Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.9.2011

Opava - Případy podnapilých řidičů i případy zajištěných silně podnapilých osob a další...(14 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče
 
K dopravní nehodě došlo dne 17.září 2011 v 00:55 hodin v Opavě na ulici Purkyňové. Dvaadvacetiletý muž z Vítkova řídil po uvedené ulici, ve směru jízdy k Městskému hřbitovu, osobní automobil tovární značky Peugeot 206. U točny trolejbusu ale pravděpodobně vlivem své podnapilosti nezvládl řízení a s vozidlem najel vpravo na obrubu chodníku, přičemž došlo k poškození přední části vozu i jeho podvozku. Řidiče do příjezdu policistů skupiny dopravních nehod na místě zajistili policisté opavského obvodního oddělení.
Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. Řidič se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla řidiči naměřena hodnota 1,81 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 1,75 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenou hodnotou souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že řidič nevlastí řidičské oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel. Vůz řídil bez svolení majitelky vozidla, jeho matky. Hmotná škoda na havarovaném vozidle byla odhadnuta na částku 25.000,- Kč, škoda na obrubě chodníku byla vyčíslena na částku 5.000,- Kč.
V počáteční fázi šetření této dopravní nehody dopravní policisté shora jmenovaného podezřívají ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Silně podnapilý muž rozbil okno na zaparkovaném vozidle

Osmašedesátiletá obyvatelka Hlučína dne 17.září 2011 krátce před osmou hodinou ráno telefonicky oznámila na policejní služebně v Hlučíně, že neznámý mladý muž rozbil na osobním automobilu tovární značky Citroen zadní sklo nákladového prostoru. Poté mladík utekl pryč ve směru k obci Darkovice. K případu došlo v Hlučíně – Darkovičkách na ulici Jandové. Hlučínští policisté, kteří se na místo dostavili, krátce na to vypátrali poblíž místa činu podezřelého muže odpovídajícího popisu oznamovatelky. Poté, co tohoto sedmadvacetiletého muže z Hlučínska ztotožnili, zajistili ho. Policisté se totiž oprávněně domnívali, že muž bude ve svém protiprávním jednání dále pokračovat. Vzhledem k tomu, že mu pomocí přístroje Drager v dechu naměřili hodnotu 2,93 promile alkoholu, muže převezli a následně i umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na rozbitém okně vozidla Citoren byla jeho šestapadesátiletým majitelem z Hlučína vyčíslena na částku 2.000,- Kč.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupky proti majetku a veřejnému pořádku.
Krádež vzrostlých stromů

Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v období od 1.září do 17.září tohoto roku ve třech lesních porostech nacházejících se na katastru obce Březové, části Leskovce, v místech zvaných „Štreka“. Odtud pachatel neoprávněně vytěžil a odcizil celkem 34 vzrostlých stromů (14 buků a 20 smrků). Společnosti Městské lesy Opava tím způsobil škodu v předběžné výši 45.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí jako přečin krádež.
Vloupání do objektu sběrných surovin
K případu došlo v nočních hodinách z 16. na 17.září 2011 v Opavě – Kylešovicích na ulici Gudrichové. U tamního objektu sběrných surovin přestřihl neznámý pachatel ostnatý drát nacházející se nad dva metry vysokým plotem z vlnitého plechu. Vnikl do areálu a poté i do volně přístupné chodby administrativní budovy. Zde otevřel plechovou bednu a vypnul hlavní jistič elektřiny. Následně nezjištěným předmětem přeštípl visací zámek na pancéřovém kontejneru, který se nachází v areálu vedle hlavní budovy, a z kontejneru odcizil celkem 320 kilogramů měděných drátů, v celkové hodnotě 40.000,- Kč. Na zařízení způsobil neznámý pachatel škodu ve výši 500,- Kč, to vše padesátiletému muži z Opavy.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Silně podnapilý muž přepadal do vozovky

Hlídka opavských policistů zajistila dne 17.září 2011 krátce před polednem v Opavě na ulici Hobzíkové osmapadesátiletého Opavana. Muž, který byl v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu policisté v dechu naměřili hodnotu 2,84 promile alkoholu) a přepadával do vozovky, ohrožoval své zdraví a bezpečnost a plynulost silničního provozu. Policisté ho proto převezli a následně i umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Věc šetří opavští policisté jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a proti veřejnému pořádku.
Vozidlo řídil pod vlivem omamných a psychotropních látek

Heraltičtí policisté provedli dne 17.září 2011 krátce před šestou hodinou ranní na silnici II. třídy č. 4609 mezi obcemi Nový Dvůr a Stěbořicemi silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Renault Megane. Vozidlo řídil třiatřicetiletý muž z Opavy, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alcosenzor, s negativním výsledkem. Následně byl jmenovaný policisty vyzván k podrobení se testu DrugWipe 5+, který vyzněl pozitivně na přítomnost látky amfetamin. Poté se řidič podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. Heraltičtí policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc dále prošetřují.
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu hodnotu přes tři promile alkoholu. Motorové vozidlo navíc řídil, ačkoli to měl soudním rozhodnutím zakázáno

Vítkovští policisté zahájili dne 17.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z jejichž spáchání je podezřelý jednačtyřicetiletý muž z Vítkovska.
Shora vyjmenovaných skutků se měl podezřelý muž dopustit dne 16.září 2011 v době kolem 21:40 hodin v obci Čermná ve Slezsku. Na účelové komunikaci v obci byl zastaven a kontrolován vítkovskými policisty, když řídil osobní automobil tovární značky Škoda Felicia. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,78 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 3,05 promile alkoholu v jeho dechu. Tedy, jmenovaný ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil požitím návykové látky, vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí, nebo způsobit značnou škodu na majetku. Vítkovští policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že muž vozidlo řídil, ačkoli to měl rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě zakázáno. Jmenovaný má soudem uložený zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu od měsíce září roku 2010 do září roku 2012. Policisté budou tento případ šetřit formou zkráceného přípravného řízení.                         
Podnapilý řidič v obci Zábřeh
Hlučínští policisté provedli dne 17.září 2011 v Dolním Benešově, části Zábřehu, silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídil devatenáctiletý muž z Hlučínska. Vzhledem k tomu, že z chování řidiče bylo patrné, že je pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, policisté ho vyzvali k podrobení se odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní, s naměřenými hodnotami 0,81 promile alkoholu a 0,84 promile alkoholu v dechu řidiče. Jmenovaný s těmito hodnotami souhlasil a odborné lékařské vyšetření nežádal. Hlučínští policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Peněženku s platební kartou jí odcizil z kabelky, kterou měla při sobě
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Shora vyjmenovaných skutků se dopustil dne 17.září 2011 v době od 03:00 hodin do 09:00 hodin na přesněji nezjištěném místě, mezi Ostravou, ulicí Stodolní, a obcí Ludgeřovice, ulicí U Školky. Devatenáctileté ženě, občance Německa, pachatel odcizil z kabelky, kterou měla při sobě, dámskou koženou peněženku, červené barvy v hodnotě 300,- Kč. Okradená žena měla v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 200,- Kč a dvě platební karty. Přestože platební karty neznámý pachatel odcizil bez přiloženého PIN kódu a přestože obě karty poškozená již u příslušných bankovních ústavů zablokovala, pachatel se i přesto třikrát neúspěšně pokusil o neoprávněný výběr z těchto karet, a to u jednoho bankomatu v Ostravě.
Případ šetří hlučínští policisté.
  
Vloupání do prodejny na ulici Englišové v Opavě
K vloupání do prodejny potravin na ulici Englišové v Opavě došlo v noční době z 16. na 17.září 2011. Neznámý pachatel nejdříve vypáčil dva visací zámky u mříže před vstupními dveřmi do této prodejny, které policisté později, při ohledání místa činu, nalezli pohozené poškozené v křovinatém porostu u obchodu. Dále pachatel překonal a odcizil dva visací zámky na mřížích umístěných na výloze. Následně rozbil výlohu a skrz takto vytvořený otvor vnikl do samotných prostor prodejny. Zde vypáčil dveře vedoucí do skladu a z prostor skladu a obchodu odcizil zde uskladněné zboží (370 ks krabiček cigaret různých značek a cukrovinky) a z neuzamčené pokladny finanční hotovost ve výši 3.500,- Kč. Pětačtyřicetiletému muži z Opavy pachatel odcizil věci a zboží v celkové hodnotě 27.895,- Kč, přičemž poškozením zařízení mu způsobil škodu ve výši 8.795,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Pokus vloupání do klubovny na ulici Jaselské v Opavě
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 17.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, jehož se ve stádiu pokusu dopustil neznámý pachatel.
Ten se v době od 15. do 17.září 2011 pokusil vloupat do klubovny v zahrádkářské osadě Zátiší na ulici Jaselské v Opavě, v místě u Vojenského splavu. Přestože vypáčil visací zámek mříže a poté i samotné vstupní dveře do klubovny, kde vykopl další uzamčené dveře vedoucí do kanceláře klubovny, nic odtud neodcizil. Českému zahrádkářskému svazu ale přesto, poškozením zařízení, způsobil škodu v celkové výši dvou tisíc korun.
Úraz popálením
Operátor Rychlé zdravotnické služby Opava oznámil dne 17.září 2011 ve 23:15 hodin na tísňovou linku Policie České republiky čísla 158, že jejich osádka vyjela k případu popáleného, dvacetiletého muže z Opavy. Muž byl na návštěvě v domě na ulici Bílovecké v Opavě. Když přikládal dřevo do venkovního grilu, došlo náhle k vyšlehnutí plamene a k zapálení silonového trika, které měl poškozený na sobě. Muž se okamžitě snažil hořící triko válením na zemi uhasit, což se mu následně za pomocí dalších přítomných osob podařilo. Osádka vozidla rychlé zdravotnické služby poté zraněného muže převezla k ošetření na popáleninové centrum ostravské nemocnice. Muž utrpěl popáleniny v oblasti obličeje, hrudníku a horních končetin. Na místě byli přítomni také opavští policisté a vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava, kteří dosavadním šetřením vyloučili, že by na zranění muže měla podíl cizí osoba. 
Je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky
Opavští policisté sdělili dne 18.září 2011 třiadvacetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Tohoto skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 17.září 2011 krátce před půlnocí v Opavě - Kylešovicích na ulici Bílovecké, když řídil osobní automobil tovární značky Škoda Felicia. Před tamní restaurací jej zastavili a následně kontrolovali policisté Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Řidiče vyzvali, aby se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alco-Sensor. Výsledek měření byl pozitivní. V pětiminutových intervalech byly jmenovanému postupně naměřeny hodnoty 1,49, 1,67 a 1,72 promile alkoholu v jeho dechu. Tedy, muž vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, kterým mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Vzhledem k tomu, že jsou v dané věci splněny podmínky dle trestního řádu, opavští policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Policisté omezili na svobodě silně podnapilého cyklistu
Opavští policisté dne 18.září 2011 v době kolem 05:10 hodin provedli v Opavě na ulici Mezi trhy silniční kontrolu šestadvacetiletého muže z Opavy, který řídil jízdní kolo. Vzhledem k tomu, že cyklista byl v silně podnapilém stavu a svým stavem ohrožoval bezpečnost a plynulosti silničního provozu, policisté ho zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Cyklista nebyl schopen se podrobit dechové zkoušce a v průběhu samotné silniční kontroly se neustále snažil na kolo nasednout a z místa odjet. 
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem