Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.1.2012

Opava - Tři případy vloupání do různých objektů a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 16.ledna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 240.000,- Kč.
Hlučínští policisté asistovali při otevírání bytu
Pětačtyřicetiletá žena z Ostravy dne 16.ledna v 10:20 hodin telefonicky oznámila na linku Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě, že po příchodu k bytu své pětašedesátileté maty v Hlučíně, tento nelze otevřít a ani na bouchání a zvonění nikdo nereaguje. Navíc telefonní číslo její matky bylo vypnuté. Po příjezdu hlučínských policistů se na místě již nacházeli členové Hasičského záchranného sboru Hlučín. Hasiči následně za asistence policistů a na žádost oznamovatelky provedli otevření bytu. Pětašedesátiletá žena se nacházela v posteli v obývacím pokoji. Byla oslabená, ale při vědomí a komunikovala. Policistům sdělila, že bouchání a zvonění neslyšela a mobilní telefon měla vybitý. Její dcera z obavy o zdraví své matky raději na místo přivolala vozidlo rychlé lékařské pomoci, kterým byla žena převezena k vyšetření do ostravské nemocnice. Poté dcera byt své matky uzamkla.
Patnáct tisíc korun a platební kartu odcizil z nezajištěného vozidla
K případu došlo dne 13.ledna 2012 v době od 06:45 hodin do 20:00 hodin na dosud neupřesněném místě v různých částech měst Opavy a Ostravy. Neznámý pachatel odcizil z příruční tašky, kterou měl osmačtyřicetiletý muž z Hlučína odloženou na středovém sedadle užitkového vozidla tovární značky VW Transporter, jeho osobní doklady, dále náhradní klíče od vozidla, platební kartu a finanční hotovost 15.000,- Kč, vše v celkové hodnotě 16.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Byl přistižen při krádeži zboží
Policisté hlučínského obvodního oddělení sdělili dne 16.ledna 2012 třiadvacetiletému muži z Hlučína podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 16.ledna 2012 v době kolem 14:45 hodin v prodejně Billa nacházející se na ulici Opavské v Hlučíně. Z regálu v prodejně měl odcizit dva energetické nápoje v celkové hodnotě 93,80 Kč, přičemž za pokladnami byl zastaven zaměstnance ostrahy této prodejny. Dorazivší hlučínští policisté následně po provedení procesních úkonů vrátili odcizené zboží nepoškozené zpět do prodeje. Navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozhodnutím Okresního soudu v Opavě v měsíci září roku 2008 byl potrestán k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání čtyř měsíců. Z výkonu trestu byl na základě usnesení Okresního soudu v Karviné podmíněně propuštěn v měsíci prosinci roku 2009, mimo jiné se zkušební dobou dvou let a šesti měsíců. Hlučínští policisté šetří případ formou zkráceného přípravného řízení.
Měděné kabely odcizil z kůlny
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v době od 16.října loňského roku do 16.ledna tohoto roku v obci Branka u Opavy na ulici Bezručovo náměstí. Po předchozím otevření neuzamčené branky oplocení vnikl na pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Na zahradě domu vešel do neuzamčené kůlny a neuzamčené hospodářské budovy, odkud odcizil dva desetimetrové měděné prodlužovací kabely, dále jeden dvacetimetrový měděný kabel a jeden pětimetrový měděný kabel. Čtyřiapadesátiletému muži z Branky u Opavy způsobil neznámý pachatel odcizením měděných kabelů celkovou škodu ve výši 4.500,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin porušování domovní svobody.
Poškodil plynoměr
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v noční době ze 13. na 14.ledna 2012 v Opavě na ulici Náměstí Republiky v zadní části obchodního domu Brada. V nezajištěné plechové skříni hlavního uzávěru plynu poškodil číselník plynoměru, a to tím, že odtrhl plastový kryt číselníku a ostrým předmětem způsobil dírky mezi prvním a druhým číslem o velikosti dvou milimetrů, u posledního čísla způsobil otvor hluboký tři milimetry. Jedné plynárenské společnosti tím způsobil předběžnou škodu ve výši 6.000,- Kč.
Pachatel navíc poškodil i regulátor tlaku značky Mesura. U regulátoru odstranil spouštěcí páku, čímž způsobil jedné opavské společnosti škodu v předběžné výši 5.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
LCD monitor odcizil ze skladu Slezské univerzity
K případu došlo v době od 16.prosince loňského roku do 16.ledna tohoto roku v budově Slezské univerzity nacházející se na ulici Bezručovo náměstí v Opavě. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím vypáčení dveří v prvním patře, do skladu univerzity. Odtud odcizil LCD monitor značky NEC P401, černé barvy, v hodnotě 49.350,- Kč, přičemž na zařízení způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše Slezské univerzitě, se sídlem v Opavě.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Dvě motorové pily odcizil z šatny
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 16.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v době od 13.ledna do 16.ledna 2012 v Opavě na ulici Krnovské. Ze zajištěné společné šatny, nacházející se v tamním areálu pily, odcizil dvě zde uložené motorové pily značky Husqvarna. Jejich odcizením způsobil neznámý pachatel jedné pražské společnosti škodu ve výši 16.000,- Kč. Na zařízení škoda způsobena nebyla.
Peněženku s platební kartou odcizil z kapsy bundy odložené na židli
Dvacetiletý muž z Opavy dne 16.ledna 2012 oznámil na policejní služebně v Opavě krádež své peněženky. Policistům sdělil, že mu plátěnou peněženku odcizil neznámý pachatel dne 13.ledna 2012 v době mezi 20:00 hodinou a půlnocí v prostorách opavského klubu na ulici Krnovské. Oznamovatel měl peněženku uloženou v náprsní kapse bundy, kterou měl odloženou přes opěradlo židle. V odcizené peněžence měl své osobní doklady a platební kartu, vše v hodnotě 100,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Šedesát litrů motorové nafty odcizil z nádrže nákladního automobilu
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 15. na 16.ledna 2012 v Opavě – Kateřinkách na ulici Na Bahně. Na zde zaparkovaném nákladním automobilu (tahači) tovární značky Man vypáčil plastové víčko levé nádrže a z této následně odcizil celkem šedesát litrů motorové nafty v hodnotě 2.100,- Kč. Poškozením víčka nádrže způsobil pachatel navíc škodu ve výši 800,- Kč, to vše společnosti, se sídlem v Hradci nad Moravicí.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do objektu střední školy
Vítkovští policisté zahájili dne 16.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v době od 13.ledna do 16.ledna 2012 ve Vítkově, části Podhradí. U objektu tamní střední školy násilím vytlačil plastové okno kanceláře pro vydávání kapesného, kterým následně vnikl na chodbu školy. V prvním patře, skrze předním vytvořený otvor do vstupních dveří kanceláře zástupkyně ředitele, do této vnikl a odtud ze skříně odcizil fotoaparát značky Twin Gate. Z kanceláře zástupkyně pachatel přešel do kanceláře sekretářky. Zde vypáčil uzamykatelné zásuvky pracovního stolu, stůl prohledal a z jedné ze zásuvek odcizil finanční hotovost 500,- Kč a 4 GB flash disk. Přitom ale sekretářce rozbil značkový parfém, v hodnotě 1.000,- Kč. Otevřenými dveřmi místnosti sekretářky poté vešel do kanceláře ředitele. Odtud ze skříňky odcizil digitální fotoaparát značky Canon Power Shot, dále videokameru značky Canon Legria, 10 kusů flash disků a uzamčenou příruční pokladnu, bez finanční hotovosti. Příspěvkové organizaci, Střední škole Vítkov – Podhradí, tak neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 14.100,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil této organizaci celkovou škodu ve výši 4.400,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem