Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.11.2009

Domácí násilí v opavském bytě, vloupání do motorových vozidel a další...(15 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Nové Sedlice

Dne 19.11.2009 v době kolem 07:30 hod. byl policejní hlídkou dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava na silnici číslo I/11v obci Nové Sedlice stavěn a kontrolován řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to muž ročníku narození 1956 ze Strahovic, který jel ve směru od Opavy na obec Hrabyně. Při prováděné silniční kontrole byl tento řidič vyzván k podrobení se odbornému měření na případnou přítomnost alkoholických nápojů dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,46 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovná dechová zkouška byla rovněž pozitivní s výsledkem 0,43 promile alkoholu v jeho dechu. Třiapadesátiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči). Na místě mu policisté zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do budovy Mateřské školky na ulici Osada Míru v Dolním Benešově – známí pachatelé, objasnění

Dne 19.11.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1989 z Bolatic jako obviněného ze spáchání trestných činů „Krádež“ a „Poškozování cizí věci“ a dále zahájil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1992 z Dolního Benešova jako obviněného ze spáchání provinění k trestným činům „Krádež“ a „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustili po předchozí domluvě tím, že v noční době dne 4.9.2009 dvacetiletý muž rozbil skleněnou výplň okna v přízemí budovy Mateřské školky na ulici Osada Míru v Dolním Benešově, následně tímto oknem vnikl dovnitř, odkud odcizil různou elektroniku (počítač značky Comfort Primo a monitor 17 LCD značky Hyundai včetně programového vybavení v hodnotě 11.400,- Kč, DVD přehrávač značky Sony v hodnotě 990,- Kč, monitor 17 LCD značky Samsung v hodnotě 3.000,- Kč, další DVD přehrávač značky Sony v hodnotě 990,- Kč a rádio s CD přehrávačem v hodnotě 300,- Kč) v celkové hodnotě 16.680,- Kč, dále v budově poškodil dvoje vnitřní dveře včetně zámku vedoucí do školní jídelny, skleněnou výplň dveří do školní kuchyně a ve druhém patře budovy poškodil skleněnou výplň dveří třídy a ve výukové třídě poškodil televizor značky Mascom, kdy dále společně rozbili venkovní osvětlení nad vchodem do budovy, čímž na zařízení způsobili celkovou škodu ve výši 7.000,- Kč. Celková škoda tak činí 23.680,- Kč. V době, kdy starší z pachatelů byl v objektu Mateřské školky a zcizoval výše uvedené věci, tak sedmnáctiletý mladík hlídal venku pohyb případných osob a další dění a poté pomohl elektroniku odnést z místa činu. Případ byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty. Jejich případná další trestná činnost se i nadále prověřuje.


Fyzické napadení před domem na ulici Jasénky v Hlučíně – známý pachatel

Dne 19.11.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje trestní stíhání muže ročníku narození 1974 z Ostravy ve věci trestného činu „Ublížení na zdraví“, kterého se dopustil tím, že dne 17.9.2009 v době kolem 22:10 hod. u vjezdu k objektu čističky odpadních vod na ulici Jasénky v Hlučíně, při vzájemné hádce účastníků dopravní nehody, ke které právě došlo, udeřil rukou do obličeje muže ročníku narození 1980 z Kozmic, a to do levé čelisti a ucha, přičemž mu způsobil zranění levého ucha s dobou léčení do 5.10.2009. Případ je nadále v šetření.


Odcizení bouracího kladiva z objektu kotelny na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách – známý pachatel

Dne 19.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1983 z Holasovic, neboť tento v dopoledních hodinách dne 10.11.2009 odcizil z řídící místnosti kotelny společnosti Opatherm na ulici Hillové v Opavě-Kateřinkách volně odložené bourací kladivo značky Makita, které bylo v plastovém zeleném kufru společně se sekáči a vrtákem v celkové hodnotě 15.000,- Kč, ke škodě poškozené soukromé firmy z Bílovce v okrese Nový Jičín. Případ byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do přízemního bytu na ulici Kylešovské v Opavě – známý pachatel, objasnění

Dne 19.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil muž ročníku narození 1991 z Opavy, neboť na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně zřejmé, že tento osmnáctiletý muž dne 16.11.2009 v době kolem 19:00 hod. vnikl po předchozím vypáčení balkonových dveří do přízemního bytu v jednom z činžovních domů na ulici Kylešovské v Opavě, kdy z volně odložené kabelky v předsíni bytu odcizil dámskou peněženku s finanční částkou na hotovosti ve výši 600,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1940 z Opavy. Případ objasnili opavští policisté na základě své místní a osobní znalosti prostředí a možných pachatelů této trestné činnosti.


Vloupání do skladu včelínu a do unimo buňky na katastru obce Šilheřovice – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 15:00 hod. dne 18.11.2009 do 08:30 hod. dne 19.11.2009 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Šilheřovice trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že :
1)na lesní cestě mezi obcí Šilheřovice a osadou Paseky vnikl po rozpletení pletivového oplocení o výšce 180 cm a po následném vyražení dřevěných oplechovaných dveří do celoročně neobývané chaty, která v současné době slouží jako sklad včelínu, odkud odcizil včelařský materiál (sluneční tavidlo, 2 ks včelařského obleku a rozpěrák) v předběžné hodnotě 15.000,- Kč, ke škodě společnosti Dvořák lesy, sady, zahrady spol. s r.o. Ostrava, kdy poškozením plotu vznikla škoda ve výši 3.000,- Kč a poškozením vstupních dveří chaty pak škoda ve výši 5.000,- Kč, toto vše ke škodě muže ročníku narození 1967 z Ostravy
2)na soukromé parcele na ulici Polní vnikl po odstranění visacího zámku dveří do unimo buňky, ze které odcizil prodlužovací kabel s oboustranným ukončením o délce 50 m v hodnotě 700,- Kč, prodlužovací kabel v délce 30 m v hodnotě 700,- Kč, prodlužovací kabel v délce 40 m v hodnotě 800,- Kč, plechovou ovládací skříňku žluté barvy ke stavebnímu vrátku v hodnotě 1.000,- Kč, kdy poškozením visacího zámku dveří vznikla škoda ve výši 100,- Kč, čímž byla muži ročníku narození 1979 ze Šilheřovic způsobena celková škoda ve výši 3.300,- Kč.
Protiprávním jednáním dosud neznámého pachatele nebo pachatelů tak byla způsobena celková škoda ve výši 26.300,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně.


Odcizení nafty z nákladních vozidel v obci Březová, část Lesní Albrechtice – známí pachatelé, objasnění

Dne 19.11.2009 bylo policejním komisařem Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájeno trestní stíhání muže ročníku narození 1985 z Hradce nad Moravicí a muže ročníku narození 1987 z Hradce nad Moravicí jako obviněné pro trestný čin „Krádež“, kterého se oba společně dopustili tím, že dne 19.11.2009 v době kolem 02:30 hod. na parkovišti před motorestem Sonáta v obci Březová, část Lesní Albrechtice kovovým páčidlem odstranili visací zámek v hodnotě 88,- Kč, zajišťující palivovou nádrž zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Tatra a za pomocí gumové hadice pak z tohoto vozidla odcizili 220 litrů motorové nafty v hodnotě 5.722,- Kč, ke škodě společnosti Trlica spol. s r.o. Litultovice. Ve stejné době a na stejném místě vypáčili a poškodili uzávěr palivové nádrže v hodnotě 2.000,- Kč na dalším zde zaparkovaném nákladním motorovém vozidle značky Daf, kdy opět za pomocí gumové hadice odcizili z nádrže 70 litrů motorové nafty v hodnotě 1.551,- Kč, vše ke škodě společnosti Zemprama spol. s r.o. Holasovice. Výše uvedenou odcizenou naftu přečerpávali do předem připravených kanystrů. Oba výše uvedení muži byli přímo na místě činu zadrženi policisty z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí, kteří prováděli svůj noční výkon služby v okolí obce Lesní Albrechtice. Odcizená motorová nafta byla pachatelům této majetkové trestné činnosti odebrána a bude vrácena zpět majitelům. Po provedení všech potřebných procesních úkonů byli oba zadržení muži propuštěni, jejich trestní stíhání je vedeno na svobodě a opavští kriminalisté prověřují i jejich případnou další trestnou činnost obdobného charakteru.


Zajištění muže do policejní cely po opětovném útoku na svou družku v Opavě

Dne 18.11.2009 ve 22:10 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zadrželi v panelovém bytě jednoho ze sídlištních domů na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách muže ročníku narození 1975 z Bruntálska, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu fyzicky napadl svou družku, ženu ročníku narození 1974 z Opavy-Kateřinek. Čtyřiatřicetiletý muž byl poté umístěn do policejní cely Územního odboru PČR Opava. Vzhledem k tomu, že tento muž kladl při zajišťování aktivní odpor, byly ze strany zakročujících policistů použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany s přiložením pout. V souvislosti se služebním zákrokem nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.
Dne 19.11.2009 opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci“, neboť na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně zřejmé, že shora uvedený muž již od počátku měsíce listopadu roku 2009 do současné doby vyhrožuje zabitím a újmou na zdraví své pětatřicetileté družce, kdy došlo i k fyzickému napadení jmenované dne 10.11.2009 a dále pak 18.11.2009, a to vždy v místě jejich společného bydliště na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách. Protiprávním jednáním výše jmenovaného muže jí tímto napadením bylo způsobeno zranění, jež si v obou případech vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Při těchto fyzických útocích jí bylo dále vyhrožováno zabitím, což ve jmenované vzbudilo důvodnou obavu o svůj život a zdraví. Případ je nadále v šetření.
DODATEK :
Vzhledem k tomu, že důkladným posouzením všech dostupných informací (zejména za použití speciálních otázek s označením SARA) byla zjištěna v tomto případě přítomnost všech znaků domácího násilí a na základě zhodnocení všech možných rizik budoucího nebezpečného útoku proti životu, zdraví, svobodě nebo zvlášť závažnému útoku proti lidské důstojnosti lze předpokládat, že k obdobným útokům může nadále docházet, bylo dne 19.11.2009 v 10:00 hod. opavskými policisty rozhodnuto o vykázaní shora uvedeného čtyřiatřicetiletého muže ze společného bydliště na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách na dobu 10 dnů, kdy mu byl dále na uvedenou dobu zakázán vstup do uvedeného bytu a do jeho bezprostřední blízkosti. Vykázána osoba vydala policistům klíč od předmětného bytu, o čemž byl sepsán úřední záznam o institutu vykázaní, který byl zaslán na příslušné intervenční centrum, na OSPOD MMO Opavy a na Okresní soud v Opavě. Po provedení všech potřebných procesních úkonů byl výše jmenovaný muž dne 19.11.2009 ve 14:00 hod. propuštěn ze zadržení. Případ je nadále v šetření.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 19.11.2009 v 13:45 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1963 z Jindřichova, okres Bruntál, který v silně podnapilém stavu ležel na chodníku vedle budovy Finančního úřadu na ulici Masařské v Opavě, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, ohrožoval svůj život a zdraví a svým jednáním budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do dílny v obci Štáblovice – neznámý pachatel

V době od 18:00 hod. dne 18.11.2009 do 08:00 hod. dne 19.11.2009 neznámý pachatel spáchal v obci Štáblovice trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím vypáčení zajišťovací závory se zámkem Fab garážových vrat vnikl do dílny, která se nachází naproti firmy Pasič, odkud odcizil benzínovou strunovou sekačku značky Husqvarna červené barvy v hodnotě 5.000,- Kč a sadu 4 ks letních pneumatik značky Fulda R195/50/15 včetně litých disků s 5-ti paprsky v hodnotě 12.000,- Kč, kdy poškozením dveří a zámku způsobil škodu ve výši 500,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1955 ze Štáblovic způsobena celková škoda ve výši 17.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Olšinky v Kravařích – neznámý pachatel

Dne 19.11.2009 v době kolem 17:20 hod. neznámý pachatel spáchán před prodejnou Hockey sport na ulici Olšinky v Kravařích trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím neúspěšném páčení zámku zadních dveří vypáčil na straně spolujezdce posuvné boční dveře na zde zaparkovaném motorovém vozidle značky VW Transportér, kdy z nákladového prostoru automobilu odcizil úhlovou brusku značky Black and Decker o průměru 230 mm v hodnotě 1.500,- Kč, která byla v černém plastovém kufříku a dále odcizil úhlovou brusku značky Extool v hodnotě 500,- Kč, která byla v modrém plastovém kufříku a poškozením dvou zámků dveří vznikla na vozidle škoda ve výši 4.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1982 z Kravař tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Slezské v obci Dobroslavice – neznámý pachatel

Dne 19.11.2009 v době od 17:30 hod. do 18:20 hod. neznámý pachatel v prostoru parkoviště restaurace na ulici Slezské v obci Dobroslavice po vypáčení zámku dveří vnikl do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla značky Škoda Felicia Pick-up, ze kterého odcizil hnědou koženou aktovku s písemnostmi (faktury, diáře, kniha jízd apod.) a dále odcizil igelitovou tašku rovněž s písemnostmi (faktury), čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1943 z Dobroslavic odcizením těchto věcí způsobena škoda v celkové výši 5.000,- Kč, kdy na vozidle škoda nevznikla. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Zemědělské v obci Děhylov – neznámý pachatel

Dne 19.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 19.11.2009 v době mezi 13:00 hod. a 18:30 hod. v prostoru parkoviště před firmou Firecon na ulici Zemědělské v obci Děhylov vnikl po rozbití skleněné výplně předního okna dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, z něhož odcizil černou koženou peněženku v hodnotě 300,- Kč s různými osobními doklady, s platební kartou, s finanční částkou na hotovosti ve výši 1.000,- Kč a s 30 Euro (768,- Kč), vše v celkové hodnotě 2.068,- Kč, kdy poškozením skleněné výplně dveří vznikla škoda ve výši 5.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1978 z Karvinska tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.068,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 19.11.2009 v 18:50 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1986 z Hradce nad Moravicí, že před chvíli její bývalý přítel, muž ročníku narození 1986 z Radkova, jí rozbil okno pronajatého bytu na ulici Tyršové v Opavě, čímž jí způsobil škodu ve výši 500,- Kč. Na místo se ihned dostavili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří zde zajistili shora uvedeného třiadvacetiletého muže a vzhledem k jeho silné podnapilosti (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,25 promile alkoholu v jeho dechu) jej umístili na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.

 

Dopravní nehodovost

Dne 19.11.2009 došlo v okrese Opava ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy hmotná škoda na majetku činí 94.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem