Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.7.2012

Opava - Dopravní nehoda nákladního automobilu s vlakem a další události (5 případů) 

Dopravní nehoda nákladního automobilu s vlakem
K dopravní nehodě došlo dne 18.července 2012 v době kolem 14:09 hodin na silnici I. třídy č. 56 na železničním přejezdu mezi obcemi Velkými Hošticemi a Malými Hošticemi. Šestačtyřicetiletý muž z Opavska řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy od Velkých Hoštic na Opavu, jízdní soupravu složenou z nákladního vozidla tovární značky Dar a návěsu tovární značky Benalu Optiliner, plně naloženou železným šrotem o hmotnosti 25 tun (celková hmotnost jízdní soupravy byla 39 tun). Při jízdě po této silnici je řidič podezřelý z toho, že na železničním přejezdu přehlédl výstražné světelné a zvukové znamení „Stůj“ zabezpečovacího zařízení a to v době, kdy k železničnímu přejezdu právě přijížděl ze směru od Hlučína osobní motorový vlak (složený z motorového vozu a jednoho vagónu), řízený čtyřiapadesátiletým strojvedoucím. Strojvedoucí na blížící se jízdní soupravu reagoval použitím rychlobrzdy vlaku a aktivaci zvukové houkačky k upozornění řidiče na blížící se vlak. Řidič jízdní soupravy zareagoval rovněž prudkým brzděním, avšak střetu s osobním vlakem již na mokré vozovce zabránit nedokázal. Setrvačností naložené jízdní soupravy vjel na železniční přejezd, kde došlo ke střetu pravé přední části nákladního vozidla s levým bokem osobního vlaku. Ve vlaku se tou dobou nacházelo zhruba 60 cestujících, z nichž žádný nebyl zraněn. Většina cestujících z místa nehody ještě před příjezdem dopravních policistů odešla.
Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádného z účastníků. Došlo k hmotné škodě na osobním vlaku (oděrka v laku), na kterém byla škoda předběžně vyčíslena na částku 30.000,- Kč. Ke hmotné škodě na jízdní soupravě, dle vyjádření jejího majitele, který se na místo dopravní nehody dostavil, nedošlo. Dechové zkoušky strojvedoucího a řidiče nákladního automobilu byly negativní. Na železniční trati mezi stanicemi „Opava Východ“ a „Hlučín“ byla vlaková doprava zastavena po dobu do 14:09 hodin do 16:20 hodin. Po dobu výluky byla železniční dopravna nahrazena autobusovou dopravou. Na vlakové cestě a zabezpečovacím zařízení dle předběžných informací hmotná škoda nevznikla. V důsledku této nehody byla na silnici I. třídy č. 56 mezi obcemi Velkými a Malými Hošticemi zastavena silniční doprava. Objízdnou trasu stanovili a následně řídili dopravní policisté. Na místě nehody byli rovněž přítomni také členové Hasičského záchranného sboru Opava a vrchní inspektor Železniční dopravní cesty z Odboru šetření mimořádných událostí, územního pracoviště Ostrava.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů Služby kriminální policie a vyšetrování v Opavě, a to jako podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti a přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy dne 18.července 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem sedm dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy těžké a tři osoby byly zraněny lehce. Způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 306.000,- Kč.
Odcizil firemní slunečník
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 13.července do 18.července 2012 v Kravařích na ulici Opavské. V průběhu provozní doby tamního baru odcizil ze samostatného skladu umístěného v zadní části podniku zde volně odložený zahradní slunečník včetně kovového stojanu. Slunečník byl zelené barvy a měl průměr tři metry. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel jedné společnosti se sídlem v Nošovicích škodu ve výši 5.500,- Kč.  
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
Třináct tisíc korun odcizil v průběhu návštěvy v bytě
K případu došlo v době od 14.července do 15.července 2012 v bytě činžovního domu nacházejícího se v Opavě, části předměstí. V průběhu návštěvy v tomto bytě odcizil neznámý pachatel v šatní skříni uloženou finanční hotovost 13.000,- Kč, ke škodě dvaatřicetileté ženy z Opavy.  
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Na výzvu policisty se odmítla podrobit lékařskému vyšetření
Policisté Speciální pořádkové jednoty Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště Frýdek – Místek, provedli dne 18.července 2012 v době kolem 23:30 hodin na silnici I. třídy vedoucí z Opavy na Hradec nad Moravicí za tamním železničním přejezdem silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Honda. Vozidlo řídila dvacetiletá žena z Opavska, která se na výzvu policisty podrobila orientačnímu testu pomocí analyzátoru Drugwipe 5+ ke zjištění, zda v době řízení není pod vlivem omamné a psychotropní látky. Výsledek testu byl pozitivní na látku amfetamin. Následně se řidička na další výzvu policisty odmítla podrobit odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu. Policisté této řidičce na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali jí další jízdu. Věc dále šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve správním řízení hrozí za tento přestupek peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu jednoho roku až dvou let. 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem