Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.4.2009

Podnapilí řidiči, padělaná bankovka, požár uskladněných papírů a další...(21 případů) 

 

Dopravně bezpečnostní akce


Dne 14.4.2009 v době od 05:00 hod. do 09:00 hod. proběhla v okrese Opava dopravně bezpečnostní akce s označením „Y“ (zaměřená převážně na požívaní alkoholických nápojů před nebo během jízdy u řidičů motorových i nemotorových vozidel). Do akce bylo veleno celkem 20 policistů z obvodních oddělení PČR územního odboru vnější služby Opava a 9 policistů dopravního inspektorátu. Bylo zkontrolováno celkem 316 řidičů motorových vozidel a bylo zjištěno 28 různých dopravních přestupků. Byli zadrženi 4 řidiči, kteří řídili motorová vozidla po předchozím požití alkoholických nápojů.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Holasovice


Dne 14.4.2009 v době kolem 05:20 hod. bylo policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice u objektu bývalých uhelných skladů v obci Holasovice, na silnici číslo I/57 ve směru od Krnova na Opavu, kontrolováno osobní motorové vozidlo značky Škoda Fábia, kdy jako řidič byl zjištěn muž ročníku narození 1968 z Holasovic. Řidič policistům předložil předepsané doklady k provozu a řízení motorového vozidla a rovněž se na výzvu podrobil orientační dechové zkoušce, a to přístrojem Alco-sensor IV s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,33 promile alkoholu v jeho dechu, kdy s naměřenou hodnotou souhlasil a nepožadoval lékařské vyšetření a odběr biologického materiálu (krve nebo moči). Se čtyřicetiletým mužem bylo na místě sepsáno Oznámení o přestupku, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Hradci nad Moravicí


Dne 14.4.2009 v době kolem 06:00 hod. vykonávala policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Hradec nad Moravicí dopravně bezpečnostní akci, a to před objektem základní školy na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí, kdy zastavila osobní motorové vozidlo značky Renault Megane coupe, které řídil muž ročníku narození 1983 z Nového Jičína. Při silniční kontrole byl řidič vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla, což učinil. Vzhledem k tomu, že z dechu řidiče byl cítit zápach po alkoholu, byl vyzván, aby se podrobil orientační dechové zkoušce, čemuž vyhověl a detekčním digitálním přístrojem Alcosensor mu byla naměřena hodnota 0,77 promile alkoholu v jeho dechu. Na místě s ním bylo sepsáno Oznámení o dopravním přestupku, do kterého se vyjádřil a které podepsal a dále byl dotázán, zda-li souhlasí s naměřenou hodnotou nebo zda-li žádá o lékařské vyšetření a o odběr krve nebo moči, na což uvedl, že žádá odběr krve. Služebním motorovým vozidlem PČR byl tedy převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě, kde byl odběr proveden a byla zde i provedena opětovná dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenou hodnotou 0,58 promile alkoholu v jeho dechu. Pětadvacetiletému muži byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu vydáno Potvrzení o zadržení řidičského průkazu a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.




Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě


Dne 14.4.2009 v době kolem 07:00 hod. byl policejní hlídkou dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky vnější služby Opava u podniku Ostroj a.s. na ulici Těšínské v Opavě stavěn řidič motorového vozidla, a to muž ročníku narození 1985 z Pusté Polomi, při jízdě ve směru jízdy na obec Opava-Komárov. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení motorových vozidel, kdy předložil všechny doklady, dále byl vyzván k orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger, které se dobrovolně podrobil. Orientační dechová zkouška vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 0,17 promile alkoholu v jeho dechu, s čímž souhlasil a lékařské vyšetření nežádal. Čtyřiadvacetiletému muži bylo zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Malých Heralticích


Dne 14.4.2009 v době kolem 07:00 hod. bylo policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice v obci Velké Heraltice, část Malé Heraltice, ve směru od Bruntálu na Opavu, kontrolováno osobní motorové vozidlo značky Renault 21 Nevada. Kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídí muž ročníku narození 1980 z Bruntálu, který na místě policistům předložil předepsané doklady potřebné k provozu a řízení motorového vozidla a jelikož byl z jeho úst cítit zápach po alkoholu, byl vyzván k provedení orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Alco-sensor, čemuž vyhověl. Tato vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 1,05 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič byl následně poučen a vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), kterému se dobrovolně podrobil na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Zde mu již byla opětovnou dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager naměřena hodnota 0,93 promile alkoholu v jeho dechu. S osmadvacetiletým řidičem bylo sepsáno oznámení o přestupku, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.



Omezování osobní svobody ve společném bydlišti manželů na ulici Krnovské v Opavě


Dne 14.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření muži ročníku narození 1986 z Opavy pro trestný čin „Omezování osobní svobody“, kterého se dopustil tím, že od večerních hodin dne 12.3.2009 do ranních hodin dne 13.3.2009 v místě společného trvalého bydliště v panelovém domě na ulici Krnovské v Opavě slovně a fyzicky napadal svou manželku, ženu ročníku narození 1984 z Opavy, uzamkl jí ve společném bytě, kde s ní setrval, odebral jí její mobilní telefon, kterým chtěla přivolat pomoc a v bytě jí proti její vůli držel až do 06:30 hod. dne 13.3.2009, kdy poté, co se probudila a zjistila, že manžel spí, nalezla v kuchyni klíče a svůj mobilní telefon, odemkla si a z bytu odešla. Při fyzickém napadení poškozená žena utrpěla poranění hlavy, kdy byla nucena vyhledat jednorázové lékařské ošetření, bez pracovní neschopnosti.

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Velké Heraltice


Dne 14.4.2009 v době kolem 02:20 hod. bylo policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice ve směru od Opavy na Bruntál, a to před objektem místního zámku v obci Velké Heraltice kontrolováno osobní motorové vozidlo značky Ford Focus, které řídil muž ročníku narození 1976 z Opavy. Na výzvu řidič předložil předepsané doklady potřebné k provozu a řízení motorového vozidla, kdy byl následně vyzván k provedení orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Alco-sensor IV, čemuž vyhověl a byla u něj naměřena hodnota 0,10 promile alkoholu v jeho dechu. Jelikož po zákonném poučení shora uvedený muž s výši naměřené hodnoty nesouhlasil, dobrovolně se podrobil lékařskému vyšetření na protialkoholní záchytné stanici Opava, kde mu byla odebrána krev a opětovnou dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu již nebyla naměřena žádná hodnota alkoholu v dechu. Případ je však nadále v šetření.



Vloupání do prodejny Trafika na ulici Edvarda Beneše v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


V době od 18:00 hod. dne 13.4.2009 do 04:30 hod. dne 14.4.2009 neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po předchozím odstranění visacích zámku mříže a vypáčením dveří vnikl do prodejny Trafika v panelovém domě na ulici Edvarda Beneše v Opavě-Kateřinkách, ze které odcizil různé druhy cigaret v celkové hodnotě 80.000,- Kč, finanční částku na hotovosti 1.000,- Kč a na zařízení způsobil škodu zjevně převyšující částku 5.000,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1953 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda nejméně ve výši 86.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Padělaná bankovka na Opavsku


Dosud neznámá osoba v blíže neustanovené době a na neznámém místě padělala bankovku v nominální hodnotě 1.000,- Kč a v úmyslu ji udat jako pravou a platnou ji dala nejpozději dne 7.4.2009 do oběhu. Tato padělaná bankovka se sériovým číslem D86549477 a rokem ražby 1996 byla zadržena pracovníky ČSOB a.s. Opava při kontrole odevzdané tržby do nočního trezoru od jisté opavské společnosti. Po tomto zjištění byla shora uvedená bankovka odeslána pracovníky ČSOB a.s. k expertíze do ČNB Praha. Případ je nadále v šetření a police upozorňuje na možnost případného výskytu obdobných padělků.

POLICIE ŽÁDÁ : V případě jakéhokoliv poznatku, který by vedl k zjištění osoby nebo osob, které bankovky padělávají nebo je dávají do oběhu jako pravé, kontaktujte prosím telefonicky, byť i anonymně, bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Rovněž i výskyt podezřelé bankovky nechť široká veřejnost neprodleně oznámí policistům.



Sprejerství, pomalování autobusové zastávky na ulici Hlučínské v Ludgeřovicích – neznámý pachatel


Neznámý pachatel v blíže neupřesněné době od 15:00 hod. dne 9.4.2009 do 15:00 hod.dne 13.4.2009 na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice postříkal sprejem žluté, černé a hnědé barvy čelní (nerezovým plechem opláštěnou) stěnu autobusové zastávky pod názvem Hřiště, a to na ploše 2 x 3,5 m s vytvořením nápisů SHINE, CREW, EM a dalších neidentifikovatelných nápisů, čímž byla Obci Ludgeřovice způsobena škoda ve výši 4.000,- Kč. Případ je šetřen policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Poškozování cizí věci“.




Sprejerství, pomalování dveří prodejny Trafika na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


Dne 12.4.2009 v době kolem 18:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že pomaloval červenou barvou nečitelnými nápisy plechové dveře budoucí prodejny Trafika, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1973 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 1.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Odcizení mobilního telefonu z firmy na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 8.4.2009 v době od 06:30 hod. do 06:50 hod. neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že ve shora uvedené době odcizil v místnosti WC expedice společnosti Štencel transport Opava, která se nachází v areálu podniku Model Obaly na ulici Těšínské v Opavě, volně odložený mobilní telefon značky Nokia N95, 8GB černé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1969 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 5.500,- Kč. Případ byl oznámen opavským policistům dne 14.4.2009 a ve věci je prováděno šetření.



Nález nevybuchlé munice pocházející z 2. světové války na půdě domu v Opavě


Dne 14.4.2009 v dopoledních hodinách se osobně dostavil do budovy obvodního oddělení PČR v Opavě muž ročníku narození 1957 z Opavy-Kylešovic a odevzdal zde 3 kusy předmětů ve tvaru válce s papírovým obalem a textilním okem s tím, že se nejspíš jedná o nevybuchlou munici pocházející z 2. světové války, které nalezl při úklidu na půdě svého rodinného domu na ulici Josefské v Opavě-Kylešovicích. Přivolaný policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku určil, že se jedná o 3 ks dýmovnic s označením RDG-2, které si převzal a odvezl k zneškodnění.



Odcizení jízdního kola od budovy Zimního stadiónu na ulici Komenského v Opavě – neznámý pachatel


Dne 14.4.2009 v době od 12:00 hod. do 12:15 hod. neznámý pachatel odcizil od kovové vstupní branky vstupu do budovy Zimního stadiónu na ulici Komenského v Opavě lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Merida zlato-černé barvy, čímž byla poškozenému mladíkovi ročníku narození 1992 z Opavy způsobena škoda ve výši 13.300,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě pro trestný čin „Krádež“.



Požár uskladněných papírů na ulici Vančurové v Opavě


Dne 14.4.2009 v 11:25 hod. na ulici Vančurové v Opavě došlo k zahoření přibližně 40 tun tiskárenských odřezků lisovaných vždy do balíků o hmotnosti 400 kg, které byly uskladněny v objektu sběrny druhotných surovin společnosti Opametal s.r.o. Znojmo s předběžně vyčíslenou škodou ve výši 250.000,- Kč. Na místě byl požár lokalizován hasiči HZS Opava a hasiči sborů dobrovolných hasičů z okolí Opavy. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava se na místě při prvotním šetření k příčině požáru nevyjádřil, vyloučil však technickou závadu. Dne 15.4.2009, po vychladnutí požářiště, bude pokračováno v ohledání místa činu za přítomnosti hasičů i policistů. Ke zranění osob nedošlo, případ je nadále v šetření.



Vloupání do motorového vozidla u hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 14.4.2009 v době od 12:40 hod. do 13:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna předních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky Opel Kombo, které bylo zaparkováno na parkovišti hypermarketu Globus Opava, kdy z vozidla odcizil na předním sedadle položený černý kožený kufřík v hodnotě 800,- Kč, ve kterém bylo razítko firmy Eko Racikling Příbram v hodnotě 200,- Kč a kopie faktur bez hodnoty, kdy rozbitím skleněné výplně okna dveří na vozidle byla způsobena škoda ve výši 2.000,- Kč a celková škoda tedy činí 3.000,- Kč poškozenému muži ročníku narození 1960 ze Šumperku. Případ šetřím policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Poškození motorového vozidla na ulici M.Majerové v Hlučíně – neznámý pachatel


Dne 14.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 16:00 hod.dne 9.4.2009 do 09:00 hod. dne 10.4.2009 před jedním z domů na ulici Marie Majerové v Hlučíně neznámým předmětem poškrábal všechny strany zde zaparkovaného motorového vozidla značky Mercedes Sprinter žluté barvy, čímž majiteli vozidla, muži ročníku narození 1975 z Hlučína způsobil škodu ve výši 20.000,- Kč.



Vloupání do kolárny na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel


V době od 09:00 hod.dne 12.4.2009 do 14:00 hod.dne 13.4.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím rozlomení vložky FAB dveří vnikl do kolárny v jednom z panelových domů poblíže areálu Slezské nemocnice Opava, odkud odcizil ženě ročníku narození 1962 z Opavy její pánské cestovní jízdní kolo značky Author typu Reflex šedé barvy v hodnotě 12.400,- Kč, které bylo uzamčeno lankovým zámkem přes zadní kolo k potrubí v kolárně. Na zařízení, tedy zámku dveří FAB, byla způsobena škoda ve výši 500,- Kč ke škodě společnosti SDB Rozvoj Opava. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Vloupání do motorového vozidla na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel


Dne 14.4.2009 v době od 15:30 hod. do 17:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že dosud nezjištěným způsobem vnikl do osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia combi, které bylo zaparkováno na parkovišti před hlavním vchodem do areálu Slezské nemocnice Opava, ze kterého odcizil dámskou koženkovou peněženku černé barvy v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovosti 80,- Kč a platební kartou, kdy za pomocí této platební karty následně z bankomatu v Ostravě provedl téhož dne 14.4.2009 v podvečerních hodinách neoprávněné transakce a vybral celkovou částku 10.000,- Kč, čímž způsobil ženě ročníku narození 1980 z Opavy-Kateřinek celkovou škodu ve výši 10.280,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Dopravní nehodovost


Dne 14.4.2009 došlo v okrese Opava ke dvěma dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce. V souvislosti s nehodovostí byla na majetku způsobena hmotná škoda ve výši 4.000,- Kč.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 14.4.2009 ve 23:45 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistili muže ročníku narození 1963 z Kravař, který v podnapilém stavu slovně a fyzicky napadal ženu ročníku narození 1981 z Kravař a dalšího hosta herny Sagaš na ulici Poštovní v Kravařích, a to muže ročníku narození 1970 z Kravař, kdy ve svém protiprávním jednání pokračoval i za přítomnosti přivolaných policistů. Na výzvy, aby zanechal svého jednání s výstrahou, že proti němu budou v případě neuposlechnutí použity donucovací prostředky, nereagoval a proto policisté použili hmaty a chvaty sebeobrany a byly mu nasazeny služební pouta. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy při převozu se nadále choval vulgárně i vůči policistům, plival na interiér služebního motorového vozidla i v místnosti protialkoholní záchytné stanice. Při použití donucovacích prostředku nedošlo ke škodě na majetku ani ke zranění osob. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a proti veřejnému pořádku.

vytisknout  e-mailem