Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.12.2012

Opava - Vloupání do rodinných domů v Hlučíně a další...(15 případů) 

 

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu s chodkyní v Opavě-Komárově

Dne 16.12.2012 v době kolem 19:10 hod. řídila žena ročníku narození 1970 z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Nissan Micra, se kterým jela společně se svou spolujezdkyní (dcerou ročníku narození 2000 z Opavy) v uzavřené obci Opava, městská část Komárov, a to po hlavní silnici číslo I/11 ulice Ostravské v průběžném levém jízdním pruhu ve směru jízdy od obce Nové Sedlice na Opavu, kdy za křižovatkou ulic Ostravská - Na dolině - Na vrchovině před vyznačeným přechodem pro chodce nesnížila rychlost jízdy vzhledem k situaci vyvolané v silničním provozu (zastavující osobní automobil řidičky ročníku narození 1969 z Oldřišova před daným přechodem pro chodce v pravém průběžném jízdním pruhu), kdy tedy nezastavila své vozidlo, přičemž na tomto vyznačeném přechodu pro chodce narazila středem přední části automobilu Nissan Micra do levého boku chodkyně (ženy ročníku narození 1994 z Budišovic) jdoucí z pohledu jízdy řidičky zprava do leva. Po střetu došlo k nárazu těla chodkyně do čelního skla a střechy vozu a k jejímu následnému pádu na vozovku. Z místa nehody byla osmnáctiletá chodkyně převezena sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě, kdy byla ihned hospitalizována na oddodelní dětské chirurgie se zraněním povahy těžké (zlomenina kotníku levé dolní končetiny, otřes mozku, tržné ranky na hlavě, celkové pohmoždění těla) s dobou léčení přibližně 4 měsíce. U řidičky byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 70.000,- Kč. Ke zranění žadné další ze zúčastněných osob nedošlo. Při šetření dopravní nehody byli zjištěni přímí svědci daného střetu, kteří se nacházeli na chodníku u autobusové zastávky a tito shodně uvedli, že chodkyni před daným přechodem pro chodce zastavovalo vozidlo řidičky ročníku narození 1969, proto tato začala vozovku přecházet po vyznačeném přechodu pro chodce směrem k ulici Na vrchovině, přičemž byla sražena právě přijíždějícím automobilem značky Nissan. Dvaačtyřicetiletá řidička tohoto vozu je již nyní důvodně podezřelá ze spáchání přečinu „Ublížení na zdraví z nedbalosti“, kdy celá záležitost je i nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 16.12.2012 policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prováděla výkon služby na ulici Olomoucké v Opavě, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Laguna, a to muže ročníku narození 1985 z Opavy, který jel od obce Slavkov směrem do centra města. Po předložení všech dokladů potřebných k řízení a provozu automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,59 promile a 0,59 promile alkoholu v dechu. Sedmadvacetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou se doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 16.12.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 267.000,- Kč.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Písečné v Hlučíně

Dne 16.12.2012 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v neustanovené době ode dne 01.12.2012 do dne 16.12.2012 vstoupil do sklepních prostor jednoho z bytových domů na ulici Písečné v Hlučíně, kdy po rozstřižení pletiva a po vypáčení cylindrické vložky zámku dveří vnikl do sklepního boxu, odkud odcizil pánské horské jízdní kolo značky Ghost typu SE 4000 šedé barvy (zapojená tyč na dětské jízdní kolo červené barvy s nápisem Krokodail a tachometr značky Sigma 1009 typu STS) v hodnotě 25.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 650,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1970 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 25.650,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Bolatice

Dne 16.12.2012 v době kolem 01:30 hod. řídil muž ročníku narození 1986 z Bolatic po ulici Družstevní v obci Bolatice osobní motorové vozidlo značky Opel Vectra, kdy byl stavěn a kontrolován ze strany policejní hlídky z Obvodního oddělení PČR v Kravařích. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla negativně, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní, a to na návykovou látku Amphetamin. Šestadvacetiletý řidič se na výzvu policistů odmítl bezdůvodně podrobit odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve nebo moči). Vzhledem k tomu, že při silniční kontrole nepředložil svůj řidičský průkaz, tak mu tento zadržen nebyl, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do osobního automobilu na ulici Jasanové v obci Štěpánkovice

V blíže neustanovené době od 15:30 hod. dne 15.12.2012 do 02:30 hod. dne 16.12.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Jasanové v obci Štěpánkovice přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného a uzamčeného osobního motorového vozidla značky Ford Puma, kdy z palubní desky povytáhl autorádio značky Sony, odcizit se mu jej však již nepodařilo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200,- Kč. Poškozeným je muž ročníku narození 1988 z Hradce nad Moravicí a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Opavské v Kravařích

Dne 16.12.2012 v době kolem 11:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala před restaruací Slanina na ulici Opavské v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla značky Opel Astra, a to muže ročníku narození 1965 z Opavy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s naměřenými hodnotami 0,74 promile a 0,71 promile alkoholu v dechu. Sedmačtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení peněženky z bytu v činžovním domě na ulici Těšínské v Opavě

Dne 16.12.2012 v době mezi 00:50 hod. a 01:00 hod. neznámý pachatel spáchal v jednom z činžovních domů na ulici Těšínské v Opavě přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že využil nedostatečně zajištěného bytu poškozené ženy ročníku narození 1987 z Opavy a z dětského kočárku, který byl odstaven v chodbě bytu odcizil volně odloženou dámskou látkovou peněženku růžové barvy v hodnotě 100,- Kč, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 600,- Kč, průkazky pojištěnců, další různé osobní doklady a 2 kusy platebních karet, čímž byla shora uvedené poškozené ženě způsobena celková škoda ve výši 700,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Kontrola řidiče osobního automobilu v Opavě, jenž nevlastní řidičské oprávnění

Dne 16.12.2012 v době kolem 01:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Třída Spojenců v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Seat Toledo, a to muže ročníku narození 1992 z Opavy. Lustacemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento muž není držitelem žádného řidičského oprávnění, přičemž mu na místě bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů.


Vloupání do prodejny Večerka na ulici Masarykova Třída v Opavě

Neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykova Třída v Opavě přečin „Krádež“ tím, že v noční době od 20:00 hod. dne 15.12.2012 do 08:00 hod. dne 16.12.2012 po vypáčení vstupních dveří se škodou ve výši 4.000,- Kč vnikl do prodejny Večerka, ze které odcizil cigarety značek Viceroy, LM a Red&White v celkové hodnotě 3.200,- Kč a dále odcizil 4 láhve Hanácké Vodky o objemu 0,7 litrů v hodnotě 105,- Kč za kus (420,- Kč), čímž soukromé firmě poškozené ženy ročníku narození 1958 z Opavy byla způsobena celková škoda ve výši 7.620,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do prodejen Vodafone a Oriflame v centru města Opavy

V přesně neustanovené době od 12:00 hod. dne 15.12.2012 do 08:30 hod. dne 16.12.2012 neznámý pachatel spáchal v centru Statutárního města Opavy přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu, přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že :
1) po vypáčení vchodových dveří vnikl do chodby bytového domu na ulici Horní náměstí v Opavě, kdy po rozbití skleněné výplně vstupních dveří se škodou ve výši 3.000,- Kč vnikl do prodejny Vodafone, odkud odcizil mobilní telefon značky Vodafone Smart II šedočerné barvy v hodnotě 2.577,- Kč, mobilní telefon značky Apple I Phone 5 16GB černé barvy v hodnotě 17.577,- Kč, mobilní telefon značky Sony Xperia Miro černobílé barvy v hodnotě 4.277,- Kč, mobilní telefon značky Huawei Ascend G300 šedočerné barvy v hodnotě 3.977,- Kč a dále poškodil notebook značky Samsung modelu N 150 v hodnotě 6.000,- Kč, který byl přichycen ve vedlejším stojanu, čímž byla společnosti HMF Telco spol. s r.o. Opava způsobena škoda ve výši 13.277,- Kč a společnosti Vodafone Czech Republic a.s. Praha byla způsobena celková škoda ve výši 24.131,- Kč
2) se pokusil po páčení a po rozbití skleněné výplně výlohy vniknout do prodejny Oriflame v přízemí bytového domu na ulici Kolářské v Opavě, což se mu však nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, poškozené ženě ročníku narození 1962 z Mokrých Lazců však vznikla na zařízení škoda ve výši 5.000,- Kč.
Případy šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepní místnosti v bytovém domě na ulici Lidické v Opavě

V blíže neustanovené době od 19:30 hod. dne 14.12.2012 do 12:30 hod. dne 16.12.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Lidické v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení vstupních dveří vnikl do sklepní místnosti muže ročníku narození 1991 z Opavy, odkud odcizil vibrační brusku značky Skil černé barvy v hodnotě 1.500,- Kč, horkovzdušnou pistoli značky Black&Decker zelené barvy v hodnotě 2.500,- Kč a vrtačku značky Black&Decker oranžové barvy v hodnotě 1.500,- Kč, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda ve výši 5.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Palackého v Opavě

V přesně neustanovené době ode dne 26.11.2012 do dne 16.12.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Palackého v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po odstranění visacího zámku dveří vnikl do sklepního boxu muže ročníku narození 1991 z Opavy, odkud odcizil pánské crossové jízdní kolo značky Superior černé barvy s modrými doplňky značky Shimano v hodnotě 9.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení autovraku na ulici Okružní v obci Vlaštovičky

Dne 16.12.2012 osobně oznámil policistům z Obvodního oddělení PČR v Opavě muž ročníku narození 1932 z Opavy, že mu neznámý pachatel odcizil v přesně nezjištěné době od 19:00 hod. dne 14.12.2012 do 17:00 hod. dne 16.12.2012 před jeho domem na ulici Okružní v Opavě, městské části Vlaštovičky volně odstavený, nezajištěný a nepojízdný vrak osobního motorového vozidla značky Škoda 125 L bílé barvy, bez registrační značky v hodnotě 1.000,- Kč. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů.


Vloupání do rodinných domů v Hlučíně

Dne 16.12.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“, ve věci přečinu „Krádež“ a ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že :
1) dne 16.12.2012 v době mezi 16:00 hod. a 18:10 hod. na ulici Okružní v Hlučíně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy po vypáčení okna vnikl do obytných prostor tohoto rodinného domu, odkud odcizil pozlacené hodinky v hodnotě 6.000,- Kč, náramek na ruku ze žlutého kovu v hodnotě 4.000,- Kč, řetízek načervenalé barvy ze žlutého kovu v hodnotě 5.000,- Kč, řetízek ze žlutého kovu s přívěskem křížku v hodnotě 3.000,- Kč, různé přívěsky ze žlutého kovu v celkové hodnotě 1.500,- Kč, finanční částku na hotovosti 11.000,- Kč, finanční částku na hotovost ve výši 30 Euro (podle kurzovního lístku 757,- Kč), přičemž poškozením okna a okenního rámu vznikla škoda ve výši 10.000,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1974 z Hlučína
2) dne 16.12.2012 v době mezi 16:00 hod. a 18:10 hod. na ulici Okružní v Hlučíně vstoupil na oplocený pozemek dalšího z rodinných domů, kdy po vypáčení okna vnikl do domu, tento prohledal, nic neodcizil, přičemž poškozenou osobou je žena ročníku narození 1965 z Hlučína
3) dne 16.12.2012 v době mezi 14:00 hod. a 18:45 hod. na ulici Okružní v Hlučíně vstoupil na vedlejší oplocený pozemek poškozené ženy ročníku narození 1958 z Hlučína, kdy po vypáčení dveří vnikl do vnitřních prostor domu odkud odcizil pánské hodinky značky MSM v hodnotě 3.000,- Kč, dámské hodinky značky Lacerta v hodnotě 3.000,- Kč, finanční částku na hotovosti ve výši 23.000,- Kč, přičemž poškozením dřevěných dveří a dveřního rámu vznikla škoda ve výši 10.000,- Kč
4) dne 16.12.2012 v době mezi 16:00 hod. a 18:50 hod. na ulici Okružní v Hlučíně vstoupil na oplocený pozemek rodinného domu, kdy po vypáčení dřevěných balkonových dveří vnikl do domu, odkud odcizil pánské hodinky značky Rado Jubile v hodnotě 30.000,- Kč, fotoaparát značky Panasonic v hodnotě 6.000,- Kč, DVD přehrávač v hodnotě 2.500,- Kč, šperky ze žlutého kovu v předběžné hodnotě 10.000,- Kč, šperky z bílého kovu v předběžné hodnotě 2.000,- Kč, přičemž poškozením dřevěných balkonových dveří vznikla škoda ve výši 2.000,- Kč. Poškozenou osobou je žena ročníku narození 1979 z Hlučína
5) dne 16.12.2012 v době mezi 17:00 hod. a 20:00 hod. na ulici Jásenky v Hlučíně vstoupil na oplocený pozemek rodinného domu, kdy po vypáčení okna vnikl do tohoto domu, který prohledal, nic z něj neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1959 z Hlučína však vznikla celková hmotná škoda na zařízení ve výši 1.000,- Kč
6) dne 16.12.2012 v době mezi 16:30 hod. a 20:30 hod. na ulici Záhumení v Hlučíně vstoupil na oplocený pozemek rodinného domu, kdy po vypáčení okna vnikl do vnitřních prostor tohoto domu, odkud odcizil 2 kusy hodinek v hodnotě 1.500,- Kč, šperky ze žlutého kovu v celkové hodnotě 15.000,- Kč, šperky z bílého kovu v celkové hodnotě 6.000,- Kč a finanční částku na hotovosti ve výši 4.800,- Kč, přičemž poškozením okna a okenního rámu vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1967 z Hlučína.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem