Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.1.2009

Policejní události na Opavsku za den 17.1.2009 (13 případů) 

Vloupání do motorového vozidla na ulici Jahodové v Hlučíně – známý pachatel, objasnění


Dne 17.1.2009 policejní komisař územního odboru SKPV Opava (Služby kriminální policie a vyšetřování), Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1974 z Ostravy jako obviněného ze spáchání trestných činů „Krádež“ a „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil tím, že v podvečerních hodinách dne 28.9.2008 vnikl do osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, které bylo zaparkováno na ulici Jahodové v Hlučíně, ze kterého odcizil kolečkové brusle v hodnotě 1.500,- Kč, dámskou koženou tašku v hodnotě 500,- Kč s osobními doklady, finanční hotovostí ve výši 200,- Kč, platební kartou s přiloženým PIN kódem, kdy následně z této karty provedl výběr finanční hotovosti ve výši 9.000,- Kč, vše ke škodě ženy ročníku narození 1968 z Hlučína. Obviněný muž se uvedeného skutku dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech odsouzen rozsudkem okresního soudu Ostrava z února 2007 k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 9 měsíců, který vykonal a přisvojil si tedy cizí věc tím, že se jí zmocnil, čin spáchal vloupáním a byl za takový čin majetkového charakteru v posledních třech letech potrestán. Dne 17.1.2009 policejní komisař podal na okresní státní zastupitelství v Opavě návrh na jeho vzetí do vazby, kdy následně byl obviněný muž předveden k soudci okresního soudu v Opavě, který na jmenovaného uvalil vazbu. Čtyřiatřicetiletý muž byl poté eskortován do vazební věznice v Ostravě. Jeho případná další trestná činnost se prověřuje.



Dopravně bezpečnostní akce


V době od 20:00 hod. dne 16.1.2009 do 02:00 hod. dne 17.1.2009 se v okrese Opava uskutečnila dopravně bezpečnostní akce s ohledem na zjištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a na případné podnapilé řidiče motorových vozidel. Do akce bylo zapojeno celkem 22 policistů, kteří kontrolovali 218 vozidel, kdy bylo zjištěno 6 přestupků v dopravě, za které policisté uložili blokové pokuty ve výši 3.100,- Kč. U jednoho řidiče motorového vozidla byl zjištěn alkohol.



Odcizení kabelky z šatny cestovní kanceláře Čedok na Horním náměstí v Opavě – neznámý pachatel


Dne 16.1.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1983 z Neplachovic byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci odcizení kabelky, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že v době od 16:00 hod. do 16:30 hod. dne 16.1.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Horní náměstí v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil tím, že ve výše uvedené době vnikl otevřeným oknem v přízemí do šatny zaměstnanců cestovní kanceláře Čedok, kde ze židle odcizil volně odloženou dámskou hnědou koženou kabelku v hodnotě 500,- Kč, ve které byla dámská béžová peněženka v hodnotě 300,- Kč s finanční hotovostí 350,- Kč, s osobními doklady, platební kartou, svazkem 5 klíčů a s bílým tvrzeným pouzdrem na dioptrické brýle v hodnotě 250,- Kč. Následně pomocí odcizené platební karty a nalezeného PIN kódu, který měla poškozená uložený v kabelce, jí neznámý pachatel z jejího účtu přes bankomat odcizil finanční částku ve výši 4.500,- Kč, čímž byla poškozené oznamovatelce způsobena škoda ve výši 6.050,- Kč.

 

Vloupání do zdravotního střediska v obci Štítina – neznámý pachatel


Dne 16.1.2009 v době od 16:00 hod. do 17:00 hod. neznámý pachatel spáchal v budově Zdravotního střediska na ulici Komenského v obci Štítina trestný čin „Krádež“ ve stadiu pokusu tím, že se dosud nezjištěným způsobem dostal dovnitř této budovy (pravděpodobně se zde nechal uzamknout) a poté prohledal skříňky v místnosti sestry u ordinace dětského lékaře, vypáčil zde i zásuvky psacího stolu, kde našel klíč, kterým v přízemí budovy odemkl dveře vedoucí do ordinace praktického lékaře, kde následně prohledal skříně v místnosti lékaře, v místnosti sestry a dále v ordinaci praktického lékaře vypáčil zásuvku psacího stolu, čímž způsobil celkovou škodu ve výši 100,- Kč. Nebylo zjištěno, že by došlo k nějakému odcizení věcí nebo léčiv. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.



Maření výkonu úředního rozhodnutí, svévolné opuštění psychiatrické léčebny v Opavě – známý pachatel


Dne 16.1.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1970 z Karviné, neboť tento dne 16.1.2009 v době od 17:00 hod. do 18:00 hod. svévolně odešel z oddělení psychiatrické léčebny na ulici Olomoucké v Opavě, kde vykonával nařízenou ústavní psychiatrickou léčbu, která mu byla nařízena okresním soudem v Karviné ze září 1999. V 18:00 hod. stejného dne se obviněný muž sám dobrovolně vrátil zpět na své oddělení PL ke své další léčbě.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 16.1.2009 ve 22:45 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR Vítkov dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění muž ročníku narození 1968 z Budišova nad Budišovkou, který dne 16.1.2009 ve 21:45 hod. v silně podnapilém stavu ležel na krajnici silnice mezi obcemi Svatoňovice a Budišov nad Budišovkou, byl neschopen komunikace a vlastní chůze. Provedenou orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 2,79 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k povětrnostním podmínkám a dále k tomu, že bezprostředně ohrožoval svůj život, zdraví a BESIP bylo rozhodnuto o jeho zajištění a převozu na PZS Opava.



Zadržení podnapilé řidičky motorového vozidla na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích


Dne 16.1.2009 ve 23:25 hod. řídila žena ročníku narození 1958 z Vršovic osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit, a to po ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích ve směru jízdy od křižovatky ulic Bílovecká-Hlavní ke křižovatce ulic Bílovecká-Mezi Bráhy. U areálu SÚS byla stavěna a kontrolována policejní hlídkou dopravního inspektorátu Opava, kdy byla shora uvedená žena vyzvána k provedení orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager, které vyhověla s pozitivním výsledkem 0,42 promile alkoholu v jejím dechu. Řidička však s výsledkem nesouhlasila, proto byla po 10 minutách provedena opakovaná zkouška s výsledkem 0,45 promile, kdy řidička s výsledkem opět nesouhlasila a uvedla, že měla v ústech mentolové bonbóny a že je měla i před předchozí dechovou zkouškou. Ve 23:45 hod. byla provedena opakovaná dechová zkouška (po vydýchání bonbónů z ústní dutiny) s výsledkem 0,31 promile, kdy s touto naměřenou hodnotou řidička již souhlasila a uvedla, že ve 21:00 hod. vypila jeden půllitr 12 st. piva. Po řádném poučení uvedla, že nežádá lékařské vyšetření na protialkoholní záchytné stanici Opava s provedením odběru krve. Případ je nadále v šetření.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Litultovice


Dne 17.1.2009 v době kolem 10:30 hod. muž ročníku narození 1979 z Jezdkovic spáchal trestný čin „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, neboť řídil v obci Litultovice, a to od prodejny Jednota na ulici Malá Strana osobní motorové vozidlo značky Opel Kadett, přičemž při běžné silniční kontrole ze strany policistů z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích byla u něj orientační dechovou zkouškou detekčním přístrojem Alcosensor IV naměřena hodnota 1,39 promile alkoholu v jeho dechu. Shora uvedený třicetiletý muž se po řádném poučení na výzvu policistů dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána jízda do dalšího rozhodnutí.



Odcizení motorového vozidla na ulici Lesní v obci Háj ve Slezsku – neznámý pachatel


Dne 17.1.2009 započali policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně šetření ve věci trestného činu „Neoprávněné užívání cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 01:00 hod. do 12:30 hod. dne 17.1.2009 odcizil na ulici Lesní v obci Háj ve Slezsku zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky AUDI A3 o obsahu 1,8, žluté barvy, registrační značky 5T2 1528, roku výroby 1997, najeto přibližně 170.000 km, v nádrži asi 20 litrů paliva Natural 95, čímž byla muži ročníku narození 1985 z Horního Benešova, okres Bruntál způsobena škoda ve výši 100.000,- Kč. Ve vozidle se nacházely doklady k vozidlu, doklad o povinném ručení, tzv. zelená karta a osobní doklady poškozeného muže.



Odcizení úlů a včelstev na katastru obce Brumovice – neznámý pachatel


V době od 28.12.2008 do 17.1.2009 neznámý pachatel spáchal na katastrálním území obce Brumovice, v místě zvané Údolí, trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím odstranění visacího zámku kovových vrátek v hodnotě 100,- Kč vnikl na oplocený pozemek, odkud z kovových stojanů odcizil 7 ks polystyrenových včelích úlů značky Langstrong světle modré a béžové barvy v hodnotě 16.100,- Kč se 7 včelstvy druhu apis meliffica v hodnotě 21.000,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1952 z Havířova, okres Karviná způsobena celková škoda ve výši 37.200,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.



Úmyslné zapálení dřevěného pilíře mostu v Opavě, části Palhanec – neznámý pachatel


Dne 17.1.2009 ve 14:35 hod. oznámil muž ročníku narození 1958 z Opavy na bezplatnou tísňovou linku hasičů HZS Bruntál čísla 150, že před chvíli zjistil, že došlo k zahoření dřevěného pilíře mostu přes řeku Opavu v obci Opava, část Palhanec, který se nachází poblíže areálu místního fotbalového hřiště. Na místo dorazil i vyšetřovatel hasičů HZS Opava, který provedeným šetřením zjistil, že došlo k úmyslnému založení požáru neznámou osobou nebo osobami, a to k požáru dřevěných trámů spojujících 4 dřevěné kůly o průměrech 40 cm, jenž tvoří jeden středový pilíř, který podpírá most v jeho středu, kdy došlo k celkovému prohoření jednoho z kůlu. Na místo se dostavil zaměstnanec Magistrátu města Opavy, odboru životního prostředí, který uvedl, že most je majetkem města Opavy a předběžnou škodu vyčíslil na částku 2.000,- Kč. Na mostě byly pracovníky Technických služeb Opava umístěny z obou stran přenosné zákazové dopravní značky „Zákaz vjezdu všem vozidlům“. Policejní psovod se služebním psem vypracoval stopu po proudu řeky Opavy v délce 300 m, pachatele se však vypátrat nepodařilo. Ke zranění osob nedošlo, případ je šetřen policisty z obvodního oddělení PČR Opava jako přestupek proti majetku.



Asistence policistů při převozu pacienta k lékařskému ošetření


Dne 17.1.2009 v 15:25 hod. telefonicky oznámil muž ročníku narození 1981 z Kozmic na bezplatnou linku tísňového volání IZS čísla 112, že má neshody se svou přítelkyní, kdy on toto vyřeší s největší pravděpodobností tím, že se jde zabít a telefon ihned zavěsil. Policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Hlučín byla ihned vyslána za přítelkyní oznamovatele, a to za ženou ročníku narození 1972 z Kozmic, která uvedla, že svého přítele viděla naposledy dne 16.1.2009 ve večerních hodinách, kdy dnešního dne těsně před příjezdem policistů doma našla od něj dopis, ve kterém jsou uvedena slova smrti. Policistům dále sdělila místa, kde její přítel rád chodívá a bylo rovněž potvrzeno, že tento na opětovná telefonní volání nijak nereaguje. Policejní hlídka společně s výše uvedenou ženou osmadvacetiletého muže nalezla v 16:00 hod. téhož dne poblíž fotbalového hřiště v obci Kozmice, byl bez zranění, ovšem v silně rozrušeném stavu. Proto bylo na místo přivoláno sanitní vozidlo RZS, kdy ošetřující lékař rozhodl o převozu jmenovaného sanitou k lékařskému vyšetření do psychiatrické léčebny v Opavě.



Dopravní nehodovost


Dne 17.1.2009 došlo v okrese Opava ke třem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých nedošlo ke zranění osob, škoda v souvislosti s nehodovostí činí 60.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem