Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.2.2012

Opava - Je podezřelý z vydírání a další události (7 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče
 
K dopravní nehodě došlo dne 15.února 2012 v 06:30 hodin na silnici II. třídy č. 469, mezi obcemi Děhylovem a Ostravou. Třiatřicetiletý muž z obce na Opavsku řídil osobní automobil tovární značky Fiat Panda ve směru jízdy na obec Děhylov, kdy na přímém úseku komunikace nepřizpůsobil rychlost jízdy povětrnostním podmínkám, stavu a povaze vozovky a svým schopnostem. Pravděpodobně vlivem bočního větru dostal s vozidlem na vozovce smyk a havaroval do levého silničního příkopu, ve směru své původní jízdy.
Při havárii nedošlo ke zranění osob. Řidič se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,93 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,99 promile alkoholu v jeho dechu. Následně se na další výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření, jehož součástí byl odběr vzorku krve. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě dopravní nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Hmotná škoda na havarovaném vozidle byla vyčíslena na částku 80.000,- Kč.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 15.února 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem deset dopravních nehod. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 400.000,- Kč.
Silně podnapilý muž napadl svou matku

Hlučínští policisté zajistili dne 15.února 2012 v době kolem 17:00 hodin v Hlučíně – Darkovičkách dvaatřicetiletého muže z Hlučína. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, v rodinném domě nejdříve slovně a poté i fyzicky napadl svou pětapadesátiletou matku. Vzhledem k tomu, že podnapilý muž v napadání pokračoval i v přítomnosti zasahující policejní hlídky, policisté ho jak je výše uvedeno zajistili a následně převezli a umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Ostravě. Na stanici policisté tomuto muži naměřili v dechu hodnotu 2,5 promile alkoholu. V rámci služebního zákroku (zajištění osoby) byli policisté proti agresivnímu muži nuceni použít donucovací prostředky, hmaty a chvaty a následně i pouta. Ke zranění napadené ženy naštěstí nedošlo.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Nejprve byl policisty pohřešován, poté byl jimi zatčen
Třicetiletá žena z Opavska dne 14.září loňského roku oznámila na policejní služebně v Hradci nad Moravicí, že pohřešuje svého šestatřicetiletého druha. Žena policistům sdělila, že svého přítele vysadila ze svého automobilu dne 13.září 2011 v odpoledních hodinách v Krnově před tamní prodejnou Hypernova. Zde se měl pohřešovaný údajně setkat se svým známým, který jej měl poté stejného dne ve večerních hodinách dovézt zpět do místa bydliště, do obce na Opavsku. Do současné doby se však pohřešovaný nevrátil a ani o sobě nepodal žádnou zprávu. Jeho mobilní telefon byl nedostupný. V minulosti nebyl nikdy pohřešován. Hradečtí policisté ve spolupráci s krnovskými policisty provedli prověrky v různých léčebných zařízeních v Opavě, Krnově i v Ostravě, vše s negativním výsledkem.
V průběhu pohřešování shora jmenovaného došlo ale dne 13.prosince 2011 ke zlomu, kdy se z pohřešovaného stal hledaný. Toho dne vydal Krajský soud v Ostravě na tohoto muže příkaz k jeho zatčení. Na podkladě spolupráce Služby kriminální policie a vyšetřování v Krnově Územního odboru Bruntál a policistů hradeckého obvodního oddělení se hledaný muž dne 15.února 2012 v dopoledních hodinách sám přihlásil na služebně Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. Policisté poté muže, na základě soudního příkazu z prosince loňského roku, zatkli, následně eskortovali do policejní cely Obvodního oddělní v Ostravě. V současné době rozhoduje soudce Krajského soudu v Ostravě o vzetí shora jmenovaného do vazby. V době před vydáním soudního příkazu k zatčení, byl muž policisty již obviněn, a to ze spáchání rozsáhlé majetkové trestné činnosti. Policisté přitom dále zjišťují, zda nemá na svědomí další skutky.  
Byli přistiženi při krádeži plechů

Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 15.února 2012 dvěma mužům z Opavska, ve věku 20ti a 25ti let, podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Tohoto skutku se měli oba podezřelí muži dopustit formou spolupachatelství. Dne 15.února 2012 v době kolem 02:00 hodin měli společně po předchozím překonání 210 cm vysokého oplocení  vniknout do jedné z částí areálu bývalého podniku Opavia, nacházejícího se na ulici Provaznické v Opavě. Z prostor nákladové rampy měli odcizit osm železných krytů výtahové šachtice v celkové hodnotě 4.000,- Kč, ke škodě osmačtyřicetiletého muže z Opavy. Oba podezřelé muže však bezprostředně po spáchání skutku, v době kdy s lupem odcházeli, kontrolovali strážníci Městské policie Opava.
Strážníci na místo přivolali hlídku opavských policistů, kteří oba muže dle trestního řádu zadrželi. Po provedení procesních úkonů a sdělení podezření pak policisté oba podezřelé propustili ze zadržení na svobodu. Lustrací ve svých databázích policisté zjistili, že oba muži se v posledních třech letech trestné činnosti majetkového charakteru již dopustili. Mladšímu z nich uložil Okresní soud Opava v měsíci prosinci loňského roku podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, se zkušební dobou do roku 2014. Starší z obou podezřelých byl potrestán rozsudkem Okresního soudu Opava v měsíci červnu roku 2007 k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání dvou let a tří měsíců.
Byl přistižen při krádeži zboží v opavské prodejně
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 15.února 2012 úkony trestního řízení ve věci krádeže, z jehož spáchání je podezřelý třiadvacetiletý muž z Bruntálu.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 15.února 2012 v hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě. Z prodejních regálů odcizil zde vystavené zboží, v celkové hodnotě 5.012,- Kč. Odcizené zboží měl shora jmenovaný dát do vozíku, s vozíkem měl projít do oddělení zahrady, kde měl toto zboží dát pod vrata za oplocení. Po projití pokladen byl následně zastaven zaměstnancem ostrahy hypermarketu, který na místo přivolal Policii České republiky. Opavští policisté budou případ šetřit formou zkráceného přípravného řízení.
Je podezřelý z vydírání
Policisté Obvodního oddělení v Opavě zahájili dne 14.února 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu vydírání, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 14.února 2012 v době kolem 08:30 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Partyzánské. Na této ulici přistoupil k devětačtyřicetileté ženě, která se právě chystala uzamknout tamní trafiku. Pachatel se této ženy, která zde pracuje jako prodavačka, dotazoval, zda mu ještě prodá cigarety. Když žena souhlasně odpověděla a vešla zpět do stánku, pachatel vstoupil za ní, ženu uchopil jednou rukou za její ruku a druhou rukou jí zmáčkl ústa. Poté, co se prodavačka začala bránit, se pachatel snažil ženu zatlačit dále do trafiky, přičemž jí vulgárně nadával. Byl však vyrušen náhodným kolemjdoucím, který venčil psa a ze stánku utekl. Neznámý pachatel způsobil shora jmenované drobné zranění na ruce a v obličeji, které si však naštěstí nevyžádalo lékařské ošetření. Pachatel rovněž nic neodcizil a ani nezpůsobil jinou škodu na majetku.
V daném případě se jednalo dle sdělení prodavačky a svědka události o dva neznámé pachatele, přičemž jeden z nich prodavačku vydíral a druhý stál před trafikou. Po činu oba přeběhli silnici do místního parčíku a po stezce u řeky Opavy utíkali ve směru k tamní hasičárně.
Popis neznámých mužů: Jednalo se o muže ve věku 17-19 let. Oba byli vysocí 170 – 175 cm a oba měli na zádech batoh. Jeden z nich měl na sobě zimní bundu světlé barvy, se žlutými pruhy po stranách. Pachatel, který prodavačku vydíral, měl na hlavě červenou čepici a kolem krku měl omotanou černobílou kostičkovanou šálu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 

vytisknout  e-mailem