Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.7.2011

Opava - Podnapilý řidič narazil do dvou zaparkovaných vozidel i do oplocení a další ...(8 případů) 

Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 16.července 2011 v době od 14:00 hodin do 18:10 hodin v Hlučíně na ulici Celní u budovy tamní čerpací stanice. Na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Toyota Rav rozbil okno prvých zadních dveří, kterým poté vnikl dovnitř. Šestačtyřicetiletému muži z Nového Jičína pachatel z tohoto vozidla následně odcizil notebook značky Packard Bell, v hodnotě 10.000,- Kč. Rozbitím okna vozu způsobil pachatel škodu ve výši 11.000,- Kč, a to společnosti se sídlem v Novém Jičíně.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Nález munice pocházející z II. světové války v obci Kravaře
Padesátiletý muž z Kravař dne 16.července 2011 kolem půl sedmé večer telefonicky oznámil na tísňovou linku Policie České republiky čísla 158, že při výkopových pracích na ulici Bolatické v Kravařích – Koutech nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který stanovil, že se jedná o zadní část dělostřeleckého granátu, bez trhaviny a zapalovače, o průměru 10,5 cm. Nalezenou munici si pyrotechnik následně převzal ke zneškodnění.
Vloupání do sklepních prostor
 
K případu vloupání do sklepních prostor činžovního domu na ulici Nádražní kruh v Opavě došlo dne 16.července 2011 v době od 11:00 hodin do 12:00 hodin. Do tohoto domu neznámý pachatel vnikl pomocí shodného klíče, který odcizil ze dveří zahradního altánu, jenž se nachází za domem. Sklepní prostory pachatel prohledal a odtud odcizil míchadlo značky Protool, v hodnotě 13.000,- Kč, a elektrickou vrtačku značky Bosch, v hodnotě 4.000,- Kč. Tím způsobil jedné kravařské společnosti celkovou škodu ve výši 17.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přečin krádež vloupáním.  
Odcizení jízdního kola
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil dne 16.července 2011 v době od 13:30 hodin do 14:00 hodin v kotelně na ulici Olomoucké v Opavě. Z volně přístupné místnosti pánského WC nacházející se v kotelně pachatel odcizil zde lankovým zámkem uzamčené dámské horské jízdní kolo značky Merida Matt, šedobílé barvy, v hodnotě 10.000,- Kč. Padesátiletá žena z Opavy měla na kole upevněnou cyklistickou tašku a další cyklistické doplňky, věci v celkové hodnotě 5.100,- Kč.
Případ šetří opavští policisté.
Policisté vypátrali chlapce, který byl na útěku z výchovného ústavu
Vítkovští policisté dne 16.července 2011 krátce po osmnácté hodině vypátrali v obci Radkov pohřešovaného chovance, který byl od 15.července 2011 na útěku z výchovného ústavu v Ústí nad Orlicí. Po patnáctiletém chlapci již sice bylo sepsáno celostátní pátrání, avšak vzhledem k jeho rychlému vypátrání, pátrání po něm nebylo ještě vyhlášeno. Jmenovaný má nařízenou ústavní výchovu rozsudkem Okresního soud Ostrava z měsíce října roku 2002. Chlapec byl téhož dne přímo na služebně víttkovského obvodního oddělení předán vychovateli příslušného ústavu.
Silně podnapilý muž napadl svou družku
Devětadvacetiletá žena z Vítkovska dne 17.července krátce po půlnoci telefonicky oznámila na tísňovou linku Policie České republiky čísla 158 fyzické napadení, a to ze strany svého sedmadvacetiletého druha. K napadení došlo v místě jejich bydliště, v jedné z obcí na Vítkovsku. Na místo napadení dorazili vítkovští policisté, kteří provedli pomocí přístroje Drager dechové zkoušky u obou účastníků. Oznamovatelce byla naměřena hodnota 1,29 promile alkoholu v jejím dechu, jejímu druhovi byla naměřena hodnota 1,73 promile alkoholu v jeho dechu.
Šetřením na místě policisté zjistili, že silně podnapilý muž při rodinné neshodě nejprve slovně a poté i fyzicky napadl oznamovatelku. Vzhledem k tomu, že se muž choval agresivně i před zasahujícími policisty a byla důvodná obava, že ve svém napadání bude dále pokračovat, policisté na místě rozhodli o jeho zajištění. K překonání agresivního muže museli použít pouta. Přestože zajištěný muž měl pouta na rukou přiložena, choval se dále arogantně a pasivně. Bránil se vstupu do služebního vozidla, proto policisté po opakovaných výzvách použili i další donucovací prostředky, konkrétně hmaty, chvaty, údery a kopy sebeobrany. Následně muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici, kde jeho zajištění ukončili.
Případ šetří vítkovští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K dopravní nehodě došlo dne 16.července 2011 v době kolem 03:20 hodin v Opavě – Kylešovicích na ulici Joži Davida. Dvaatřicetiletý muž z Opavy řídil po této ulici, ve směru jízdy od ulice Bílovecké k ulici Hlavní, osobní automobil tovární značky Škoda Fabia. Před jedním z rodinných domů vlivem své silné podnapilosti a pravděpodobně i v důsledku nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení svého vozidla a najel vpravo na obrubu tamního chodníku. Po tomto chodníku pokračoval dál v jízdě, přičemž poškodil lať oplocení vrat do vjezdu rodinného domu. I poté pokračoval shora jmenovaný se svým vozidlem dále v jízdě, dokud přední částí vozu nenarazil do zde (na zdejším parkovišti přiléhajícímu ke komunikaci - přechází volně ze zmíněného chodníku) zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Opel Astra. Po střetu těchto vozidel byl automobil Opel Astra odmrštěn, přičemž narazil do laťkového plotu s betonovou podezdívkou dalších dvou rodinných domů. Odmrštěné vozidlo Opel Astra navíc svou přední částí narazilo rovněž do před ním zaparkovaného automobilu tovární značky Dacia Logan. Až po těchto několika kolizích se vozidlo Škoda Fabia řízené shora jmenovaným dostalo do smyku (přitom poškodilo pravý bok zaparkovaného vozidla Dacia Logan) a následně se zastavilo.
Při této dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. Došlo k hmotným škodám na vozidlech Škoda Fabia, Opel Astra a Dacia Logan, také na laťkovém plotu s betonovou podezdívkou dvou rodinných domů. Celková způsobená škoda byla odhadnuta na částku 240.000,- Kč.
Na výzvu dopravního policisty se následně řidič vozidla Škoda Fabia podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byly postupně, v pětiminutových intervalech, naměřeny hodnoty 2,6, 2,93 a 2,72 promile alkoholu v jeho dechu. Policisté mu na místě dopravní nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že řidič neustále policistům opakoval, že bude v dalším řízení vozidla pokračovat, opavští policisté ho převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Na místě dopravní nehody zasahovali také členové Hasičského záchranného sboru Opava, kteří provedli úklid vozovky a zajistili únik provozních kapalin z havarovaných vozidel.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 16.července 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 120.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem