Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.10.2009

Vloupání do prodejen na Opavsku-nasazení služebního psa, požár rozvodné skříně a další...(11 případů) 

 

Zadržení podnapilého cyklisty v obci Darkovičky

Dne 16.10.2009 v době kolem 23:00 hod. byl před restaurací „U Freda“ na ulici Kozmické v obci Darkovičky policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Hlučín zastaven a kontrolován cyklista, muž ročníku narození 1963 z Hlučína, který jel za snížené viditelnosti na neosvětleném pánském jízdním kole značky Eska. Při šetření tohoto přestupku jevil cyklista známky silné podnapilosti a proto byl policisty vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Alcosensor s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 2,44 promile alkoholu v jeho dechu. Cyklista s naměřenou hodnotou souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Případ je nadále v šetření.


Vloupání do prodejny Dumag na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Dne 16.10.2009 v době kolem 23:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po předchozím vykopnutí vstupních dveří vnikl do prodejny Barvy-laky Dumag, kdy prodejnu prohledal, z pokladny vytáhl zásuvku, ve které však nebyla žádná finanční hotovost a tudíž nic neodcizil, ale na zařízení způsobil škodu ve výši 5.500,- Kč, ke škodě poškozené soukromé firmy z Opavy-Kateřinek. Případ šetří policisté z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.


Pokus vloupání do trafiky na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí – známý pachatel, zadržení muže po varovném výstřelu

Dne 17.10.2009 policisté z Územního odboru PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci pokusu trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1986 z Ostravy, neboť tento v době kolem 00:45 hod. dne 17.10.2009 na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí rozlomil cylindrickou vložku FAB na hlavních vchodových dveří trafiky s občerstvením v areálu vlakového nádraží ČD, vnikl dovnitř s úmyslem odcizit zboží, nic však neodcizil, neboť byl vyrušen policejní hlídkou PČR v Hradci nad Moravicí, čímž poškozené ženě ročníku narození 1964 z Hradce nad Moravicí byla způsobena škoda v celkové výši 250,- Kč na poškozeném zámku. Krátce po svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl třiadvacetiletý muž zadržen na ulici Nádražní hradeckým policistou, a to po nutném použití donucovacích prostředků (slovní výzvy, hrozba namířenou střelnou zbraní, varovný výstřel, hmaty a chvaty sebeobrany, nasazení služebních pout), neboť tento muž z místa činu utíkal, na výzvy policistů k zastavení nereagoval a byl zadržen až po hrozbě použití střelné zbraně a po varovném výstřelu. Použitím donucovacích prostředků nebylo způsobeno žádné zranění osob ani nedošlo ke škodě na majetku. Zadržený muž byl následně umístěn do opavské policejní cely a o všem byla vyrozuměna okresní státní zástupkyně. Další šetření a procesní úkony prováděli a budou i nadále provádět kriminalisté z Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava. Na místo trestného činu se dostavil i opavský policejní psovod se služebním psem jménem Kar, který rovněž vypracoval stopu původně utíkajícího pachatele od trafiky kolem vlakového nádraží až na ulici Nádražní, kde se služební pes zastavil u silniční vpustě do kanálu, kde byl nalezen jeden pár gumových chirurgických rukavic a páčidlo, kdy tyto věci pocházející z trestné činnosti zde odhodil utíkající muž a byly tedy následně zajištěny jako důkazní materiál. Případ je nadále v šetření, v dopoledních hodinách dne 17.10.2009 bylo třiadvacetiletému muži sděleno obvinění z výše uvedeného trestného činu a trestní stíhání je vedeno na jeho svobodě.


Vloupání do prodejny potravin na ulici Opavské v obci Bohuslavice – zadržení podezřelých osob

Dne 17.10.2009 v době kolem 01:30 hod. došlo po odstranění ochranné mříže a rozbití dvoukřídlých dveří k vniknutí do zadních prostor skladu prodejny Tempo na ulici Opavské v obci Bohuslavice, kdy ze skladu došlo pouze k odcizení 1 ks slaného pečiva značky Chips v ceně 20,- Kč a poškozením zadních dvoukřídlých dveří byla způsobena předběžná škoda ve výši 20.000,- Kč, toto vše ke škodě obchodní společnosti Tempo Opava. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“. Okamžitým provedeným šetřením na místě činu bylo ze strany hlučínských policistů zjištěno, že důvodně podezřelí ze spáchání této trestné činnosti majetkového charakteru jsou tito muži, kteří byli zadrženi v bezprostřední blízkosti místa činu. Jedná se o muže ročníků narození 1983 a 1990, mladíka ročníku narození 1993 a čtrnáctiletého nezletilce, všichni jsou z Orlové v okrese Karviná. Případ je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Jakartovice, část Deštné

Dne 17.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, a to muži ročníku narození 1981 z Jakartovic, neboť tento dne 17.10.2009 v době kolem 02:45 hod. byl 200 metrů před obcí Jakartovice, část Deštné kontrolován policisty z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice jako řidič osobního motorového vozidla značky Fiat Uno, které stálo kolmo k silnici, kdy zadní levé kolo automobilu bylo v příkopu, zadní náprava byla zaklíněna do betonového výstupku, který lemuje vjezd na polní cestu a přední část vozidla zasahovala do vozovky. Shora uvedený řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení motorového vozidla, kdy předložil veškeré tyto potřebné doklady. Z úst řidiče byl cítit zápach po alkoholu, proto byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekční trubičkou Altest s pozitivním výsledkem. Výše jmenovaný osmadvacetiletý řidič doznal řízení motorového vozidla i dopravní nehodu zapříčiněnou smykem bez škody na majetku a bez zranění, rovněž doznal požití alkoholických nápojů před řízením automobilu, na protialkoholní záchytné stanici v Opavě se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a zde mu byla dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager naměřena hodnota 2,28 promile alkoholu v jeho dechu. Muži byl dále zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je i nadále v šetření.


Požár elektrické rozvodné skříně na ulici Kylešovské v Opavě

Dne 17.10.2009 v 02:20 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1972 z Opavy, že právě zjistil zahoření elektrické rozvodné skříně v přízemní chodbě jednoho z domů na ulici Kylešovské v Opavě, kde bydlí. Požár lokalizovali přivolaní hasiči HZS Opava, kdy vyšetřovatel hasičů uvedl, že má podezření na úmyslné zapálení ze strany neznámé osoby nebo osob. Předběžná škoda byla stanovena na částku 40.000,- Kč, ke škodě majitelky domu, ženy ročníku narození 1957 z Ostravy, ke zranění osob nedošlo. Případ je předmětem dalšího šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s opavskými hasiči.


Vloupání do supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně – neznámý pachatel

Dne 17.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 21:30 hod. dne 16.10.2009 do 05:30 hod. dne 17.10.2009 po rozbití dvou vstupních dveří vnikl do prodejních prostor supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně, odkud odcizil cigarety různých značek v celkové hodnotě 8.954,- Kč, 5 ks láhví alkoholu značky Tequila Agáve v hodnotě 1.095,- Kč, 9 ks lahví alkoholu značky Jameson v hodnotě 3.141,- Kč, 10 ks láhví alkoholu značky Whisky v hodnotě 1.990,- Kč a 8 ks láhví alkoholu značky Kentacky Jack v hodnotě 2.390,- Kč, kdy poškozením dvou vstupních dveří byla způsobena škoda v předběžné výši 50.000,- Kč, toto vše ke škodě společnosti Penny Market se sídlem v Praze. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do sklepního boxu činžovního domu na ulici Mírové v Opavě – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 3.10.2009 do 16.10.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Mírové v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že po předchozím vypáčení petlice zámku vnikl do sklepního boxu v jednom z činžovních domů, ze kterého odcizil 20 metrů použitých měděných topenářských trubek bílé barvy, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1959 z Hradce nad Moravicí způsobena celková škoda ve výši 2.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky z kapsy kalhot podnapilého muže v areálu železniční stanice ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě – neznámý pachatel

Dne 17.10.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1963 ze Štěpánkovic policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádeže“ a trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 17:00 hod. dne 15.10.2009 na nástupišti v železniční stanici ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě využil podnapilosti poškozeného oznamovatele, který zde seděl na lavičce a ze zadní kapsy kalhot mu odcizil pánskou koženou peněženku černé barvy bez hodnoty, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 3.500,- Kč, různé osobní doklady a platební karta a dále mu z ruky vytrhl igelitovou tašku zelenobílé barvy bez hodnoty, ve které se nacházely potraviny, a to 0,5 litru rumu v hodnotě 80,- Kč, dvě konzervy fazolí a čočky v hodnotě 60,- Kč, tavený a plísňový sýr v hodnotě 60,- Kč, dva balíčky vakuovaného salámu v hodnotě 30,- Kč, balíček tabáku značky Start v hodnotě 50,- Kč a kožené rukavice (palčáky) černé barvy v hodnotě 150,- Kč, čímž byla shora jmenovanému muži způsobena celková škoda ve výši 3.930,- Kč.


Bezpečnostní opatření při fotbalovém utkání SFC Opava – MFK Karviná

Dne 17.10.2009 v době od 14:00 hod. do 19:00 hod. proběhlo na teritoriu Statutárního města Opavy bezpečnostní opatření k zajištění veřejného pořádku v souvislosti s konaným fotbalovým utkáním II. ligy mezi celky SFC Opava a MFK Karviná. Bezpečnostního opatření se zúčastnilo 43 policistů z obvodního oddělení PČR Opava, 4 policisté z dopravního inspektorátu PČR Územního odboru vnější služby Opava, 2 policisté služební kynologie se služebními psy, policista kriminální služby a 6 strážníků Městské policie Opava. Přímo v prostorách fotbalového stadiónu v Městských sadech v Opavě dohlíželo na bezpečnost celkem 27 pořadatelů domácího mužstva a 42 členů bezpečnostní agentury Seys Security Opava. Samotné utkání skončilo výhrou domácích hráčů 3:0, kdy utkání přihlíželo přibližně 1.300 diváků, z toho 27 diváků ze strany hostů, kteří přijeli na fotbalové utkání autobusem. K narušení veřejného pořádku ani občanského soužití nedošlo.


Dopravní nehodovost

Dne 17.10.2009 byla opavským policistům nahlášena jedna dopravní nehoda, při které došlo k hmotné škodě na majetku ve výši 10.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem