Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.10.2009

Objasnění loupežných přepadení mužů v Opavě, dopravní nehoda automobilu s vlakem a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda řidičky automobilu s osobním motorovým vlakem na ulici Na Horní hrázi v Opavě

Dne 19.10.2009 v době kolem 15:00 hod. žena ročníku narození 1962 z Opavy řídila osobní motorové vozidlo značky Opel Vectra po ulici Na Horní hrázi v Opavě ve směru jízdy k ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích, přičemž jak přejížděla přes nezabezpečený železniční přejezd signalizačním zařízením, tak přehlédla zleva jedoucí osobní motorový vlak ze železniční stanice Opava-východ na obec Jakartovice, který byl řízen strojvedoucím, mužem ročníku narození 1967 ze Štáblovic. Na nechráněném železničním přejezdu došlo ke střetu mezi pravou přední částí vlaku s levým bokem automobilu značky Opel Vectra. Při dopravní nehodě došlo k jednorázovému ošetření řidičky osobního motorového vozidla posádkou sanitního vozidla RZS Opava, a to na místě dopravní nehody, dalším účastníkům této dopravní nehody (strojvedoucímu a cestujícím ve vlaku) zranění způsobeno nebylo. Odborné zkoušky k případné přítomnosti alkoholických nápojů u řidičů byly provedeny dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s negativními výsledky jak u řidičky motorového vozidla, tak i u strojvedoucího vlaku. Při dopravní nehodě došlo ke hmotné škodě v celkové výši 70.000,- Kč, z čehož na automobilu Opel byla vyčíslena na částku 40.000,- Kč a na vlaku 30.000,- Kč. Železniční tratě ve směru Opava-Jakartovice, Opava-Hradec nad Moravicí a zpět byly neprůjezdné po dobu 90 minut.


Zadržení podnapilého cyklisty v Opavě, městské části Komárov

Dne 19.10.2009 v době kolem 07:10 hod. jel muž ročníku narození 1951 z Raduně na pánském jízdním kole značky Favorit, a to ve směru jízdy od hlavní silnice číslo I/11 (Opava-Ostrava) na obec Suché Lazce, kdy byl před touto obcí stavěn a kontrolován policejní hlídkou z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava. Vzhledem k tomu, že cyklista jevil známky požití alkoholických nápojů, byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním analyzátorem Drager, které vyznělo pozitivně s výsledkem 2,16 promile alkoholu v jeho dechu. Toto odborné měření bylo opakováno s naměřenými hodnotami 1,85 promile a 2,31 promile alkoholu v jeho dechu. Osmapadesátiletý cyklista s naměřenou hodnotou souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. Na místě s ním bylo sepsáno oznámení o dopravním přestupku a byla mu zakázána další jízda na jízdním kole. Případ je předmětem šetření.


Sprejerství, poškozené fasády čističky odpadních vod ve Vítkově – známý pachatel, objasnění případu

Dne 19.10.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1988 z Vítkova jako obviněného ze spáchání trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se dopustil tím, že v podvečerních hodinách dne 27.8.2009 na ulici Čermenské ve Vítkově, úmyslně poškodil fasádu budovy čističky odpadních vod, kdy bílou barvou ve spreji obstříkl na stěně již nastříkaný nečitelný nápis zelené barvy, čímž poškozené firmě Merkur Key a.s. Zlín způsobil škodu ve výši 5.220,- Kč. Případ je nadále v šetření, trestní stíhání výše uvedeného muže je vedeno na jeho svobodě.

 

Loupežné přepadení muže před restaurací Buly Sport na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách – známý pachatel, objasnění

Dne 19.10.2009 policejní komisař ÚO PČR SKPV Opava zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1975 z Kravař jako obviněného ze spáchání trestného činu „Loupež“, kterého se dopustil tím, že v noční době dne 29.8.2009 před restaurací Buly Sport na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách fyzicky napadl muže ročníku narození 1985 z Opavy, a to tak, že jej dvakráte udeřil otevřenou dlaní do obličeje a poté mu pod pohrůžkou dalšího fyzického napadení odcizil z ruky mobilní telefon značky LG KP 500 hnědé barvy v hodnotě 4.395,- Kč, kdy ke zranění poškozeného muže nedošlo. Případ objasnili opavští kriminalisté na základě místní a osobní znalosti prostředí a osob.


Loupežné přepadení muže na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách – známí pachatelé, objasnění případu

Dne 19.10.2009 policejní komisař Územního odboru Policie České republiky SKPV Opava obvinil mladistvého muže ročníku narození 1993 z Opavy ze spáchání provinění z trestného činu „Loupež“, kterého se dopustil tím, že v době kolem 22:50 hod. dne 17.10.2009 před objektem trafostanice u jednoho z panelových domů na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách, přistoupil k poškozenému mladistvému muži ročníku narození 1992 z Opavy-Kateřinek, kterého nejprve opakovaně vyzval k vydání 10,- Kč a poté, co toto poškozený odmítl, tak jej uchopil jednou rukou za jeho mikinu a druhou ho začal prohledávat, načež poškozeného přimáčkl ke zdi a z jeho přední kapsy kalhot mu vytáhl mobilní telefon značky Sony Ericsson v hodnotě 1.500,- Kč, který si ponechal, kdy poškozený mladík v obavě z dalšího napadení z místa činu utekl, k jeho zranění nedošlo. Případ šetřili opavští kriminalisté, kteří ustanovili na základě sděleného popisu podezřelou osobu, a to výše uvedeného šestnáctiletého mladíka, který byl zajištěn v 10:20 hod. dne 19.10.2009 na ulici Těšínské v Opavě a dále bylo zjištěno, že je na útěku z výchovného ústavu mládeže ve Vidnavé. O jeho zadržení bylo vyrozuměno Okresní státní zastupitelství v Opavě, následně byl umístěn do policejní cely Územního odboru PČR Opava a policejní komisař dal podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby.


Další obviněný muž z výtržnictví při fotbalovém utkání Opava-Ostrava

Opavský policejní komisař dne 19.10.2009 zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1990 z Opavy, kterého obvinil ze spáchání trestného činu „Výtržnictví“, neboť tento v době kolem 19:10 hod. dne 16.9.2009, v průběhu fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava, vběhl na hrací plochu fotbalového stadiónu v Městských sadech na ulici Lipové v Opavě, kde se snažil napadat fanoušky hostujícího Baníku Ostrava a taktéž členy bezpečnostní agentury Seys Security Opava. Jeho trestná činnost byla zjištěna kriminalisty opavského okresu, kteří i nadále vyhodnocují pořízené videozáznamy, na kterých je zachyceno protiprávní jednání známých ale i doposud neznámých osob. Vše je v šetření.


Vloupání do klempířské dílny na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 15:00 hod. dne 16.10.2009 do 06:00 hod. 19.10.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři trestný čin „Krádež“ tím, že vypáčil polykarbonátovou výplň dřevěného okna šatny klempířské dílny společnosti Alma Morávia spol. s r.o. Opava, kdy poté v prostorách dílny pomocí zde nalezené pilky na kov přeřezal kladkové zámky na dřevěných skříních, ze kterých odcizil různé ruční elektro nářadí v hodnotě zjevně převyšující částku 25.000,- Kč a na zařízení dílny způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč, vše ke škodě shora uvedené společnosti. Případ je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení zboží v supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně – známý pachatel

Dne 19.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1959 z Frýdku-Místku, neboť tento ačkoliv byl rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně z února 2008 odsouzen pro trestný čin „Krádež“ k trestu odnětí svobody nepodmíněně ve výměře 10 měsíců, tak i přesto v době kolem 14:00 hod. dne 19.10.2009 v supermarketu Penny Market na ulici Cihelní v Hlučíně odcizil 5 ks 0,5 litrových láhví alkoholu značky Magister v celkové hodnotě 745,- Kč (149,- Kč/kus), které si uschoval pod bundu a prošel pokladnou bez zaplacení tohoto zboží, kde byl následně zadržen zaměstnancem bezpečností agentury prodejny. Uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se tedy padesátiletý muž dopustil opakovaně, ačkoliv byl za takovýto čin v posledních 3 letech pravomocně odsouzen (recidiva).


Odcizení peněženky z kabelky v supermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel

Dne 16.10.2009 v době mezi 16:00 hod. a 16:15 hod. neznámý pachatel spáchal v prodejně mobilních telefonů společnosti O2, která se nachází v prostorách supermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě, trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že odcizil z kabelky, kterou měla neustále při sobě poškozená žena ročníku narození 1968 z Hradce nad Moravicí, její peněženku v hodnotě 100,- Kč s osobními doklady, s finanční částkou na hotovosti ve výši 9.720,- Kč a s platební kartou, s jejíž pomocí a nalezeným PIN kódem následně provedl v obci Bílovec v okrese Nový Jičín neoprávněný výběr finančních prostředků z bankovních automatů v celkové výši 8.600,- Kč. Poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 18.420,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla nevlastnícího ŘP ve Vítkově

Dne 19.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži ročníku narození 1976 z Kružberku podezření z trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ a z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykových látek“, kterých se dopustil tím, že v době kolem 14:45 hod. dne 19.10.2009 řídil po ulici náměstí Jana Zajíce ve Vítkově osobní motorové vozidlo značky Škoda Fábia, ačkoliv není držitelem příslušného řidičského oprávnění pro tuto podskupinu motorových vozidel a dále bylo odborným měřením dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger zjištěno, že automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy byly u něj naměřeny hodnoty 1,78 promile a 1,76 promile alkoholu v jeho dechu. Případ je předmětem dalšího šetření.

 

Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Dobroslavice

Dne 19.10.2009 v 16:45 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1973 z Hlučína, že před chvíli v lesním porostu na katastru obce Dobroslavice ve směru na Háj ve Slezsku našel nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění převezl dělostřeleckou minu ráže 8 cm.


Dopravní nehodovost

Dne 19.10.2009 došlo v okrese Opava k 5-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých utrpěla jedna osoba lehké zranění. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí byla vyčíslena na částku 350.000,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 19.10.2009 ve 23:50 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava na ulici Jánské v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1939 z Opavy, který v silně podnapilém stavu ležel ve vestibulu železniční stanice ČD Opava-východ, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, svým stavem ohrožoval svůj život a zdraví a svým jednáním budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.

vytisknout  e-mailem