Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.4.2011

Opava - Vítkovští policisté objasnili dva případy krádeží a další události (9 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě
Dopravní policisté provedli dne 14.dubna 2011 krátce po patnácté hodině v Opavě na ulici Těšínské (u bývalé točny MHD) silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Fiat Punto. Vozidlo řídil šestatřicetiletý muž z Frýdku – Místku. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,94 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 0,85 promile alkoholu v jeho dechu. Přestože řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil, odmítl se následně podrobit i odbornému lékařskému vyšetření. Je třeba dodat, že policisté v součinnosti se strážníky Městské policie Opava tohoto řidiče zastavili a kontrolovali z důvodu právě prováděného měření rychlosti na ulici Těšínské. V místě, kde je povolena rychlost jízdy do 50 km/h, mu policisté naměřili rychlost jízdy 71 km/h. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vyhlášení pátrání po odcizeném motocyklu Jawa 350
Hlučínští policisté zahájili den 14.dubna 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v nočních hodinách ze 13. na 14.dubna 2011 v obci Dolní Benešov na ulici Osada Míru. Pachatel se neoprávněně zmocnil zde na pozemní komunikaci odstaveného motocyklu tovární značky Jawa 350, registrační značky 2T4130, modré barvy, v hodnotě 14.000,- Kč. Škodu pachatel způsobil třiadvacetiletému muži z Dolního Benešova.
Hlučínští policisté vyhlásili téhož dne po odcizeném motocyklu celostátní pátrání.
Vloupání do prodejny v obci Mokré Lazce
K případu došlo v noční době ze 13. na 14.dubna 2011 v obci Mokré Lazce na ulici Petra Bezruče. Neznámý pachatel vypáčil zadní vstupní dveře do přístavby budovy tamní prodejny smíšeného zboží a vnikl dovnitř. Z přístavby se poté, po vypáčení plastových dveří, dostal do samotné prodejny. Odtud odcizil finanční hotovost (v drobných mincích) v nezjištěné hodnotě a dále nezjištěné množství a druhy cigaret, alkoholických nápojů a různého drogistického zboží, vše v předběžné hodnotě 100.000,- Kč, ke škodě jedné ostravské společnosti. Poškozením dveří způsobil pachatel škodu odhadem ve výši dvou tisíc korun, a to Obecnímu úřadu Mokré Lazce.  
Kravařští policisté případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
Silně podnapilý muž ležel na chodníku před prodejnou
Kravařští policisté zajistili dne 14.dubna 2011 krátce po šestnácté hodině v Kravařích na ulici Opavské osmapadesátiletého muže z Kravař. Muž, který byl silně podnapilý, ležel na chodníku před tamní prodejnou smíšeného zboží. Nebyl schopen vlastní chůze, žádné komunikace, navíc svým stavem ohrožoval svůj život a budil veřejné pohoršení kolemjdoucích občanů. Zajištěného muže policisté převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Případ policistům oznámil šestadvacetiletý občan Kravař.
Věc šetří kravařští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Vítkovští policisté objasnili dva případy krádeže
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 14.dubna 2011 trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže z Vítkova, jako podezřelého ze spáchání přečinů krádeže vloupáním, krádeže na osobách a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se shora jmenovaný měl dopustit hned ve dvou případech:
  • Prvního skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 25.ledna tohoto roku v dopoledních hodinách ve Vítkově, části Klokočov. Uzavřenými, avšak nezajištěnými vstupními dveřmi vešel do rodinného domu. U uzamčených dveří vedoucích do obývacího pokoje rozřízl textilii, která překrývala otvor po skleněné výplni. Následně tyto dveře z vnitřní strany odemkl, vnikl dovnitř a probudil zde spícího devětapadesátiletého muže. Podezřelý poté tohoto muže bez použití násilí nebo vyhrůžek prohledal a z bundy mu odcizil finanční hotovost ve výši 700,- Kč.  
  • Ke druhému skutku došlo v nočních hodinách ze 17.února na 18.února 2011 ve Vítkově na ulici Opavské. Podezřelý muž měl spolu s dalšími osobami (čtyřmi muži ve věku od šestnácti do dvaceti let) poškodit vyzvednutím drátěný plot nacházející se u neobydleného rodinného domu. Vzniklým otvorem poté všichni vstoupili pozemek tohoto domu a ze zahrady odcizili litinovou vanu. Vanu protáhli otvorem v oplocení a naložili na jimi přistavený vozík. Dne 18.února 2011 následně vanu znehodnocenou rozbitím odevzdali v místní sběrně druhotných surovin, kde za ní dostali 450,- Kč. Peníze pak podezřelí muži použili pro svou vlastní potřebu. Odcizením vany způsobili sedmašedesátiletému muži z Vítkova škodu ve výši 1.000,- Kč a poškozením oplocení škodu ve výši 500,- Kč.
Lustrací v policejních databázích přitom policisté zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již odsouzen. Rozsudkem Okresního soudu Bruntál v měsíci listopadu roku 2008 byl potrestán k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání jednoho roku a čtyř měsíců. Věc zpočátku šetřili vítkovští policisté jako přestupek proti majetku, dne 9.března 2011 ale případ překvalifikovali na přečin krádež. Trestní stíhání podezřelého muže je vedeno na svobodě.
Vloupání do budovy družstva v obci Větřkovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 13. na 14.dubna 2011 v obci Větřkovice. Po vypáčení sklepního okna u administrativní budovy nacházející se v areálu zemědělského družstva, do této budovy vnikl. U dveří místnosti kanceláře s kopírkou poté vylomil zámek Fab, vešel dovnitř, kancelář prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Dále pachatel vylomil zámek Fab dveří vedoucích do kanceláře pokladní. Z této místnosti odcizil ukotvený trezor v hodnotě 7.930,- Kč. V trezoru se nacházela finanční hotovost 451.390,- Kč, cca čtyřicet výběrních šeků a slevová karta do hypermarketu. Zemědělskému a obchodnímu družstvu tak neznámý pachatel způsobil odcizením věcí škodu ve výši 459.320,- Kč a poškozením zařízení škodu ve výši 4.600,- Kč.
Vítkovští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 14.dubna 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 47.000,- Kč.
Řídil motorové vozidlo pod vlivem drog
Hlučínští policisté provedli dne 14.dubna 2011 krátce před dvaadvacátou hodinou v Hlučíně na ulici Ostravské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Daewoo. Vozidlo řídil ve směru jízdy od obce Ludgeřovice pětadvacetiletý muž z Hlučína. Na výzvu policisty se podrobil rychlému drogovému testu Drugwipe 5. Test vyzněl pozitivně na látky amfetamin a cannabis. Jmenovaný se následně podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Případ je předmětem dalšího šetření.
Podnapilý řidič v Hlučíně
Druhou silniční kontrolu provedli hlučínští policisté téhož dne, tedy rovněž 14.dubna 2011, krátce po dvaadvacáté hodině v Hlučíně – Bobroníkách na ulici Rekreační. Na této ulici zastavili a následně kontrolovali osobní automobil tovární značky Škoda Octavia, který řídil čtyřicetiletý muž z Hlučína. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,54 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,52 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a odborné lékařské vyšetření nežádal. Hlučínští policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutá a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem