Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.10.2012

Opava - Čtyři případy krádeží peněženek a další události (17 případů) 

Podnapilý řidič
Dopravní policisté provedli dne 15.října 2012 v době kolem 11:05 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Ratibořské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Vozidlo řídil, ve směru jízdy od obce Pusté Jakartice, šestatřicetiletý muž z Jižní Moravy. Řidič se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,68 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,72 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Je třeba dodat, že tento řidič byl policisty zastaven a následně kontrolován z důvodu měření rychlosti v obci. V místě, kde je povolena rychlost jízdy do 50 km/h, byla jeho vozidlu naměřena rychlost jízdy 72 km/h.
Dopravní policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí dne 15.října 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem šest dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 139.000,- Kč. 
Měděné svody odcizil ze zdi rodinného domu
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době ze 14. na 15.října 2012 v Hlučíně, části Darkovičkách na ulici Jandové. Ze zdi jednoho z tamních rodinných domů, jehož pozemek je souvisle oplocen, odcizil devět a půl metru měděného okapového svodu. Jeho odcizením způsobil devětačtyřicetileté ženě škodu v předběžné výši 4.000,- Kč.
Hlučínští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu porušování domovní svobody.
Vloupání do objektu čističky odpadních vod
K případu došlo v nočních hodinách ze 14. na 15.října 2012 v obci Šilheřovice na ulici Dolní. Neznámý pachatel vnikl na pozemek objektu a následně i do budovy po předchozím užití násilí. Z prostor kanceláře odcizil kopírovací přístroje s tiskárnou a vzduchovku značky Slavie 634 i s puškohledem značky Walter. Z prostoru šaten dále sebral detektor kovu, troje montérkové kalhoty, jeden pár kožených zimních kotníkových bot a jedny ochranné pracovní kalhoty. Pachatel současně, po vypáčení plechových dveří, vnikl i do dílny, odkud odcizil motorové kalové čerpadlo značky Heron, přičemž poškodil zvonek umístěný nad hlavními vstupními dveřmi. Tedy, neznámý pachatel z tohoto objektu odcizil věci v předběžné hodnotě 24.050, přičemž poškozením zařízení (dveří, zvonku a plotu) způsobil předběžnou škodu ve výši 12.000,- Kč, to vše majiteli objektu, Obci Šilheřovice.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Tři případy krádeží peněženek v Hlučíně:
  • Peněženku odcizil z kabelky 
K prvnímu případu krádeže peněženky došlo na neupřesněném místě v Hlučíně již dne 25.září 2012 v době od 10:00 hodin do 12:45 hodin. Neznámý pachatel odcizil třiapadesátileté ženě z Hlučínska peněženku v hodnotě 400,- Kč, kterou měla uloženou v kabelce. Okradená žena měla v peněžence své osobní doklady, dále složku na doklady, finanční hotovost 100,- Kč a dvě platební karty, vše v celkové hodnotě 900,- Kč. Téhož dne, dne 25.9.2012 provedl neznámý pachatel na jednom z hlučínských bankomatů dva neoprávněné výběry finanční hotovosti, a to dvakrát po 10.000,- Kč.
Hlučínští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
  •  Pět a půl tisíce korun odcizil muži z peněženky, kterou měl u sebe
K případu krádeže na osobě, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel došlo dne 13.října v době od 16:00 hodin do 20:00 hodin na přesněji neurčeném místě v Hlučíně, pravděpodobně v baru na ulici Mírové náměstí nebo při cestě na autobusové nádraží v Hlučíně anebo při jízdě autobusem do hlučínské části Darkovičky. Pachatel odcizil sedmatřicetiletému muži z Hlučína z jeho peněženky, kterou měl celou dobu při sobě, finanční hotovost 5.500,- Kč.
Případ nyní šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně. 
  • Kabelku s peněženkou a platební kartou odcizil ženě v prodejně oděvů
 Ke třetímu případu, případu krádeže kabelky s peněženku a platební kartou došlo dne 15.října 2012 v době kolem 15:55 hodin v hlučínské prodejně oděvů na ulici Hornické. Neznámý pachatel využil nepozornosti sedmnáctileté dívky, které odcizil její dámskou plátěnou kabelku. Kabelku měla přitom odloženou na dosah vedle sebe, a to na polici s obuví. V odcizené kabelce měla dívka svazek klíčů, měsíčník na autobusovou dopravu v hodnotě 280,- Kč, žákovskou kartu v hodnotě 50,- Kč a peněženku se svými osobními doklady a platební kartou, vše v celkové hodnotě 980,- Kč. U platební karty nebyl přiložen bezpečností PIN kód a odcizená karta již byla zablokována.
I tento případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež na osobách. V tomto případě je neznámý pachatel navíc podezřelý také ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Krádež peněženky s devíti tisíci korunami a platební kartou
 
Třiatřicetiletá žena z Bruntálu oznámila dne 15.října 2012 na policejní služebně v Opavě krádež peněženky. Téhož dne v době mezi 15:00 hodinou a 15:50 hodin využil neznámý pachatel na blíže neurčeném místě v Opavě nepozornosti oznamovatelky a z uzavřené kabelky, kterou měla stále při sobě, jí odcizil peněženku bez hodnoty. V peněžence měla okradená žena své osobní doklady, dále finanční hotovost 9.000,- Kč a platební kartu.
Opavští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže (včetně krádeže na osobách) a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Vzhledem k výše uvedeným čtyřem případům krádeží peněženek žádají policisté občany, aby neusnadňovali kapsářům práci, aby své tašky, kabelky či jiná zavazadla nespouštěli z dohledu. Je třeba si uvědomit, že kapsáři vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství licí, např. hromadné dopravní prostředky či nákupní centra, ve kterých poté využívají nepozornosti lidí. Samotná krádež bývá blesková. Kapsáři kradou tak nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech či peněžence dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo. Jak se tedy chovat, abychom se nestali obětí kapesních krádeží?
  • Nenechávejte peněženku a jiné cennosti navrchu tašek či kabelek, využívejte vnitřní přihrádky a zapínání
  • Nenoste své osobní doklady v peněžence
  • Nemějte při sobě větší finanční hotovost, využívejte možnosti bezhotovostního platebního styku
  • Nikdy nenechávejte platební kartu bez dozoru
  • Chraňte platební kartu před kapesními zloději a ukládejte ji ve vnitřních kapsách tašek nebo ve vhodných pouzdrech
  • Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz
  • Při ztrátě či odcizení své platební karty proveďte okamžitou blokaci platební karty u peněžního ústavu, který Vám ji vydal, popřípadě věc oznamte prostřednictvím tísňové linky 158 Policii České republiky
  • Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty.
Stanete-li se svědky kapesní krádeže, neváhejte s pomocí spoluobčanům, například při podávání svědectví policii.
Krádež nářadí
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil v době od 8.října do 13.října 2012 v obci Velké Hoštice. Pachatel vnikl na částečně neoplocený pozemek u jednoho z tamních rodinných domů, odkud ze zahradní pergoly odcizil aku vrtačku značky Hilti (červené barvy, včetně nabíjecí stanice s druhým akumulátorem), dále úhlovou brusku značky Dewalt (žluté barvy) a 12 sedmdesáticentimetrových šípů značky Heat. Odcizením shora uvedeného nářadí způsobil neznámý pachatel jednačtyřicetiletému muži z Kravařska celkovou škodu ve výši 12.700,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Byl přistřižen při krádeži zboží
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 15.října 2012 devětapadesátiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 14.října 2012 v době kolem 16:15 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Holasické v prodejně Albert. Tamním zaměstnancem bezpečnostní služby měl být podezřelý muž přistižen při krádeži čtyř čokolád v celkové hodnotě 99,60 Kč.
Dorazivší opavští policisté následně shora jmenovaného předvedli na policejní služebnu. Zde ve svých databázích zjistili, že podezřelý muž se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustil. Rozhodnutím Okresního soudu v Opavě byl v měsíci únoru loňského roku potrestán k trestu odnětí svobody nepodmíněně o výměře čtrnácti měsíců. Trest vykonal v měsíci dubnu tohoto roku. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do tří sklepních boxů
Opavští policisté zahájili dne 15.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době ze 14. na 15.října 2012 v činžovním domě na ulici Na Rybníčku v Opavě, kde se ve sklepních prostorách domu vloupal hned do tří sklepních boxů:
  • V prvním případě pachatel nezjištěným způsobem vnikl do sklepního boxu osmatřicetileté ženy, které ze sklepa odcizil zde odstavené dámské trackingové jízdní kolo v hodnotě 7.000,- Kč.
  • Ve druhém případě odcizil ze sklepního boxu třiapadesátiletého muže brusku v hodnotě 1.000,- Kč.
  • Ze třetího sklepního boxu, kam vnikl po předchozím vytržení oka petlice ze dveří, pachatel odcizil pánské horské jízdní kolo značky Merida (vínově červené barvy), v hodnotě 7.000,- Kč, ke škodě třiadvacetiletého muže.
  
Čtyři kola odcizil ze zaparkovaného automobilu
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 14. na 15.října 2012 v Opavě na ulici U Opavice na parkovišti před panelovým domem. Ze zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia odcizil, po předchozím povolení pojistných šroubů, čtyři plechová kola se zimními pneumatikami. Jejich odcizením způsobil dvaačtyřicetileté ženě z Opavy celkovou škodu ve výši 8.000,- Kč.
Opavští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Další případ krádeže kol ze zaparkovaného vozidla
K druhému případu odcizení kol ze zaparkovaného osobního vozidla, automobilu tovární značky Ford Mondeo, došlo rovněž v noční době ze 14. na 15.října 2012, avšak v Opavě – Kylešovicích na ulici 17. listopadu. Z tohoto automobilu, zaparkovaného na parkovišti před panelovým domem, neznámý pachatel odcizil čtyři hliníková kola s letními pneumatikami, v celkové hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě společnosti se sídlem v Dolních Životicích.
I tento případ šetří opavští policisté jako podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Vloupání do opavské restaurace
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v noční době ze 14. na 15.října 2012 v Opavě na ulici Otické. Po předchozím vypáčení vstupních dveří vnikl na chodbu tamní restaurace. V chodbě následně vypáčil další dveře vedoucí do samotných prostor restaurace. Prostory pachatel prohledal a odtud odcizil ve zdi připevněný a uzamčený příruční trezor v hodnotě 2.000,- Kč, ve kterém se nacházela finanční hotovost 3.000,- Kč. Z regálů za barovým pultem pak ještě sebral dosud blíže nezjištěný počet kusů krabiček cigaret, alkoholu a cukrovinek různých značek, v doposud neustanovené hodnotě. Poškozením zařízení (dvou dveří) způsobil neznámý pachatel navíc škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše jedné společnosti se sídlem v Krnově.
Případ nyní prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Sprejerství na ulici Obloukové v Opavě

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 13. na 14.října 2012 v Opavě na rohu ulic Obloukové a U Dubového mlýna. Zde poškodil plastový reklamní poutač, který byl umístěn na oplocení areálu jedné opavské společnosti. Pachatel na poutač nastříkal sprejem červené barvy písmeno "K" a svislou čáru. Současně pachatel stejnou barvou nastříkal další čtyři nečitelné nápisy a jiné útvary, a to na oplocení areálu a na fasádu budovy nacházející se na ulici Vojanové. Jedné opavské společnosti tímto způsobil celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Poškodil okna rodinného domu
Heraltičtí policisté zahájili dne 15.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v době od 11.října do 15.října v obci Velké Heraltice, kde neoprávněně vnikl na pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Na domu pachatel rozbil celkem tři okna, přičemž současně poškodil i jednu zahradní dřevěnou židli a další dvě dřevěné židle v hodnotě 200,- Kč odcizil. Poškozením shora uvedeného zařízení způsobil neznámý pachatel třiasedmdesátileté ženě z Opavy celkovou škodu ve výši 5.100,- Kč.
Ze zahrady odcizil sádrového trpaslíka
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. Činu se dopustil dne 14.října 2012 v době kolem 17:00 hodin ve Vítkově na ulici Křivé. Na této ulici neoprávněně vnikl, po předchozím překonání oplocení, na pozemek jednoho z tamních domů. Z míst pod dřevěným přístřeškem, následně ze zábradlí odcizil sádrového trpaslíka postaveného na břidlicovém podstavci. Poté místo činu opustil, přičemž břidlicový podstavec nechal ležet u branky. Pachatel odešel ve směru k autobusovému nástupišti, kde na ulici Školní zanechal sádrového trpaslíka rozbitého na zemi. Jednasedmdesátiletému muži z Vítkova tím neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 200,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově.
Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem