Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.10.2011

Opava - Dopravní nehoda podnapilého řidiče automobilu ve Štěpánkovicích a další...(4 případy) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Štěpánkovice, část Svoboda

Dne 15.10.2011 v době kolem 21:50 hod. řídil muž ročníku narození 1991 ze Štěpánkovic po ulici Vlčoch v obci Štěpánkovice, část Svoboda své osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, přičemž vlivem své silné podnapilosti (odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny hodnoty 1,93 promile a 2,10 promile alkoholu v jeho dechu) nezvládl řízení automobilu a přední částí vozu narazil do plechové brány jednoho z rodinných domů. Poté z místa dopravní nehody odjel zaparkovat vozidlo ke svému trvalému bydlišti, kde byl kontaktován ze strany policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a kde u něj byly provedeny výše zmíněné dechové zkoušky. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné z osob, kdy hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na celkovou finanční částku ve výši 20.000,- Kč (na vozidle 10.000,- Kč a na oplocení rodinného domu rovněž 10.000,- Kč). Dvacetiletý muž doznal požití alkoholických nápojů (pivo a lihoviny) před jízdou, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči nepožádal), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Dukelské v Hlučíně

Dne 16.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že na parkovišti na ulici Dukelské v Hlučíně, a to v blíže neupřesněné době od 20:00 hod. dne 14.10.2011 do 08:00 hod. dne 16.10.2011 přesně nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného a zajištěného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia combi, odkud odcizil hydraulický zvedák červené barvy v hodnotě 500,- Kč a plátěnou modrou tašku s nářadím (utahovací klíče, kleště, náhradní pojistky a žárovky) v hodnotě 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1957 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.000,- Kč.


Odcizení autodílů z kůlny u rodinného domu v obci Radkov

Dne 15.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 19:00 hod. dne 15.10.2011 v obci Radkov odcizil z volně přístupné kůlny u jednoho z rodinných domů demontované díly turbodmychadla v hodnotě 5.000,- Kč, katalyzátor v hodnotě 1.000,- Kč a plastový tunel v hodnotě 500,- Kč, které předtím demontoval s předchozím souhlasem majitele z osobního motorového vozidla značky Fiat Marea Weekend, a to muže ročníku narození 1974 z Radkova. Výše uvedené autodíly naložil do osobního motorového vozidla tovární značky Ford stříbrné barvy, nezjištěné registrační značky a poté v nestřežený okamžik odjel z místa činu, aniž by za tyto díly zaplatil. Shora jmenovanému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.500,- Kč a případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem alkoholu a návykové látky v Hlučíně

Dne 16.10.2011 v době kolem 11:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěli a kontrolovali na ulici Ostravské v Hlučíně řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, a to muže ročníku narození 1988 z Ostravy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny hodnoty 0,12 promile a opět 0,12 promile alkoholu v jeho dechu. Třiadvacetiletý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, kdy uvedl, že v průběhu předchozího dne vypil asi 2 dcl rumu, 3 12-ti stupňová piva a dvě odlivky alkoholu značky Myslivec, přičemž s naměřenými hodnotami souhlasil. Dále se na výzvu podrobil i orientačnímu testu testrem Drugwipe 5+ ke zjištění, zda-li není pod vlivem i jiné omamné nebo psychotropní látky či jedu. Tento test vyzněl rovněž pozitivně, a to na přítomnost návykové látky amfetamin. Po zákonném poučení se muž doznal k užití omamné látky před jízdou, a to již ve večerních hodinách dne 14.10.2011, kdy požil jednu tabletu extáze. Z tohoto důvodu byl vyzván, aby se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl. Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je předmětem dalšího šetření.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem