Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.10.2011

Opava - Policisté objasnili případ čtyřnásobné krádeže střešní krytiny a další události (15 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 17.října 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem pět dopravních nehod. U jedné z těchto nehod došlo k lehkému zranění jednoho z účastníků, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 265.000,- Kč.
Požár vlaku na katastru obce Děhylova
K požáru vlakové soupravy pro osobní dopravu jedoucí z Ostravy - Svinova do Opavy došlo dne 17.října 2011 v 04:08 hodin, a to na katastru obce Děhylova v kilometrovníku 266,8. Požár vlaku byl lokalizován strojvedoucím. Členové Hasičského záchranného sboru Hlučín pak provedli jeho dohašení a zachycení unikající motorové nafty z nádrží soupravy. Věc si na místě převzal do své kompetence vyšetřovatel opavských hasičů a jako příčinu stanovil technickou závadu. Dle jeho vyjádření došlo k tomu, že se předběžně uvolnila velká slučovací převodovka motorového vozu, která narazila do železničního přejezdu u shora uvedeného kilometrovníku. Následně došlo k proražení tří nádrží, ze kterých vyteklo zhruba 730 litrů motorové nafty a 200 litrů topného oleje, které se posléze vzňaly. Požárem byl poškozen lak a kabeláž podvozkové části všech tří vozů vlakové soupravy, se škodou v předběžné výši 250.000,- Kč. Vlakem tou dobou cestovalo celkem devět osob a vlakvedoucí. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Na místě likvidace kontaminovaného materiálu byli rovněž přítomni zaměstnanci dvou společností, GEO Group, a s. společně s Marius Pedersen, a. s. Dle sdělení Českých drah a hlučínských policistů měl být provoz na této trati obnoven dnešního dne.  
Sprejerství v Hlučíně
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 16. na 17.října 2011 v Hlučíně na ulici Hornické, kde sprejem modré barvy postříkal fasádu jednoho z panelových domů. Na fasádu pachatel nastříkal nápisy o velikosti 25 cm x 60 cm. Společenství vlastníků tohoto domu tím způsobil škodu v předběžné výši 10.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně. 
Požár motorového vozidla v obci Žimrovice
Zahoření svého osobního automobilu tovární značky Renault Laguna oznámil dne 17.října 2011 krátce po sedmé hodině ráno prostřednictvím tísňové linky čísla 158 jeho majitel, osmatřicetiletý muž z Hradce nad Moravicí. Na místo požáru se dostavili hradečtí policisté a členové Hasičského záchranné sboru Opavy, kteří požár lokalizovali. Dle sdělení oznamovatele začal vůz hořet krátce po nastartování a vyjetí z prostoru dvorku rodinného domu v obci Žimrovice. Ihned poté jej řidička, manželka oznamovatele, odstavila, a to na ulici Mlýnské. Majitel se pak do příjezdu hasičů pokoušel za přítomnosti kolemjedoucích řidičů vozidlo uhasit sám.  Na místě byl přítomen rovněž vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu zahoření automobilu stanovil závadu na elektroinstalaci (bez cizího zavinění) a věc si následně převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na vozidle byla odhadnuta na částku 100.000,- Kč. 
Pracovní úraz v zemědělském družstvu
Pětatřicetiletý muž z Opavy dne 17.října 2011 krátce před osmou hodinou ráno oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 155, že v zemědělském družstvu v obci Branka u Opavy došlo k pracovnímu úrazu jejich čtyřiašedesátiletého zaměstnance. Na místo se dostavili hradečtí policisté spolu se záchranáři rychlé lékařské pomoci, kteří zraněného muže převezli k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl muž zlomeninu zápěstí a zlomeninu krčku stehenní kosti, s předpokládanou dobou léčení tří až čtyř měsíců. Dle šetření hradeckých policistů došlo ke zranění zaměstnance následujícím způsobem: Muž sestupoval po žebříku na soustavu přítlačných půdních kol nasypávače, po těchto následně odcházel, přičemž poslední kolo soustavy bylo ve vzduchu a našlápnutím se toto kolo přetočilo, muž ztratil stabilitu a bez cizího zavinění upadl z výšky 84 cm dolů na zem. Dechová zkouška zaměstnance byla negativní. Hradečtí policisté budou dále zjišťovat, zda nedošlo k porušení stanovených předpisů bezpečnosti práce a o případu budou informovat příslušný Inspektorát bezpečnosti práce.
Vloupání do myslivecké chaty v obci Bolatice
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 16. na 17.října 2011 v obci Bolatice. Do myslivecké chaty Mysliveckého sdružení Křeménky vnikl poté, co odstranil visací zámek na vjezdových vratech a poté, co odstranil visací zámek na samotných vstupních vchodových dveřích do chaty. V prostorách chaty následně vypáčil dveře vedoucí do skladu, odkud odcizil dva benzinové agregáty, v celkové hodnotě 8.000,- Kč, přičemž odstraněním visacích zámků a poškozením dveří způsobil dvoutisícovou škodu. Z prostoru společenské místnosti chaty, která se nachází vedle skladu, pachatel dále odcizil dva reproduktory, zesilovač a dva prázdné třicetilitrové pivní sudy. Odcizením těchto věcí způsobil neznámý pachatel šestadvacetiletému muži z Kravařska škodu ve výši 5.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Opavští policisté objasnili případ krádeže střešní krytiny z budovy úřadu práce. Podezřelého muže zadrželi na místě činu  
Opavští policisté sdělili dne 17.října 2011 šestačtyřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto muže dle trestního řádu zadrželi dne 17.října 2011 v 01:20 hodin v Opavě na ulici Jánské právě v době, kdy se pokusil odcizit střešní krytinu z budovy úřadu práce. Střešní krytinu z této budovy přitom zadržený muž v době od konce měsíce srpna do současné doby odcizil hned ve třech případech, přičemž v posledním, čtvrtém případě se krytinu pokusil odcizit:
  • Prvního skutku se podezřelý muž měl dopustit koncem měsíce srpna tohoto roku, kdy měl vylézt na střechu budovy Úřadu práce České republiky na ulici Jánské v Opavě (ve výšce sedmi metrů). Odtud měl následně odcizit celkem osmdesát metrů měděného drátu, v hodnotě 12.480,- Kč. Drát byl kolem střechy připevněn měděnými úchytkami k měděným plechům. Současně měl odcizit i čtyřicet měděných úchytek, které tento drát držely. Tyto byly v hodnotě 2.880,- Kč.
  • Dalšího skutku se měl podezřelý muž dopustit koncem měsíce září tohoto roku. Ze dvora opavské pobočky Úřadu práce na ulici Jánské měl z výšky pěti metrů odcizit celkem 1490 cm měděných okapových žlabů, v hodnotě 4.500,- Kč a 100 cm měděného okapového svodu se žlabovým kotlíkem, v hodnotě 500,- Kč. Dále z okapové římsy nad okny v 1. patře budovy měl podezřelý odcizit šest měděných plechů (délky 177 cm a hloubky 26 cm), v hodnotě 3.000,- Kč, a z římsy na rohu této budovy měl odstranit 282 cm měděného oplechování, přitom vytržením okapových žlabů poškodil část střešní krytiny nade dveřmi do dvora a omítku s fasádou nad okenními římsami, se škodou ve výši 3.500,- Kč. Ve druhém případě měl tak podezřelý muž způsobit Krajské pobočce Úřadu práce v Ostravě škodu v celkové výši 12.000,- Kč.
  • Třetího skutku se měl podezřelý muž dopustit v polovině měsíce října tohoto roku. Ve výšce sedmi metrů od země měl vylézt opět na střechu budovy Úřadu práce na ulici Jánské, odkud měl odcizit střešní parapetovou krytinu (o rozměru 7 m²) v celkové hodnotě 7.000,- Kč, ke škodě Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě.
  • Ve čtvrtém případě je shora jmenovaný podezřelý z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Dne 17.října 2011 kolem jedné hodiny v noci vylezl opětovně na střechu uvedené budovy úřadu práce. Ze střechy se pokusil odcizit měděnou střešní krytinu, avšak na místě činu ho zadrželi policisté opavského obvodního oddělení, kteří zadrženého muže se souhlasem Okresního státního zastupitelství v Opavě umístili do policejní cely. Po provedení procesních úkonů a sdělení podezření ze spáchaného skutku pak policisté podezřelého muže téhož dne v dopoledních hodinách propustili ze zadržení na svobodu. Opavští policisté věc šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Tento případ objasnili policisté opavského obvodního oddělení ve spolupráci se zaměstnanci Magistrátu města Opavy.
Pokus vloupání do restaurace v obci Vávrovice
K pokusu vloupání do restaurace na ulici K Celnici v Opavě – Vávrovicích došlo v nočních hodinách z 16. na 17.října 2011. Neznámý pachatel vypáčil skleněnou výplň vstupních dveří a poté vniknul do závětří tohoto pohostinství. Zde se následně pokusil vypáčit dřevěné dveře vedoucí do samotné restaurace. Vzhledem k tomu, že toto se pachateli nepovedlo, rozbil okno restaurace, kterým vnikl dovnitř. Prostory sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením zařízení způsobil majiteli restaurace, šedesátiletému muži z Opavy, škodu ve výši dvou tisíc korun.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
 
Odcizení věcí z neuzamčené šatny
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Činu se dopustil dne 17.října 2011 krátce po osmé hodině ráno v budově Základní školy na ulici Šrámkové v Opavě. Z neuzamčené šatny, nacházející se v suterénu budovy odcizil z kabelky volně odložené na lavici, dámskou plátěnou peněženku (s názvem Hello Kitty), v hodnotě 160,- Kč. Sedmnáctiletá dívka měla v peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 70,- Kč a platební kartu. Shora jmenované pachatel z šatny odcizil i značkové sportovní tenisky v hodnotě 1.700,- Kč, které měla uložené pod lavicí.
Případ šetří opavští policisté.
Vloupání do restaurace v obci Hrabyně
Opavští policisté zahájili dne 17.října 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 16. na 17.října 2011 v obci Hrabyně. Po předchozím vypáčení dveří vnikl do tamní restaurace, kterou prohledal. Z místnosti kuchyně následně odcizil černý číšnický flek, sice bez hodnoty, avšak s finanční hotovostí 20.000,- Kč, a z místnosti skladu pak sebral patnáct litrových lahví alkoholu různých značek a karton cigaret. Třiadvacetiletému muži z Opavska tak neznámý pachatel odcizil finanční hotovost a zboží v celkové hodnotě 25.770,- Kč, přičemž poškozením zařízení mu způsobil škodu ve výši 1.500,- Kč.
Měděné okapové svody odcizil ze dvou opavských kulturních budov
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to od 11.října do 17.října 2011 v Opavě, když ze dvou budov patřících Opavské kulturní organizaci odcizil měděné okapové svody. V prvním případě pachatel překonal dva metry vysoké oplocení a vnikl na pozemek Domu umění na ulici Pekařské. Ze zdi budovy následně odcizil měděný okapový svod (délky pěti metrů a průměru deseti centimetrů), v hodnotě 3.500,- Kč.
Ve druhém případě pachatel odcizil z budovy nacházející se na ulici Ostrožné dva měděné okapové svody (délky deseti metrů a průměru dvanácti centimetrů), v hodnotě 6.000,- Kč. Opavské kulturní organizaci tím pachatel v obou případech způsobil celkovou škodu ve výši 9.500,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Poškodil karoserii motorového vozidla
K poškození osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia došlo dne 16.října 2011 v době od 15:00 hodin do 16:00 hodin na katastru obce Darkovičky, na polní cestě vedoucí k bunkru mezi obcemi Hlučínem, části Darkovičkami a Darkovicemi. Neznámý pachatel způsobil na zde zaparkovaném, shora uvedeném vozidle nezjištěným předmětem vrypy, a to po celém obvodu vozu, v různých směrech a v různých výškách. Pachatel přitom poškodil i přední světlomety, taktéž poškrábal a promáčknul dveře řidiče. Osmačtyřicetileté majitelce vozidla z Opavy tím způsobil škodu ve výši 40.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Pokus vloupání do restaurace v obci Holasovice
Neznámý pachatel je podezřelý z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Skutku se dopustil v nočních hodinách z 16. na 17.října 2011 v obci Holasovice. Do mezichodby tamního hostince vnikl po předchozím vypáčení vstupních dveří. Zde se následně pokusil vypáčit dveře vedoucí do samotných vnitřních prostor restaurace. Dveře sice poškodil, avšak do restaurace nevnikl a tedy nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením dveří způsobil devětapadesátiletému muži z Opavska tisícikorunovou škodu.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích.
Pokus vloupání do bufetu v obci Holasovice
Z pokusu vloupání do bufetu je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době z 16. na 17.října 2011 v obci Holasovice. Do bufetu fotbalových kabin v tamním sportovním areálu vnikl po předchozím rozbití okna. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, prostory bufetu sice pachatel prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Rozbitím okna způsobil Obecnímu úřadu Holasovice škodu ve výši 3.000,- Kč.
Heraltičtí policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Je podezřelý ze zpronevěry sto deseti tisíc korun
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 17.října 2011 trestní stíhání čtyřicetiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu zpronevěry.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 2.března tohoto roku v Opavě. Jako zaměstnanec jedné bezpečností agentury (dnes již u firmy nepracuje) zajišťující svoz tržeb a jejich následnou dopravu a předání do nočního trezoru bankovní společnosti, měl část z takto převzatých tržeb, konkrétně tržbu ve výší 110.000,- Kč z jedné z opavských prodejen, do nočního trezoru neuložit. Tuto tržbu si ponechal pro vlastní potřebu, čímž agentuře, u které byl tou dobou zaměstnán, způsobil škodu 110.000,- Kč.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem