhledem k pokračování trestné činnosti podezřelého muže, policisté ho téhož dne dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely územního odboru Opava. Dnešního dne bude zadržený muž eskortován před soudce Okresního soudu v Opavě, který rozhodne o jeho potrestání. O zadržení muže policisté informovali Okresní stání zastupitelství v Opavě. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Je podezřelý z padělání lékařské zprávy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání

Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 13.listopadu 2012 čtyřiatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Prvního výše uvedeného přečinu se měl podezřelý muž dopustit v měsíci dubnu tohoto roku tím, že před Oddělením dopravních přestupků Magistrátu města Opavy, s pracovištěm na ulici Krnovské, předložil lékařskou zprávu, jež se týkala jeho ošetření v jedné ortopedické ambulanci. Tato jím předložená lékařská zpráva měla prokázat jeho nevinu ve věci dopravní nehody, ke které došlo v měsíci říjnu loňského roku a ze které byl rozhodnutím správního orgánu Odboru dopravy Magistrátu města Opavy v měsíci březnu tohoto roku uznán vinným. Ze sdělení ošetřujícího lékaře a příslušné zdravotní pojišťovny ovšem vyplývá, že ošetření zranění podezřelého muže mělo proběhnout již čtyři dny před dopravní nehodou a ne den po nehodě, jak mělo být uvedeno v padělané lékařské zprávě. Jmenovanému byla čtyři dny před nehodou medikována fixace dolní končetiny v podobě sádrového obvazu. To, že měl podezřelý muž (řidič) v době dopravní nehody na noze sádru bylo potvrzeno rovněž výpověďmi svědků předmětné nehody. Shora jmenovaný měl totiž po střetu místo nehody ještě před příjezdem policistů opustit. Tedy, podezřelý muž měl padělat lékařskou zprávu tím, že změnil datum jejího vystavení a padělané lékařské zprávy měl následně užít před orgánem veřejné moci jako pravé.
Přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se měl shora jmenovaný dopustit dne 23.července 2012 v době kolem 10:15 hodin v obci Slavkov na ulici Opavské, po které měl řídit osobní automobil tovární značky Hyundai. Na této ulici byl zastaven a kontrolován hlídkou opavských policistů, kteří následnou lustrací ve svých databázích zjistili, že podezřelý není v současné době držitelem příslušného řidičského oprávnění. Rozhodnutím Magistrátu města Opavy – Odboru dopravy mu byl v měsíci červenci tohoto roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu šestnácti měsíců. Současně policisté zjistili, že podezřelý muž, na základě oznámení o dosažení 12 bodů v bodovém hodnocení řidičů vypracovaného Odborem dopravy při Magistrátu města Opavy, pozbyl v měsíci červnu loňského roku řidičské oprávnění. Tedy shora jmenovaný mařil výkon státního orgánu tím, že vykonával činnost, která mu byla zakázána a pro kterou mu bylo odňato příslušné oprávnění.
Krádež dřevní hmoty
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 11.října do 12.listopadu 2012 ve Vítkově, části Lhotka. V tamním lesním porostu neoprávněně a nahodile vykácel souše i živé vzrostlé stromy (smrk, jedle, borovice, modřín, buk) v celkovém počtu deseti kusů, o objemu cca 15 m³. Pokácené stromy pachatel následně technikou přiblížil, nakrátil a z místa činu odvezl. Jedné lesní společnosti tímto způsobil škodu ve výši 19.000,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež.
Silně podnapilý muž napadl svou přítelkyni

Opavští policisté zajistili dne 15.listopadu 2012 v době kolem 00:40 hodin na jedné z ulic v Opavě sedmatřicetiletého Opavana. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, napadl před domem nejdříve slovně a poté i fyzicky taháním za vlasy svou sedmatřicetiletou přítelkyni. Z tohoto důvodu policisté muže, jak je výše uvedeno, na místě zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podnapilému muži naměřena v dechu hodnota 2,11 promile alkoholu. Ke zranění napadené ženy nedošlo.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem