Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.11.2009 - 1.část

Podnapilí řidiči motorových vozidel, poškození fasády budovy a další...(5 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Na Starém břehu v Opavě

Dne 15.11.2009 v době kolem 04:45 hod. řídil muž ročníku narození 1976 z Opavy osobní motorové vozidlo značky Rover po ulici Na Starém břehu v Opavě ve směru od ulice Pekařské k ulici Na Nivě, kdy při odbočování vpravo nezvládl řízení automobilu a levou přední částí vozidla narazil do levé zadní části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Daewoo Nubira a dále došlo k nárazu do zaparkovaného osobního motorového vozidla značky VW Golf a k nárazu do zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Ford Escort. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla vyčíslena na celkovou částku ve výši 63.000,- Kč. U třiatřicetiletého řidiče automobilu Rover bylo provedeno odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenou hodnotou 2,08 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní s naměřenými hodnotami 2,29 promile a 1,83 promile alkoholu v jeho dechu. Tento muž byl dále vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), kterému se odmítl podrobit. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření, přesto je již nyní shora uvedený muž důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Postříkání fasády domu na ulici Bezručové ve Vítkově – neznámý pachatel

Dne 14.11.2009 v době od 21:15 hod. do 22:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Bezručové ve Vítkově trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že sprejem stříbrné barvy postříkal fasádu na ploše 1 x 1,2 m a 0,5 x 1 m, a to na budově Centra volného času, dále postříkal dřevěný rám vývěsky u vstupních dveří a omítku jedné stěny garáže, stojící vedle této budovy, různými nesrozumitelné nápisy, čímž způsobil Městu Vítkov škodu ve výši 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Pokus odcizení motorového vozidla na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel

Dne 14.11.2009 v době od 16:00 hod. do 20:45 hod. neznámý pachatel spáchán na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Neoprávněné užívání cizí věcí“ ve stádiu pokusu tím, že po předchozím vyháčkování těsnící gumy pravých předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda 120 GLS, které prohledal, avšak nic neodcizil, dále ve vozidle vytrhal dráty ze spínací skříňky, tyto spojil dohromady, vozidlo nastartoval a zařadil zpětný chod, kdy se snažil s vozidlem odejet, což se mu nepodařilo. Poškozenému muži ročníku narození 1988 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena škoda v celkové výši 500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zadržení řidiče motorového vozidla na ulici Purkyňové v Opavě

Dne 15.11.2009 v době kolem 00:30 hod. byl na ulici Purkyňové v Opavě, v bezprostřední blízkosti s křižovatkou ulice Englišova, stavěn a kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě řidič osobního motorového vozidla značky Opel Vectra, a to muž ročníku narození 1971 z Opavy. Provedeným odborným měřením dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj bylo zjištěno, že vozidlo řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byla naměřena hodnota 2,49 promile alkoholu v jeho dechu. Jelikož z chování a jednání osmatřicetiletého muže vznikla důvodná obava, že by mohl ve svém protiprávním jednání pokračovat, byl na místě policisty zajištěn a následně byl pro svou silnou podnapilost umístěn na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Další odborné měření již shora uvedený muž odmítl, plně se doznal k požití alkoholických nápojů před jízdou, s naměřenou hodnotou souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je zřejmé, že osmatřicetiletý muž vykonával činnost ve stavu vylučující způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku a proto mu ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Březová

Dne 15.11.2009 v době kolem 03:10 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí stavěli a kontrolovali v obci Březová řidiče osobního motorového vozidla značky VW Golf, a to muže ročníku narození 1991 z Hradce nad Moravicí, který řídil automobil od středu obce ve směru na Lesní Albrechtice. Provedeným šetřením bylo následně zjištěno, že výše uvedený osmnáctiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání trestných činů „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a „Neoprávněné užívání cizí věci“, neboť v uvedené době řídil vozidlo svého otce, které užil bez jeho souhlasu, automobil řídil, aniž by vlastnil řidičské oprávnění pro podskupinu „B“ (osobní automobily) motorových vozidel a dále bylo zjištěno, že v době řízení byl pod vlivem alkoholických nápojů, což prokázalo odborné měření detekčním digitálním přístrojem Alco-sensor s naměřenými hodnotami 2,43 promile, 2,60 promile a opět 2,60 promile alkoholu v jeho dechu. O lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) nepožádal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz jen pro podskupinu „A“ (motocykly) a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

vytisknout  e-mailem