Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.11.2011

Opava - Tragická dopravní nehoda v Bolaticích a další události (15 případů) 

Silně podnapilý muž vyhrožoval sebepoškozením
Zdravotní sestra opavské psychiatrické léčebny dne 19.listopadu 2011 krátce před třináctou hodinou telefonicky oznámila na tísňovou linku čísla 158, že jí před chvílí několikrát volal jejich bývalý pacient, jednapadesátiletý muž z Opavska. Muž shora jmenované sdělil, že se chce léčit ze závislosti na alkoholu a chce, aby pro něj do místa jeho bydliště někdo přijel. Přestože mu zdravotní sestra několikrát vysvětlovala, že to z jejich strany nelze, muž i přesto převoz do léčebny požadoval, neboť byl ve špatném psychickém stavu. Byl podnapilý a vyhrožoval sebepoškozením, oběšením. Na základě tohoto vyrazili do místa bydliště muže, do obce na katastru Hradce nad Moravicí, hradečtí policisté. Ti na místo přivolali i osádku rychlé zdravotnické pomoci z Vítkova. Její ošetřující lékař ale neshledal důvod převozu sanitou do opavské léčebny. Vzhledem k tomu, že muž byl v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 2,33 promile alkoholu) a navíc byla důvodná obava, že své výhrůžky o sebepoškození či možném oběšení vyplní, policisté muže zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Věc dále prošetřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Chuchelná
Jednatřicetiletý muž ze Strahovic dne 19.listopadu 2011 v době kolem 13:30 hodin telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že při procházce lesem na katastru obce Chuchelná nalezl munici pocházející z období II. světové války. Na místo se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který stanovil, že se jedná o hlavici (panzerfaust) a tuto si následně převzal ke zneškodnění.
Řídil motorové vozidlo, ačkoli to měl rozhodnutím správního orgánu zakázáno
Opavští policisté provedli dne 19.listopadu 2011 krátce po druhé hodině ranní v Opavě na ulici Ratibořské na autobusové zastávce za křižovatkou s ulicí Edvarda Beneše siliční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídil, ve směru jízdy na obec Velké Hoštice, čtyřiadvacetiletý muž z Kravař. Policisté lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný má rozhodnutím Odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to na dobu čtyřiadvaceti měsíců, do měsíce června roku 2013. Tedy jmenovaný vykonával činnost, která mu byla rozhodnutím správního orgánu zakázána.
Opavští policisté tohoto řidiče podezřívají ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
 
Věci odcizil zpoza barového pultu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaný skutků se dopustil dne 19.listopadu 2011 v době od 08:35 hodin do 09:00 hodin v opavské herně na ulici Vrchní. Pachatel využil spánku obsluhující ženy a zpoza baru odcizil mobilní telefon značky Nokia 6200, stříbrné barvy, teleskopický obušek a finanční hotovost 157,- Kč, vše v celkové hodnotě 2.457,- Kč, ke škodě jedné opavské společnosti.
Současně pachatel zpoza baru odcizil i dámskou černou koženkovou kabelku patřící shora jmenované. Oznamovatelka měla v odcizené kabelce nabíječku k mobilnímu telefonu a dámskou koženkovou peněženku, s finanční hotovosti 500,- Kč, osobními doklady, doklady od vozidla a dvěma platebními kartami, toto v celkové hodnotě 800,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Volně odloženou kabelku odcizil z prostor nehtového studia
Opavští policisté zahájili dne 19.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Skutku se dopustil dne 19.listopadu 2011 v době od 16:30 hodin do 17:00 hodin v nehtovém studiu nacházejícím se v prostorách hypermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách. Odtud odcizil zde volně odloženou kabelku, černé barvy, v hodnotě 200,- Kč. Jednadvacetiletá žena z Bruntálu měla v kabelce mobilní telefon značky Nokia C5, černé barvy, v hodnotě 5.300,- Kč, dále peněženku, v hodnotě 100,- Kč, s finanční hotovostí 1.300,- Kč a osobními doklady. Oznamovatelce způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 6.900,- Kč.
Peněženku odcizil z budovy opavské neziskové organizace
K případu došlo dne 19.listopadu 2011 v době od 15:00 hodin do 17:00 hodin v budově neziskové organizace nacházející se na ulici Rolnické v Opavě – Kateřinkách. Neznámý pachatel odcizil, z blíže nezjištěného místa v této budově, zde volně odloženou tmavě modrou látkovou dámskou kabelku. Jednatřicetiletá žena z Kravařska měla v kabelce peněženku se svými osobní doklady, dále finanční hotovost 3.000,- Kč, kartu Českých drah s nabitým vkladem 500,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 3.950,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. 
Silně podnapilý muž ležel na chodníku
Opavští policisté zajistili dne 19.listopadu 2011 v půl deváté večer v Opavě na ulici Matiční sedmašedesátiletého muže z Opavy. Muž ležel v silně podnapilém stavu na chodníku a svým stavem budil veřejné pohoršení kolemjdoucích spoluobčanů. Vzhledem k tomu, že muž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, policisté ho převezli a následně umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Dräger mu v dechu naměřili hodnotu 3,28 promile alkoholu.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
 
Patnáctiletému chlapci policisté naměřili v dechu hodnotu téměř jedné promile alkoholu
Hlučínští policisté provedli dne 19.listopadu 2011 v době od 23:15 hodin do 23:45 hodin v jednom z hlučínských klubů na ulici Osvoboditelů kontrolu jeho návštěvníků. Jednalo se o opatření zaměřené na podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let. V tomto restauračním zařízení se patnáctiletý chlapec z Ostravy podrobil na výzvu policisty odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. Policisté tomuto chlapci v dechu naměřili hodnotu 0,99 promile alkoholu.  Následně chlapce zajistili a převezli na policejní služebnu, kde jej poté krátce po půlnoci předali pracovnici Odboru sociálně právní ochrany dětí. Nyní budou hlučínští policisté zjišťovat, kdo alkoholický nápoj patnáctiletému chlapci podal či prodal. O případu budou mimo jiné informovat příslušné středisko Probační a mediační služby.
Vloupání do prodejny v obci Lhota
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 19. na 20.listopadu 2011 v obci Háji Ve Slezsku, části Lhotě, na ulici Opavské. U zde se nacházející prodejny smíšeného zboží pachatel rozbil výlohu a vniklým otvorem vnikl dovnitř. Z prodejny následně odcizil doposud neupřesněné množství cigaret různých značek, dále několik lahví alkoholu a nezjištěné množství sprchových gelů. Opavskému obchodnímu družstvu tak neznámý pachatel odcizil zboží v předběžné hodnotě 32.000,- Kč, přičemž rozbitím výlohy způsobil škodu odhadem ve výši osmi tisíc korun.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Požár garáže v obci Kobeřice
 
Jednatřicetiletý muž z Kobeřic telefonicky oznámil dne 19.listopadu 2011 krátce před třiadvacátou hodinou prostřednictvím tísňové linky Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě požár garáže na jedné z ulic v obci Kobeřice. Na místo vyjeli kravařští policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava spolu se členy Sboru dobrovolných hasičů z obce Kobeřice, kteří požár uhasili. Šetřením ze strany policistů a vyšetřovatele opavských hasičů bylo zjištěno, že oznamovatel, majitel nemovitosti, téhož dne vysypal do pytle s plastovým odpadem, který stál v garáži rodinného domu, popel z dřevěného uhlí. Následkem tohoto pak došlo k zahoření pytle s odpadem a následnému zahoření předního nárazníku zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava si věc na místě převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na automobilu oznamovatele byla odhadnuta na částku 20.000,- Kč. 
Peněženku se dvěma platebními kartami odcizil ze zadní kapsy kalhot
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 19.listopadu 2011 kolem dvacáté hodiny na blíže nezjištěném místě v Opavě. Čtyřiatřicetiletému muži z Bruntálu odcizil, z pravé zadní kapsy kalhot, plastový obal. V odcizeném obalu měl okradený muž své osobní doklady, dále finanční hotovost 3.500,- Kč a dvě platební karty.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Řídil vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek
Opavští policisté provedli dne 20.listopadu 2011 v době kolem 01:30 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Šrámkové silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Opel Corsa. Vozidlo řídil pětadvacetiletý muž z Kravařska, který se na výzvu policisty podrobil měření pomocí přístroje Drugwipe 5+. Výsledek měření byl pozitivní na látku amfetamin. Policisté proto jmenovaného následně vyzvali k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu, což bezdůvodně odmítl. Opavští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu a věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Tragická dopravní nehoda v obci Bolatice
K dopravní nehodě došlo dne 19.listopadu 2011 v 16:25 hodin v obci Bolatice na ulici Nádražní. Devatenáctiletý řidič z Opavska řídil osobní automobil tovární značky Škoda Felicia, a to po shora uvedené ulici, ve směru jízdy od obce Dolní Benešov na obce Kobeřice. Řidič projel pravotočivou zatáčkou a na již na přímém úseku ulice Nádražní, před křižovatkou s ulicí Zahradní uviděl (dle jeho tvrzení) na poslední chvíli vyjíždět z ulice Zahradní, označené jako vedlejší pozemní komunikace, devadesátiletého cyklistu. Přestože se řidič snažil nehodě zabránit (intenzivním brzděním a jízdou v levém protisměrném jízdním pruhu), toto se mu nepodařilo. U středu vozovky došlo ke střetu pravé přední části vozidla Škoda Felicia s předním kolem cyklisty, který po nárazu upadl na vozovku.
Při dopravní nehodě utrpěl cyklista, dle ošetřujícího lékaře rychlé zdravotnické pomoci, zranění neslučitelná se životem, a svým mnohačetným zraněním bohužel na místě dopravní nehody podlehl. Ke zranění řidiče vozidla nedošlo. Jeho dechová zkouška provedená pomocí přístroje Drager i rychlý drogový test Drugwipe 5+ byly negativní. U zemřelého cyklisty byla nařízena soudní pitva. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla odhadnuta na částku 16.000,- Kč. To, zda řidič v daném úseku nepřekročil nejvyšší povolenou rychlost 50 km/h, bude předmětem dalšího znaleckého zkoumání.
Šetření této dopravní nehody byli kromě dopravních policistů přítomni také komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Opava, dále kriminalistický technik a členové Hasičského záchranného sboru Opava spolu se členy Hasičského záchranného sboru Bolatice, kteří provedli úklid vozovky.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě. V této souvislosti policisté žádají svědky, kteří se ve shora uvedené době pohybovali v místě této dopravní nehody, aby své informace předali opavským policistům prostřednictvím tísňové linky čísla 158 či na nejbližší policejní služebně. Své svědectví mohou občané rovněž podat přímo v budově Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě v Hrnčířské ulici č. 17, popřípadě na telefonním čísle dopravních policistů 974 737 574. 
Podnapilý řidič v Opavě
Dopravní policisté provedli dne 19.listopadu 2011 v dopoledních hodinách v Opavě na ulici Nákladní silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídil devětatřicetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,53 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,52 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Policisté mu na místa silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 19.listopadu 2011 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba zranění neslučitelná se životem, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 106.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem