Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.2.2011

Opava - Silně podnapilý muž ubližoval sám sobě, poté napadl i policistu a další ...(13 případů) 

Fyzické napadení v hlučínské prodejně
Dvaadvacetiletý člen ostrahy prodejny Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně dne 11.února 2011 krátce před dvacátou hodinou telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že v jejich prodejně došlo k fyzickému napadení. Pětadvacetiletý muž z Karviné nejprve slovně a poté i fyzicky napadl tři zaměstnance tohoto marketu: pokladního prodejny, pětadvacetiletého muže z Kravařska, zástupce vedoucího prodejny, taktéž pětadvacetiletého muže z Ostravy i dvaadvacetiletého člena ostrahy.
I poté, kdy na místo dorazili hlučínští policisté, se podezřelý muž choval stále agresivně. Přitom policistům odmítl prokázat svou totožnost a rovněž jim neposkytl potřebnou součinnost ke zjištění jeho totožnosti. Policisté jej proto předvedli na policejní služebnu v Hlučíně k provedení dalších úkonů ke zjištění jeho totožnosti. Jelikož byl předvedený muž nadále agresivní a na výzvy policistů, aby od svého protiprávního jednání upustil, nereagoval, policisté museli použít donucovací prostředky, konkrétně hmaty, chvaty, údery a kopy a nakonec i pouta. Následně totožnost podezřelého muže zjistili. Ten však odmítl k celé události vypovídat a rovněž odmítl i dechovou zkoušku, zda není pod vlivem alkoholu či jiných omamných a psychotropních látek. Po provedení dalších procesních úkonů policisté muže propustili na svobodu. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku. Nedošlo ani ke zranění shora jmenovaných napadených zaměstnanců prodejny.
Hlučínští policisté věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
Vloupání do rodinného domu v obci Hať. Neznámý pachatel odcizil šperky a elektroniku za téměř 200 tisíc korun
Hlučínští policisté zahájili dne 14.února 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 13.února 2011 v době od 18:00 hod. do 21:30 hod. v obci Hať na ulici U Závodu. Po předchozím vypáčení plastových vstupních dveří rodinného domu do tohoto domu vnikl. Odtud odcizil: 2 notebooky značky ACER v celkové hodnotě 19.599,- Kč, mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 8.500,- Kč, digitální fotoaparát značky Olympus v hodnotě 7.000,- Kč, pánskou koženou peněženku v hodnotě 300,- Kč s osobními doklady, finanční hotovostí 6.000,- Kč a platební kartou. Pachatel dále odcizil dva černé kožené číšnické fleky v hodnotě 1.000,- Kč, ve kterých byla finanční hotovost 50 Euro (v přepočtu 1.213,- Kč), dámskou koženou peněženku v hodnotě 300,- Kč, ve které se nacházela permanentka do solárního studia v hodnotě 1000,- Kč, náramek ze žlutého, bílého a červeného kovu (délky 14 cm) v hodnotě 2.000,- Kč, prsten ze žlutého kovu s černým kamenem čtvercového tvaru v hodnotě 3.000,-Kč, řetízek ze žlutého kovu (délky cca 50 cm) v hodnotě 1.000,- Kč a jeden pár náušnic ze žlutého kovu v hodnotě 4.000,- Kč. Odcizením výše uvedených věcí vznikla škoda v celkové výši 53.312,- Kč, a to třicetileté ženě a jednatřicetiletému muži z Hatě. Těmto poškozeným majitelům domu byla přitom způsobena i škoda na vstupních plastových dveřích, a to v předběžné výši 10.000,- Kč.
Neznámý pachatel z tohoto domu odcizil i tyto následující věci: digitální fotoaparát značky Sony v hodnotě 3.000,- Kč, finanční hotovost 50.000,- Kč, řetízek ze žlutého kovu (překroucené očka, délky 50 cm a šířky 7 mm) v hodnotě 22.000,- Kč, řetízek ze žlutého kovu (délky 50 cm, s obdélníkovým přívěskem, na kterém byl vyryt kalendář s měsícem září a pod kterým byly napsány číslice od 1 do 30) v hodnotě 4.500,- Kč, náramkový řetízek ze žlutého kovu (délky 25 cm) v hodnotě 5.000,- Kč, pánský snubní prsten ze žlutého kovu v hodnotě 2.000,- Kč, dámský snubní prsten ze žlutého kovu v hodnotě 1.500, - Kč, řetízek ze žlutého kovu ve spirálovém provedení v hodnotě 9.000,- Kč, řetízek ze žlutého kovu (tvořený oválnými plíšky spojenými drátky) v hodnotě 2.500,- Kč, náramkový řetízek ze žlutého kovu (tvořený čtvercovými plíšky) v hodnotě 6.500,- Kč, dámský prsten ze žlutého kovu s tvarovanou květinou v hodnotě 3.500,- Kč, dámský prsten ze žlutého kovu s modrofialovým kamenem v hodnotě 3.500,- Kč, dámský prsten ze žlutého kovu ve tvaru dvou listů s bílou perlou uprostřed v hodnotě 2.500,- Kč, náušnice ze žlutého kovu ve tvaru kruhu (průměru 1 cm) v hodnotě 2.000,- Kč, náušnice ze žlutého kovu ve tvaru kapky (se zeleným kamínkem uprostřed a bílými kamínky kolem kraje) v hodnotě 2.000,- Kč, prstýnek ze žlutého kovu (ve tvaru kapky se zeleným kamínkem uprostřed a bílými kamínky kolem kraje) v hodnotě 2.500,- Kč a dámské hodinky ze žlutého kovu v hodnotě 2.500,- Kč. Odcizením těchto věcí způsobil pachatel celkovou škodu ve výši 124.500,- Kč, a to devětapadesátileté ženě a dvaašedesátiletému muži z Hatě.
Z rodinného domu pachatel ještě odcizil finanční hotovost 5.500,- Kč, 8.000,- Forintů (v přepočtu 714,- Kč), 124 Eur (v přepočtu 3.007,62 Kč), 50 Zlotých (v přepočtu 309,45 Kč), toto celkové hodnotě 9.531,- Kč, ke škodě frýdeckomístecké společnosti.
Neznámý pachatel tedy odcizil věci v celkové hodnotě 187.343,- Kč, přičemž poškozením vstupních plastových dveří způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč.
V době řízení mu policisté v dechu naměřili hodnotu přes jednu promili alkoholu
Hlučínští policisté provedli dne 14.února 2011 kolem poledne v Hlučíně na ulici Hrnčířské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Hyundai Santa Fe. Vozidlo řídil šestačtyřicetiletý muž z Hlučína. Vzhledem k tomu, že z chování řidiče bylo patrné, že je pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, policisté jej vyzvali, aby se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager. Měření vyznělo pozitivně. Jmenovanému byla poprvé naměřena v dechu hodnota 1,39 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 1,21 a po dalších pěti minutách měl výsledek měření hodnotu 1,20 promile alkoholu v jeho dechu. V daném případě tedy řidič vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem.  
Téhož dne zahájili hlučínští policisté úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je shora jmenovaný řidič podezřelý.
Řídil motorové vozidlo pod vlivem drog
Dvacetiletý muž z Kravař řídil 13.února 2011 krátce po dvaadvacáté hodině v Kravařích po ulici Komenského osobní automobil tovární značky Peugeot 306. Před budovou tamní základní školy jej zastavili a následně kontrolovali kravařští policisté. Ti řidiče vyzvali, aby se podrobil rychlému drogovému testu Drugwipe 5. Výsledek testu byl pozitivní na látku Amfetamin. Následně se jmenovaný podrobil i odbornému lékařskému vyšetření, jehož součástí byl odběr vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. I v tomto případě policisté řidiči zadrželi jeho řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Případ dále šetří kravařští policisté.
Silně podnapilý muž ležel v obci Borová na trávě před domem
Kravařští policisté zajistili dne 14.února 2011 kolem půl páté odpoledne v obci Borová na ulici Okružní jednačtyřicetiletého muže z Hlučínska, který ležel v silně podnapilém stavu na travnaté ploše před jedním z rodinných domů. Podnapilý muž nebyl schopen vlastní chůze a měl drobné poranění hlavy (odřeninu na čele). Policisté jej proto převezli na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice Opava k ošetření. Následně muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Zde pomocí přístroje Drager jmenovanému v dechu naměřili hodnotu 3,00 promile alkoholu.
Věc šetří kravařští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Další silně podnapilý muž, který ležel na trávě před domem
K tomuto případu došlo rovněž 14.února 2011, avšak na ulici Haškové v Opavě. Opavští policisté krátce před půl třetí odpoledne zajistili na této ulici silně podnapilého devětašedesátiletého muže z Opavy. Muž ležel na travnaté ploše před jedním z činžovních domů, nebyl schopen vlastní chůze a svým stavem budil veřejné pohoršení kolemjdoucích občanů. Policisté proto muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Muž nebyl schopen se podrobit dechové zkoušce.
Opavští policisté věc šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Objasnění případu odcizeného přídržnicového plechu z opavského nádraží
Opavští policisté sdělili dne 14.února 2011 osmačtyřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se měl podezřelý muž dopustit v době od 21. do 24.ledna tohoto roku v Opavě na ulici Anenské. Z areálu Českých drah měl odcizit přídržnicový plech v hodnotě 700,- Kč, ke škodě společnosti Správa dopravní cesty Ostrava. Opavští policisté tento případ objasnili na základě místní znalosti a prověřováním možných podezřelých osob. U shora jmenovaného navíc ve svých policejních databázích zjistili, že za trestnou činnost majetkového charakteru byl již v posledních třech letech odsouzen. Rozsudkem Okresního soudu Opava v měsíci srpnu loňského roku byl potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody na dobu šesti měsíců, se zkušební dobou do roku 2012. Policisté tento případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do motorového vozidla na ulici 28.října v Opavě
 
Činu se dopustil neznámý pachatel 13.února 2011 v době od 20:10 hod. do 21:40 hod. v Opavě – Kateřinkách na ulici 28.října. Na osobním automobilu tovární značky Škoda Octavia, zaparkovaném u vchodu tělocvičny tamní základní školy, rozbil levé přední okno, kterým vnikl dovnitř. Z vozu následně odcizil  MP3 přehrávač značky Sony a pánskou koženou peněženku hnědé barvy, s finanční hotovostí 2.500,- Kč a osobními doklady. Šestatřicetiletému muži z Velkých Heraltic tak pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 7.000,- Kč.
Z tohoto vozidla pachatel dále odcizil navigaci značky Mio v hodnotě 8.500,- Kč, antiradar v hodnotě 10.000,- Kč a platební kartu. Poškozením automobilu přitom způsobil škodu 3.500,- Kč, toto ke škodě společnosti se sídlem v Roztokách.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají za spáchání přečinů krádeže vloupáním a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Rozbití výlohy u prodejního stánku s pečivem na ulici Úzké v Opavě
K případu došlo v době od 4.února do 6.února 2011 v Opavě na ulici Úzké u zastávky městské hromadné dopravy. Neznámý pachatel u zde se nacházejícího prodejního stánku s pečivem nezjištěným způsobem poškodil vnější dvouvrstvou lepenou skleněnou výplň výlohy o rozměrech 1,5 m x 1,5 m. Výloha byla vyrobena z tvrzeného skla a byla polepena reklamní fólií. Společnosti Slezské pekárny tak pachatel způsobil škodu v celkové výši 11.000,- Kč. Opavští policisté případ zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody však věc dne 14.února 2011 překvalifikovali na přečin poškození cizí věci.
Poškození hřídele závory na parkovišti v centru Opavy
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 14.února 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 13.února kolem jedné hodiny noční v Opavě na ulici Náměstí Svobody na zdejším parkovišti. Pachatel rukama zvedl závoru a tím poškodil mechanismus závory. Společnosti Technické služby Opava tak způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč.
Vloupání do drážního domku v Opavě
Neznámý pachatel se v přesněji nezjištěné době, a to v období od 15.prosince loňského roku do 14.února tohoto roku vloupal do drážního domku nacházejícího se v areálu Českých drah v železniční stanici Opava – Východ na ulici Kylešovské. Po rozbití oken, do tohoto domku vnikl a odtud odcizil celkem 11 jističů v celkové hodnotě 1.500,- Kč. Rozbitím oken přitom pachatel způsobil škodu 2.000,- Kč, to vše společnosti Regionální správa majetku Českých drah Olomouc.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Měděné okapové svody odcizil z budovy zdravotního střediska
K tomuto případu došlo v době od 14.ledna do 31.ledna tohoto roku v Opavě na ulici Rybové. Neznámý pachatel odcizil ze zadní strany budovy zdravotního střediska (z pohledu ze zahrady) měděné okapové svody o průměru 110 mm.  Z levé části budovy odcizil po celé délce, a to od úrovně země až ke střeše, celkem 8 metrů okapového svodu a z levé části budovy pachatel odcizil celkem 3 metry měděného svodu. Tímto pachatel jedné opavské společnosti způsobil škodu ve výši 11.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě jako přečin krádež.
Silně podnapilý muž ubližoval sám sobě, poté napadl i zakročujícího policistu
Na základě oznámení byla dvoučlenná hlídka opavských policistů dne 14.února 2011 krátce před osmnáctou hodinou vyslána na ulici Antonína Sovy v Opavě – Kateřinkách. Zde měl dvaadvacetiletý Opavan hlavou rozbíjet skleněnou výplň dveří panelového domu. I po příjezdu policistů na místo se jmenovaný choval arogantně a byl zjevně pod vlivem alkoholu. Policisté proto muže vyzvali, aby je následoval do sanitního vozidla Rychlé lékařské pomoci, kterým byl následně převezen k ošetření do opavské nemocnice. Na chirurgické ambulanci policisté jmenovaného upozornili, že ho po ošetření služebním vozidlem převezou a umístí na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Muž na toto reagoval tím, že jednoho z policistů udeřil rukou do ramene. Úder byl tak silný, že napadený policista narazil do radiátoru přichyceného na zdi. Poté tento policista použil donucovací prostředky, konkrétně hmaty, chvaty, údery a nakonec služební pouta. Oba policisté následně agresivního muže dle trestního řádu zadrželi, o čemž informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě.
Při služebním zákroku nedošlo k žádnému zranění zúčastněných osob, došlo pouze ke zničení služební bundy jednoho ze zakročujících policistů v hodnotě 2.500,- Kč, a to potřísněním krví. Po ošetření v opavské nemocnici policisté zadrženého muže umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Zde podnapilému muži naměřili pomocí přístroje Drager v dechu hodnotu 2,74 promile alkoholu.
Téhož dne zahájili opavští policisté úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem