Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.3.2010

Opava - Poškození fasády domu sprejem a další...(10 případů) 

 

Řídil pod vlivem alkoholu

Opavští dopravní policisté při své kontrole nad BESIPem (bezpečností a plynulostí silničního provozu) zastavili dne 16.3.2010 55letého řidiče, který řídil osobní motorové vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů. Stalo se tak krátce před patnáctou hodinou odpolední na ulici Obloukova. Měření pomocí digitálního přístroje Dräger ukázalo v průběhu pěti minut hodnoty 0,52 a 0,48 promile alkoholu v dechu.
Muži byl zadržen řidičský průkaz, věc je šetřena jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

 

 

Autonavigace jsou stále lákadlem

Jen pět minut stačilo neznámému pachateli, aby dne 16.3.2010 odcizil autonavigaci GPS značky Garmin z vozidla Škoda Fabia. To stálo zaparkováno před prodejnou autodílů na ulici Opavské v Hlučíně. Pachatel rozbil okno spolujezdce a navigace v hodnotě 5415,- Kč tak během chvíle změnila majitele. Škoda na rozbitém okně činí 1.500,- Kč.
Hlučínští policisté šetří věc jako přečin krádeže vloupáním.

 

 

Postříkal fasádu domu

Dalším z řady způsobů, jak poničit cizí majetek, se zabývají opavští policisté. V průběhu noci ze dne 11.3.2010 na 12.3.2010 totiž neznámý pachatel nastříkal na fasádu jednoho z domů na ulici Slavkovské v Opavě černým a šedým sprejem nesrozumitelný nápis o rozměru 320x130cm. Škoda byla vyčíslena na 3.000,- Kč.
Policisté šetří případ jako přečin poškození cizí věci.

 

 

Podvedená už peníze určitě nepůjčí

Hned dvě ženy, 53letá z Bruntálu a 40letá z Opavy, jsou podezřelé ze spáchání přečinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství. Obě si totiž dne 3.3.2010 zapůjčily v herně v Opavě od obsluhující ženy, finanční hotovost ve výši 10.000,- Kč. Žena jim peníze vydala s příslibem, že hotovost bude vrácena ještě téhož dne. I když se tak nestalo, poškozená se nepoučila. Naopak jim jen o pár dnů později, dne 12.3.2010 ve stejné herně zapůjčila ještě další 3.000,- Kč. Samozřejmě se stejným slibem vrácení, a to obou částek, téhož dne. Ke splnění slibu však nedošlo ani tentokrát a tak nezbývá než doufat, že poškozená už tolik důvěřovat nebude!

 

V myslivecké chatě určitě čekal větší „úlovky“

Zklamaný byl zřejmě neznámý pachatel, který se v době mezi 12.3.2010 a 15.3.2010 vloupal do zděné myslivecké chaty v obci Otice, v místě zvaném Knopův lesík. Musel přitom překonat hned tři zámky – dva visací a jeden u vstupních dveří. Z chaty pak odcizil jednu propanbutanovou láhev o obsahu 10kg, druhou o obsahu 2kg, tlakovou hadici ke sporáku a plynovou svítilnu, vše v hodnotě 3.200,-. Poškozením vstupních dveří a zámku způsobil škodu ve výši 450,- Kč.
Případ šetří policisté z obvodního oddělení Hradec nad Moravicí jako přečin krádeže vloupáním.

 

 

Odebrali mu řidičské oprávnění, za pár dnů nato už ale zase řídil

V úterý 16.3.2010, krátce po poledni, byl na ulici Budišovské ve Vítkově stavěn a kontrolován hlídkou policistů místního obvodního oddělení PČR 30letý řidič osobního motorového vozidla Hyundai Sonata. Na základě šetření policisté zjistili, že řidiči byl před několika dny vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel platný od dne 26.2.2010 včetně.
Policisté podezřívají muže ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

 

Pachatel byl zřejmě vášnivý zahradník

Další případ přečinu krádeže vloupáním řeší policisté územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) PČR v Opavě. Tentokrát se podařilo neznámému pachateli v době od 11.3.2010 do 15.3.2010 vloupat do haly v zahradním areálu na ulici U Opavice v Opavě. Stačilo jen překonat pár překážek - vysadit z pantů vstupní bránu, rozbít okno a odemknout vstupní plechová vrata pomocí klíče, který se nacházel na místě a už si odtud odnášel drtič větví značky Eliet Major Pro 9k. v hodnotě 60.000,- Kč a křovinořez značky Stihl 740 v hodnotě 9.000,- Kč. Proč však ke svému lupu nepřidal ještě travní provzdušňovač v hodnotě 20.000,- Kč, který vyvezl před uvedenou halu, to ví asi jen on sám.
Pachatel je podezřelý z přečinu krádeže vloupáním.

 

 

Pyrotechnici opět zasahovali

Výjezd policejních pyrotechniků si vyžádal dne 16.3.2010 kolem 13:30 hod. nález nevybuchlé munice v lesním porostu v katastru obce Josefovice. Protipancéřový dělostřelecký granát ráže 152mm byl o hodinu později na místě odpálen, dělostřeleckou minu ráže 82mm si pyrotechnici převzali a odvezli ke zneškodnění.

 

 

 

Vloupal se do neobývaného rodinného domu

Neznámý pachatel zřejmě dobře věděl, že jeden z domů v obci Třebom je již nějakou dobu neobývám a tak se rozhodl, ovšem bez souhlasu majitele, „podívat“ dovnitř. Stalo se tak někdy v době od 13.1.2010 do 16.3.2010. Pachatel se chtěl dostat do domu zadními vstupními dveřmi a tak přeskočil plot a zkusil dveře v oblasti zámku vypáčit. To se mu sice nepovedlo, ale byl to také poslední neúspěch. Dovnitř vnikl, když vytlačil dřevěnou výplň těchto dveří. Z domu pak odcizil barevný televizor značky Orava v hodnotě 1.000,- Kč a 20 filmů na DVD nosičích v hodnotě 800,- Kč. Před odchodem ještě poškodil plechová kamna. Škoda na kamnech a zařízení byla vyčíslena na 700,- Kč.
Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích, šetří jej jako přečin krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.

 

Dopravní nehodovost

Opavští dopravní policisté šetřili v průběhu dne 16.3.2010 dvě dopravní nehody, při nichž byla jedna osoba lehce zraněna. Na vozidlech byla způsobena hmotná škoda ve výši 65.000,- Kč.

 

Zpracovala: Pavla Šabacká

vytisknout  e-mailem