Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.11.2011 - 2.část

Opava - Opavští kriminalisté objasnili případ loupeže v hlučínské herně a další události (11 případů) 

Podnapilý řidič v Hradci nad Moravicí
Dopravní policisté provedli dne 17.listopadu 2011 krátce po osmé hodině ranní v Hradci nad Moravicí na ulici Žimrovické silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídil, ve směru jízdy od obce Žimrovice, jednačtyřicetiletý muž z Opavska. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,91 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,92 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 17.listopadu 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění povahy lehké, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 71.000,- Kč.

 
Vloupání do automatu na mléko
K případu došlo v době od 15. do 17.listopadu 2011 v Hlučíně na ulici Opavské. Neznámý pachatel rozbil u automatu na mléko nacházejícího se na parkovišti u prodejny Billa vakuové sklo. Skrze vzniklý otvor následně odcizil 45 kusů ochucovadel na mléko, dále dvě prázdné plastové a tři prázdné skleněné litrové láhve. Ostravské společnosti Mlékomaty tak neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 1.416,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil této společnosti škodu v předběžné výši 110.000,- Kč.  
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Vloupání do restaurace v obci Háj ve Slezsku
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 16. na 17.listopadu 2011 v obci Háji ve Slezsku, části Chabičově, na ulici Antonína Vaška. Pachatel vnikl, po předchozím vypáčení otvoru s vrátkami na ukládání pivních sudů, do sklepních prostor tamní restaurace. Odtud následně odcizil dva prázdné padesátilitrové sudy od piva značky Březňák, jeden prázdný padesátilitrový sud od piva značky Zlatý bažant a tři naplněné padesátilitrové sudy piva značky Zlatý bažant. Dvaašedesátiletému muži z Háje ve Slezsku byla odcizením věcí způsobena škoda v předběžné hodnotě 10.350,- Kč a poškozením zdiva škoda ve výši 1.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Odcizil elektrický kabel
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v období od 3.listopadu do 16.listopadu tohoto roku v obci Gručovice. Pachatel vniknul do nedostatečně zajištěného areálu tamního zemědělského družstva, odkud odcizil celkem devadesát metrů hliníkového čtyřžílného kabelu (o průměr1u 26 mm). Kabely byly v areálu nataženy mezi kravínem a seníkem a mezi seníkem a objektem bývalé svíčkárny. Březovské zemědělské společnosti způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 20.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí.
Vloupání do sklepa rodinného domu
K vloupání do přízemního sklepa rodinného domu nacházejícího v obci Třebom došlo v době od 13.listopadu do 17.listopadu 2011. Na pozemek tohoto rodinného domu vnikl neznámý pachatel po překonání oplocení. Následně vyrazil nezjištěným předmětem díru do vstupních dveří přízemního sklepa, vnikl dovnitř a ze sklepních prostor odcizil dvacet metrů přípojného měděného kabelu ke kotoučové pile, v hodnotě 1.200,- Kč, a zhruba dvacet kilogramů uhlí, v hodnotě 100,- Kč. Na zařízení způsobil neznámý pachatel navíc škodu ve výši 4.000,- Kč, to vše čtyřiašedesátileté majitelce domu z Ostravy.  
Případ šetří kravařští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Vloupání do skladu v obci Bolatice
Kravařští policisté zahájili dne 17.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 16. na 17.listopadu v obci Bolatice na ulici Nádražní. U vchodových dveří správní budovy bývalých uhelných skladů násilím odstranil vložku zámku Fab. Vnikl dovnitř a ze sklepa odcizil kalové čerpadlo, z přízemí budovy pak lednici s mrazákem a z prvního patra mikrovlnnou troubu a plastovou přepravku s dvaceti prázdnými láhvemi od piva, vše v hodnotě 6.160,- Kč, ke škodě osmačtyřicetiletého muže z Opavy.
Z výrobní haly, která je rovněž součástí správní budovy, kam pachatel vnikl po násilném otevření dozického zámku, odcizil elektrický vysokozdvižný vozík. Jedné opavské společnosti tím neznámý pachatel jeho odcizením způsobil škodu ve výši 30.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil této společnosti škodu 1.000,- Kč.
Krádež obuvi a oblečení z nezajištěné šatny
K tomuto případu došlo dne 17.listopadu 2011 v době od 16:45 hodin do 18:35 hodin v obci Velké Hoštice na ulici Zámecké. Neznámý pachatel odcizil z nezajištěné šatny tělocvičny tamní základní školy zimní bundu v maskáčovém provedení s kapucí, v hodnotě 1.000,- Kč. Šestnáctiletý mladík měl navíc v odcizené bundě svazek klíčů, v hodnotě 200,- Kč.
Z šatny neznámý pachatel dále odcizil i věci pařící třiačtyřicetiletému muži z Opavy. Jednalo se o značkové sportovní boty, v hodnotě 2.000,- Kč, a rifle bez hodnoty, v jejichž kapse měl klíče od vozidla, v hodnotě 1.500,- Kč. Poslednímu poškozenému, šestnáctiletému mladíkovi z Kravařska, pachatel z šatny odcizil zimní bundu, šedé barvy, s kapucí, v hodnotě 1.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
 
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu
Opavští policisté sdělili dne 17.listopadu 2011 pětačtyřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Tohoto skutku se měl shora jmenovaný dopustit dne 16.listopadu 2011 ve 23:40 hodin v Opavě na ulici Těšínské. Zde u něj provedli silniční kontrolu opavští policisté, a to když řídil, ve směru jízdy do centra města, osobní automobil tovární značky Škoda Felicia. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,25 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,30 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Vzhledem k tomu, že byl opravdu v silně podnapilém stavu, policisté ho na místě silniční kontroly dle trestního řádu zadrželi, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. O zadržení policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Po vystřízlivění tohoto řidiče a po provedení dalších procesních úkonů policisté muže ze zadržení propustili na svobodu. Tedy, shora jmenovaný svým jednáním vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Případ policisté šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Zahoření plynové lahve
Sedmapadesátiletý muž z Opavy dne 17.listopadu 2011 v době kolem 16:20 hodin telefonicky oznámil prostřednictvím tísňového volání na linku Integrovaného bezpečnostního centra Ostrava, že v areálu budovy Správy silnic na ulici Joži Davida v Opavě – Kylešovicích došlo k požáru. Při svařování plynovou bombou na střeše jedné z budov došlo k zahoření ventilu plynové bomby.  Ještě před příjezdem členů Hasičského záchranného sboru Opava a dobrovolných hasičů z Opavy – Kylešovic byl požár uhašen policistou. Policista z Obvodního oddělení PČR v Opavě požár uhasil práškovým hasicím přístrojem. Na místo se dostavil rovněž vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu zahoření stanovil technickou závadu na ventilu, a případ si následně převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 1.000,- Kč.
Opavští kriminalisté objasnili případ loupeže v hlučínské herně
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Opava dne 15.listopadu 2011 zahájil trestní stíhání dvaadvacetiletého muže z Ostravy, jako obviněného ze spáchání zločinu loupeže.
Shora uvedeného skutku se měl obviněný muž dopustit dne 7.listopadu 2011 v době kolem 12:30 hodin v herně na ulici 1. Máje v Hlučíně. V herně měl přistoupit k barovému pultu, za kterým stála obsluhující žena. Této ženě měl předat tipovací lístek. Když obsluhující začala lístek zakládat do systému Tipsport, měl vytáhnout krátkou střelnou zbraň a vyzvat ji k vydání tržby. Obsluhující žena z obavy o svůj život muži vydala číšnický flek, v hodnotě 1.500,- Kč, s finanční hotovostí cca 15.000,- Kč, a dále dva košíčky s drobnými mincemi. Po dalším vulgárním vyhrožování a pod pohrůžkou zabití měla žena obviněnému vydat z trezoru další finanční hotovost v řádu desítek tisíc korun. S těmito penězi měl muž z herny odejít. Jedné opavské společnosti tím měl způsobit celkovou škodu ve výši 75.690,- Kč.
Tento případ objasnili opavští kriminalisté. Na základě předchozího souhlasu vydaného Okresním státním zastupitelstvím Opava kriminalisté podezřelého muže dne 13.listopadu 2011 ve večerních hodinách dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely. Dne 15.listopadu 2011 pak shora jmenovanému, po provedení dalších procesních a identifikačních úkonů, sdělili obvinění ze zločinu loupeže. Na podkladě návrhu Okresního státního zastupitelství Opava pak soudce Okresního soudu Opava dne 15.listopadu 2011 rozhodl o vzetí obviněného muže do vazby. Jedná se o muže bez trestní minulosti.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                                                                                                         

vytisknout  e-mailem