Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.1.2012

Opava - Je podezřelý z šíření poplašné zprávy a další události (9 případů) 

Dopravní nehodovost
 
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 18.ledna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopraní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 120.000,- Kč.
 
 
Vloupání do garáže v Háji ve Slezsku
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v době od 13.ledna do 18.ledna 2012 v obci Háji ve Slezsku, části Smolkově na ulici U Garáží. U dvoukřídlových kovových vrat garáže poškodil cylindrickou vložku zámku fab, poté vrata otevřel a vešel dovnitř. Z garáže následně odcizil pánské horské jízdní kolo značky Scott, v hodnotě 30.000,- Kč a dámské trackingové jízdní kolo značky Leederfox, v hodnotě 10.000,- Kč. Dále pachatel odtud sebral čtyři disky i s pneumatikami na vozidlo VW, elektrickou pilu značky Black a Decker (i s kufříkem), přímočarou pilu značky Metabo, úhlovou brusku, horkovzdušnou pistoli, delta brusku, tašku s ručním nářadím, příklepovou vrtačku značky Black a Decker, průmyslový vysavač značky Aquavac, půlmotor na malý motocykl tovární značky Stadion, dva oleje do převodovky, sadu Gola klíčů a sadu stranových klíčů. Z garáže dvaačtyřicetiletého muže z Háje ve Slezsku odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 83.200,- Kč, přičemž poškozením zámku vrat mu způsobil škodu ve výši 200,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Internetový podvod
Jednatřicetiletá žena z obce na Kravařsku oznámila dne 18.ledna 2012 na policejní služebně v Kravařích, že ji neznámý pachatel podvedl. Policistům sdělila, že si téhož dne v 08:15 hodin převzala na místní pobočce České pošty zásilku na dobírku v hodnotě 14.200,- Kč, která měla obsahovat celkem dvacet vypracovaných referátu. Místo toho ale poštovní zásilka obsahovala namísto objednaných referátů pouze staré noviny, což žena zjistila hned na poště, když zásilku otevřela. Referáty si oznamovatelka objednala na jednom z internetových serverů.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu podvodu.
Pracovní úraz v opavské školní jídelně

Operátor Rychlé zdravotnické pomoci Opava dne 18.ledna 2012 v osm hodin ráno telefonicky oznámil opavským policistům, že osádka jejich vozidla vyjela k pracovnímu úrazu do jedné z opavských školních jídelen. Dorazivší policisté zjistili, že k události došlo deset minut před osmou hodinou ráno. Jednašedesátiletý kuchař přeléval horkou polévku, přičemž mu kbelík s polévkou sklouzl na hranu várnice. Následně došlo k vylití polévky přímo na novy vedle stojící kuchařky, jednapadesátileté ženy z Opavy. Zraněná žena byla poté sanitním vozidlem převezena k ošetření do opavské nemocnice, kde byla na jednom z oddělení hospitalizována. Předběžná doba jejího léčení byla stanovena na dobu tří týdnů. Dechové zkoušky obou zaměstnanců byly negativní.
Věc dále šetří policisté opavského obvodního oddělení, kteří budou zjišťovat, zda nedošlo k porušení zákonem stanovených předpisů bezpečnosti práce, mimo jiné budou o případu informovat příslušný Inspektorát bezpečnosti práce.
Je podezřelý z šíření poplašné zprávy
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 18.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu šíření poplašné zprávy, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 18.ledna 2012 v 11:05 hodin, telefonátem na pevnou telefonní linku řediteli střední školy, Obchodní akademie nacházející se na ulici Hany Kvapilové v Opavě. Neznámý mladší mužský hlas vyhrožoval řediteli umístěním dvou náloží v budově školy a poté zavěsil.
Na základě oznámení ředitele školy, které policisté přijali prostřednictvím tísňové linky čísla 158 zhruba po pěti minutách od výhrůžného telefonátu, vyrazily na místo na tři desítky policistů (12 policistů Obvodního oddělení Opava, 6 dopravních policistů, kriminalistický technik, 2 kriminalisté, 3 psovodi a 6 strážníků Městské policie Opava). Dorazivší policisté z budovy školy evakuovali zhruba 460 osob (žáků a učitelů) a současně uzavřeli všechny místní příjezdové komunikace. Jednalo se konkrétně o pět ulic, ulici Krnovskou, Olomouckou, Hany Kvapilové, Havlíčkovou a Alšovou. Další z policistů zase společně se služebním psem speciálně vycvičeným pro vyhledávání výbušnin (kynolog Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje) prohledali všechny chodby a místnosti v budově školy a zkontrolovali i osm vozidel zaparkovaných ve dvoře tohoto objektu, vše s negativním výsledkem. Evakuace a uzávěra příjezdových cest ke škole trvala od 11:25 hodin do 13:40 hodin. V průběhu bezpečnostního opatření nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku. Prošetřováním skutku policisté zjistili, že neznámý volající volal z telefonní budky v jiném městě v České republice. Za shora uvedený přečin šíření poplašné zprávy hrozí v řízení před soudem trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.
Jízdní kolo odcizil z garáže rodinného domu
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 9.ledna do 17.ledna 2012 v Opavě na ulici Bartoníčkové. Z nezajištěné garáže u jednoho z tamních rodinných domů odcizil pánské horské kolo značky Ghost, černé barvy, s bílým nápisem Ghost, v hodnotě 12.013,- Kč, ke škodě sedmatřicetileté ženy obyvatelky domu.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež a porušování domovní svobody. 
Podvod při rozměňování bankovek
Dva neznámí pachatelé jsou podezřelí ze spáchání přečinu podvodu. Činu se dopustili dne 18.ledna 2012 v době kolem 17:40 hodin v opavské herně na ulici Partyzánské. Při rozměňování finanční hotovosti uvedli v omyl obsluhující ženu, na které podvodným způsobem vylákali finanční hotovost ve výši 8.000,- Kč. K události došlo následujícím způsobem:
Neznámý muž přišel k obsluhující s tím, že potřebuje vyměnit pět dvoutisícových bankovek za bankovky menší nominální hodnoty. Poté, co mu žena peníze vyměnila, vstoupil do herny další neznámý muž. Druhý neznámý přistoupil k prvnímu muži a sdělil mu, že má pro něj rozměněné peníze. Vzhledem k tomu, že první z pachatelů již peníze směnil u obsluhy, menší bankovky již nepožadoval. Druhý z neznámých mužů proto obsluhující naopak požádal o výměnu bankovek menších nominálních hodnot za větší. Poté, co žena peníze i druhému z mužů směnila, oba společně z herny odešli. Protože se obsluhující ženě zdálo chování obou mužů podezřelé, provedla ihned po jejich odchodu kontrolu, přičemž zjistila, že ji neznámí pachatelé podvedli o částku 8.000,- Kč. Věc žena oznámila opavským policistům, kteří v současné době zjišťují popis obou neznámých mužů a prověřují další skutečnosti a okolnosti případu. 
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Neoprávněně se zmocnil motorového vozidla. Krátce poté havaroval
Heraltičtí policisté zahájili dne 18.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách ze 17. na 18.ledna 2012 v obci Lhotka u Litultovic u jednoho z tamních rodinných domů. Do zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Ford Transit vnikl pachatel skrze nezajištěné dveře řidiče. S pomocí klíčů, které byly v zapalování, se poté tohoto automobilu neoprávněně zmocnil. Po ujetí třiceti metrů ovšem při couvání s vozidlem naboural do drátěného oplocení domu, z vozu vystoupil a místo činu opustil.
V důsledku dopravní nehody, kterou naopak šetří policisté opavského dopravního inspektorátu, došlo k poškození oplocení domu se škodou 1.500,- Kč a současně k poškození předtím odcizeného vozidla. Hmotná škoda na automobilu byla vyčíslena na částku 5.000,- Kč, vše ke škodě jednačtyřicetiletého muže z Opavska. Dopravní policisté neznámého řidiče podezřívají ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do restaurace v obci Moravice
K případu vloupání do restaurace nacházející se v obci Moravice došlo v době od 16.ledna do 18.ledna 2012. Neznámý pachatel rozbil okno, kterým vnikl do vnitřních prostor restaurace. Z výčepního pultu odcizil registrační pokladnu, v hodnotě 500,- Kč, ve které byla uložena finanční hotovost 500,- Kč (v mincích různých nominálních hodnot). Rozbitím okna způsobil pachatel navíc škodu ve výši 1.200,- Kč, to vše čtyřiapadesátileté ženě z Vítkovska.
Případ šetří vítkovští policisté.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 

vytisknout  e-mailem