Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.2.2012

Opava - Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném vozidle Seat a další ...(14 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 18.února 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 31.000,- Kč.
Silně podnapilý muž se kopáním dožadoval vstupu do bytu

Hlučínští policisté zajistili dne 18.února 2012 v době kolem 11:10 hodin v Dolním Benešově na ulici Osada míru čtyřiatřicetiletého muže z Kravařska. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, ležel na schodišti v tamním panelovém domě. Předtím se ale opakovaně, kopáním a boucháním do dveří, dožadoval vstupu do bytu oznamovatelky, třiapadesátileté ženy. Zasahující policisté tomuto muži na místě pomocí přístroje Drager naměřili v dechu hodnotu 3,16 promile alkoholu. Vzhledem k tomu, že muž nebyl schopen vlastní chůze, policisté ho, jak je výše uvedeno zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Ke škodě na majetku nedošlo.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
V době řízení vozidla mu policisté v dechu naměřili téměř jednu a půl promile alkoholu

Kravařští policisté zahájili dne 18.února 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý třiatřicetiletý muž z Opavy.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 17.února 2012 v době kolem 23:10 hodin v obci Chuchelná na ulici Masarykové, kde byl zastaven a kontrolován hlídkou kravařských policistů, když řídil osobní automobil tovární značky Toyota Corolla. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 1,47 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,44 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Tedy, jmenovaný řídil vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Kravařští policisté budou případ šetřit formou zkráceného přípravného řízení.
Bezpečnostní opatření na kontrolu živnostenských zařízení
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích provedli dne 17.února 2012 v době od 21:00 hodin do 03:00 hodin dne 18.února 2012 bezpečnostní opatření směřující k eliminaci podávání alkoholických nápojů nezletilým osobám a kontrole živnostenských provozoven ve vztahu k hledaným a pohřešovaným osobám. Jednalo se o akci v součinnosti orgánu Odboru obecního živnostenského úřadu města Kravaře a Orgánu sociálně právní ochrany dětí města Kravaře při kontrole živnostenských provozoven na území kravařského obvodního oddělení.
Na území města Kravař byla provedena kontrola v šesti pohostinstvích, na katastru obce Bolatice byly kontrolovány dvě restaurace, přičemž v obcích Štěpánkovice, Chuchelná, Strahovice, Rohov a Kobeřice byly kontroly provedeny vždy v jednom pohostinském zařízení. Policisté v rámci tohoto opatření zkontrolovali celkem 48 nezletilých osob ve vztahu k hledaným a pohřešovaným osobám, toto s negativním výsledkem. U celkem 8 osob mladších osmnácti let bylo zjištěno požití alkoholických nápojů. Tyto osoby policisté následně předali jejich zákonným zástupcům, přičemž nyní budou zjišťovat, kdo nezletilým alkoholické nápoje podal či prodal. Ten, kdo podá nebo prodá alkoholický nápoj osobě mladší 18-ti let, je podezřelý ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, za což mu ve správním řízení hrozí pokuta do tří tisíc korun.
V rámci shora uvedeného opatření policisté zjistili i jednoho podnapilého řidiče. Bezpečnostní akce se zúčastnilo celkem 9 policistů kravařského obvodního oddělení, služební psovod, dále 2 strážníci Městské policie Kravaře, 2 pracovnice Orgánu sociálně právní ochrany dětí Městského úřadu Kravaře a 2 pracovnice orgánu Odboru živnostenských provozoven Městského úřadu Kravaře.
Pokus vloupání do rekreační chaty

Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 14.února do 18.února 2012 v obci Hněvošice na ulici Kobeřické v lokalitě zvané Cikalův mlýn. Pachatel nezjištěným předmětem vypáčil dveře jedné z tamních chat, vešel dovnitř, prostory chaty prohledal, však nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením dveří způsobil dvaašedesátileté ženě z Kravařska škodu ve výši 2.000,- Kč.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Odcizil volně odloženou kabelku

K případu došlo dne 18.února 2012 v době o 02:30 hodin do 02:45 hodin v opavském baru na ulici Pekařské. Neznámý pachatel využil nepozornosti šestačtyřicetileté ženy z Opavska, která svou kabelku, šedé barvy, nechala volně odloženou v boxu k sezení. Oznamovatelka měla v odcizené kabelce mobilní telefon značky Siemens a černou koženou peněženku, se svými osobními doklady, finanční hotovostí 1.000,- Kč a platební kartou, vše v předběžné hodnotě 2.200,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
  
Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném automobilu Seat Cordoba
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci. Činu se dopustil v nočních hodinách ze 17. na 18. února 2012 v Opavě na ulici Solné. Právě na této ulici se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Seat Cordoba Vario, registrační značky 1T3 0140, roku výroby 1999, barvy šedé metalízy. Sedmapadesátiletému muži z Opavska tak neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 50.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení, kteří dne 18.února 2012 vyhlásili po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Vloupání do budovy fotbalového klubu

K vloupání do budovy fotbalového klubu, nacházející se na místním volně přístupném fotbalovém hřišti na ulici Sportovní v obci Velké Heraltice, došlo v době od 15.února do 17.února 2012. Neznámý pachatel nejdříve vnikl na zastřešený přístřešek připojený k budově šaten a technologického zázemí. U okna kanceláře vedoucího do kabin mužů vytrhl kovovou mříž, okno vytlačil a vnikl dovnitř. Kabinu pachatel prohledal a z neuzamčené skříňky odcizil doposud nezjištěný počet lahví různých druhů pálenek v hodnotě přibližně 1.000,- Kč. Poškozením kovové mříže přitom způsobil škodu ve výši 500,- Kč, to vše Tělovýchovné jednotě Velké Heraltice.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.
Mobilní telefon odcizil z bytu

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 16. na 17.února 2012 v rodinném domě na ulici Oderské ve Vítkově. Z bundy pětapadesátiletého muže z Vítkovska, kterou měl přehozenou přes židli v kuchyni, odcizil jeho mobilní telefon značky IPhone 3GS, černé barvy, v hodnotě 15.000,- Kč, a finanční hotovost 3.900,- Kč.
Vítkovští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Poškodil čelní sklo nákladního automobilu
K rozbití čelního skla na nákladním motorovém vozidle tovární značky Opel Tour, zaparkovaném na ulici Holasické v Opavě – Kateřinkách, došlo v noční době ze 17. na 18.února 2012. Neznámý pachatel sklo automobilu rozbil dosud nezjištěným způsobem, přičemž jeho poškozením způsobil jedné opavské stavební společnosti škodu ve výši 12.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přečin poškození cizí věci.
 Podnapilý řidič v Hlučíně
Hlučínští policisté provedli dne 18.února 2012 krátce před půlnocí v Hlučíně na ulici ČSA silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia. Vozidlo řídil devětačtyřicetiletý muž, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,41 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,42 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Hlučínští policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Požár osobního automobilu na katastru obce Oldřišova
Operátor Hasičského záchranného sboru Opava oznámil dne 19.února 2012 v 02:31 hodin na linku Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě, že jeho členové vyjeli s jedním zásahovým vozidlem k blíže neidentifikovanému požáru v poli mezi obcemi Pustými Jakarticemi a Oldřišovem. Po příjezdu kravařských a dopravních policistů prováděli na polní cestě vedoucí ke státní hranici, ve vzdálenosti cca 400 metrů od silnice, hasiči již dohašovací práce, a to na dohořívajícím vraku osobního automobilu tovární značky Renault Clio.
Policisté prohlídkou vozidla nalezli ve sněhu přední část registrační značky. Její lustrací následně zjistili majitele vozu, třiadvacetiletého muž z Opavska. Ohledáním místa požáru zajistili několik stop vedoucích různými směry. Protože z jejich nálezu nebylo zřejmé, kolik osob se v automobilu nacházelo, případně, zdali nedošlo k jejich zranění, policisté na místo přivolali služebního psovoda a policisty opavského obvodního oddělení.
Dalšími několika prověrkami, mimo jiné i v místě bydliště majitele vozidla, se policistům přihlásil pětatřicetiletý muž z Opavska. Ten sdělil, že téhož dne ráno v době kolem 02:11 hodin měl telefonát od majitele vozu, který ho žádal, a aby pro něj a jeho jednadvacetiletou přítelkyni přijel do míst mezi Oldřišovem a Jakarticemi, kde mu shořel vůz. Muž tedy přijel a oba odvezl do místa jejich bydliště. Jak policisté dále zjistili, vozidlo řídila po polní cestě z Oldřišova na Pusté Jakartice právě jednadvacetiletá žena. S vozem ale zapadla v závěji. Když se s vozidlem pokoušela ze závěje vyjet, uslyšela ránu od předního kola a poté si všimla šlehajících plamenů. Přestože se oba snažili požár uhasit, vozidlo po chvíli začalo hořet celé. Poté z místa odjeli se svým známým, kterého si sem přivolali. Při požáru se nikdo z nich nezranil, ve vozidle byli pouze oni dva. Na místě šetření požáru byl přítomen i vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava, který jako příčinu zahoření stanovil technickou závadu na automobilu a případ si převzal do své kompetence. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na částku 40.000,- Kč.
Kabelku odcizil ze židle v opavské restauraci
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Tohoto skutku se dopustil dne 19.února 2012 v době od 04:25 hodin do 04:30 hodin v opavské restauraci na ulici Krnovské. Pachatel z opěradla židle, nacházející se u tanečního parketu, odcizil zde volně odloženou dámskou plátěnou kabelku. Osmnáctiletá žena z Opavy měla v kabelce mobilní telefon značky Samsung, svazek klíčů a dámskou koženkovou peněženku se svými osobními doklady, s finanční hotovostí 200,- Kč a platební kartou, vše v celkové hodnotě 3.800,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Vloupání do kanceláře
K případu vloupání do kanceláře nacházející se v objektu jedné zemědělské společnosti ve Vítkově, části Klokočově, došlo dne 18.února 2012 v době od 11:30 hodin do 22:00 hodin. Neznámý pachatel do kanceláře vnikl po předchozím vypáčení okna. Odtud odcizil příruční pokladnu, zelené barvy, v hodnotě 1.000,- Kč, ve které byla uložena finanční hotovost 1.000,- Kč. Poškozením okna způsobil neznámý pachatel shora uvedené společnosti navíc škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
                       
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 
 

vytisknout  e-mailem