Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.7.2011

Opava - Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklisty a další události (6 případů) 

Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 17.července 2011 v době od 16:30 hodin do 19:00 hodin v Hlučíně na ulici Celní u budovy čerpací stanice. Po vypáčení zámku pravých předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky VW Golf. Ve vozidle pachatel vypáčil zámek přihrádky v palubní desce a z této následně odcizil mobilní telefon značky Samsung a látkovou peněženku s osobními doklady a s finanční hotovostí 900,- Kč. Devatenáctiletému muži z Nového Jičína tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 2.050,- Kč. Z přihrádky pachatel odcizil i věci patřící sedmnáctiletému muži z Nového Jičína. Jednalo se o černou koženou peněženku v hodnotě 300,- Kč, s osobními doklady a finanční hotovostí 3.000,- Kč. Z palubní desky pachatel odcizil i autorádio značky LG s CD přehrávačem a Mp3 v hodnotě 2.500,- Kč, přičemž poškozením vozidla způsobil škodu ve výši 3.500,- Kč, toto ke škodě osmatřicetileté ženy z Nového Jičína.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do autobusu
K případu vloupání do uzamčeného autobusu tovární značky Karosa, zaparkovaného na autobusovém nádraží v obci Kobeřice na ulici Hlučínské, došlo v nočních hodinách z 15. na 16.července 2011. Neznámý pachatel nezjištěným způsobem otevřel posunovací okno řidiče, kterým následně vnikl dovnitř. Z autobusu poté z přihrádky pod oknem odcizil svazek klíčů v hodnotě 300,- Kč a z odbavovací pokladny sebral finanční hotovost 100,- Kč, to vše ke škodě jedné ostravské společnosti.  Z pánské bundy pověšené vedle sedadla řidiče pachatel ještě odcizil svazek klíčů a dioptrické brýle, toto v celkové hodnotě v hodnotě 100,- Kč, ke škodě dvaašedesátiletého muže z Kravařska.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Osmdesát litrů nafty odcizil ze dvou motorových vozidel
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 16. na 17.července 2011 v obci Kravaře na ulici Nádržní v oploceném areálu tamní společnosti. Do tohoto areálu pachatel vnikl, po předchozím překonání oplocení. Z palivových nádrží dvou zde zaparkovaných nákladních automobilů (továrních značek Avia a Man) odcizil celkem osmdesát litrů motorové nafty v celkové hodnotě 2.640,- Kč. V obou případech pachatel odšrouboval plastové víčko palivové nádrže a pomocí gumové hadice naftu odčerpal.
V tomto areálu pachatel se pachatel vloupal (nezjištěným způsobem) i do třetího zde zaparkovaného vozidla. Z terénního automobilu tovární značky Mitshubishi Pajero odcizil radiopřehrávač na audio kazety značky Blaupunkt v hodnotě 1.000,- Kč. Kravařské společnosti tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 3. 640,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Domácí násilí na Vítkovsku. Žena je podezřelá z nebezpečného vyhrožování
Vítkovští policisté zahájili dne 16.července 2011, na základě oznámení strážníků Městské policie Vítkov, úkony trestního řízení ve věci přečinu nebezpečného vyhrožování, z jehož spáchání je podezřelá třiadvacetiletá žena z Vítkova.
Shora uvedeného skutku se měla podezřelá žena dopustit dne 16.července 2011 v době kolem 02:15 hodin ve Vítkově v obývacím pokoji bytu její šedesátileté matky. Po předchozí neúspěšné domluvě se svým bratrem a v podnapilém stavu, měla vzít z kuchyně bytu kuchařský nůž. S nožem v ruce měla přejít do obývacího pokoje a přibližovat se ke své matce, která tou dobu seděla v křesle. S nožem v ruce, bezprostředně před tělem matky, pak měla podezřelá žena své matce slovně vyhrožovat. Poté měla odběhnout zpět do kuchyně, nůž odložit a následně demolovat vybavení obývacího pokoje. Žena měla převracet stoly, skříně, čímž v matce vzbudila důvodnou obavu z usmrcení a těžké újmy na zdraví. Ke zranění matky naštěstí nedošlo, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 2.000,- Kč.
Vítkovští strážníci, kteří zasahovali v bytě jako první, provedli u podnapilé ženy dechovou zkoušku pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Naměřili jí hodnotu 1,54 promile alkoholu v dechu a následně ji převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Vítkovští policisté tou dobou prováděli šetření na místě a lustraci ve svých databázích. Zjistili, že narušování občanského soužití ze strany třiadvacetileté ženy v minulosti již třikrát prošetřovali, přičemž dokumentují stupňování fyzického násilí. Vzhledem k tomu, že násilí bylo a je opakované a dlouhodobé a má eskalující charakter, probíhá v soukromí, kde jsou jasně a nezpochybnitelně rozdělené role, je splněna podmínka hrozby nebezpečného útoku. Tedy incident shora jmenované vykazuje znaky domácího násilí a jsou dány důvody pro vykázání. Vítkovští policisté proto dne 16.července 2011 rozhodli o vykázání třiadvacetileté ženy ze společného obydlí, bytových a nebytových prostor domu a přilehlých pozemků. Shora uvedený přečin budou šetřit formou zkráceného přípravného řízení.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklisty
K dopravní nehodě došlo dne 17.července 2011 ve 14:30 hodin v Opavě – Kateřinkách v křižovatce ulic Kollárové a Rolnické. Padesátiletý muž z Opavy řídil po ulici Kollárové, označené jako vedlejší pozemní komunikace, jízdní kolo značky GT. V tříramenné křižovatce s ulicí Rolnickou (označenou jako hlavní pozemní komunikace) nedal oproti dopravnímu značení „Dej přednost v jízdě“ přednost v jízdě zprava přijíždějícím osobnímu automobilu tovární značky VW Polo. Vozidlo řídil po hlavní komunikaci ulice Rolnické, ve směru jízdy k ulici Ratibořské, osmnáctiletý muž z Opavy. Došlo ke střetu mezi přední částí vozidla VW Polo a levou boční částí cyklisty, následkem čehož cyklista upadnul na kapotu motorového vozidla (tím došlo k rozbití čelního skla automobilu). V důsledku nárazu byl poté cyklista vymrštěn na komunikaci, kde upadl před levou přední část motorového vozidla VW Polo.
Cyklista byl z místa dopravní nehody převezen vozidlem rychlé záchranné služby do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl zranění povahy těžké, s předpokládanou dobou léčení šesti měsíců. Dechová zkouška řidiče vozidla WV Polo byla negativní. Odborné měření provedené pomocí přístroje Drager u cyklisty mělo pozitivní výsledek. Poprvé mu policisté naměřili hodnotu 2,13 promile alkoholu a po pěti minutách hodnotu 2,18 promile alkoholu v jeho dechu. Hmotná škoda na vozidle a jízdním kole byla celkově odhadnuta na částku 22.000,- Kč.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle 17.července 2011 dvě dopravní nehody, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách došlo u jedné osoby k těžkému zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 113.000,- Kč.

    

                                                                      
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem