Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.7.2011

Opava - Je podezřelá z šíření poplašné zprávy a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 18.července 2011 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění povahy lehké, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 48.000,- Kč.  
Doklady se dvěma platebními kartami a dvěma tisíci korunami odcizil ze zadní kapsy kalhot
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 18.července 2011 v době od 08:30 hodin do 09:20 hodin v Hlučíně, a to buďto v prostorách hypermarketu Lidl na ulici Celní anebo v prodejně Centrál na ulici Mírové náměstí. Na jednom z těchto dvou byl okraden šestadvacetiletý muž z Hučína. Neznámý pachatel mu ze zadní kapsy kalhot odcizil osobní doklady, doklady od vozidla, finanční hotovost 2.000,- Kč a dvě platební karty.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež na osobách a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Vloupání do motorového vozidla na katastru obce Dobroslavice
K případu došlo dne 18.července 2011 v době od 17:00 hodin do 17:15 hodin na polní cestě mezi řekou Opavou a Hlučínským jezerem na katastru obce Dobroslavice. Na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Opel Corsa vytrhl neznámý pachatel ze dveří zavazadlového prostoru těsnící gumu, poté vyhnul rám dveří a vnikl dovnitř. Z vozidla následně odcizil pánskou koženou peněženku v hodnotě 1.000,- Kč. Šestatřicetiletý muž z Hlučína měl v odcizené peněžence své osobní doklady, finanční hotovost 300,- Kč a 40 Eur (v přepočtu 975,- Kč) a platební kartu. Poškozením vozidla způsobil pachatel shora jmenovanému škodu ve výši 8.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Je podezřelý z ublížení na zdraví
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu ublížení na zdraví. Tohoto skutku se měl dopustit dne 13.července 2011 v době kolem  19:45 hodin v obci Štěpánkovice, části Albertovec, na parkovišti před hlavní tribunou dostihového závodiště. Na tomto místě neznámý pachatel bezdůvodně udeřil dvaadvacetiletého muže z Kravařska. Napadeného udeřil do hlavy, čímž mu způsobil hematomy a otoky na tvářích a tržnou ránu v obličeji. Jeho zranění si vyžádalo lékařské ošetření v opavské nemocnici, s předpokládanou dobou léčení čtrnácti dnů. Tedy, neznámý pachatel je podezřelý z úmyslného ublížení na zdraví, za což mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.
Platební kartu odcizil pravděpodobně v době stěhování
Třicetiletá žena z Kravař dne 18.července 2011 oznámila na policejní služebnu v Opavě krádež platební karty. K odcizení platební karty došlo v přesně nezjištěné době, a to od 1.dubna do 18.července tohoto roku. Neznámý pachatel mohl oznamovatelce kartu odcizit buď v průběhu stěhování z bytu na ulici Milady Horákové v Opavě anebo na jiném neznámém místě v Opavě. Poškozená žena oznámila policistům odcizení své platební karty poté, co zjistila, že jí neznámý pachatel z jejího účtu neoprávněně vybral 7.780,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Je podezřelá z šíření poplašné zprávy
Opavští policisté zahájili dne 18.července 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu šíření poplašné zprávy, z jehož spáchání je podezřelá sedmadvacetiletá žena z Frýdku – Místku.
Shora uvedeného skutku se měla dopustit dne 18.července 2011 ve 13:15 hodin v Opavě na ulici Olomoucké. Na linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 měla anonymně oznámit, že se v objektu hypermarketu Albert, mezi regály v oddělení těstovin, nachází nástražný výbušný systém, který má za třicet minut explodovat. V důsledku toho, muselo být evakuováno cca 200 zákazníků a 50 zaměstnanců prodejny. V průběhu evakuace na místě zasahovalo celkem 12 policistů z Obvodního oddělení PČR Opava, 4 dopravní policisté, kriminalistický technik, dále a dva služební kynologové se psy z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Policisté zajistili a uzavřeli místo i přilehlé okolí, uzavřeli všechny příjezdové cesty k hypermarketu. Důkladným prohledáním všech prostor prodejny policisté naštěstí žádný výbušný systém nenalezli. Krátce před patnáctou hodinou policisté prohlídku objektu ukončili a vedení společnosti doporučili následné otevření prodejny. To, že ze spáchání uvedeného přečinu je podezřelá právě shora jmenovaná (pacientka psychiatrické léčebny) policisté zjistili na základě své důsledné operativní činnosti. Podezřelá žena totiž na tísňovou linku 158 volala během dvou hodin celkem třikrát. Poprvé měla oznámit, že v areálu opavské psychiatrické léčebny se má nacházet osoba odpovídající popisu hledané osoby, podruhé měla oznámit již zmíněný výbušný systém v hypermarketu a potřetí měla oznámit, že nástražný výbušný systém se má nacházet v samotném areálu psychiatrické léčebny.
Případ budou dále prověřovat policisté Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě. Mimo jiné si vyžádají znalecký posudek z oboru lékařství, zda byla shora jmenovaná v době spáchání tohoto činu příčetná, zda mohla rozpoznat nebezpečnost a protiprávnost svého jednání. Obecně, v případě naplnění skutkové podstaty přečinu šíření poplašné zprávy, hrozí podle druhého odstavce trest odnětí svobody od šesti měsíců až na tři léta nebo zákaz činnosti.
  
Tašku s věcmi odcizil z prostoru před vchodem do občerstvení
K odcizení tašky s věcmi došlo dne 18.července 2011 v době kolem 14:05 hodin v Opavě na ulici Nákladní. Neznámý pachatel odcizil, z prostoru před vchodem do tamního občerstvení, zde volně odloženou igelitovou tašku bez hodnoty. Čtyřiatřicetiletá žena měla v igelitce látkovou peněženku s osobními doklady, dále dámskou košili, dámské triko s krátkým rukávem, kosmetickou tašku s líčením a další kosmetickou tašku, která obsahovala dva mobilní telefony (jeden značky Nokia X press Mussic, druhý nezjištěné značky). Odcizením všech věcí způsobil neznámý pachatel shora jmenované celkovou škodu ve výši 8.200,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Silně podnapilý muž budil veřejné pohoršení spoluobčanů
Opavští policisté zajistili dne 18.července 2011 kolem sedmnácté hodiny v centru Opavy na ulici Horní náměstí pětatřicetiletého muže z Opavy. Ten ležel v silně podnapilém stavu na chodníku, čímž budil veřejné pohoršení kolemjdoucích spoluobčanů. Vzhledem k tomu, že muž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, policisté ho převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Muž nebyl chopen se podrobit dechové zkoušce.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Vloupání do dílny v obci Hořejší Kunčice

Vloupání do dílny nacházející se v objektu bývalého zemědělského statku v obci Hořejší Kunčice se dopustil neznámý pachatel v době od 3. do 11.července 2011. Pachatel do dílny vnikl, po předchozím vypáčení dřevěné desky zajišťující okno dílny. Odtud odcizil dvě stě metrů čtyřpramenného černého elektrického kabelu na 380 V, dvě stě metrů černého prodlužovacího kabelu, čtyři vodoměry a součástku ze svářečky, sloužící k uchycení elektrody. Pětapadesátiletému muži z Opavy odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 9.100,- Kč. Na zařízení dílny sice pachatel škodu nezpůsobil, avšak majitel dílny policistům v souvislosti s tímto vloupáním oznámil také pokácení vzrostlého stromu (lípy). Lípu, která stála na jeho pozemku, mu neznámý pachatel pokácel a rozřezal někdy v měsíci květnu tohoto roku. Tím mu způsobil další škodu, a to ve výši 10.000,- Kč.  
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.
Je podezřelý ze spáchání podvodu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 18.července 2011 trestní stíhání třiadvacetiletého muže z Ostravy, jako podezřelého ze spáchání přečinu podvodu.  Tohoto skutku se měl dopustit hned ve dvou případech:
  • Prvního skutku se měl dopustit dne 7.června loňského roku v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě. Po domluvě s dalším podezřelým, třiadvacetiletým mužem z Ostravy, a v úmyslu se neoprávněně obohatit, měli přelepit čárový kód herní konzoly značky Xbox 360 v hodnotě 6.990,- Kč čárovým kódem jiného, levnějšího zboží. Díky tomu za uvedenou herní konzolu u pokladny zaplatili pouze 1.399,- Kč. Shora uvedenou společnost tím poškodili o částku ve výši 5.591,- Kč.
  • Druhého případu se měli, opět oba shora jmenovaní, dopustit dne 16.června loňského roku rovněž v opavském hypermarketu Tesco. Po domluvě a v úmyslu se neoprávněně obohatit, měli přelepit čárový kód herní konzoly značky Play Station 3 v hodnotě 8.499,- Kč čárovým kódem jiného zboží, díky čemuž za uvedenou herní konzolu zaplatili pouze 1.399,- Kč. Společnost Tesco tak ve druhém případě poškodili o částku 7.100,- Kč. Trestní stíhání podezřelého muže je vedeno na svobodě.
  
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 18.července 2011 trestní stíhání devatenáctiletého muže z Nového Jičína, jako podezřelého ze spáchání přečinů ublížení na zdraví a z výtržnictví.
Shora vyjmenovaných skutků se měl dopustit den 19.května tohoto roku kolem půl deváté večer na vlakovém nádraží v Budišově nad Budišovkou na ulici Československé armády. Na místě veřejnosti přístupném, poté co byl dvaačtyřicetiletou vlakvedoucí vyzván k opuštění prostor nádraží s odůvodněním, že první ranní vlak odjíždí až v 03:12 hodin, tuto slovně vulgárně napadl. Následně měl podezřelý muž poodejít za budovu nádraží, kde se měl obnažit a na adresu vlakvedoucí měl opět vulgárně pokřikovat. Když poté vlakvedoucí spolu se strojvedoucím prováděli přepojení vlakové soupravy, měl podezřelý přistoupit k poškozené a stiskem ruky ji uchopit za zápěstí ruky. Současně se podezřelý muž pokusil úderem pěsti napadnout i strojvedoucího, který své kolegyni přispěchal na pomoc. Pomoci vlakvedoucí již nedokázal. Utrpěla zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření a sádrovou fixaci prstu, s dobou léčení od 20.května do 30.května 2011. Následná délka léčby s rehabilitací a pracovní neschopností zraněné ženy trvala do 20.června 2011.  
Věc zpočátku šetřili vítkovští policisté jako přestupek proti občanskému soužití. Na základě výslechů strojvedoucího, vlakvedoucí i podezřelého muže, také na základě délky léčby napadené ženy, policisté případ dne 21.června 2011 překvalifikovali na přečiny, jak je shora uvedeno.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem