Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.10.2012

Opava - Krádež na osobě seniorského věku a další události (4 případy) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý dne 16.října 2012 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem sedm dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěli tři z účastníků lehká zranění, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 433.000,- Kč.
Krádež reklamní plachty
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 15. na 16.října 2012 v Opavě na ulici Krnovské. Z volně přístupné stěny budovy bývalých mlékáren odcizil zde umístěnou reklamní plachtu (o rozměru 2 m²), bílé barvy, s červenou šipkou a s modrým potiskem – s textem výměna autoskel s pojištěním zdarma, autofólie s atestem. Odcizením reklamní plachty způsobil neznámý pachatel jedné ostravské firmě škodu ve výši 5.750,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Krádež na osobě seniorského věku
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 16.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání jsou podezřelí dva neznámí muži. Uvedeného skutku se měli dopustit dne 16.října 2012 v době od 11:30 hodin do 11:45 hodin v Opavě na ulici Vančurové. Pod záminkou, že jsou pracovníci jedné ostravské uhelné společnosti a potřebují vypsat nějaké údaje, vešli do bytu sedmasedmdesátileté ženy. Seniorka muže pustila dovnitř a ti využili toho, že jim dostatečně nevěnovala svou pozornost a ženě odcizili finanční hotovost osm tisíc korun, kterou měla uloženou ve skříni. Aby neznámý muži odvrátili pozornost shora jmenované, požadovali po ní tu podání sklenice vody či použili záminku užití toalety.
Popis obou mužů: Jeden z mužů byl ve věku okolo 55ti let, vysoký 165 cm, měl tmavé krátce střižené vlasy, oválný hladce oholený obličej. Na sobě měl hnědou bundu. Druhý z mužů byl mladší, ve věku zhruba 30ti let, byl rovněž vysoký asi 165 cm, měl rovné, černé, krátce střižené vlasy a byl hladce oholen. K popisu oděvu policisté zjistili jen to, že oba měli na sobě tmavé oblečení. Oba mluvili plynule česky.
Policisté upozorňují občany především seniorského věku, aby si prosím uvědomili, že pachatelé mají vyvinutou vysokou míru sociální inteligence. Dokážou obratně člověka přemluvit, umluvit, vetřít se k němu do přízně (pod různými legendami vrácení přeplatků či předání výher anebo podomního prodeje zboží), zejména do přízně osamělého člověka, který je slabší a má zájem s někým cizím si popovídat. Proto by občané neměli v žádném případě do svého bytu či domu pouštět cizí lidi, kteří se chtějí vetřít jako zaměstnanci nějaké služby nebo jiné firmy. Občané by si toto měli ověřit na příslušném úřadu anebo volat přímo tísňovou linku čísla 158 – Policii České republiky.
Je podezřelý z neoprávněného užívání cizí věci
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 16.října 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý třicetiletý muž z Jižní Moravy.
Shora uvedeného skutku se měl dopustit dne 16.října 2012 v době kolem 08:30 hodin jako pacient na jednom z oddělení opavské slezské nemocnice. Při propouštění z nemocnice měl dalšímu pacientovi z jeho pokoje, šedesátiletému muži z Opavska, odcizit finanční hotovost 2.000,- Kč a klíče od osobního automobilu tovární značky Peugeot (v hodnotě 1.000,- Kč). Klíče a peníze měl poškozený muž uloženy v kožené tašce v nočním stolku. S pomocí takto odcizených klíčů se měl podezřelý muž tohoto vozidla, které stálo zaparkováno na ulici Pavlíkové, vedle areálu nemocnice, neoprávněně zmocnit a toto vozidlo užívat. Na základě oznámení rodiny poškozeného pacienta a na podkladě následného policejního šetření, policisté podezřelého muže téhož dne v době kolem 20:00 hodin v centru Opavy vypátrali. Muže na místě dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely. Odcizený automobil byl rodinnými příslušníky nalezen v době kolem 18:30 hodin, a to na stejném místě, na ulici Pavlíkové. Vůz byl odemčen a klíče od vozidla byly v zapalování. Na automobilu nebyla způsobena žádná škoda.
Dnešního dne, dne 17.října 2012 sdělili opavští policisté shora jmenovanému muži podezření ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci a následně ho propustili ze zadržení na svobodu. O zadržení muže a jeho následném propuštění policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem