Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.1.2012

Opava - Objasnění případu odcizených měděných svodů a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 19.ledna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 78.000,- Kč.
Motorovou naftu odcizil z nádrží dvou pracovních strojů
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 18. na 19.ledna 2012 hned na dvou místech, a to v obci Raduň a na silnici mezi obcemi Chvalíkovicemi a Vršovicemi.
V obci Raduň na parkovišti za školou nezjištěným způsobem odstranil uzamčené víčko nádrže zde zaparkovaného pracovního stroje, kolového bagru, tovární značky Liebherr. Z nádrže následně odčerpal celkem 120 litrů motorové nafty.
Ve druhém případě odcizil z nádrže pracovního buldozeru tovární značky Caterpillar, zaparkovaného zkraje pole u silnice III. třídy č. 4546 mezi obcemi Chvalíkovicemi a Vršovicemi, celkem 40 litrů motorové nafty. U nádrže buldozeru pachatel odstranil visací zámek z petlice zajišťující víčko palivové nádrže, přičemž toto víčko poškodil a jeho poškozením způsobil škodu ve výši 6.700,- Kč. Odcizením celkem 160 litrů motorové nafty způsobil neznámý pachatel jedné opavské stavební společnosti celkovou škodu ve výši 5.600,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Je podezřelý z nebezpečného vyhrožování
Opavští policisté sdělili dne 18.ledna 2012 pětadvacetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinů nebezpečného vyhrožování a porušování domovní svobody.
Shora vyjmenovaných skutků se měl podezřelý muž dopustit dne 3.ledna 2012 v době kolem 01:40 hodin v jedné z městských částí Opavy. Po předchozím vyražení vstupních dveří vnikl do garsoniéry nacházející se ve třetím podkrovním patře činžovního domu. Uvnitř bytu poté fyzicky napadl jeho dvaatřicetiletého majitele, přičemž mu slovně vyhrožoval zabitím. V napadeném muži vzbudily výhrůžky podezřelého důvodnou obavu o svůj život a zdraví. Poškozený utrpěl útokem zranění, a to drobné povrchové oděrky, také poranění rtu, avšak lékařské ošetření nevyhledal. Poškozením zcela zničených dveří způsobil podezřelý muž škodu ve výši 4.000,- Kč. Opavští policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Objasnění případu odcizených okapů
Opavští policisté sdělili dne 19.ledna 2012 dvěma mužům z Opavy (ve věku 36ti a 37ti let) podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.
Těchto skutků se měli shora jmenovaní dopustit formou spolupachatelství dne 8.listopadu loňského roku v 10:30 hodin v Opavě – Jaktaři na ulici Šebelové. Ze zahrady jednoho z tamních rodinných domů měli odcizit zde odložený klempířský materiál, v celkové hodnotě 986,- Kč, ke škodě šestačtyřicetiletého muže z Opavy.
Opavští policisté lustrací ve svých databázích zjistili, že starší z podezřelých mužů byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu Opava mu byl v měsíci dubnu loňského roku uložen podmíněný trest odnětí svobody, v délce trvání čtyř měsíců, se zkušební dobou do měsíce dubna roku 2013. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Silně podnapilý muž poškodil dveře ubytovny
Opavští policisté zajistili dne 19.ledna 2012 byl v 08:05 hodin v Opavě na ulici Zámecký okruh pětadvacetiletého muže z Opavy. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, rozbil skleněnou výplň vstupních dveří tamní ubytovny. Jedné ostravské společnosti tím způsobil škodu v předběžné výši 4.500,- Kč. Opavští policisté podnapilého muže, jak je výše uvedeno, na místě činu zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Muž nebyl schopen se podrobit dechové zkoušce.
Věc šetří opavští policisté jako přestupky proti majetku a veřejnému pořádku.
Vloupání do pěti motorových vozidel
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 19.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se pachatel dopustil v noční době z 18. na 19.ledna 2012, a to na různých místech Opavy:
  • K prvnímu případu došlo na ulici Na Potůčku. Do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Superb vnikl po předchozím rozbití okna pravých předních dveří. Z vozidla následně odcizil autorádio s navigací značky Colombus, černé barvy, v hodnotě 55.000,- Kč, přičemž rozbitím okna způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč, to vše jedné společnosti, se sídlem v Prostějově.
  • K druhému skutku došlo v Opavě – Kateřinkách na ulici Holasické. Zde pachatel, po předchozím rozbití okna levých zadních dveří, vnikl rovněž do osobního automobilu tovární značky Škoda Superb. Z tohoto vozidla odcizil originální Škoda autorádio značky Bolero, černostříbrné barvy, v hodnotě 25.000,- Kč. Jedné leasingové společnosti přitom rozbitím okna způsobil navíc škodu ve výši 10.000,- Kč.
  • Ke třetímu případu došlo rovněž v Opavě – Kateřinkách, avšak na ulici Rolnické. I zde se pachatel vloupal do osobního automobilu tovární značky Škoda Superb. Do vozidla vnikl po předchozím rozbití okna pravých předních dveří a z vozu odcizil navigaci s autorádiem značky Colombus, v hodnotě 55.000,- Kč. Na rozbitém okně způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč, to vše čtyřicetiletému muži z Opavy.
  • Ve čtvrtém případě neznámý pachatel, po předchozím rozbití okna levých předních dveří, vnikl do osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia, zaparkovaného na ulici Mostní. I z tohoto vozidla odcizil navigaci s autorádiem, nezjištěné značky, v hodnotě 50.000,- Kč, ke škodě jedné opavské společnosti. Škoda na rozbitém okně nebyla do současné doby vyčíslena.
  • K poslednímu, pátému případu došlo v Opavě – Kateřinkách na ulici Na Pastvisku. Zde se pachatel po předchozím rozbití okna pravých předních dveří vloupal do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Z automobilu odcizil opět navigaci s autorádiem, značky Nexus, v hodnotě 4.000,- Kč, přičemž rozbitím okna způsobil jeho jednadvacetiletému majiteli škodu ve výši 1.500,- Kč.
  
Byl přistižen při krádeži zboží
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 19.ledna 2012 padesátiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 19.ledna 2012 v době kolem 09:50 hodin v opavské prodejně Lidl na ulici Dukelské. Z prodejních regálů měl odcizit zde volně vystavené zboží: kuřecí řízky, mléčnou čokoládu, plátkový sýr a máslo, vše v celkové hodnotě 214,40 Kč. S odcizeným zbožím poté prošel pokladnami bez zaplacení, přičemž byl zastaven zaměstnancem prodejny.
Dorazivší opavští policisté po provedení procesních úkonů vrátili odcizené zboží nepoškozené zpět do prodeje. Navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již odsouzen. Rozsudkem Okresního soudu Opava mu byl v měsíci červnu roku 2009 uložen nepodmíněný trest odnětí svobody, o výměře dvou měsíců. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Podvod na osobě seniorského věku
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 10.ledna 2012 v době kolem 09:15 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické. Na pevnou telefonní linku kontaktoval pachatel třiaosmdesátiletou ženu, které se představil jako její syn. Pod legendou, že stojí s kamionem někde u Brutnálu a potřebuje peníze na zakoupení počítače, po seniorce požadoval zapůjčení finanční hotovosti ve výši 20.000,- Kč. Po vzájemné telefonické dohodě neznámý volající ženě sdělil, že pro peníze pošle svého známého. Protože se ale do bytového domu nedostane, oba se domluvili, že známý počká venku, před domem. V době kolem 09:30 hodin přišel neznámý muž před dům a z rukou shora jmenované převzal finanční hotovost 20.000,- Kč. Tedy neznámý pachatel obohatil sebe tím, že jiného uvedl v omyl. Případ žena policistům oznámila poté, co se o obdobných případech dozvěděla v médiích.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu podvodu.
Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném vozidle Škoda Octavia
Opavští policisté zahájili dne 19.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 19.ledna 2012 v době od 05:40 hodin do 14:15 hodin v Opavě – Komárově, kde se na parkovišti mezi společnostmi Komas a Tevou neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, stříbrné metalízy, registrační značky 6T4 9287. Dvaadvacetiletému muži z Opavy tím neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 75.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili opavští policisté po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Silně podnapilý muž napadl svou družku
 
Opavští policisté zajistili dne 19.ledna 2012 pár minut před jednadvacátou hodinou večer v Opavě v panelovém domě na ulici Liptovské třiatřicetiletého muže, občana Slovenské republiky. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, v bytě domu napadl nejdříve slovně a poté i fyzicky svou čtyřiatřicetiletou přítelkyni. K jejímu zranění naštěstí nedošlo. Policisté shora jmenovanému pomocí přístroje Drager naměřili v dechu hodnotu 3,21 promile alkoholu, následně ho převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Objasnění případu odcizených měděných svodů a motorové nafty 
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě dne 19.ledna 2012 zahájil trestní stíhání tří mužů z Hlučínska (ve věku 25ti, 21ti a 19ti let). Muži byli obviněni z pokračujících přečinů porušování domovní svobody, krádeže (včetně vloupání) a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, které spáchali formou spolupachatelství.
  • Prvního skutku se měli shora obvinění dopustit společně dne 11.srpna loňského roku v nočních hodinách v obci Strahovice. Z nezajištěné nádrže zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Avia měli odcizit 20 litrů motorové nafty, v hodnotě 660,- Ke škodě sedmapadesátiletého muže.
  • Druhého skutku měli dopustit jen dva z obviněných mužů. Koncem měsíce prosince loňského roku měli přijet svým osobním automobilem do obce Píšť, k areálu tamní společnosti. V areálu, který je z poloviny oplocen a z poloviny je volně přístupný, se jeden z nich měl neoprávněně zmocnit klíče uschovaného pod krytkou a s jeho pomocí měl poté odemknout dílnu. Odtud měl následně odcizit měděnou svitku dlouhou 16 metrů, měděnou svitku dlouhou 9,6 metrů a měděné odřezky. Tyto odcizené věci měli pak druhého dne odvézt do jedné z ostravských sběren a takto získané peníze si měli rozdělit napůl a užít je pro vlastní potřebu. Jedné společnosti se sídlem v Píšti měli odcizením měděných svitek způsobit škodu ve výši 35.000,- Kč.
  • Ke třetímu případu mělo dojít dne 11.ledna 2012 ve večerních hodinách na ulici Hlohové v Ostravě. Ze zdi jednoho z tamních rodinných domů měla zase jiná dvojice z obviněných mužů odcizit tři metry měděného okapového svodu, dvě měděné objímky a dvě měděná kolena. Odcizené věci měli opět prodat v jedné z ostravských sběren. Rozdělené peníze měli použít po svou potřebu. V tomto případě byla škoda vyčíslena na částku 4.000,- Kč.
  • Stejná dvojice obviněných mužů se měla dopustit i čtvrtého skutku, ke kterému došlo dne 3.ledna 2012 v dopoledních hodinách v Ostravě – Lhotce na ulici Televizní. Ze zdi domu měli odcizit čtyři metry měděných okapových svodů. I v tomto případě měli způsobit škodu ve výši 4.000,- Kč.
  • Pátého i šestého skutku se měl dopustit nejmladší z obviněných mužů sám. Dne 5.listopadu 2011 v nočních hodinách měl ze zdi rodinného domu v obci Píšť odcizit čtyři metry měděných svodů v hodnotě 2.000,- Kč. Část odcizených svodů měl dát opět do sběru a peníze poté použít pro svou potřebu. Začátkem měsíce ledna tohoto roku měl z pozemku rodinného domu v obci Píšť, kam vstoupil nezajištěnou brankou, odcizit jeden přes dva metry dlouhý měděný svod, v hodnotě 1.500,- Kč.
Případ objasnili hlučínští policisté ve spolupráci s opavskými kriminalisty, kteří lustrací ve svých databázích zjistili, že nejmladší z obviněných mužů byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu Opava byl v měsíci listopadu roku 2010 potrestán k výkonu trestu odnětí svobody, v délce trvání osmi měsíců, s podmíněným odkladem na osmnáct měsíců. Poté, co komisař sdělil shora jmenovaným obvinění ze spáchání pokračujících skutků, muže dle trestního řádu zadržel a umístil je do policejní cely. O zadržení komisař informoval Okresní státní zastupitelství v Opavě.
Obvinění muži mají do současné doby na svědomí již 36 skutků. Na páchání trestné činnosti se podíleli různou měrou (skutek spáchal jeden z obviněných sám anebo páchali trestnou činnost ve dvojicích či všichni společně). První sdělení obvinění bylo komisařem vydáno již v měsíci říjnu loňského roku, přičemž první skutek byl spáchán v červnu roku 2011. Celková škoda, kterou obvinění způsobili, byla vyčíslena na částku převyšující 150.000,- Kč.
Jeden z obviněných mužů, který k trestné činnosti využíval svůj osobní automobil, tento v rámci trestního řízení na výzvu komisaře vydal. Vozidlo bylo nutné pro účely dalšího trestního řízení zajistit. 
Dodatek: Všichni tři shora uvedení obvinění muži byli dne 21.ledna 2012 na základě rozhodnutí soudce Okresního soudu v Opavě vzati do vazby, a to na předchozí podnět opavského okresního státního zastupitelství. Obviněné muže následně policisté eskortovali do ostravské vazební věznice.
 
 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem