Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.5.2010

Opava - Dopravní nehoda chodce s nezjištěným motorovým vozidlem a další...(15 případů) 

 

V Hradci nad Moravicí srazilo chodce s největší pravděpodobností neznámé vozidlo

Dne 15.5.2010 v době kolem 02:20 hod. došlo na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí k těžkému zranění muže ročníku narození 1962 z Hradce nad Moravicí. V té době projíždělo uvedeným místem sanitní vozidlo, kdy jeho řidič uviděl u středu vozovky ležet neznámou osobu, kterou objel a následně ihned zastavil. Na místo byli přivoláni policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí a ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby Policie České republiky Opava. Podle provedeného šetření a výslechem svědků bylo zjištěno, že doposud neznámý řidič s nezjištěným motorovým vozidlem jel po ulici Opavské v Hradci nad Moravicí, kdy uprostřed komunikace došlo ke střetu s chodcem. Po srážce zůstal výše jmenovaný muž ležet na vozovce a neznámý řidič přesně nezjištěného motorového vozidla z místa dopravní nehody ujel neznámo kam. Chodec byl následně převezen sanitním vozidlem RLP k lékařskému ošetření do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě se středně těžkým zraněním (zlomenina zápěstí a bérce), kdy byl v ostravské nemocnici hospitalizován s neupřesněnou dobou léčení. Dechová zkouška nebyla u chodce provedena z důvodu jeho zdravotního stavu, byl nařízen odběr krve při lékařském ošetření v nemocnici. Na místo se rovněž dostavil i kriminální technik opavské policie, který ohledal místo dopravní nehody a rovněž zkontroloval sanitní vozidlo, zda-li nepřišlo do střetu s mužem. Kriminalistickými úkony byla tato skutečnost vyloučena a na základě šetření je zřejmé, že sedmačtyřicetiletého muže srazilo dosud přesně neustanovené motorové vozidlo. Případ je nadále v šetření ze strany opavských policistů i kriminalistů, kteří žádají širokou veřejnost o spolupátrání po neznámém řidiči a vozidle, jenž by vedlo k řádnému objasnění celé záležitosti. Jakékoliv kladné informace a poznatky lze poskytnout i anonymně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykové látky v Opavě-Kylešovicích

Dne 14.5.2010 v době kolem 23:10 hod. řídil muž ročníku narození 1987 z Hradce nad Moravicí po ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích osobní motorové vozidlo tovární značky Renault 19, kdy byl poblíže restaurace U Chovatelů stavěn a kontrolován policejní hlídkou opavského dopravního inspektorátu. Policisté řidiče vyzvali k předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla a dále jej vyzvali k podrobení se odbornému měření na případné požití alkoholických nápojů detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Dále byl vyzván k podrobení se testu na případné požití omamných či psychotropních látek a jedů testerem Drugwipe 5+, kdy tento test vyzněl pozitivně na látku canabis. Třiadvacetiletý muž přiznal požití mariuhany, následně se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve + moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykové látky v Opavě-Kateřinkách

Dne 15.5.2010 v době kolem 14:15 hod. byl na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách stavěn policisty z dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby PČR Opava muž ročníku narození 1987 z Opavy-Kateřinek, který řídil osobní motorové vozidlo značky Opel Astra. Provedeným vyšetřením testerem Drugwipe 5+ bylo zjištěno, že má pozitivní výsledek na požití omamných a psychotropních látek canabis a amphetamin. Dvaadvacetiletý muž byl vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krev, moč) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kterému se dobrovolně podrobil a předchozí užití návykové látky rovněž doznal. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Fyzické napadení před panelovým domem na ulici Kollárové v Opavě-Kateřinkách

Dne 15.5.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ublížení na zdraví“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1975 z Českého Těšína, okres Karviná, neboť tento dne 15.3.2010 v době kolem 11:30 hod. před vchodem do jednoho z panelových domů na ulici Kollárové v Opavě-Kateřinkách fyzicky napadl muže ročníku narození 1982 z Opavy-Kateřinek, kterého udeřil kovovou rohoží do hlavy, čímž mu způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s hospitalizací od 15.3.2010 do 22.3.2010 a s celkovou dobou léčení v trvání 3 týdnů. Případ byl původně šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a na základě odborného lékařského vyjádření byla celá záležitost překvalifikována na výše uvedenou trestnou činnost.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě

Dne 14.5.2010 v době mezi 19:30 hod. a 20:10 hod. neznámý pachatel spáchal na parkovišti hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po páčení a rozbití skleněné výplně předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Nissan Pathfinder, ze kterého odcizil držák a display autonavigace značky Asus v hodnotě 8.000,- Kč a poškozením automobilu způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč, vše ke škodě společnosti Ikar spol. s r.o. Kravaře. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Podvodné jednání při prodeji mobilního telefonu v Opavě

Dne 14.5.2010 v době kolem 21:20 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Zámecký okruh v Opavě přečin „Podvod“ tím, že před restaurací Absolut Bar vylákal na ženě ročníku narození 1969 z Opavy finanční hotovost ve výši 7.000,- Kč, a to pod záminkou prodeje mobilního telefonu značky Samsung, kdy poškozená po zaplacení uvedené částky obdržela, jak později zjistila, nefunkční maketu mobilního telefonu. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Případ odcizení železa z areálu bývalého podniku Ingstav Opava zná pachatele

Dne 15.5.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1956 z Opavy, neboť tento dne 15.5.2010 v době kolem 08:15 hod. společně s mužem ročníku narození 1982 z Opavy a s mužem ročníku narození 1983 z Kobeřic v bývalém podniku Ingstav Opava na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách, a to v areálu sběrny stavební suti, odcizili 3 kusy profilu tvaru I a 1 kus železa tvaru L, čímž poškozené ženě ročníku narození 1964 z Opavy-Kateřinek způsobili celkovou škodu ve výši 1.500,- Kč. U čtyřiapadesátiletého muže se jedná o recidivu, poněvadž se uvedeného skutku majetkového charakteru dopustil přesto, ačkoliv mu byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě z prosince 2007 vyměřen pro trestný čin „Krádež“ nepodmíněný trest odnětí svobody v délce 3 měsíců. Oba výše jmenovaní mladší muži jsou v daném protiprávním jednání prošetřováni ve věci přestupku proti majetku.


Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně, části Darkovičky

V blíže neupřesněné době od 15:00 hod. dne 13.5.2010 do 09:00 hod. dne 15.5.2010 neznámý pachatel po rozbití skleněné výplně trojúhelníkového okna vnikl do kabiny nákladního vozidla značky Ford Transit, které bylo zaparkováno v areálu zemědělského statku Agrozea na ulici U Statku v Hlučíně, části Darkovičky, ze kterého odcizil autorádio značky Panasonic v hodnotě 1.000,- Kč, doklady od vozidla, držák společně s nabíječkou k navigaci značky Garmin v hodnotě 500,- Kč, dva kusy výstražné vesty v hodnotě 200,- Kč, sprej na opravu pneumatik v hodnotě 300,- Kč, sadu autožárovek v hodnotě 100,- Kč, digitální hodiny v hodnotě 1.000,- Kč, dva kusy kulatých reproduktorů značky Dexon v hodnotě 500,- Kč, kdy poškozením okna vznikla škoda ve výši 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1976 z Píště byla způsobena celková škoda ve výši 4.100,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro přečin „Krádež“.


Odcizení traktorů na sečení trávy z areálu fotbalového hřiště v obci Ludgeřovice

V době od 18:30 hod. dne 14.5.2010 do 07:30 hod. dne 15.5.2010 neznámý pachatel po předchozím přestřižení ocelové mříže a po vytlačení okna vnikl do garáže v areálu fotbalového hřiště na ulici U Dvora v obci Ludgeřovice, kdy po odstranění visacího zámku otevřel vrata garáže a z ní odcizil traktor na sečení trávy značky Viking typu T6 MT6112C v hodnotě 100.000,- Kč a traktor na sečení trávy značky Stiga v hodnotě 20.000,- Kč, na zařízení vznikla škoda 650,- Kč. Tělovýchovné jednotě Ludgeřovice tak vznikla celková škoda ve výši 120.650,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín pro přečin „Krádež“.


Vloupání do sklepního boxu činžovního domu na ulici Na Nivě v Opavě

V neupřesněné době od 1.5.2010 do 15.5.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Na Nivě v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po odstranění visacího zámku vnikl v jednom z činžovních domů do sklepního boxu ženy ročníku narození 1956 z Opavy, odkud odcizil DVD minisystém s DVB-T a s analogovou televizí značky Gogen typu MSD 851DVBT Cinemax v hodnotě 3.000,- Kč, flexi brusku v hodnotě 500,- Kč, vrtačku v hodnotě 500,- Kč, pájku v hodnotě 500,- Kč a autokosmetiku v hodnotě 500,- Kč. Celková škoda činí 5.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení registračních značek a poškození automobilu v obci Svatoňovice

Dne 15.5.2010 započali policisté z obvodního oddělení PČR Vítkov šetření ve věci podezření z přestupku proti majetku a z přestupku proti občanskému soužití, kterých se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že z osobního motorového vozidla tovární značky VW Polo, které bylo zaparkováno v době od 12:00 hod. dne 13.5.2010 do 11:00 hod. dne 15.5.2010 v obci Svatoňovice, odcizil přední a zadní registrační značku 6T0 5845 a vypustil zadní pneumatiku automobilu, jenž je majetkem ženy ročníku narození 1951 ze Svatoňovic.


Odcizení ocelového šrotu z areálu firmy na ulici Jánské v Opavě má pachatele

Dne 15.5.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži ročníku narození 1969 z Ostravy podezření ze spáchání přečinu „Krádež“, kterého se dopustil tím, že v době kolem 13:30 hod. dne 15.5.2010, po překonání 190 cm vysokých plechových uzamčených vrat, vnikl do oploceného areálu společnosti Armatury Klad spol. s.r.o. na ulici Jánské v Opavě, odkud odcizil ocelový šrot, zbytky armatur a kování v hodnotě 1.500,- Kč. Při tomto protiprávním jednání majetkového charakteru byl přistižen pracovnicí firmy, která přivolala opavské policisty. Odcizený ocelový šrot byl vrácen zpět poškozené společnosti. Případ je nadále v šetření, případná další trestná činnost jednačtyřicetiletého muže je i nadále v prověřování ze strany opavských policistů i kriminalistů.


Dopravně bezpečnostní akce

V době od 22:00 hod. dne 14.5.2010 do 02:00 hod. dne 15.5.2010 proběhla na teritoriu okresu Opava dopravně bezpečnost ní akce „Y“, která byla převážně zaměřena na případné řidiče motorových i nemotorových vozidel pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek a jedů. Do akce bylo veleno 22 policistů, bylo zkontrolováno celkem 151 motorových vozidel, kdy bylo zjištěno 13 dopravních přestupků. V jednom případě byl stavěn a kontrolován řidič, který řídil automobil po předchozím požití omamných a psychotropních látek.


Bezpečnostní opatření k fotbalovému utkání v Opavě

V době od 12:00 hod. do 19:00 hod. dne 15.5.2010 proběhlo bezpečnostní opatření v rámci fotbalového utkání mezi mužstvy SFC Opava a FC Hlučín, kterého se zúčastnilo 6 policistů z obvodních oddělení na teritoriu Územního odboru vnější služby PČR Opava, 31 policistů z obvodního oddělení PČR Opava, 5 policistů z dopravního inspektorátu PČR Opava, 2 opavští kriminalisté, 4 členové antikonfliktního týmu, 6 strážníků Městské policie Opava a 1 polský policista. Na zajištění pořádku na stadiónu se podílelo 30 členů pořadatelské služby a 37 členů bezpečnostní agentury Seys Security Opava. Během bezpečnostního opatření nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku, kdy fotbalové utkání shlédlo 1.373 platících diváků.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 15.5.2010 došlo v okrese Opava ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s těžkým zraněním jedné osoby, kdy hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí činí 34.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem