Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.6.2009

Dopravní nehody na Opavsku a další...(6 případů) 

 

Dopravní nehoda řidičky motorového vozidla a motocyklisty v Opavě na ulici Polní


 

Dne 17.6.2009 ve 14:20 hod. řídila žena ročníku narození 1959 z Opavy-Kylešovic osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Toledo, kdy při vyjíždění z areálu na ulici Polní v Opavě nedala přednost zleva přijíždějícímu motocyklistovi, a to muži ročníku narození 1978 z Karlových Varů, který jel na motocyklu značky Kawasaki. Tento muž narazil čelně do levého boku vozidla Seat a následně upadl na vozovku. Po příjezdu policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu PČR v Opavě byli oba účastníci dopravní nehody vyzvání k provedení orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger, čemuž vyhověli. Výsledná hodnota byla v obou případech negativní. Následným ověřením přes radiostanici bylo dále zjištěno, že řidič motocyklu nevlastní řidičské oprávnění pro žádnou skupinu a je mu vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel s platností do prosince 2010 a opětovný zákaz řízení všech motorových vozidel do září 2011 a další zákaz řízení všech motorových vozidel až do září 2012. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě hledáním zjištěna ani uplatněna. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče motocyklu, který byl převezen sanitkou rychlé lékařské pomoci k ošetření do nemocnice v Opavě. Motocykl byl uschován a zajištěn ze stany opavských policistů do dalšího rozhodnutí. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na vozidle Seat ve výši 50.000,- Kč a na motocyklu Kawasaki ve výši 60.000,- Kč. Shora uvedený jednatřicetiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání trestných činů „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“. Případ je nadále v šetření.


 

 

Vloupání do motorového vozidla v Háji ve Slezsku – neznámý pachatel

V době od 17:00 hod. dne 16.6.2009 do 05:30 hod. dne 17.6.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Cukrovarské v obci Háj ve Slezsku trestný čin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna předních dveří vnikl do motorového vozidla tovární značky Peugeot Partner, které bylo zaparkováno na parkovišti u fotbalového hřiště, kdy ze zavazadlového prostoru vozidla odcizil elektrocentrálu značky WYHN 4000. Poškozením skleněné výplně vznikla majiteli vozidla, muži ročníku narození 1955 z Čadce, Slovenská republika, škoda ve výši 4.000,- Kč a odcizením elektrocentrály byla opavské firmě způsobena škoda v předběžné ve výši 20.260,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně.


 


 

Odcizení kabelky v prodejně v obci Ludgeřovice – neznámý pachatel

Dne 17.6.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 17.6.2009 v době mezi 12:00 hod. a 14:00 hod. dosud nezjištěným způsobem z volně přístupných prostor prodejny HP Trend - železářství na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice odcizil volně odloženou dámskou koženkovou kabelku zlaté barvy v hodnotě 500,- Kč, ve které byla uložena kosmetika v hodnotě 200,- Kč, dále pak kožená peněženka vínově červené barvy v hodnotě 600,- Kč, ve které byly osobní doklady, technický průkaz k motorovému vozidlu a dvě platební karty. Poškozené ženě ročníku narození 1969 z Hlučína tak vznikla škoda ve výši 1.300,- Kč.

 

Vloupání do motorového vozidla v obci Melč – neznámý pachatel

Dne 17.6.2009 v době mezi 13:00 hod. a 14:00 hod. neznámý pachatel spáchal na polní cestě mezi obcemi Melč a Mikolajice trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že ze zde zaparkovaného nezajištěného vozidla tovární značky VW Transporter odcizil pánskou koženou peněženku hnědé barvy bez hodnoty s finanční hotovostí ve výši 20.000,- Kč, ve které se nacházely také osobní doklady, tři platební karty, úvěrová karta, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1975 ze Sosnové. Celková výše škody činí 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


 

 

Dopravní nehoda nezletilé cyklistky a řidiče motorového vozidla v obci Bolatice


 

Dne 17.6.2009 v 17:15 hod. jel řidič ročníku narození 1987 z Kobeřic osobním motorovým vozidlem tovární značky Audi A6 po ulici K Hrázi v obci Bolatice, která je označená dopravní značkou obytná zóna, a to ve směru jízdy od ulice Nádražní, kdy z ulice 1. Máje vyjela nezletilá cyklistka ročníku narození 2003 z Bolatic na dětském horském jízdním kole tovární značky Joko, která odbočovala vpravo na ulici K Hrázi a pokračovala ve směru jízdy k ulici Nádražní. Přitom předním kolem narazila do levého předního rohu vozidla značky Audi. Po střetu upadla nezletilá cyklistka na přední kapotu vozidla a následně na vozovku. Z místa nehody řidič převezl nezletilou cyklistku do místa bydliště, odkud ji rodiče převezli na ošetření na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice v Opavě, kde bylo zjištěno, že utrpěla těžké zranění, a to zlomeninu stehenní kosti vpravo s dislokací, povrchní oděrku levého lokte a pohmoždění hlavy. Nezletilá cyklistka byla hospitalizována na dětském oddělení chirurgie opavské nemocnice, kde se také podrobila operaci. Z důvodu pozdního oznámení nebyla u řidiče provedena orientační dechová zkouška. Způsobená škoda na vozidle a kole činí 5.000,- Kč. Případ šetří policisté ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu PČR Opava.


 

 

Dopravní nehoda podnapilého motocyklisty u obce Svatoňovice


 

Dne 17.6.2009 v 18:50 hod. jel řidič ročníku narození 1967 z Kružberku na motocyklu tovární značky Jawa ve směru jízdy od obce Svatoňovice na obec Staré Těchanovice, kdy na přímém úseku pozemní komunikace najel na pravou nezpevněnou krajnici, poté vjel do pravého silničního příkopu a opětovně vyjel na silnici, kde havaroval. Po příjezdu policistů obvodního oddělení PČR ve Vítkově byl vyzván k provedení orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger, čemuž vyhověl a byla u něj naměřena hodnota 3,40 promile alkoholu v jeho dechu. Poté byl vyzván k provedení odborného lékařského vyšetření spojeného s odběrem krve, kterému se podrobil na chirurgické ambulanci Slezské nemocnice v Opavě, kde byl zároveň ošetřen pro svá lehká zranění. V době šetření havárie se na motocyklu nacházela registrační značka, kdy se po následném ověření přes radiostanici v registru motorových vozidel zjistilo, že uvedená registrační značka byla roku 1967 z tohoto registru vyřazena. Z důvodu, že motocykl zůstal na místě havárie nezajištěný a nepodařilo se na místě ustanovit jeho majitele, bylo na místo přivoláno odtahové vozidlo a motocykl byl zajištěn v areálu odtahové firmy v Opavě. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna, škoda na motocyklu činí 1.000,- Kč. Případ je nadále v šetření, shora uvedený dvaačtyřicetiletý muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


 

Zpracovali:

Pavla Šabacká

René Černohorský

vytisknout  e-mailem