Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.12.2011

Opava - Dvě dopravní nehody s těžkými zraněními chodců a další udásloti (14 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním chodce
 
K dopravní nehodě došlo dne 16.prosince 2011 v době kolem 16:15 hodin v Opavě. Třicetiletý muž z Bruntálu řídil po ulici po ulici Nákladní, ve směru jízdy k ulici Rybářské (k hypermarketu Penny) osobní automobil tovární značky Škoda Fabia. Na přechodu pro chodce na ulici Rybářské ale pravděpodobně přehlédl, po přechodu pro chodce, zleva právě jdoucího chodce, jednasedmdesátiletého muže z Opavy. Došlo ke střetu mezi přední částí vozidla a tělem chodce.
Při dopravní nehodě utrpěl chodec dle sdělení ošetřujícího lékaře zranění povahy těžké (zlomeninu dolní části stehna a zlomeninu bérce), s předběžnou dobou léčení tří až čtyř měsíců. Z místa nehody byl chodec převezen vozidlem rychlé lékařské pomoci do opavské nemocnice, kde byl následně na oddělení chirurgie hospitalizován. Na místě nehody provedené dechové zkoušky řidiče i chodce byly negativní. Hmotná škoda na automobilu byla vyčíslena na částku 10.000,- Kč.
Dopravní nehodu šetří policisté Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě jako podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Další dopravní nehoda s těžkým zraněním chodce
K druhé dopravní nehodě, při které byl těžce zraněn chodec, došlo dne 16.prosince 2011 v době kolem 18:30 hodin v Opavě na ulici Olbrichové, v blízkosti křižovatky s ulici Čapkovou. Čtyřiapadesátiletý muž z Opavy řídil po ulici Olbrichové, ve směru jízdy od ulice Krnovské k ulici Lidické, osobní automobil tovární značky Nissan. Na vyznačeném přechodu pro chodce (u rektorátu Slezské univerzity) je ale podezřelý z toho, že nedal přednost z levé strany po přechodu pro chodce přecházející chodkyni, devětačtyřicetileté ženě z Opavy. Přestože se řidič vozidla snažil nehodě zabránit intenzivním brzděním a strhnutím řízení svého vozidla vlevo, střetu již zabránit nedokázal. Pravým předním blatníkem svého vozu narazil do těla chodkyně, která poté upadla na vozovku, a to vpravo vedle vozidla.
Po dopravní nehodě byla zraněná chodkyně vozidlem rychlé lékařské pomoci převezena k vyšetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěla zranění povahy těžké (otřes mozku a zlomeninu klíčku lopatky), s předpokládanou dobou léčení nejméně šesti týdnů. Dechové zkoušky řidiče i chodkyně provedené pomocí přístroje Dräger byly negativní. Při této dopravní nehodě nedošlo k hmotné škodě na majetku.
I druhou dopravní nehodu budou vyšetřovat policisté Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě jako podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku 16.prosince 2011 celkem osm dopravních nehod, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěly dvě osoby zranění povahy těžké a hmotná škoda způsobená na majetku byla celkově vyčíslena na částku 1.125.000,- Kč.
Je podezřelý z nebezpečného vyhrožování
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 15.prosince 2011 trestní stíhání sedmatřicetiletého muže z Hlučínska, jako obviněného ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování.
Shora uvedeného skutku se měl dopustit v období od 8.července do 14.prosince tohoto roku, kdy měl vyhrožovat své bývalé šestatřicetileté přítelkyni. Přítelkyni měl obviněný muž slovně vyhrožovat, že zabije ji i jejího současného přítele, přičemž tyto výhrůžky měl uskutečňovat prostřednictvím telefonních hovorů, SMS zpráv zasílaných na její mobilní telefon a dále také prostřednictvím sociální sítě. Obviněný muž popisovaným jednáním vyvolal u poškozené ženy důvodné obavy z uskutečnění svých výhrůžek. Muž je stíhán na svobodě. Jedná se o muže s trestní minulostí. Již dvakrát byl soudně trestán pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. V případě prokázání tohoto přečinu hrozí obviněnému muži v řízení před soudem trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.
Vloupání do prodejny v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 15. na 16.prosicne 2011 v Hlučíně na ulici Opavské. Po překonání dvou metrů vysokého oplocení vnikl do areálu tamní prodejny Billa. Zde násilím vytrhal přišroubované oplechování příručního skladu, ze kterého následně odcizil jedno balení osmi dvoulitrových plastových lahví s nealkoholickým nápojem, v hodnotě 136,- Kč. Poškozením zařízení skladu způsobil shora uvedeného prodejně navíc škodu ve výši 3.500,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Pokus vloupání do garáže v Dolním Benešově

K pokusu vloupání do jedné z garáží v garážovišti na ulici Osadě Míru v Dolní m Benešově došlo v přesněji nezjištěné době, a to do 2.prosince do 15.prosince 2011. Dosud neznámý pachatel se do této garáže pokusil vniknout po předchozím rozpálení dvou zámků u garážových vrat, což se mu ale nakonec nepodařilo. Přesto, poškozením vrat způsobil sedmatřicetiletému muži z Dolního Benešova škodu ve výši dvou tisíc korun.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
 Peněženku jí odcizil z kapsy bundy
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 15.prosince 2011 v době kolem sedmnácté hodiny v prodejně smíšeného zboží nacházející se v komplexu obchodů na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách. Z kapsy zimní bundy, kterou měla šestašedesátiletá žena z Opavska na sobě, jí neznámý pachatel odcizil její dámskou koženkovou peněženku, černé barvy, v hodnotě 200,- Kč. Okradená žena měla v peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 500,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 700,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Silně podnapilý muž ležel na zemi
Kravařští policisté dne 16.prosince 2011 v době kolem 19:45 hodin zajistili v Kravařích na ulici Nádražní třiapadesátiletého muže z Kravařska. Muž ležel v silně podnapilém stavu na zemi před areálem tamní dopravní společnosti. Vzhledem k tomu, že muž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení kolemjdoucích občanů, policisté ho, jak je výše uvedeno zajistili, a následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Na stanici policisté tomuto muži pomocí přístroje Drager naměřili v dechu hodnotu 3,04 promile alkoholu.
Věc šetří kravařští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Malou sportovní tašku odcizil z kanceláře zimního stadionu
Opavští policisté zahájili dne 16.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil dne 15.prosince 2011 v době mezi třináctou a čtrnáctou hodinou v budově opavského zimního stadionu nacházejícího se na ulici Zámecký okruh. Z volně přístupné místnosti sekretariátu odcizil zde volně odloženou plátěnou ledvinku, která byla přehozená přes židli. Třiačtyřicetiletý muž z Opavy měl v odcizené taštičce navigaci značky Garmin a pánskou koženkovou peněženku se svými osobními doklady, s finanční hotovostí 11.000,- Kč a platební kartou, vše v celkové hodnotě 21.000,- Kč.
Odcizil březí jalovici
Skutku se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to od 16.srpna do 15.prosince tohoto roku v obci Slavkov na ulici Olomoucké. Z nedostatečně zabezpečeného objektu tamní zemědělské společnosti, z nezabezpečené pastviny umístěné za budovou odchovny mladého dobytka, odcizil březí jalovici v hodnotě 35.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Odcizil dopravní zařízení
K případu došlo v době od 12.prosicne do 16.prosince 2011 na silnici I. střídy č. 11 mezi obcemi Mokrými Lazcemi a Hrabyní. Neznámý pachatel odtud odcizil čtyři rádiově řízená světla (oranžové barvy), v celkové hodnotě 10.000,- Kč, a dále ze dvou zde se nacházejících zelených plechových beden odcizil dva akumulátory značky Baner 180, tyto v hodnotě 7.000,- Kč. Odstřižením visacích zámků z plechových beden způsobil navíc škodu ve výši dvou set korun. Jedné ostravské stavební společnosti tím neznámý pachatel způsobil škodu v celkové výši 17.200,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Vloupání do plechového skladu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v době od 12.prosince do 16.prosicne 2011 v Opavě na ulici Anenské. Na tomto místě se vloupal, po předchozím odstranění visacího zámku Fab, do malého plechového skladu, sloužícího k uložení šrotového materiálu. Ze skladu následně odcizil železný šrot (kolejové součástky, kolejové upevňovací součástky, výhybky a kolejnice) o hmotnosti přibližně osm set kilogramů, v hodnotě cca 3.200,- Kč. Škodu tím způsobil Správě dopravní železniční cesty, se sídlem v Ostravě.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Ruční vozík odcizil z garáže
Vítkovští policisté zahájili dne 16.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 15. na 16.prosince 2011 v Budišově nad Budišovkou na ulici ČSA.  Z petlice na vratech garáže, volně stojící v blízkosti jednoho z domů, odstranil a následně odcizil visací zámek. Do garáže vnikl a odtud odcizil ruční vozík, s kostrou z železných trubek a s plastovou přepravkou se starými novinami a knihami určenými do sběru. Sedmapadesátiletému muži z Budišova nad Budišovkou tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 300,- Kč.
Je obviněná z podvodu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 16.prosince 2011 trestní stíhání šestadvacetileté ženy z Opavy, jako obviněné ze spáchání přečinu podvodu.
Shora uvedeného skutku se měla obviněná žena dopustit v období od 1.ledna 2010 do 30.listopadu 2010 v Opavě. Ke škodě cizího majetku, v úmyslu sebe obohatit, měla neoprávněně pobírat dávky státní sociální podpory, konkrétně příspěvek na bydlení. Ten byl ženě poskytován Úřadem práce v Opavě. K posouzení oprávněnosti příspěvku na bydlení a stanovení jeho výše měla žena předložit  padělanou nájemní smlouvu, a to dobu určitou od 1.1.2010 do 31.12.2010, k jednomu z opavských bytů. Dále měla obviněná žena předložit, a poté i v dalších čtvrtletích předkládat tiskopis Ministerstva práce a sociálních věcí, „Doklad o výši nákladů na bydlení“ za jednotlivá čtvrtletí, přestože v předmětném období již v uvedeném bytě nebydlela a neměla uzavřenou nájemní smlouvu s majitelem bytu. S užíváním tohoto bytu jí tedy nevznikly doložené náklady. Žena měla takto neoprávněně vyplaceným příspěvkem na bydlení způsobit poškozenému Úřadu práce České republiky, krajské pobočce v Ostravě, škodu ve výši 52.505,- Kč. V případě prokázání tohoto přečinu hrozí shora jmenované v řízení před soudem trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem