Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.2.2013

Opava - Kontrola řidičů motorových vozidel pod vlivem návykových látek na Opavsku a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 15.02.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých 2 osoby utrpěly lehká zranění a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 220.000,- Kč. Dále byly 2 dopravní nehody vyřešeny na místě jako přestupek v dopravě, při těchto nedošlo ke zranění osob a celková hmotná škoda na majetku u nich činí 60.000,- Kč.


Kontrola řidičky osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Šilheřovice

Dne 15.02.2013 v době kolem 01:30 hod. policejní hlídka z SPJ KŘ P Msk (Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství Policie České republiky Moravskoslezského kraje) Ostrava stavěla a kontrolovala na ulici Střední v obci Šilheřovice řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Kia Picanto, a to ženu ročníku narození 1987 z Karviné. Z chování této ženy bylo ihned patrné, že je pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager však vyzněla negativně, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ byl u ní pozitivní, a to na návykové látky amphetamin, methamphetamin. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se pětadvacetiletá řidička odmítla podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě jí byl zadržen její řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do příručního skladu u benzínové čerpací stanice v Dolním Benešově

Dne 15.02.2013 započali policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně šetření ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v noční době od 19:15 hod. dne 14.02.2013 do 06:00 hod. dne 15.02.2013 u benzínové čerpací stanice Tolosaner na ulici Opavské v Dolním Benešově vnikl po odstranění visacího zámku dveří v hodnotě 200,- Kč do příručního skladu-klece s uskladněnými PB láhvemi, odkud odcizil 7 kusů naplněných 2 kg propanbutanových láhví, kdy každá láhev je v předběžné hodnotě 300,- Kč a plynová náplň v hodnotě 100,- Kč a dále odcizil 25 kusů naplněných 10 kg propanbutanových láhví, kdy každá láhev je v předběžné hodnotě 700,- Kč a plynová náplň v hodnotě 410,- Kč. Poškozené společnosti Hunsgas spol. s r.o. Brno tak byla způsobena celková škoda ve výši 30.750,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Hlučíně-Darkovičkách

Dne 15.02.2013 v době kolem 11:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na katastru obce Hlučín-Darkovičky řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octávia, a to muže ročníku narození 1988 z Píště. Z chování tohoto řidiče bylo patrné, že je pod vlivem alkoholických nápojů nebo omamných a psychotropních látek či jedů. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ byl pozitivní na návykovou látku cannabis. Na výzvu se čtyřiadvacetiletý muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Požár posypového vozu s pluhem na katastru obce Březová, část Lesní Albrechtice

Dne 15.02.2013 v 04:15 hod. pracovníci IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě vyslali policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí k požáru posypového vozidla, které se nachází na silnici číslo I/57, a to před obcí Březová, část Lesní Albrechtice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se opravdu jedná o požár posypového nákladního motorového vozidla značky Tatra s přední shrnovací radlicí, kdy podle sdělení jeho řidiče (muže ročníku narození 1957 z Chvalíkovic) si při jízdě všiml jak hoří za kabinou. Proto automobil zastavil, vyskočil z vozu a ihned zavolal hasiče. Na místě zasahovali hasiči HZS Opava, kdy následně vyšetřovatel opavských hasičů jako příčinu požáru stanovil technickou závadu a zahoření motorové části sypače. Předběžná škoda ve výši 50.000,- Kč byla způsobena organizaci Správa a údržba silnic Opava-Kylešovice. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Případ vloupání do garáže v garážovišti u Městského hřbitova na Otické v Opavě objasněn

V blíže neustanovené době od 11:00 hod. dne 28.01.2013 do 09:45 hod. dne 29.01.2013 neznámý pachatel spáchal v garážovišti naproti objektu Městského hřbitova na ulici Otické v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení zámku Fab vstupních vrat vnikl do jedné z garáží, ze které odcizil ruční aku vysavač šedé barvy v hodnotě 300,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 250,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1945 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 550,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.
DODATEK : Provedeným šetřením ze strany opavských policistů a kriminalistů byl jako pachatel shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru ustanoven muž ročníku narození 1990 z Brumovic, kterému ve zkráceném přípravném řízení bylo dne 15.02.2013 sděleno podezření z přečinu „Krádež“.


Odcizení peněz z bytu na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách

Dne 15.02.2013 v době kolem 11:00 hod. neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že pod záminkou opsání stavu plynoměru a vodoměru vstoupil do bytu poškozené ženy ročníku narození 1932 z Opavy-Kateřinek, kdy využil její chvilkové nepozornosti a ze šatní skříně jí odcizil volně odloženou dámskou peněženku hnědé barvy bez hodnoty, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 450,- Kč a dále odcizil růženec červeno-bílé barvy s křížkem stříbrné barvy v hodnotě 250,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 700,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na Vítkovsku

Dne 15.02.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se měl dopustit muž ročníku narození 1946 z Vítkova tím, že v době kolem 13:45 hod. dne 15.02.2013 řidil po ulici Těchanovické ve Vítkově osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Favorit, a to po předchozím požití alkoholických nápojů, což prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s naměřenými pozitivními hodnotami 1,01 promile, 0,83 promile a 1,00 promile alkoholu v dechu. Šestašedesátiletý muž se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, bezdůvodně však odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem