Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.3.2012

Opava - Tragická dopravní nehoda cyklisty a osobního automobilu a další události (11 případů) 

Tragická dopravní nehoda cyklisty s osobním automobilem na Opavsku
 
K dopravní nehodě došlo dne 16.března 2012 v 19:30 hodin na silnici I. třídy č. 57 mezi obcemi Opavou a Holasovicemi. Dvaačtyřicetiletý muž z Brna řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy na Opavu, osobní automobil tovární značky Ford Transit Connect. Ve svém jízdním pruhu se tento řidič střetl s v protisměru jedoucím devětapadesátiletým cyklistou, který přejel na svém neosvětleném jízdním kole do protisměru (cyklista jel po uvedené silnici v opačném směru jízdy, tedy od Opavy na Holasovice). Ke střetu došlo v pravém jízdním pruhu ve směru jízdy na Opavu, kde došlo k zachycení jízdního kola levým zpětným zrcátkem vozidla Ford. Nárazem byl následně cyklista odhozen na druhý automobil jedoucí za vozidlem Ford, na automobil tovární značky Peugeot Partner, třiapadesátiletého muže z Krnova. Tímto druhým nárazem bylo jízdní kolo odhozeno zpět do levého jízdního pruhu a taktéž došlo ke střetu těla cyklisty s čelním sklem a přední částí vozidla Peugeot. Po druhém nárazu bylo tělo cyklisty odhozeno ke středu vozovky.
Cyklista byl z místa dopravní nehody vrtulníkem letecky transportován k lékařskému vyšetření do ostravské fakultní nemocnice. Krátce po převozu do nemocnice cyklista svým mnohačetným zraněním, která byla neslučitelná se životem, bohužel podlehl. Dechové zkoušky obou řidičů byly negativní, u cyklisty policisté nařídili odběr vzorku krve v rámci jeho lékařského vyšetření. Hmotná škoda na jízdním kole byla odhadnuta na částku 1.000,- Kč, škoda na vozidle Peugeot byla vyčíslena 10.000,- Kč. Škoda na automobilu Ford způsobena nebyla.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany komisaře Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku 16.března 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění neslučitelná se životem, přičemž hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 31.000,- Kč.
Peněženku jí odcizil z kabelky

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 14.března 2012 v době kolem 15:30 hodin v Kravařích na ulici Opavské v tamním hypermarketu Penny. Z dámské kabelky, kterou měla osmapadesátiletá žena z Opavska zavěšenou na pravé ruce, pachatel odcizil černou dámskou peněženku. Okradená žena měla v peněžence finanční hotovost 1.300,- Kč a platební kartu. Neznámý pachatel při útěku z tohoto supermarketu následně peněženku odhodil, přičemž z této ještě předtím odcizil tisícikorunovou bankovku. Shora jmenované peněženku vrátil neznámý muž, který tuto nalezl pohozenou před vchodem do supermarketu.
Případ šetří kravařští policisté jako přečiny krádež na osobách a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. 
Odcizil měděný svod

K případu došlo v nočních hodinách z 15. na 16.března 2012 v obci Štěpánkovice na ulici Hlavní. Neznámý pachatel vnikl na oplocený pozemek u jednoho z tamních rodinných domů, odkud ze zdi domu odcizil čtyři a půl metru dlouhý měděný svod, a to včetně horního upevňovacího háku. Devětačtyřicetiletému muži ze Štěpánkovic tím způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin porušování domovní svobody.
Řídil motorové vozidlo, ačkoli to měl rozhodnutím správního orgánu zakázáno

Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 16.března 2012 čtyřiačtyřicetiletému muži z Karviné podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne16.března 2012 v době kolem 10:20 hodin v Opavě na ulici Olomoucké. Před areálem tamní psychiatrické léčebny ho zastavili a následně kontrolovali opavští policisté, a to když řídil nákladní automobil tovární značky Avia. Policisté lustrací ve svých databázích zjistili, že tento řidič má rozhodnutím Krajského úřadu v Ostravě z měsíce září loňského roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu dvanácti měsíců. Tedy, jmenovaný mařil výkon rozhodnutí orgánu státní moci. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Je podezřelý z vloupání do kanceláře
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 16.března 2012 sedmatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Tohoto skutku se měl shora jmenovaný dopustit v době od 12.března do 14.března 2012 v Opavě na ulici Bochenkové. Za pomocí shodného klíče opakovaně vnikl do zde se nacházející kanceláře výrobny pizzy, kde s pomocí nalezeného klíče vnikl do příruční pokladny uložené v nezajištěném psacím stole. Z pokladny následně odcizil stravenky v celkové hodnotě 5.715,- Kč a finanční hotovost 320,- Kč.
Vyšetřující policisté ve svých databázích zjistili, že podezřelý muž se trestné činnosti majetkového charakteru již v minulosti dopustil. Rozsudkem Okresního soudu v Opavě mu byl v měsíci listopadu roku 2010 uložen trest domácího vězení, v délce trvání pěti měsíců. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Hrabyně

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Frýdku – Místku dne 16.března 2012 v době kolem 11:50 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že na poli na katastru obce Hrabyně, cca 500 m za budovou rehabilitačního ústavu, nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili opavští policisté a policejní pyrotechnik, který si následně nalezený dělostřelecký granát, ráže 210 mm, sovětské výroby, převzal ke zneškodnění.
Krádež na osobě seniorského věku

Opavští policisté zahájili dne 16.března 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelá neznámá žena. Činu se dopustila dne 16.března 2012 v době od 09:50 hodin do 10:10 hodin v bytě jednoho z opavských činžovních domů. Neznámá žena do bytu sedmaosmdesátileté ženy vnikla pod legendou, že je pracovnice sociálního úřadu. Následně využila nepozornosti seniorky a z neuzamčené skříně v ložnici jí z plechové krabičky odcizila šperky (prsten, dva řetízky, přívěšek a medailonek, vše ze žlutého kovu) v celkové hodnotě 9.500,- Kč. Z pánské peněženky uložené ve skříni navíc odcizila finanční hotovost 2.000,- Kč. Po neznámé ženě nyní intenzivně pátrají policisté opavského obvodního oddělení.
Popis neznámé ženy: Jednalo se o ženu světlé barvy pleti, ve věku okolo 50ti-60ti let, vysoké 170 – 175 cm, silnější postavy. Neznámá měla na sobě barevný pletený svetr sahající ke kolenům a na hlavě měla čepici s kšiltem šedé barvy.
Notebook odcizil z budovy základní školy

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil dne 16.března 2012 v době od 13:40 hodin do 13:50 hodin v Opavě na ulici Dostojevského v budově Základní školy pro tělesně postižené. Z jedné ze tříd odcizil na lavici volně odložený notebook značky HP, černé barvy, s brašnou, v hodnotě 8.000,- Kč. Škodu pachatel způsobil shora uvedené základní škole.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Odcizil jízdní kolo
 
K odcizení pánského trekingového jízdního kola značky Autor Reflex došlo dne 16.března 2012 v době od 17:10 hodin do 17:25 hodin v Opavě na ulici Těšínské v prostorách před hypermarketem Globus. Odcizené jízdní kolo bylo barvy světle modré metalízy a ve stojanu na jízdní kola bylo uzamčeno lankovým zámkem přes zadní kolo a rám kola. Čtyřiadvacetiletému muži z Kravař způsobil neznámý pachatel jeho odcizením škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Silně podnapilý muž ležel u okraje vozovky

Opavští policisté zajistili dne 16.března 2012 ve 20:25 hodin v Opavě na ulici Těšínské u tamního kruhového objezdu šedesátiletého muže z obce na Opavsku. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, ležel u okraje vozovky, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a současně budil veřejné pohoršení kolemjedoucích občanů. Opavští policisté proto tohoto muže, jak je výše uvedeno zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager mu v dechu naměřili hodnotu 2,55 promile alkoholu.
Věc šetří opavští policisté jako podezření ze spáchání přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a proti veřejnému pořádku.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem