Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.2.2014

Opava - 42-letá žena vykázána z domu na Opavsku pro napadání druha a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehoda cyklisty se zaparkovaným automobilem v Opavě-Palhanci

Dne 18.2.2014 v době kolem 05:40 hod. jel muž ročníku narození 1976 z Hněvošic po ulici Karlovecké v Opavě, městské části Palhanec na svém jízdním kole, přičemž narazil do zadní části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Citroen ZX, na které přes řidítka přepadl. Při tomto si způsobil zranění povahy lehké (poranění hlavy a kolene), kdy byl sanitním vozidlem RZS převezen do Slezské nemocnice v Opavě, kde byl poté hospitalizován. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,21 promile a 0,15 promile alkoholu v dechu. K tomuto sedmatřicetiletý cyklista uvedl, že v podvečerních hodinách předchozího dne vypil 2 dcl domácí pálenky. Majitelce automobilu (ženě ročníku narození 1965 z Opavy-Kateřinek) byla způsobena celková hmotná škoda ve výši 10.000,- Kč a celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu u obce Litultovice

Dne 18.2.2014 v době kolem 10:15 hod. policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě stavěla a kontrolovala za obcí Litultovice ve směru na obec Mladecko řidiče osobního motorového vozidla značky BMW 525, a to muže ročníku narození 1988 z Mladecka. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,96 promile a 0,94 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se shora jmenovaný pětadvacetiletý řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 18.2.2014 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50.000,- Kč.


Odcizení osobního automobilu v obci Závada

Dne 18.2.2014 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně započaty úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné užívání cizí“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že se v blíže neupřesněné době od 16:00 hod. dne 17.2.2014 do 10:00 hod. dne 18.2.2014 na parkovišti před místní prodejnou v obci Závada zmocnil a tudíž odcizil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia combi bílé barvy, registrační značky 7T1 3890, roku výroby 1996, najeto cca 200.000 km, se základní povinnou výbavou, s dětskou autosedačkou a s autorádiem značky Panasonic stříbrné barvy, čímž byla poškozenému muži ze Závady způsobena celková škoda ve výši 6.200,- Kč.


Vloupání do rodinného domu na ulici Vrablovec v obci Ludgeřovice

Dne 18.2.2014 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 11:00 hod. a 18:00 hod. dne 17.2.2014 na ulici Vrablovec v obci Ludgeřovice vnikl po rozbití skleněné výplně sklepního okna do jednoho z rodinných domů, odkud odcizil elektroniku (stolní počítač, diktafon, externí hard disc značky Maxtor, USB flash disc, myš k počítači, 2 klávesnice značky Genius, DVD přehrávač značky Sony) v celkové hodnotě 17.644,- Kč, přičemž škoda na rozbitém okně činí 300,- Kč. Poškozenému muži z Ludgeřovic tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 17.944,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích

Dne 18.2.2014 v době kolem 02:15 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích řidiče osobního motorového vozidla značky Mazda 323, a to muže ročníku narození 1988 z Chvalíkovic. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s naměřenými pozitivními výsledky a s hodnotami 0,88 promile a 0,93 promile alkoholu v dechu. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se následně pětadvacetiletý řidič podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Krádež peněženky z kabelky poškozené ženy v areálu Slezské nemocnice v Opavě

Dne 15.2.2014 v době mezi 15:00 hod. a 18:30 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu Slezské nemocnice na ulici Olomoucké v Opavě přečin „Krádež“ tím, že na blíže nezjištěném místě v budově interního oddělení odcizil z kabelky poškozené ženy ročníku narození 1947 z Kravař její dámskou koženou peněženku hnědé barvy, ve které byly různé osobní doklady, fotografie a finanční částka na hotovosti 1.000,- Kč, čímž byla shora uvedené poškozené ženě způsobena škoda v celkové výši 1.300,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.

 


Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Husové v Opavě

V přesně nezjištěné době od 11:00 hod. dne 17.2.2014 do 10:00 hod. dne 18.2.2014 neznámý pachatel spáchal na ulici Husové v Opavě přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po vypáčení zámku dveří vnikl do nákladového prostoru zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla značky Fiat Ducato, odkud nic neodcizil, poškozením zámku dveří automobilu byla poškozenému muži z Opavy však způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 3.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách

V neupřesněné době ode dne 10.2.2014 do dne 18.2.2014 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení kovové petlice dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže z Opavy-Kateřinek, ze kterého odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské crossové jízdní kolo značky Felt QX červené barvy v hodnotě 4.500,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 300,- Kč. Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 4.800,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dvaačtyřicetiletá žena v obci na Opavsku fyzicky napadala svého druha a byla vykázána z domu

Dne 18.2.2014 policisté z Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Nebezpečné vyhrožování“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že v posledních dnech žena ročníku narození 1971 z Bruntálska ve společném bydlišti v jednom z rodinných domů v obci na Opavsku, fyzicky útočí na svého druha, a to muže ročníku narození 1967, kdy :
1) v odpoledních hodinách dne 6.2.2014 v kuchyni domu po předchozí slovní rozepři vytáhla z kuchyňského zásobníku kuchyňský nůž , přičemž tímto prováděla náznaky bodání do oblasti prsou poškozeného muže, kdy toto učinila několikrát za sebou a napadený musel ustupovat. I když se mu podařilo agresivní družku od sebe odstrčit, přesto byl nožem říznut do oblasti nad oční víčko a na tvář, přičemž následné lékařské ošetření nevyhledal
2) v pozdních večerních hodinách dne 17.2.2014 vešla shora uvedená žena do koupelny domu, a to ve chvíli, kdy se zde sprchoval poškozený muž, přičemž měla v ruce nůžky a vyhrožovala mu fyzickým napadením a pobodáním. Následně však z koupelny odešla, aniž by muže jakkoli napadla
3) v době kolem 10:00 hod. dne 18.2.2014 po předchozí slovní rozepři vzala v kuchyni domu do ruky nůž a začala výše uvedenému muži vyhrožovat, kdy tento z obavy o svůj život a zdraví se před ní uzavřel do koupelny.
Na základě provedeného šetření byly ze strany policistů Policie České republiky shledány jednoznačné důvody pro využití oprávnění k vykázání násilné dvaačtyřicetileté ženy ze společného obydlí, kde bydlí s ohroženou osobou a rovněž i z bezprostředního prostoru, a to z přilehlých pozemků rodinného domu a v okruhu do 100 metrů. Předmětného oprávnění proti výše jmenované ženě bylo užito, jelikož podle výše uvedené charakteristiky případu lze důvodně předpokládat, že se vykázaná osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, protože v jejím protiprávním jednání je i zřejmá opakovanost, postupný nárůst intenzity, kdy k tomuto jednání docházelo a dochází v soukromí společného obydlí a při posledních útocích byly jasně vymezené role mezi násilnou a ohroženou osobou. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem