Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.6.2010

Opava - Z rodinného domu v Dolním Benešově odcizil nářadí v celkové hodnotě 101 tisíc korun a další události (11 případů) 

Finanční hotovost z rodinného domu ve Velkých Heralticích odcizil mladistvý
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 14.června trestní stíhání mladistvého, sedmnáctiletého muže z Karvinska, jako podezřelého ve věci provinění porušování domovní svobody.
Skutku se dopustil 27.dubna tohoto roku po šestnácté hodině v obci Velké Heraltice na ulici Opavské. Mladistvý vnikl do řádně oploceného, avšak neuzamčeného rodinného domu, konkrétně do jedné z bytových jednotek pětatřicetileté majitelky. V předsíni pak z kabátu odcizil finanční hotovost ve výši 80,- Kč.
Do stejného bytu uvedeného domu mladistvý vnikl také 28.dubna v ranních hodinách. Z nákupní tašky, která byla v předsíni, odcizil dvaašedesátileté ženě koženkovou peněženku s finanční hotovostí 725,- Kč a čipovou kartu. Ještě téhož dne, tedy 28.dubna, mladistvý provinilec vrátil poškozené ženě finanční hotovost i čipovou kartu, ovšem až poté, co jej žena vyzvala k vrácení odcizených věcí.
V Hlučíně byl nalezen padělek stokorunové bankovky
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 14.června úkony trestního řízení ve věci zločinu padělání a pozměnění peněz, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Od blíže nezjištěného dne do dne 11.června tohoto roku padělal neznámý pachatel bankovku nominální hodnoty 100,- Kč v úmyslu udat ji jako pravou a platnou. Padělanou bankovku  odevzdala v tržbě na pobočce banky v Hlučíně na ulici Mírové náměstí devětatřicetiletá žena z Hlučína. Pracovníci uvedené banky předali padělek policistům.
Sprejerství v obci Smolkov
Neznámý pachatel v době od 11.června do 12.června postříkal černým sprejem dvoudílnou skleněnou výplň a fasádu tamní prodejny na ulici Stará cesta ve Smolkově. Na skleněnou výplň nastříkal dva nesrozumitelné obrazce (o rozměrech 80 cm x 60 cm), na fasádu prodejny pak nápis (o rozměrech 80 cm x 70 cm). Opavskému obchodnímu družstvu tak pachatel způsobil škodu v celkové výši 1.500,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Poškodil zařízení Sportovně rekreačního areálu v Hlučíně
Hlučínští policisté zahájili 14.června úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Ten v noční době ze 13.června na 14.června vypáčil vstupní dřevěné dveře jedné  z neobývaných chatek v areálu Sportovně rekreačního střediska v Hlučíně. Pachatel vnikl dovnitř, sice nic neodcizil, ale poškozením dřevěné policové skříně způsobil škodu 5.000,- Kč.
V tomto areálu pachatel dále jízdou neznámého motorového vozidla poškodil podklad dvou antukových volejbalových hřišť, a to do hloubky deseti centimetrů. Správě sportovně rekreačního areálu Hlučín způsobil celkovou škodu ve výši 35.000,- Kč.
Z rodinného domu v Dolním Benešově odcizil nářadí v celkové hodnotě 101 tisíc korun
Skutku se dopustil neznámý pachatel v době od 12.června do 14.června v Dolním Benešově na ulici Petra Bezruče. Odstranil řetěz z vstupních dveří, vypáčil vnitřní dveře a vnikl do suterénu rodinného domu, který je právě v rekonstrukci a je neobydlený. Z domu pachatel odcizil elektrickou úhlovou brusku, vrtačku, elektrické míchadlo, sekací kladivo (včetně plastového kufříku a s příslušenstvím) a kombinované kladivo (rovněž včetně plastového kufříku a s příslušenstvím). Pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 101.130,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 1.200,- Kč, to vše ostravské společnosti.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Pomocí nalezené platební karty se pokusil o výběr finanční hotovosti
Vítkovští policisté zahájili 14.června úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Případ na vítkovskou policejní služebnu oznámil jednapadesátiletý muž z Melče. Oznamovatel uvedl, že 14.června v době mezi desátou a dvanáctou hodinou ztratil na přesně neustanoveném místě ulice Nákladní v Opavě dvě platební karty včetně peněženky s osobními doklady a finanční hotovostí 300,- Kč. Poškozený muž poté obě karty zablokoval. Přesto policisté zjistili, že neznámý pachatel, který peněženku s platebními kartami a doklady našel, se pokusil o výběr hotovosti z jednoho z opavských bankomatů. Toto se mu ale nepodařilo. Platební karta byla zajištěna v bankomatu.
Případ budou dle místní přístupnosti dále šetřit opavští policisté.
Poškození stromu na ulici Na Rybníčku v Opavě
Neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4.května na 5.května poškodil strom jírovec maďaly, který stál na pozemku u kulturního domu na ulici Na Rybníčku v Opavě. Pachatel na něm nařezal tři větve, na základě čehož musel být strom skácen. Statutárnímu městu Opava tak pachatel způsobil škodu ve výši 138.457,- Kč.
Policisté opavského obvodního oddělení věc zpočátku šetřili jako přestupek, na základě vyčíslení škody zahájili 14.června úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci.
Podvod v obci Loděnice
Policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili 14.června úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Poškozeným je zemědělská společnost se sídlem v obci Holasovice, části Loděnice, která si prostřednictvím internetu objednala 5.května tohoto roku u společnosti se sídlem ve Slovenské republice plochou válcovou ocel. Zemědělská společnost zaplatila jako zálohu finanční částku 126.000,- Kč, kterou uhradila bankovním převodem na účet slovenské firmy. Součástí smlouvy bylo, že od dne zaplacení zálohy, tedy ode dne 6.května, bude do 10.května požadovaná objednávka dodána. Do současné doby ovšem objednaná ocel dodána nebyla a taktéž nebyla vrácena výše uvedená záloha za objednávku, a to i přes opakovanou urgenci poškozené společnosti.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Hradecké v Opavě
Neznámý pachatel 14.června v době mezi dvanáctou a patnáctou hodinou rozbil okno pravých předních dveří osobního automobilu VW Transporter, který byl zaparkován ve volně přístupném dvoře za jedním z činžovních domů na ulici Hradecké v Opavě. Pachatel do vozidla vnikl a z něj odcizil autorádio s DVD přehrávačem a GPS navigaci v celkové hodnotě 5.000,- Kč, přičemž na automobilu způsobil dvoutisícovou škodu, to vše jedné opavské společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Byl přistižen při krádeži zboží z opavském hypermarketu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 14.června trestní stíhání čtyřiatřicetiletého občana Polské republiky, jako podezřelého ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se dopustil 14.června v odpoledních hodinách v hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě. Z regálu v prodejně odcizil láhev alkoholu Ballantines v hodnotě 519,- Kč a 18 vystavených parfémů různých značek v celkové hodnotě 4.584,- Kč, vše ke škodě společnosti Globus ČR. Odcizené zboží si podezřelý muž uschoval do batohu, když po projití pokladnami byl zadržen ostrahou prodejny. Zboží policisté zajistili a poté vrátili zpět poškozené organizaci. Opavští policisté provedli s podezřelým mužem procesní úkony a vyrozuměli také Okresní státní zastupitelství v Opavě.
Dopravní nehodovost
V průběhu pondělí 14.června šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem tři dopravní nehody, při kterých byly čtyři osoby zraněny lehce. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 130.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem