Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.4.2012

Opava - Tři případy řízení vozidla pod vlivem návykové látky a další události (15 případů) 

Podnapilá řidička v Opavě
 
Dopravní policisté provedli dne 14.dubna 2012 v Opavě – Komárově na ulici Ostravské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Peugeot. Vozidlo řídila, ve směru jízdy na obec Nové Sedlice, sedmadvacetiletá žena z Prahy. Na výzvu policisty se podrobila odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Jmenované byla poprvé naměřena hodnota 0,60 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,58 promile alkoholu v jejím dechu. S naměřenými hodnotami souhlasila a další odborné lékařské vyšetření nežádala. Je třeba dodat, že policisté uvedené vozidlo řízené shora jmenovanou zastavili z důvodu překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci. V místě, kde je povolena rychlost jízdy do 50 km/h, byla řidičce naměřena rychlost jízdy 75 km/h.
Dopravní policisté této řidičce na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali jí další jízdu. Věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do prodejny v obci Ludgeřovice
Hlučínští policisté sdělili dne 14.dubna 2012 šestadvacetiletému muži z Hlučínska podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 13.dubna 2012 v době kolem 23:00 hodin v Ludgeřovicích na ulici Markvartovické. U tamní prodejny smíšeného zboží měl na dvou oknech poškodit kovová síta proti hmyzu a poté rozbít okno skladu, skrze které měl vniknout do vnitřních prostor prodejny. Z neuzamčené zásuvky stolu v kanceláři vedoucí měl odcizit mobilní telefon značky Samsung v hodnotě 2.000,- Kč a z prodejních prostor měl sebrat láhev alkoholu a jednu krabičku cigaret, toto v hodnotě 127,- Kč. Opavskému obchodnímu družstvu měl navíc poškozením zařízení způsobit škodu ve výši 3.500,- Kč.
Hlučínští policisté lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán, a to rozsudkem Krajského soudu v Ostravě v měsíci prosinci roku 2010. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
  
Silně podnapilý muž přebýval v cizím bytě

Kravařští policisté zajistili dne 13.dubna 2012 v době kolem půlnoci v obci Bolatice osmačtyřicetiletého muže z Kravařska. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, se nacházel v bytě čtyřicetiletého muže z Prahy. Vzhledem k tomu, že podnapilý muž nereagoval na výzvu nájemce bytu, aby byt opustil, ten na místo přivolal kravařské policisty. Policisté následně podnapilého muže, z důvodu obavy, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat, jak je výše uvedeno, zajistili, poté převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager byla podezřelému muži naměřena v dechu hodnota 2,19 promile alkoholu.
Kravařští policisté věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
Vozidlo řídil pod vlivem návykové látky

Kravařští policisté provedli dne 14.dubna 2012 v 02:25 hodin v obci Bolatice na ulici Hlučínské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Renault. Vozidlo řídil sedmadvacetiletý muž z Kravařska, který se na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda v době řízení není pod vlivem návykových látek. Výsledek testu byl pozitivní na látku amfetamin. Následně se jmenovaný na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků biologického materiálu na opavské protialkoholní záchytné stanici. Kravařští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc je předmětem dalšího šetření.
Silně podnapilý muž napadl svého bratra

Žena z Opavy, dne 13.dubna 2012 v době kolem 23:00 hodin telefonicky oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158, její devatenáctiletý soused rozbil vstupní dveře od bytu, který je majetkem jeho rodičů. Poté podezřelý vstoupil na chodbu bytu, kde začal slovně a fyzicky napadat svého třiadvacetiletého bratra. Došlo k vzájemné rozepři a ke zranění útočníka v obličeji, což si později vyžádalo lékařské ošetření v opavské nemocnici. Dorazivší opavští policisté následně podezřelého na místě zajistili a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 2,55 promile alkoholu), muže převezli a umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Škoda na poškozených vstupních dveřích bytu byla vyčíslena na částku 1.000,- Kč. Případ se udál v činžovním domě na jedné z ulic v Opavě, části předměstí.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Vloupání do stodoly v obci Sosnová

Vítkovští policisté zahájili dne 14.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil dne 14.dubna 2012 v době kolem 04:25 hodin v obci Sosnová.  Do stodoly se pachatel pokusil vniknout poté, co předtím rozbil podkrovní okno. Vzhledem k tomu, že se mu skrze toto okno do stodoly vniknout nepodařilo, vypáčil samotné vstupní dveře. Ve stodole následně vyboural dřevěné dveře zajišťující místnost, sloužící jako sklad. Poté celý objekt prohledal a z místnosti skladu odcizil motocykl tovární značky ČZ 175, pravděpodobně roku výroby 1969, bez registrační značky, černé barvy, v hodnotě 5.000,- Kč. Poškozením vstupních dveří stodoly, dveří skladu a rozbitím okna způsobil navíc škodu ve výši 5.700,- Kč, to vše osmačtyřicetiletému muži z Opavy.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 14.dubna 2012 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 75.000,- Kč.
Odcizil jízdní kolo
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 14.dubna 2012 v době od půlnoci do 09:00 hodin v obci hať na ulici Kostelní. Od budovy Farního úřadu nacházející se na volně přístupném neoploceném pozemku odcizil zde volně odstavené, nezajištěné, o zeď opřené horské jízdní kolo značky Favorit Phanton, barvy černé, v hodnotě 7.000,- Kč, ke škodě čtyřiačtyřicetiletého muže z Hati.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež.
Spícímu na lavičce v hale odcizil peněženku
K případu došlo dne 14.dubna 2012 v době od 15:40 hodin do 16:30 hodin v hale železniční stanice Opava – Východ na ulici Jánské. Neznámý pachatel odcizil ze zadní kapsy kalhot šestadvacetiletého muže z Opavy, který tou dobou spal v hale na lavičce, jeho plátěnou peněženku v hodnotě 400,- Kč. Okradený muž měl v peněžence své osobní doklady a finanční hotovost 600,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Policisté mu v době řízení naměřili v dechu téměř dvě promile alkoholu. Navíc vozidlo řídil, ačkoli není držitelem řidičského oprávnění
Hlučínští policisté zahájili dne 14.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý dvaatřicetiletý muž z Karviné.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 14.dubna 2012 ve 20:40 hodin na katastru města Hlučína, na silnici I. třídy č. 56. Na této silnici, za dopravní značkou konec obce Hlučína, ve směru jízdy na Kozmice, byl zastaven a kontrolován hlídkou hlučínských policistů. Jako řidič osobního automobilu tovární značky VW Passat se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla postupně, s odstupem pěti minut, naměřena v obou případech shodně hodnota 1,91 promile alkoholu v jeho dechu.  Tedy, tento řidič vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Vzhledem k tomu, že shora jmenovaný na místě silniční kontroly hodnověrně neprokázal svou totožnost, policisté ho předvedli na policejní služebnu. Zde ve svých policejních databázích zjistili, že muž není držitelem příslušného řidičského oprávnění. Po zjištění jeho totožnosti, policisté řidiče propustili na svobodu a zakázali mu další jízdu.
Silně podnapilý muž rozbil okno restaurace
Jednačtyřicetiletá žena z Ostravy dne 14.dubna 2012 krátce po třiadvacáté hodině telefonicky oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že jí neznámý pachatel rozbil okno restaurace a z místa činu utíká. Na místo, na ulici Kozmickou v Hlučíně – Darkovičkách, se dostavili hlučínští policisté, kteří podezřelého, dvaadvacetiletého muže z Ostravy, nedaleko místa činu dopadli a zajistili. Zajištěného muže následně eskortovali na policejní služebnu v Hlučíně. V rámci provádění procesních úkonů provedli policisté u podezřelého muže dechovou zkoušku pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem 1,95 promile alkoholu v jeho dechu. Poté zajištěného muže propustili na svobodu. Škoda na rozbitém okně restaurace byla vyčíslena na částku 3.000,- Kč.
Hlučínští policisté věc šetří jako přestupek proti majetku.
Poškodil zaparkované motorové vozidlo
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 14. na 15.dubna 2012 v Hlučíně na ulici Pode Zdí. Nezjištěným předmětem způsobil vrypy do laku karoserie zde zaparkovaného osobního a automobilu tovární značky VW Passat. Vrypy vedly po celém obvodu karoserie vozidla. Navíc pachatel vytvořil neznámým předmětem celkem sedm otvorů, a to do levé části vozidla - předního nárazníku, předních a zadních dveří i do zadních pátých dveří. Poškozením vozidla způsobil neznámý pachatel jednatřicetiletému muži z Hlučína škodu v předběžné výši 30.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Vloupání do výherního automatu
Kravařští policisté zahájili dne 15.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil dne 14.dubna 2012 v době od 21:00 hodin do 22:00 hodin v kravařské herně na ulici Opavské. V době provozu, v zadní části tohoto baru, kde jsou umístěny výherní hrací přístroje, dosud nezjištěným způsobem překonal zámek krycího víka a zámek kovových dvířek pokladny jednoho z výherních automatů. Z pokladny hracího přístroje následně odcizil schránku s finanční hotovostí zjevně převyšující částku 5.000,- Kč, ke škodě čtyřicetiletého muže z Opavy. Škoda na poškozeném automatu, patřícímu jedné společnosti se sídlem v Karlových Varech, nebyla do současné doby vyčíslena.
Vloupání do rekreační chaty v obci Kyjovice
K případu vloupání do rekreační chaty nacházející se v obci Kyjovice, části Zátiší, došlo v době od 8.dubna do 14.dubna tohoto roku. Do chaty Šestačtyřicetiletého muže z Ostravy vnikl neznámý pachatel po předchozím vytržení kovové mříže a následném rozbití okna. Chatu pachatel prohledal, přičemž v místnosti toalety rozbil keramickou mýdlenku. Poté vypáčil dvoje vstupní, dřevěné dveře od přilehlé kůlny, vešel dovnitř a z kůlny odcizil křovinořez značky Einhel, elektrickou centrálu, aku vrtačku značky Makita a pilu značky Husquarna. Shora jmenovanému neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 11.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení mu způsobil škodu ve výši 1.800,- Kč. 
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
  
Poškodil zaparkované vozidlo
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v noční době ze 14. na 15.dubna 2012 v Budišově nad Budišovkou na ulici ČSA. Neznámý pachatel poškrábal nezjištěným předmětem lak karoserie zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Audi. Pachatel způsobil vrypy na přední kapotě, na pravém předním a zadním blatníku, na pravé přední a zadní straně dveří a dále způsobil promáčklinu zadních dveří, díru v zadním nárazníku, přičemž utrhl přední registrační značku vozidla, kterou ale ponechal na zemi před vozem. Třiadvacetiletému muži z Budišova nad Budišovkou způsobil neznámý pachatel poškozením automobilu škodu v předběžné výši 30.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově.                      
 
 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem