Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.12.2009

Objasnění loupežného přepadení mladíků v Opavě, vloupání do motorových vozidel a další...(11 případů) 

 

Loupežné přepadení dvou mladíků na ulici Olomoucké v Opavě – známý pachatel, objasnění případu

Dne 10.12.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Loupež“, kterého se měl dopustit neznámý pachatel tím, že v době kolem 19:20 hod. dne 10.12.2009, na chodníku nedaleko autobusové zastávky u restaurace Split na ulici Olomoucké v Opavě, fyzicky napadl údery pěstí do obličejů a kopy do těl dva mladíky ročníku narození 1993 a 1994 z okresu Nový Jičín, kterým odcizil 1 ks DVD nosiče, 1 balení instantních nudlí a kšiltovku značky Adidas, vše v hodnotě 350,- Kč, přičemž mladší poškozené osobě způsobil pohmoždění pravé tváře a dolní čelisti s dobou léčení cca 7 dnů a staršímu z poškozených mladíků způsobil pohmoždění horního i dolního rtu, zlomeninu nosních kůstek a pohmoždění dolní čelisti s dobou léčení 7-10 dnů.

Z podaného vysvětlení poškozených osob byl zjištěn popis pachatele a opavští kriminalisté na základě místní a osobní znalosti dané problematiky, prostředí a obyvatel měli vytypováno několik osob, které by se mohly výše uvedené trestné činnosti dopustit. Jejich práce nakonec vyústila v objasnění celé záležitosti a pachatel byl dne 14.12.2009 v dopoledních hodinách dopaden. Rovněž u něj byly zajištěny některé ze shora uvedených věcí, které loupežným přepadením získal. Tyto věci budou následně vráceny poškozeným osobám.

Dne 14.12.2009 tedy mohl policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájit trestní stíhání muže ročníku narození 1991 z Opavska jako obviněného ze spáchání trestného činu „Loupež“. Trestní stíhání osmnáctiletého muže je vedeno na svobodě, jeho případná další trestná činnost je i nadále v prověřování ze strany opavských policistů.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Mařádkové v Opavě – neznámý pachatel

V době od 20:00 hod. dne 13.12.2009 do 06:30 hod. dne 14.12.2009 neznámý pachatel spáchal u jednoho z panelových domů na ulici Mařádkové v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po rozbití skleněné výplně pravého předního okna vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Renault Laguna combi, kdy tímto vznikla škoda ve výši 5.000,- Kč a z automobilu odcizil autorádio s CD přehrávačem značky Sony v hodnotě 1.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1954 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola z kolárny domu na Bezručově náměstí v Opavě – neznámý pachatel

V blíže nezjištěné době od 18:00 hod. dne 7.12.2009 do 10:00 hod. dne 13.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Bezručovo náměstí v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil ze společné kolárny jednoho z činžovních domů volně odstavené dámské trekinkové jízdní kolo značky Author Dynasty bílé barvy, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1949 z Opavy způsobena škoda ve výši 9.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel

V době kolem 10:10 hod. dne 14.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že v prostoru benzínové čerpací stanice Benzina vnikl do zde odstaveného motorového vozidla tovární značky Peugeot Boxer tím, že poškodil zámek na předních dveřích od spolujezdce v hodnotě 2.500,- Kč a následně vypáčil zámek bočních dveří od zavazadlového prostoru vozidla se škodou ve výši 2.500,- Kč, ze kterého odcizil přesně neurčený počet žvýkaček značky Airwaves, Orbit a Whinterfresh v celkové hodnotě 54.000,- Kč. Poškozené firmě Pemap vznikla celková škoda ve výši 59.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do kavárny Čas na ulici Matiční v Opavě – neznámý pachatel

V době od 12:00 hod. dne 13.12.2009 do 12:00 hod. dne 14.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Matiční v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně okna WC vnikl do kavárny Čas, kterou prohledal a odcizil zde dosud nezjištěné množství alkoholických a nealkoholických nápojů, nezjištěné množství balení brambůrků, oříšků a tyčinek a dále zde odcizil hifi věž, čímž muži ročníku narození 1953 z Opavy způsobil dosud nevyčíslenou škodu, ale zjevně přesahující částku 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války mezi obcemi Nové Sedlice a Opava-Komárov

Dne 14.12.2009 ve 14:20 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1979 z Opavy, že před chvíli nalezl na poli mezi obcemi Nové Sedlice a Opava-Komárov při výkopových pracích munici, která pravděpodobně pochází z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 82 mm.


Vloupání do garáže u rodinného domu na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

V době od 16:00 hod. dne 13.12.2009 do 14:30 hod. dne 14.12.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ tím, že po překonání oplocení o výšce 185 cm vnikl na pozemek jednoho z rodinných domů, kde přes pootevřené okno vnikl do přilehlé garáže, ze které odcizil motorovou benzínovou sekačku červené barvy v hodnotě 4.000,- Kč a křovinořez červené barvy v hodnotě 2.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1929 z Opavy způsobena škoda v celkové výši 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava

Dne 14.12.2009 v době od 05:00 hod. do 07:00 hod. se uskutečnila na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce s označením „X“ (zaměřená na vše ohledně BESIPu-bezpečnosti a plynulosti silničního provozu), které se zúčastnilo 18 policistů opavského okresu. Celkem bylo zkontrolováno 124 motorových vozidel a jejich řidičů, kdy bylo zjištěno 12 přestupků v dopravě.

 

Dopravní nehodovost

Dne 14.12.2009 došlo v okrese Opava ke dvěma nahlášeným a šetřeným dopravní nehodám bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 30.000,- Kč.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Krnovské v Opavě

Dne14.12.2009 v době kolem 23:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava na ulici Krnovské v Opavě stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla značky Ford Mondeo, a to muže ročníku narození 1988 z Bratříkovic, který přijel k místu kontroly ve směru od centra města. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván, aby se podrobil odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager na možnou přítomnost alkoholických nápojů v jeho těle, kdy dechové zkoušky vyzněly pozitivně s naměřenými hodnotami 0,24 promile a 0,21 promile alkoholu v jeho dechu. Jednadvacetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) a doznal požití dvou 10 stupňových piv před jízdou. Na místě s ním bylo sepsáno oznámení o dopravním přestupku a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí správního orgánu. Případ je nadále v šetření.


Loupežné přepadení muže na ulici Opavské v Dolním Benešově – neznámý pachatel

Dne 14.12.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu „Loupež“, kterého se měli dopustit 4 neznámí pachatelé tím, že dne 14.12.2009 v době kolem 22:10 hod. před obchodem Hruška na ulici Opavské v Dolním Benešově poté, co na uvedené místo přijeli osobním automobilem značky Favorit bílé barvy, tak tři z uvedených pachatelů přistoupili k poškozenému muži ročníku narození 1987 z Bohuslavic, kdy jeden z nich jej uchopil za rameno, povalil jej na zem, druhý pachatel mu klekl na nohy a třetí na krk, přičemž jeden z neznámých mužů mu se slovy : „máš vracet dluhy, koukej sehnat další půlku nebo si tě zase chytneme“ vytáhl ze zadní kapsy kalhot peněženku, ze které odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 6.500,- Kč a kartu k bankovnímu účtu. Dvaadvacetiletému muži dále odcizili z jeho hlavy čepici bílé barvy s nápisem Adidas, kdy při tomto jednání jej fyzicky napadali, kopali jej do oblasti hrudníku a břicha a několikrát jej udeřili i do hlavy. Toto napadení si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici Opava, poněvadž mu způsobili zlomeninu nosu a pohmoždění hrudníku a břicha s dobou léčení 2 až 3 týdny. Po tomto incidentu dosud neznámí muži odejeli.

vytisknout  e-mailem