Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.2.2011

Opava - Vítkovští policisté objasnili případ krádeže lešenářských trubek a další ... (10 případů) 

Vloupání do skladu sběrných surovin v Hlučíně
K případu došlo v nočních hodinách z 16. na 17.února 2011 v Hlučíně na ulici K Pile. Neznámý pachatel vnikl, poté co přestřihl pletivo, do areálu objektu tamní sběrny surovin. Zde v hliníkovém plechu, který tvoří stěnu haly, vytvořil pachatel nezjištěným předmětem otvor o rozměrech 50 cm x 100 cm, kterým následně do této haly vnikl. Odtud odcizil 123 kg kusové mědi v předběžné hodnotě 15.867,- Kč, mosazné kulové ventily (o hmotnosti 13 kg) v hodnotě 897,- Kč, mosazné třísky (o hmotnosti 56 kg) v hodnotě 2.674,- Kč, kusový bronz (ozubené kola, pouzdra ložisek, vše o hmotnosti 81 kg) v hodnotě 7.824,- Kč, vše v předběžné hodnotě 27.262. Poškozením pletiva a hliníkových plechů tvořících stěnu haly přitom neznámý pachatel způsobil škodu 3.500,- Kč, a to opavské společnosti Kovošrot a sběrné suroviny.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Řídil motorové vozidlo, ač to měl soudním rozhodnutím zakázáno
Policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zahájili dne 17.února 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z jehož spáchání je podezřelý třicetiletý muž ze Zlína.
Činu se měl podezřelý muž dopustit 17.února 2011 krátce po deváté hodině ráno v Hradci nad Moravicí, když po ulici Opavské řídil, ve směru jízdy na obec Březová, osobní automobil tovární značky Opel Vectra. U tamní benzínové čerpací stanice byl zastaven a kontrolován hlídkou hradeckých policistů. Řidič při silniční kontrole policistům nepředložil řidičský průkaz. Ti následně lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že shora jmenovaný má rozsudky Okresních soudů v Náchodě, Šumperku a Opavě uložen souhrnný trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to od měsíce srpna loňského roku do srpna roku 2020. Poslední trest zákazu řízení motorových vozidel byl jmenovanému uložen Okresním soudem v Opavě v měsíci listopadu roku 2006. Tedy podezřelý muž mařil výkon rozhodnutí soudu tím, že vykonával činnost, která mu byla zakázána. Policisté mu na místě zakázali další jízdu s vozidlem a tento případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Prsteny odcizil z uzamčeného trezoru v rodinném domě
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době od 1.ledna do 17.února tohoto roku v Opavě na ulici Přemyslovců. Nezjištěným způsobem vnikl do rodinného domu, odkud poté pomocí nalezených klíčů uschovaných v ložnici, vnikl do zde uzamčeného příručního trezoru. Trezor byl uložený ve skříni a pachatel z něj odcizil celkem šest prstenů ze žlutého kovu. Šestatřicetileté ženě z Opavy tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 10.500,- Kč.
Opavští policisté případ šetří jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
  
Okapy odcizil z budovy opavské základní školy
 
Neznámý pachatel v noční době z 16. na 17.února 2011 odcizil z budovy Základní školy na ulici Mařádkové v Opavě – Jaktaři celkem devět metrů měděných okapových rour. Z vedlejší budovy, sousedící družiny této školy, odcizil dalších sedm metrů totožných rour. Pachatel okapové roury vytrhl od země a shora uvedené příspěvkové organizaci tím způsobil celkovou škodu ve výši 7.680,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Poškodil vstupní dveře činžovního domu
K případu došlo v nočních hodinách z 29. na 30.ledna v Opavě na ulici Těšínské. Neznámý pachatel poškodil nezjištěným způsobem vstupní dveře činžovního domu, čímž Společenství vlastníků uvedeného domu způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč. Případ byl zpočátku šetřen jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody, ale opavští policisté dne 17.února zahájili úkony trestního řízení věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Peněženku mu odcizil z kapsy kalhot
Jednaosmdesátiletý muž z Opavy dne 17.února osobně ohlásil na policejní služebnu opavského obvodního oddělení krádež peněženky. Oznamovatel policistům sdělil, že dne 17.února krátce po třinácté hodině využil neznámý pachatel jeho nepozornosti a z kapsy kalhot mu odcizil pánskou koženkovou peněženku v hodnotě 100,- Kč, s finanční hotovostí 700,- Kč. Případ se udál v Opavě u křižovatky ulic Vodní a Nákladní.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Ponorné čerpadlo odcizil z pozemku v obci Sosnová
Neznámý pachatel odcizil v přesněji nezjištěné době, a to od 11. do 17.února tohoto roku ponorné elektrické čerpadlo značky Eurojet, se spojkou k hadici a s přívodním kabelem délky patnácti metrů. Čerpadlo odcizil poté, co odstranil visací zámek kovového víka studny, která se nachází na neoploceném, volně přístupném pozemku objektu bývalého kravína v obci Sosnová, a následném otevření víka studny.  Šestačtyřicetiletému muži z Lichnova pachatel způsobil škodu 8.100,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.  
Objasnění případu vloupání do bufetu opavské základní školy
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 17.února 2011 trestní stíhání dvou mladistvých osob, chlapců ve věku 15ti let z Opavy, jako podezřelých z provinění krádeže.
Činu se měli dopustit v době od 4.ledna do 5.ledna 2011 v Opavě – Kylešovicích. Po předchozím rozbití okna bufetu základní školy na ulici U Hřiště, do tohoto vnikli a odtud odcizili oplatky, čokoládové tyčinky, bonbóny, lízátka, žvýkačky, chipsy, kukuřici a jiné cukrovinky i nealkoholické nápoje, vše v celkové hodnotě 9.206,- Kč. Přitom majitelce tohoto bufetu, dvaapadesátileté ženě z Opavy, navíc odcizili také finanční hotovost 2.600,- Kč. Rozbitím okna způsobili oba mladiství škodu 1.000,- Kč, a to shora uvedené příspěvkové organizaci.
Vítkovští policisté objasnili případ krádeže lešenářských trubek
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 17.února trestní stíhání tří mužů ve věku 20, 22  a 38 let z Vítkovska, jako podezřelých ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže.
  • Dva z těchto podezřelých mužů (20letý a 22letý) společně v měsíci prosinci loňského roku v Budišově nad Budišovkou, místní části Staré Oldřůvky, z volně přístupného prostranství u budovy sýpky, z hromady tam uskladněných lešenářských trubek, odcizili celkem 105 běžných metrů lešenářských trubek (o celkové hmotnosti 340 kg). Vítkovské společnosti tím způsobili škodu v celkové výši 1.800,- Kč.
  • Všichni tři společně dne 17.února kolem osmnácté hodiny večer na stejném místě v obci Staré Oldřůvky u budovy sýpky, z hromady tam uskladněných lešenářských trubek odcizili opět lešenářské trubky. Odcizili 5 šestimetrových trubek, 26 čtyřmetrových trubek, 7 třímetrových a jednu dvoumetrovou lešenářskou trubku. K tomuto lupu přibrali 6 kusů třímetrového lešení HAKY a 4 lešenářské dřevěné podlážky, vše v celkové hodnotě 5.360,- Kč.
Případ objasnili policisté Obvodního oddělení PČR ve Vítkově na základě operativní činnosti v rámci územního teritoria Vítkovsko a na základě jejich místní znalosti. Všichni tři podezřelí muži jsou trestně stíháni na svobodě a nejsou stíháni pro jinou trestnou činnost.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 17.února 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava jednu dopravní nehodu. Při této nehodě došlo k lehkému zranění jedné osoby a k hmotné škodě, která byla odhadnuta na částku 90.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem