Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.8.2012

Opava - Dodatek k pádu letadla u obce Dolní Benešov, část Zábřeh a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 16.08.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob, přičemž celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 000,- Kč.


Vloupání do motorového vozidla na parkovišti u hřbitova Březiny v Hlučíně

Dne 16.08.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, přečinu „Poškození cizí věci“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 16.08.2012 v době mezi 14:15 hod. a 14:25 hod. na parkovišti u hřbitova Březiny v Hlučíně vnikl po rozbití skleněné výplně zadních dveří do zde zaparkovaného a zajištěného osobního motorového vozidla značky Volvo V50, odkud odcizil dámskou koženou kabelku modrobílé barvy značky Karpiza v hodnotě 1.500,- Kč, ve které byla dámská kožená peněženka hnědé barvy v hodnotě 500,- Kč s různými osobními doklady, se 3 kusy platebních karet a s CCS kartou k placení pohonných hmot, dále se v kabelce nacházel mobilní telefon značky Blackberry v hodnotě 15.000,- Kč, sluchátka značky Blackberry v hodnotě 800,- Kč a finanční částka na hotovosti ve výši 2.000,- Kč. Neznámý pachatel rovněž poškodil zadní levou pneumatiku vozu, kterou propíchl. Poškozené ženě ročníku narození 1983 z Hradce Králové tak byla na odcizených věcech způsobena celková škoda ve výši 5.300,- Kč, přičemž poškozením automobilu a dalším odcizením věcí vznikla poškozené společnosti Roche spol. s r.o. Praha celková škoda ve výši 30.000,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava

Dne 16.08.2012 ve 22:15 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zajistila na ulici Šilheřovické v obci Marvartovice muže ročníku narození 1959 z Píště, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu ležel na pozemní komunikaci před restaurací U Vybrance, bezprostředně tak ohrožoval svůj život, zdraví, BESIP a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob a projíždějících řidičů vozidel. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o umístění shora jmenovaného muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti veřejnému pořádku. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku.


Odcizení věcí z kabely poškozeného v době jízdy trolejbusem MHD v Opavě

Dne 16.08.2012 v době mezi 06:30 hod. a 06:45 hod. neznámý pachatel spáchal na blíže neurčeném místě v Opavě přečin „Krádež“ tím, že při přepravě autobusem MHD linky čísla 213 mezi zastávkami točna na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích a zastávkou Restaurace Pizzeria Uno na ulici Olbrichové v Opavě odcizil z kabely, kterou měl poškozený muž ročníku narození 1983 z Opavy po celou dobu pověšenou na rameni, jeho pánskou látkovou peněženku černé barvy v hodnotě 30,- Kč s finanční částkou na hotovosti 200,- Kč a dále z kabely odcizil dva mobilní telefony značky Nokia stříbrné barvy v hodnotě 1.500,- Kč a v hodnotě 500,- Kč. Shora uvedenému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.230,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na ulici U pánského mlýna v Opavě

Dne 16.08.2012 v 10:45 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1975 z Chlebičova, že před chvíli nalezl v korytě náhonu na ulici U pánského mlýna v Opavě-Kylešovicích nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 82 mm.


Pokus vloupání do bytových domů na ulici Boženy Němcové v Opavě

V blíže neupřesněné době od 08:00 hod. dne 11.08.2012 do 08:00 hod. dne 12.08.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Boženy Němcové v Opavě přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že se za použití nezjištěného předmětu pokusil otevřít uzamčené hliníkové vchodové dveře do vchodů tří bytových domů, na kterých vždy způsobil různé vrypy, přičemž do žádného z uzamčených domů vniknuto nebylo, nic nebylo odcizeno, poškozené organizaci SBD Stavař Opava však byla na zařízení způsobena celková škoda ve výši 3.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do zahradní chatky na ulici Žižkové v Opavě-Jaktaři

V přesně nezjištěné době od 18:00 hod. dne 15.08.2012 do 13:30 hod. dne 16.08.2012 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské osadě Jiřina na ulici Žižkové v Opavě, městské části Jaktař přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po odstranění visacího zámku branky oplocení vstoupil na uzamčenou zahradu poškozeného muže ročníku narození 1928 z Opavy, přičemž poté po vypáčení okna vnikl do zahradní chatky, kterou stejně jako prostor zahrady prohledal, nic zde neodcizil, shora uvedenému poškozenému muži však vznikla na zařízení celková škoda ve výši 400,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola na ulici Ke Koupališti v Opavě-Kylešovicích

Dne 16.08.2012 v době mezi 18:45 hod. a 20:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Ke Koupališti v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ tím, že na křižovatce zmíněné ulice a nové silniční spojky vedoucí přes Opavu-Kylešovice odcizil po odstranění lankového zámku zde odstavené a k přenosné dopravní značce uzamčené pánské jízdní kolo značky Favorit modré barvy v hodnotě 6.000,- Kč, ke škodě poškozenému muži ročníku narození 1982 z Branky u Opavy. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 16.08.2012 ve 21:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1984 z Velkých Heraltic, že před chvíli byl v místě svého trvalého bydliště na adrese Lihovarská v obci Velké Heraltice napaden ze strany dvou mužů. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích, která zjistila, že právě výše uvedený oznamovatel fyzicky napadl svou sestru (ženu ročníku narození 1986 z Velkých Heraltic), kdy ji dále vyhrožoval opětovným fyzickým napadením a zabitím, přičemž ji při tomto držel oběma rukama pod krkem, a to v kuchyni společného rodinného domu. K dalšímu napadení šestadvacetileté ženy nedošlo, poněvadž mu v tomto bylo zabráněno přítomnými muži ročníku narození 1973 a 1949, oba z Velkých Heraltic. Vzhledem k tomu, že oznamovatel byl v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,71 promile alkoholu v dechu), i v přítomnosti zakročujících policistů se choval agresivně vůči své sestře a vznikla zde důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání nadále pokračovat, policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a celá záležitost je šetřena jako přestupek proti občanskému soužití.


Úmrtí dvou mužů při pádu letadla u obce Dolní Benešov, část Zábřeh

Dne 16.08.2012 v době kolem 13:23 hod. došlo poblíž letištní dráhy Aeroclubu Zábřeh na katastru obce Dolní Benešov-Zábřeh, okres Opava, a to na hranici - příkopu mezi strništěm a polem k přečinu „Usmrcení z nedbalosti“ ze strany doposud nezjištěné osoby, která jako pilot ultralehkého letadla značky Socata Tarbes Ossun, typu Rally 150 ST, roku výroby 1977, rakouské státní poznávací značky, vybaveného dvěma pákami k řízení pro dva piloty, po průletu nad letištní dráhou Aero clubu Zábřeh chtěla s největší pravděpodobností provést zatáčení o 180 stupňů pro přistání do protisměru, avšak uvedený manévr nezvládla a s letadlem z malé výšky a s malou rychlostí spadla na zem. Při pádu došlo k ulomení levého křídla, příďového kola, k rozbití kokpitu a k vytržení krytu kabiny, přičemž došlo k usmrcení obou pilotů (muže ročníku narození 1970 a muže ročníku narození 1945, oba rakouští státní příslušníci). Hmotná škoda na havarovaném letadle nebyla doposud vyčíslena. Ohledání místa tragédie bylo provedeno společně se zástupcem ÚZPLN Praha, pracovníkem z VÚ SL ÚVN Praha a opavským kriminalistickým technikem. Po ukončení ohledání si vrak letadla na místě převzal zástupce ÚZPLN Praha k dalšímu zkoumání a těla zemřelých byla odvezena pohřební službou do ÚSL při FNsP v Ostravě-Porubě k provedení soudní pitvy.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem