Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 14.2.2009 (7 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče v Hlučíně
Dne 14.2.2009 kolem 13:45 hod. došlo k dopravní nehodě, a to tak, že muž ročníku narození 1979 z Ostravy řídil po ulici Severní v Hlučíně osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Vectra, ve směru jízdy ke křižovatce s ulicí ČS Armády. Na zmíněné křižovatce jmenovaný odbočoval vpravo, ve směru jízdy k ulici Opavské, a při tomto nedal, oproti svislé dopravní značce P6 „Stůj dej přednost v jízdě“, přednost v jízdě z pravé strany jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Toyota Corolla řidiče (muže ročníku narození 1984 z Hlučína), který jel po ulici ČS Armády, ve směru jízdy na obec Darkovice. Řidič vozidla Toyota v této křižovatce předjížděl nezjištěné vozidlo a v době, kdy z vedlejší silnice vyjížděl řidič vozidla Opel se vozidlo Toyota nacházelo v levém jízdním pruhu, z pohledu jízdy řidiče vozidla Toyoty.
Došlo ke střetu mezi levým bokem vozidla Toyota a pravou přední částí vozidla Opel. Při dopravní nehodě ke zranění osob nedošlo. Dechová zkouška byly provedena policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Hlučín, kdy dechová zkouška pomocí přístroje Drager u řidiče vozidla Opel byla negativní, u řidiče vozidla Toyota pozitivní (řidiči byla naměřena hodnota 0,79 promile alkoholu v dechu). Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a po poučení nežádal lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve. Na místě byl řidiči zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
Tato dopravní nehoda je šetřena policisty dopravního inspektorátu, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, územního odboru vnější služby Opava.
 
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění – Dolní Benešov
Žena ročníku narození 1990 z Hlučínska dne 13.2.2009 kolem 22:45 hod. telefonicky oznámila na linku 158, že byla v hospodě „Ranč“ v Dolním Benešově, části Zábřeh, na ulici Opavské, fyzicky napadena. Na podkladě tohoto oznámení bylo policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Hlučín provedeno šetření na místě a bylo zjištěno, že muž ročníku narození 1945 z Chomutova nereagoval na výzvu servírky k opuštění hostince, mávl rukou, v níž měl sklenici, a došlo k drobnému poranění servírky (oznamovatelka případu). V důsledku silné podnapilosti byl agresivní muž hlídkou zajištěn, převezen a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně jako přestupek proti veřejnému pořádku a občanskému soužití.
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava
Dne 14.2.2009 kolem 07:20 hod. byl policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava, na zastávce MHD, na ulici Praskové v Opavě, zajištěn muž ročníku narození 1987 z Opavy, který na uvedeném místě ležel v silně podnapilém stavu na vozovce. Svým stavem ohrožoval svůj život, taky bezpečnost a plynulost silničního provozu a budil veřejné pohoršení kolemjdoucích spoluobčanů. Pro svou podnapilost byl policejní hlídkou převezen a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění . Na stanici byla muži naměřena hodnota 2,01promile alkoholu v dechu.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupky proti veřejnému pořádku a bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
 
Podnapilý řidič v Opavě
Dne 14.2.2009 kolem 08:00hod. bylo na ulici Těšínské v Opavě, ve směru jízdy na Ostravu, v prostoru bývalé trolejbusové točny u podniku Ostroj, zastaveno a kontrolováno policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Laguna. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1977 z Opavy. Na výzvu policisty se jmenovaný podrobil dechové zkoušce pomocí přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byly naměřena hodnota 0,20 promile alkoholu v dechu). Řidič doznal požití alkoholických nápojů předchozího dne, byl si vědom spáchání přestupku a s naměřenou hodnotou souhlasil. Řidiči byla zakázána další jízda s vozidlem.
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu, územního odboru vnější služby Opava, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do rodinného domu v Hradci nad Moravicí – pachatel neznámý
Policisty obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí byly dne 14.2.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1945 z Ostravy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“ vloupáním a trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel v době od 14:00 hod. dne 11.2.2009 do 16:30 hod. dne 13.2.2009 na ulici Městečko v Hradci nad Moravicí tím, že po předchozím vypáčení dřevěného euro-okna vnikl do suterénu rodinného domu. Tyto prostory pachatel prohledal, ale nic zde neodcizil. Dále vykopl interiérové dveře, přes které se po dřevěných schodech dostal do přízemí domu, odkud odcizil LCD televizor zn. Sony Bravia černé barvy v hodnotě 30.000,- Kč, DVD přehrávač zn. Hyundai stříbrné barvy v hodnotě 1.500,- Kč, starožitný obraz o rozměrech cca 160 x 80 cm (s motivem Parisův soud, ve vyřezávaném zlatém rámu) v hodnotě 20.000,- Kč, starožitný obraz o rozměrech cca 80 x 60 cm (s motivem Krajina, ve stříbrném rámu) v hodnotě 2.000,- Kč, starožitné stojaté hodiny (bicí) z pozlaceného kovu v hodnotě 7.000,- Kč a starožitné visací hodiny (bicí) s kyvadlem (dřevěné tmavě hnědé barvy) v hodnotě 8.000,- Kč. Pachatel dále odcizil dálkový ovladač k LCD televizoru Sony v hodnotě 100,- Kč, dálkový ovladač k DVD přehrávači Hyundai v hodnotě 100,- Kč a dálkový ovladač ke garážovým vratům v hodnotě 100,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele vznikla shora uvedenému majiteli celková škoda na odcizených věcech ve výši 68.800,- Kč a na poškození zařízení škoda ve výši 500,- Kč.
Poškození závory na katastru obce Jamnice – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se v době od 15.00 hod. dne 28.1.2009 do 16.00 hod. dne 14.2.2009 dopustil spáchání trestného činu „Poškozování cizí věci“ tím, že v lesním porostu na katastru obce Jamnice, v místě zvaném Na Pastviskách, ohnul dva sloupky o výšce 70 cm a tyč 450 cm, které zde tvořily závoru. Protiprávním jednáním pachatele, byla poškozené majitelce, ženě ročníku narození 1967 z Opavy, způsobena celková škoda ve výši 8.000,- Kč.
Ve věci shora uvedeného trestného činu byly dne 14.2.2009 zahájeny úkony trestného řízení, a to policisty obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.
 
Dopravní nehodovost
Za den 14.2.2009 došlo na Opavsku celkem k pěti dopravním nehodám, při kterých byla jedna osoba zraněna lehce a v jednom případě bylo při šetření dopravní nehody zjištěno požití alkoholických nápojů řidičem před jízdou. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie ČR 240.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem