Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.3.2009

Policejní události na Opavsku za den 14.3.2009 (15 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty v obci Hať


Dne 13.3.2009 v době kolem 19:00 hod. jel muž ročníku narození 1969 z Hatě na dámském jízdním kole značky Olpran, a to v obci Hať po ulici Na Chromině ve směru od ulice Mlýnské k ulici Višňové, kdy vlivem své podnapilosti nezvládl řízení jízdního kola a pravým bokem narazil do předního nárazníku zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Ford Focus. Na místě dopravní nehody byla přivolanými policisty provedena u cyklisty orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,86 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění osob nedošlo, na vozidle značky Ford byla muži ročníku narození 1985 z Ostravy způsobena škoda ve výši 5.000,- Kč, na jízdním kole škoda nevznikla. Čtyřicetiletý cyklista je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a případ je nadále v šetření.



Omezování osobní svobody mezi manžely na ulici Krnovské v Opavě


Dne 13.3.2009 na základě oznámení od ženy ročníku narození 1984 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR Opava zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Omezování osobní svobody“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1986 z Opavy tím, že v místě společného bydliště v bytě panelového domu na ulici Krnovské v Opavě, v době kolem 21:00 hod. dne 12.3.2009, uzamkl svou manželku a zde jí po předchozí slovní rozepři fyzicky napadal údery pěstí do zátylku hlavy, odebral jí její mobilní telefon, kterým chtěla přivolat pomoc a v bytě jí proti její vůli držel až do 06:30 hod. dne 13.3.2009, kdy odešla do práce. Při fyzickém napadení poškozená oznamovatelka neutrpěla žádné zranění, lékařské ošetření nevyhledala.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 13.3.2009 v 19:40 hod. policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zajistili v obci Dolní Životice na ulici Kostelíkové muže ročníku narození 1965 z Orlové, okres Karviná, který v silně podnapilém stavu bezprostředně ohrožoval svůj život, zdraví a bezpečnost silničního provozu tím, že několikrát upadl na vozovku, chodník a do příkopů a z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění třiačtyřicetiletého muže nedošlo, případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti veřejnému pořádku.



Dopravní nehodovost


Za den 14.3.2009 došlo v okrese Opava k jedné nahlášené a šetřené dopravní nehodě, při které nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na majetku v souvislosti s touto nehodou činí 5.000,- Kč.




Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 13.3.2009 ve 21:00 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice zajištěn muž ročníku narození 1952 z Litultovic, neboť tento v silně podnapilém stavu usnul uprostřed silnice číslo I/46, a to v pravotočivé zatáčce za objektem Litultovického zámku ve směru jízdy na Opavu, kdy tímto bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a BESIP. Svým jednáním zároveň budil veřejné pohoršení, kdy k jeho zranění naštěstí nedošlo a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu..



Zadržení pachatele krádeže zboží v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě


Dne 14.3.2009 v 00:15 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR Opava zajištěn v prodejních prostorách hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě muž ročníku narození 1986 z Opavy-Kateřinek, který v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 2,31 promile alkoholu v jeho dechu) odcizil zboží v celkové hodnotě 64,- Kč (6 ks rohlíků, 500 g pařížského salátu a uzený kuřecí nářez) a bez zaplacení zboží prošel přes pokladny, kde byl zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny. Z důvodu přeplněnosti osob na protialkoholní záchytné stanici v Opavě byl shora uvedený muž umístěn do policejní cely územních odborů PČR Opava. V dopoledních hodinách dne 14.3.2009 bylo ve věci prováděno další šetření, kdy na základě výpisu z rejstříku trestů bylo zjištěno, že dvaadvacetiletý muž se výše uvedeného jednání majetkového charakteru dopustil přesto, ačkoliv byl v posledních třech letech, a to v květnu 2007 rozsudkem okresního soudu Opava potrestán pro spáchání obdobné trestné činnosti k trestu odnětí svobody v délce 7 měsíců, s podmínečným odkladem na dobu 1 roku a 6 měsíců. Spisový materiál si převzal policejní komisař a muže obvinil ze spáchání trestného činu „Krádež“.



Poškození vstupních dveří do panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


Dne 14.3.2009 v době od 05:00 hod. do 07:40 hod. neznámý pachatel nebo spíše neznámí pachatelé spáchali na sídlištích Antonína Sovy a Zeyerova v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že na ulici Antonína Sovy nezjištěným předmětem rozbili skleněné výplně vchodových dveří u panelových domů čísla 7, 9, 11 a 13 a dále rozbili skleněnou výplň vchodových dveří do panelového domu čísla 20 na ulici Zeyerové. Celková škoda nebyla doposud přesně vyčíslena. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Poškození hrobů na hřbitově v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel (pachatelé)


Případ poškození rodinných hrobů a náhrobků byl opavským policistům telefonicky nahlášen dne 14.3.2009 v 08:00 hod. ženou ročníku narození 1946 z Opavy, která v té době přišla ke své rodinné hrobce na městský hřbitov na ulici Filípkové v Opavě-Kateřinkách, kdy zjistila, že v noční době z pátku 13.3.2009 na sobotu 14.3.2009 zde došlo k poškození několika hrobů.
Na místo okamžitě vyjeli policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě a kriminální technik, kdy bylo provedeno ohledání místa činu a prvotní šetření, jako je fotodokumentace, zajištění dostupných stop a výslechy případných svědků bydlících v bezprostředním okolí hřbitova. Bylo zjištěno, že došlo k poškození 97 rodinných hrobů, převážně jejich náhrobků s dosud nevyčíslenou škodou. Během celého včerejšího dne (sobota 14.3.2009) i dnešního dne (neděle 15.3.2009) se na hřbitov dostavilo velké množství veřejnosti s tím, že zjišťovali, zda-li jejich hroby nebyly napadeny. V případě že ano, tak tyto osoby se následně dostavovaly na policejní služebnu obvodního oddělení PČR Opava, na ulici Třída Spojenců v Opavě (tel.č. 974737651) se svou výpovědí a hlavně s výši způsobené škody. Je zřejmé, že poškozené osoby budou se svým oznámením docházet na policii ještě v průběhu několika dalších dnů, proto k výši škody se nyní vyjadřovat nelze, tato však činí řádově několik statisíců. Případ je šetřen ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s opavskými kriminalisty pro trestný čin "Poškozování cizí věci". Dosavadním šetřením vyplývá, že "vandalismu" se nedopustila pouze jedna osoba, ale že se muselo jednat o skupinu osob. V této souvislosti opavští policisté žádají širokou veřejnost o pomoc při spolupátrání po osobě, vlastně po osobách pachatelů tohoto protiprávního jednání, nechť se, byť i anonymně, ozvou se svou svědeckou výpovědí na linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na opavské telefonní číslo 974737101. Jakákoliv informace, která by vedla k objasnění celého případu bude pro opavské policisty velmi důležitá. Jedná se například o svědectví občanů, kteří v noční době viděli podezřele se chovající osoby v blízkosti ulic Ratibořská, Vrchní, Filípková v Opavě-Kateřinkách, nebo například řidiče projíždějících vozidel, řidiče taxislužby, případně personálu různých restaurací, barů a jiných veřejných institucí, kde by se pachatelé mohli "chlubit" svým zavrženíhodným jednáním.



Vloupání do myslivecké chaty v obci Hať – neznámý pachatel


Dne 14.3.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín započali úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 06:00 hod. dne 13.3.2009 do 09:00 hod. dne 14.3.2009 na ulici K Remízce v obci Hať po vypáčení dřevěné okenice a po rozbití skleněné výplně okna vnikl do chaty mysliveckého sdružení Hubert, odkud odcizil 30 ks láhví alkoholu o obsahu 0,5 litrů značky Stará Myslivecká v celkové hodnotě 3.000,- Kč, 2 ks porcelánových sošek se zvířecím motivem v celkové hodnotě 4.500,- Kč, kuchyňský nůž a otvírák v hodnotě 200,- Kč a finanční hotovost ve výši 1.000,- Kč. Na zařízení chaty byla způsobena celková škoda ve výši 2.000,- Kč a poškozenému Mysliveckému sdružení Hubert Hať vznikla celková škoda ve výši 10.700,- Kč.



Vloupání do motorového vozidla v obci Závada – neznámý pachatel


V době od 20:00 hod. dne 13.3.2009 do 09:00 hod. dne 14.3.2009 neznámý pachatel po vypáčení předních dveří vnikl do osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 306, které bylo zaparkováno na parkovišti před prodejnou Tuty v obci Závada, ze kterého odcizil autorádio značky Sony v hodnotě 3.000,- Kč, peněženku černé barvy v hodnotě 800,- Kč bez finanční hotovosti, ve které byly osobní doklady a platební karty. Dále byla ze zavazadlového prostoru vozidla odcizena aku vrtačka značky Makita, příklepová vrtačka značky Makita, ruční úhlová bruska značky Makita, svářečka na plasty značky Fusio, příklepová vrtačka značky Bosch, vše v celkové hodnotě 10.000,- Kč a digitální fotoaparát značky Kodak v hodnotě 3.000,- Kč. Celkem tedy byla způsobena škoda odcizením věcí ve výši 16.800,- Kč a poškozením škoda ve výši 1.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1981 z Bohuslavic. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín pro trestné činy „Krádež“ a „Neoprávněné držení platební karty“.



Zahoření stohu na poli mezi Opavou a obcí Zlatníky


Dne 14.3.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1965 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení, neboť na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 14.3.2009 v době od 13:00 hod. do 14:40 hod. mohl být neznámým pachatelem spáchán na poli mezi Opavou a obcí Zlatníky trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že došlo k zapálení stohu, čímž byla Výrobnímu a obchodnímu družstvu Stěbořice způsobena škoda ve výši 130.000,- Kč. Případ je nadále v šetření.



Odcizení kabelky z nákupního vozíku v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 14.3.2009 v blíže nezjištěné době době od 11:30 hod. do 13:00 hod. neznámý pachatel spáchal v prodejních prostorách hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že odcizil z nákupního vozíku, od kterého se poškozená žena ročníku narození 1962 z Opavy během svého nakupování zboží několikrát vzdálila, její dámskou koženkovou kabelku černé barvy v hodnotě 500,- Kč, ve které byla hnědá koženková peněženka v hodnotě 150,- Kč s finanční hotovostí ve výši 1.000,- Kč, dále v ní byla příruční koženková taška na doklady světlé béžové barvy v hodnotě 100,- Kč s různými osobními doklady a se 2 ks platebních karet, mobilní telefon značky LG černostříbrné barvy v hodnotě 2.500,- Kč, dioptrické brýle modré barvy v hodnotě 2.000,- Kč a celkem 3 ks klíčů Fab v hodnotě 100,- Kč, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 6.350,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Vloupání do areálu firmy na ulici Wolkerové v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


V době od 10:00 hod. dne 10.3.2009 do 17:00 hod. dne 14.3.2009 neznámý pachatel spáchal v areálu firmy Luky-květiny na ulici Wolkerové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ tím, že vnikl přes chybějící skleněné výplně do nezajištěného, volně přístupného skleníku, kdy po následném vypáčení kovových vrat vnikl do prodejny květin, ze které odcizil přesně nezjištěné množství vonných olejů v hodnotě nejméně 5.000,- Kč a z neuzamčené přilehlé kanceláře prodejny odcizil osobní počítač v hodnotě 5.000,- Kč, LCD monitor k počítači v hodnotě 5.000,- Kč a elektronickou pokladní zásuvku v hodnotě 1.500,- Kč, čímž byla odcizením věcí způsobena škoda ve výši 16.500,- Kč a na zařízení škoda ve výši 1.000,- Kč. Vše je ke škodě firmy Luky Květiny s.r.o. Opava. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.




Dopravní nehodovost


V průběhu dne 14.3.2009 nebyla opavským policistům nahlášena žádná dopravní nehoda.



Vloupání do garáže na ulici Ovocné v Opavě – neznámý pachatel


V době od 07:30 hod. dne 13.3.2009 do 18:00 hod. dne 14.03.2009 neznámý pachatel spáchal v garážovišti na ulici Ovocné v Opavě trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím způsobem, že po odstranění visacího zámku a po rozlomení vložky Fab zámku dveří vnikl do garáže muže ročníku narození 1951 z Opavy, kdy však nic neodcizil a na zařízení způsobil škodu ve výši 300,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

vytisknout  e-mailem