Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.9.2013

Opava - Odcizení osobního automobilu v obci Šilheřovice a další...(11 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 15.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1994 z Holčovic, okres Bruntál tím, že dne 15.9.2013 v době kolem 00:30 hod. řídil po ulici Olomoucké v Opavě osobní motorové vozidlo značky Fiat Brava, a to po požití alkoholických nápojů, což při silniční kontrole ze strany opavských policistů prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými pozitivními výsledky a s hodnotami 1,58 promile a rovněž 1,58 promile alkoholu v dechu. Devatenáctiletý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal (vypil 6 12-ti stupňových piv), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že na základě vzniklé situace bylo podezření, že by výše jmenovaný muž opět zasedl do automobilu a tento řídil, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola řidiče osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Dne 15.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1991 z Opavy, neboť tento byl v době kolem 04:20 hod. dne 15.9.2013 stavěn a kontrolován ze strany opavské policejní hlídky PČR na ulici Sněmovní v Opavě jako řidič osobního motorového vozidla značky Hyundai Accent, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento muž je v současné době neřidič, poněvadž má rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z února roku 2011 vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do července roku 2015.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 15.9.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 4.000,- Kč.


Odcizení osobního automobilu z garáže rodinného domu na ulici Sokolské v obci Šilheřovice

Dne 15.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné užívání cizí věci“, přečinu „Porušování domovní svobody“, přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 06:25 hod. a 06:45 hod. dne 15.9.2013 vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Sokolské v obci Šilheřovice, kdy dále vnikl do řádně nezajištěné garáže, kde se zmocnil a tudíž odcizil zde neuzamčené osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Mondeo tmavě modré barvy, registrační značky 4T8 5545, stav nádrže 30 litrů paliva Natural 95, stav tachometru 165.000 km, se základní povinnou výbavou v hodnotě 100.000,- Kč. V automobilu se dále nacházela finanční částka na hotovosti 5.000,- Kč, mobilní telefon značky Samsung Galaxy Cover 2, 2 platební karty, různé osobní doklady a sada nářadí, vše v hodnotě 16.500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1975 ze Šilheřovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 116.500,- Kč.


Vloupání do kočárkárny v bytovém domě na ulici Zahradní v Hlučíně

Dne 15.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 12:00 hod. dne 14.9.2013 do 09:00 hod. dne 15.9.2013 v suterénu jednoho z bytových domů na ulici Zahradní v Hlučíně vnikl po vypáčení vložky zámku dveří do společných prostor kočárkárny, odkud odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské jízdní kolo značky Kellys Axis černobílé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1961 z Hlučína způsobena celková škoda ve výši 4.300,- Kč. Poškozením zámku dveří kočárkárny vznikla poškozené organizaci Bytové družstvo Hlučín celková škoda na zařízení ve výši 300,- Kč.


Vloupání do garáže na ulici Krátké v obci Ludgeřovice

Dne 15.9.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 14.9.2013 v době mezi 00:15 hod. a 09:00 hod. vnikl na ulici Krátké v obci Ludgeřovice, a to po vypáčení garážových vrat do zajištěné garáže, odkud odcizil svařovací aparát značky Parkside černé barvy, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1978 z Ludgeřovic celkovou škodu ve výši 1.000,- Kč.


Poškození osobního automobilu na ulici Opavské v obci Oldřišov

V přesně nezjištěné době od 17:00 hod. dne 14.9.2013 do 06:45 hod. dne 15.9.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v obci Oldřišov přečin „Poškození cizí věci“ tím, že neznámou látkou postříkal lak karosérie zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, čímž byla poškozené soukromé společnosti z Ostravy způsobena celková škoda ve výši 25.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.

 


Vloupání do lovecké chaty v lesním porostu na katastru obce Mokré Lazce

V blíže neustanovené době od 18:00 hod. dne 14.9.2013 do 11:30 hod. dne 15.9.2013 neznámý pachatel spáchal v lesním porostu na katastru obce Mokré Lazce přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení visacích zámků dveří vnikl do lovecké chaty, odkud odcizil kamna na tuhá paliva, plynový sporák, dále odcizil dvě kovové mříže chránící dřevěné okenice a kovový plocháč zajišťující vstupní dveře, čímž byla poškozené organizace Lesy ČR, s.p. Hradec Králové, Lesní správa Opava způsobena celková škoda ve výši 1.450,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Odcizení benzínu z osobního automobilu na ulici Nábřeží v Budišově nad Budišovkou

Neznámý pachatel spáchal na ulici Nábřeží v Budišově nad Budišovkou přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v přesně neuvedené době od 09:00 hod. dne 14.9.2013 do 06:30 hod. dne 15.9.2013 prorazil palivovou nádrž se škodou ve výši 6.000,- Kč na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle značky Škoda Felicia, ze které odcizil 10 litrů benzínu v hodnotě 362,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1955 z Kopřivnice, okres Nový Jičín tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.362,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Zálužné

Dne 15.9.2013 ve 13:45 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1962 z Havířova, okres Karviná, že při úklidu kolem své rekreační chaty v chatovišti v obci Zálužné vyhrabal ze země předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl leteckou tříštivou pumu s označením AA O 2,5 kg sovětské výroby, která měla neodpálenou roznětku a uvnitř se nacházela trhavina.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Dolním Benešově

Dne 15.9.2013 v době kolem 22:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla na ulici Hlučínské v Dolním Benešově řidiče osobního motorového vozidla značky Renault Megane, který na dávané znamení výstražným světelným zařízením (maják + nápis Stop) ze služebního automobilu PČR nereagoval a ujížděl po ulici Hlučínské, Opavské až na ulici Petra Bezruče v Dolním Benešově, kde řidič automobilu vyjel mimo pozemní komunikaci, a to na dětské hřiště, z vozu vystoupil a začal utíkat. Policisté muže pronásledovali s výzvou „Stůj policie“, přičemž po chvíli tento neznámý muž upadl na zem a zde byl za použití donucovacích prostředků (hmaty, chvaty a služební pouta) zajištěn ze strany zakročujících policistů. Při pádu si tento muž způsobil lehké zranění (drobné oděrky v oblasti rukou a zátylku hlavy), které si nevyžádalo lékařské vyšetření a ošetření. Následně lustracemi v dostupných evidencích a předložením dokladů byl v řidiči zjištěn muž ročníku narození 1984 z Dolního Benešova, kdy orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně. Test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykové látky Amphetamin/Methamphetamin a Cannabis. Devětadvacetiletý řidič se na výzvu ze strany policistů podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem