Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.9.2011

Opava - Dopravní nehoda s těžkým zraněním motocyklisty a další události (17 případů) 

Peněženku s platební kartou odcizil z místnosti v přízemí rodinného domu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů porušování domovní svobody a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Shora vyjmenovaných skutků se dopustil dne 16.září 2011 v době kolem 02:30 hodin v obci Bohuslavice na ulici Okružní. Pachatel vnikl nezajištěným oknem v přízemí do obývacího pokoje rodinného domu, odkud z kabelky pověšené na židli odcizil silonovou černou peněženku v hodnotě 200,- Kč. Osmapadesátiletá majitelka domu měla v peněžence platební kartu a zákaznickou kartu jedné obchodní společnosti.  
Případ šetří hlučínští policisté.
Dvě stě litrů motorové nafty odcizil z nádrže hasičského vozidla
K případu došlo v nočních hodinách z 15. na 16.září 2011 v obci Závada. Neznámý pachatel nezjištěným způsobem odcizil z nádrže nákladního automobilu tovární značky Liaz, zaparkovaného na odstavné ploše před tamní budovou obecního úřadu, celkem 200 litrů motorové nafty. Škodu ve výši 6.800,- Kč tím způsobil Obci Závada. Je třeba dodat, že se jednalo nákladní vozidlo Jednotky dobrovolných hasičů obce Závady.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Dvě stě třicet litrů motorové nafty odcizil z nádrží dvou nákladních vozidel
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 15. na 16.září 2011 v Opavě – Kylešovicích na ulici Bílovecké. Z nádrží dvou nákladních vozidel, zaparkovaných na volně přístupném staveništi silničního obchvatu, pachatel odcizil celkem 230 litrů motorové nafty, v celkové hodnotě 8.150,- Kč.
V prvním případě pachatel odstranil visací zámek u nádrže nákladního automobilu tovární značky Tatra 815 a z nádrže odcizil 160 litrů motorové nafty v hodnotě 5.600,- Kč, přičemž odcizením visacího zámku navíc způsobil škodu ve výši 100,- Kč, to vše ke škodě stavební společnosti se sídlem v Olomouci. V druhém případě pachatel odcizil 70 litrů motorové nafty z nádrže traktorbagru tovární značky JCB. Škodu ve výši 2.450,- Kč tím způsobil jedné ostravské stavební společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Podnapilý řidič v obci Mokré Lazce
Kravařští policisté provedli dne 15.září 2011 krátce po dvaadvacáté hodině v obci Mokré Lazce na ulici Kalamárské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Renautl Clio. Vozidlo řídil třiadvacetiletý muž z Kravařska, který se na výzvu policisty podrobil dechové zkoušce pomocí trubičky Altest, s pozitivním výsledkem. Následně se jmenovaný na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici. Kravařští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu. Řidičský průkaz mu nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Věc je předmětem dalšího šetření.
Silně podnapilý muž slovně napadl svou manželku
Jednapadesátiletá žena z obce na Opavsku dne 15.září 2011 krátce po jednadvacáté hodině telefonicky oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že byla právě napadena svým třiapadesátiletým manželem. Manžel ženě v místě jejich společného bydliště vulgárně nadával a slovně jí vyhrožoval. Opavští policisté dorazivší na místo zjistili, že muž je v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu v dechu naměřili hodnotu 2,32 promile alkoholu). Vzhledem k tomu, že podnapilý muž ve svém protiprávním jednání pokračoval i před zasahujícími policisty, policisté ho zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě.
Opavští policisté věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním motocyklisty
K dopravní nehodě došlo dne 16.září 2011 v 06:55 hodin v Opavě na ulici Rybářské. Třicetiletý muž z Opavska řídil po shora uvedené ulici motocykl tovární značky Honda, a to ve směru jízdy od ulice Krnovské k ulici Nákladní. V pravotočivé zatáčce motocyklista předjížděl dosud nezjištěné vozidlo, následně se s motocyklem dostal do protisměru, kde se střetl s protijedoucím nákladním automobilem tovární značky Man, s přívěsem. Došlo ke střetu mezi přední částí motocyklu a levou přední částí přívěsu nákladního vozidla, které řídil šestačtyřicetiletý muž z Opavska.
Při dopravní nehodě utrpěl motocyklista, dle předběžné lékařské zprávy, těžké zranění (otevřenou zlomeninu horní končetiny a zhmoždění bérce), s předpokládanou dobou léčení čtyř měsíců. Z místa nehody byl převezen vozidlem rychlé lékařské pomoci k ošetření do opavské nemocnice. Ke zranění jiných účastníků při této nehodě nedošlo. Dechové zkoušky obou řidičů byly negativní, hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla vyčíslena na částku 65.000,- Kč.
Věc šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehoda podnapilého cyklisty. Při nehodě utrpěl lehké zranění

K další dopravní nehodě došlo dne 16.září 2011 v 18:00 hodin v Opavě – Komárově na ulici Ostravské. Pětatřicetiletý muž z Opavska řídil po této ulici jízdní kolo, a to ve směru jízdy od Opavy. V křižovatce s účelovou komunikací pro příjezd k Motelu Oasa odbočoval vlevo a nedal přitom přednost v jízdě protijedoucímu osobnímu automobilu tovární značky Mercedes Benz, které řídil šestatřicetiletý muž z Bruntálu. Došlo ke střetu vozidla s jízdním kolem, přičemž cyklista i s kolem upadl na vozovku.
Při dopravní nehodě utrpěl cyklista zranění povahy lehké (pohmoždění kostrče), se kterým byl vozidlem rychlé lékařské pomoci převezen k ošetření do opavské nemocnice. Dechová zkouška řidiče vozidla Mercedes byla negativní. Odborné měření provedené pomocí přístroje Drager u cyklisty mělo pozitivní výsledek. V pětiminutových intervalech naměřili policisté cyklistovi postupně hodnoty 3,69, 3,56 a 3,69 promile alkoholu v jeho dechu. Hmotná škoda na automobilu byla odhadnuta na částku 3.000,- Kč, na jízdním kole škoda způsobena nebyla.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku 16.září 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěly dvě osoby lehká zranění, jedna osoba byla zraněna těžce. Hmotná škoda na majetku způsobená v souvislosti s těmito nehodami byla vyčíslena na částku 185.000,- Kč.  
Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil dne 16.září 2011 v době od 06:30 hodin do 11:15 hodin v Hlučíně na ulici Hornické. Do zde zaparkovaného a řádně zajištěného vozidla tovární značky Seat Toledo pachatel vnikl dosud nezjištěným způsobem. Z automobilu odcizil autorádio značky Panasonic a z odkládací skříňky, umístěné na palubní desce, sebral dvoje sluneční brýle a k tomu bankovku v nominální hodnotě 500,- Kč, vše v celkové hodnotě 4.500,- Kč. Poškozením části palubní desky pachatel navíc způsobil škodu v předběžné výši 2.000,- Kč, to vše dvaatřicetiletému majiteli vozidla z Kravařska.
Případ šetří hlučínští policisté.
Pouzdro s doklady mu odcizil z kapsy vesty

Osmdesátiletý muž z Bolatic dne 16.září 2011 oznámil na policejní služebně v Kravařích krádež pouzdra s osobními doklady. Pouzdro měl oznamovatel zasunuté v otevřené levé kapse vesty, kterou měl právě na sobě. Jeho odcizením mu neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 500,- Kč. K případu došlo dne 16.září 2011 v době od 09:45 hodin do 10:30 hodin v Kravařích na ulici Opavské na parkovišti před prodejnou smíšeného zboží.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Vloupání do rybářské chaty v obci Kobeřice
Kravařští policisté zahájili dne 16.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v období od 2.září do 16.září tohoto roku v obci Kobeřice v místě vedle odkaliště jedné společnosti. U zde se nacházející rybářské chaty pachatel vypáčil dveře vedoucí do kuchyně chaty, kterými vnikl dovnitř. Z kuchyně odcizil starší dvouplotýnkový vařič a rychlovarnou konvici. Poté vypáčil i dveře vedoucí do ložnice rybářské chaty, odkud odcizil starší barevný televizor, zesilovač k anténě a prodlužovací kabel. Rybářskému sdružení odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 1.650,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 500,- Kč.
Vloupání do dvou motorových vozidel v Opavě – Kylešovicích

Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 15. na 16.září 2011 v Opavě – Kylešovicích. V této čtvrti se vloupal hned do dvou zde zaparkovaných motorových vozidel:
  • Prvního skutku se dopustil na ulici Na Pomezí. Do nákladového prostoru zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Mercedes Benz vnikl skrz zámek zadních dveří. Prostory vozu sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením zámku způsobil pachatel sedmačtyřicetiletému muži z Opavy škodu ve výši 3.000,- Kč.  
  • Ve druhém případě se neznámý pachatel vloupal do osobního automobilu tovární značky VW Transporter, který stál zaparkován na ulici Joži Davida. I do tohoto vozu vnikl po vypáčení zámku zadních dveří. Z nákladového prostoru následně odcizil úhlovou brusku značky Bosch (s diamantovým kotoučem o průměru 230), sbíjecí kladivo značky Bosch, modré barvy, kotoučovou pilu značky Asiat a vysavač značky Karcher, žluté barvy. Čtyřiadvacetiletému muži ze Sosnové odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 23.300,- Kč, přičemž poškozením zámku mu způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč.
Opavští policisté případ šetří jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Peněženku se sedmi tisíci korunami odcizil z kapsy kalhot
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže na osobách. Tohoto skutku se dopustil dne 16.září 2011 v době kolem 10:50 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Holasické před prodejnou Albert, kde jednasedmdesátiletému muži z Opavy odcizil pánskou koženkovou peněženku v hodnotě 50,- Kč. Poškozený muž měl peněženku zasunutou v zadní pravé kapse kalhot a měl v ní své osobní doklady a finanční hotovost 7.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení.
Již potřetí se vloupal do zahradní chatky na ulici Hlavní v Oticích

Opavští policisté zahájili dne 16.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to od 15.května do 16.září tohoto roku v obci Otice na ulici Hlavní. Zde se v průběhu několika týdnů hned třikrát vloupal do zahradní chatky sedmapadesátiletého muže z Ostravy. Na pozemek této chaty pachatel ve všech třech případech vnikl po předchozím vytržení dřevěného oplocení:
  • K prvnímu případu vloupání do chaty shora jmenovaného došlo v době od 15.května do 21.června. Pachatel u ní rozbil okno, vnikl dovnitř a z chaty odcizil dálkový ovladač značky Sony, černý plastový kufřík s nářadím, dvě sekery a vrtačku značky Amitech, vše v celkové hodnotě 2.600,- Kč. Na rozbitém okně přitom způsobil škodu ve výši 500,- Kč
  • K druhému skutku došlo v době od  21.června do 11.září. Pachatel odcizil z dřevěného posezení, nacházejícího se na pozemku chaty, zahradní gril, dvě dřevěné zahradní židle a nůžky na stromy, vše v celkové hodnotě 2.050, Kč. Ve druhém případě pachatel škodu na zařízení nezpůsobil.
  • K poslednímu případu došlo v době od 11.září do 16.září. Pachatel odcizil vrtačku v hodnotě 500,- Kč, která byla uložená pod pergolou. K poškození zařízení chatky nedošlo.
  
Požár rodinného domu v Opavě - Kylešovicích

Operátor Hasičského záchranné sboru Opava dne 16.září 2011v 18:30 hodin telefonicky oznámil na tísňovou linku čísla 158, že opavští hasiči vyjíždějí k požáru rodinného domu na ulici U Hřbitova v Opavě. Na místo se dostavili opavští policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava, který požár v 1. patře rodinného domu uhasili. Vyšetřovatel opavských hasičů stanovil jako příčinu požáru technickou závadu na elektroinstalaci domu a věc si na místě převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na majetku dvaatřicetiletého muže z Ostravy byla odhadnuta na částku 50.000,- Kč.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví a z ublížení na zdraví
 
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 16.září 2011 trestní stíhání dvou mužů ve věku čtyřiceti a třiačtyřiceti let z Hlučínska. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání přečinů výtržnictví a z ublížení na zdraví.
Shora vyjmenovaných skutků se měli oba podezřelí dopustit dne 20.února tohoto roku kolem čtrnácté hodiny v obci Markvartovice na ulici Školní. Na tomto místě se měli oba vzájemně fyzicky napadnout, kdy se měli chytit za oděv a poté oba spadnout na zem. Mladší z podezřelých mužů měl staršího udeřit loktem do oka, dále nejméně dvakrát čelem do kořene nosu a poté několikrát pěstmi obou rukou do obličeje. Starší z podezřelých mužů měl pak mladšího udeřit pěstí do obličeje. Po vzájemné potyčce utrpěl starší z mužů mnohočetná zhmoždění v oblasti obličeje, levého oka, v oblasti krku a dolní části zad, s dobou léčení do konce měsíce března. Mladší z mužů utrpěl rovněž zhmoždění v oblasti obličeje, drobnou odřeninu dolního rtu a dále natažení krční páteře, s dobou léčení deseti dnů. Oba muži byli v minulosti již několikrát soudem potrestáni pro trestnou činnost různého charakteru. Jejich trestní stíhání je vedeno na svobodě.  
Je podezřelý ze spáchání zpronevěry

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 16.září 2011 trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže z Hlučínska, jako podezřelého ze spáchání přečinu zpronevěry.
Tohoto skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 21.srpna tohoto roku kolem sedmnácté hodiny. V průběhu jízdy osobním automobilem z obce Píšť do Opavy si měl někde v polovině této trasy zapůjčit od dvacetileté ženy z Hlučínska její notebook značky Acer v hodnotě nejméně 5.000,- Kč. Přestože podezřelý muž ženě slíbil, že jí notebook vrátí hned příští den, svůj slib nedodržel.  Následující den, bez svolení ženy, tento dal do jedné opavské zastavárny, a to za částku 2.200,- Kč. Takto získané peníze poté použil pro vlastní potřebu. Notebook pak poškozené ženě i přes její opakované urgence nevrátil.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem