Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.12.2009

Smrtelná dopravní nehoda chodce a nákladního vozidla, zajištění několika podnapilých mužů na PZS a další...(11 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách

Dne 18.12.2009 v době kolem 15:30 hod. byla policejní hlídka z dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vyslána k restauraci Astron na ulici Rolnickou v Opavě-Kateřinkách, kde se má v motorovém vozidle nacházet podnapilý muž, který se snaží s automobilem odejet. Po příjezdu policistů na místo bylo zjištěno, že s vozidlem chce odejet muž ročníku narození 1963 z Opavy-Kateřinek. Ten se policejní hlídce doznal k požití alkoholických nápojů před započatou jízdou, kdy následně byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, což odmítl. Poté byl vyzván k provedení lékařského vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu (krve či moči), které také odmítl. Vzhledem k tomu, že šestačtyřicetiletý muž byl zjevně pod vlivem alkoholu, byl mu na místě zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Jelikož zde byla důvodná obava, že výše jmenovaný muž bude v protiprávním jednání nadále pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde mu dechovou zkouškou byla naměřena hodnota 3,35 promile alkoholu v jeho dechu. Případ je nadále v šetření, přesto již nyní je shora uvedený muž důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 18.12.2009 ve 23:45 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava na ulici Krnovské v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1975 z Opavy, který v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,07 promile alkoholu v jeho dechu) v restauraci „13“ napadal další hosty. Vzhledem k tomu, že nebyl schopen komunikace, s policisty nespolupracoval a byla zde důvodná obava, že ve svém protiprávním jednání bude i nadále pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v šetření pro podezření z přestupku proti občanskému soužití.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 18.12.2009 ve 23:00 hod. telefonicky oznámil opavským policistům muž ročníku narození 1966 z Opavy, že jeho nevlastní syn (muž ročníku narození 1991 z Opavy), se kterým žije ve společné domácnosti na ulici Zámecký okruh v Opavě, je po návratu z diskotéky v silně podnapilém stavu a poškozuje zařízení bytu (poškrábal dřevotřískové obklady zárubní dveří ve výši 200,- Kč). Na místo byla vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která osmnáctiletého muže zajistila a pro jeho silnou podnapilost (orientační dechová zkouška vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 2,7 promile alkoholu v jeho dechu) jej dodala na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, poněvadž zde vznikla důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat a bude se chovat v místě společného bydliště i agresivně. Případ je nadále v šetření jako přestupek proti majetku a jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění podnapilého muže na PZS Ostrava k vystřízlivění

Dne 19.12.2009 v 00:45 hod. oznámil policistům z obvodního oddělení PČR v Hlučíně strážník Městské policie Hlučín, že na lavičce poblíže autobusového nádraží na ulici Ostravské v Hlučíně leží silně podnapilý muž. Hlučínští policisté zde následně zajistili muže ročníku narození 1959 z Píště, kterého pro jeho silnou podnapilost dodali na protialkoholní záchytnou stanici v Ostravě k vystřízlivění, poněvadž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým jednáním bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích lidí. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Služební zákrok opavských policistů na čerpací stanici v obci Neplachovice, část Zadky

Dne 19.12.2009 v 00:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1984 z Opavy, že pracuje jako obsluha benzínové čerpací stanice Gold v obci Neplachovice, část Zadky, kdy na toaletě této čerpací stanice je uzamčen mu neznámý muž, kterého zde přivezl taxikář. Na základě prvotních informací bylo zjištěno, že si neznámý muž odskočil na toaletu, na této se uzamkl a vzhledem k tomu, že na volání personálu nereagoval a na WC byl skoro jednu hodinu, má oznamovatel obavu o jeho život a zdraví. Na místo byla ihned vyslána službu konající policejní hlídka dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě a hasiči HZS Opava, kteří provedli otevření dveří WC. Následně bylo zjištěno, že na toaletě se nachází muž ročníku narození 1981 z Bruntálska, který je zřejmě ovlivněn omamnými či psychotropními látkami, poněvadž u něj byla nalezena použitá injekční stříkačka. Na místo se dostavil i lékař RZS Opava, který po prvotním ošetření rozhodl o převozu osmadvacetiletého muže na oddělení ARO Slezské nemocnice v Opavě k dalšímu lékařskému ošetření. V současné době je muž mimo nebezpečí života a věc je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Smrtelná dopravní nehoda chodce s nákladním motorovým vozidlem v obci Nové Sedlice

Dne 19.12.2009 byly policejním komisařem Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájeny úkony trestního řízení k prověření a objasnění všech skutečností nasvědčujících tomu, že byl mužem ročníku narození 1974 z Háje ve Slezsku spáchán trestný čin „Ublížení na zdraví“ (ublížení na zdraví s následkem smrti) tím, že dne 19.12.2009 v době kolem 03:35 hod. na ulici Opavské v obci Nové Sedlice, na silnici I. třídy číslo 11 spojující Opavu s Ostravou, jako řidič nákladního motorového vozidla značky Iveco Daily, při jízdě v levém pruhu rovného úseku ve směru na Opavu, se nevěnoval plně řízení vozidla, nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla svým schopnostem, vlastnostem a jiným okolnostem, které je možno předvídat, nereagoval na chodce (muže ročníku narození 1990 z Opavy-Suchých Lazců) pohybujícího se z nezjištěných příčin ve středu levého jízdného pruhu ve směru na Opavu na čtyřproudové komunikaci, kterého srazil levou přední částí vozidla a odhodil jej do levého jízdního pruhu v opačném směru jízdy. Devatenáctiletý muž přitom utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl. Na motorovém vozidle značky Iveco vznikla škoda ve výši 100.000,- Kč. Dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u pětatřicetiletého řidiče negativně, chodec byl převezen pohřební službou do Ústavu soudního lékařství v Ostravě k provedení nařízené soudní pitvy, jejíž součástí bude i rozbor krve ke zjištění, zda-li mladý muž nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných či psychotropních látek. Vozidlo Iveco bylo zajištěno pro účely znaleckého posudku z důvodu zjištění rychlosti automobilu v době střetu s chodcem a k případnému vyloučení technické závady. Případ je nadále v šetření.


Odcizení mobilního drátěného plotu v obci Branka u Opavy – neznámý pachatel

Dne 19.12.2009 v době od 00:30 hod. do 05:00 hod. neznámý pachatel po předchozí demontáži matic úchytných ok a po přestřižení vázacích drátů demontoval přenosné rámy o rozměru délky 320 cm a výšky 180 cm s drátěným výpletem, a to na šotolinové cestě u soukromého pozemku na ulici Pod Lesem v obci Branka u Opavy, kdy tyto rámy po uvedené demontáži v počtu šesti kusů po vyjmutí z opěrných betonových patek odcizil. Odcizením šesti kusů rámu přenosného oplocení vznikla firmě Gro Credit a.s. Opava škoda ve výši 8.400,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Odcizení příruční tašky v restauraci U Bílého Koníčka na Dolním náměstí v Opavě – neznámý pachatel

Dne 18.12.2009 v blíže neupřesněné době od 21:00 hod. do 23:00 hod. neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil ze židle v restauraci U Bílého Koníčka na Dolním Náměstí v Opavě volně odloženou příruční pánskou koženou tašku v hodnotě 300,- Kč, ve které se nacházely různé osobní doklady, finanční částka na hotovosti 4.000,- Kč, 100 dolarů v hodnotě 1.900,- Kč a fotoaparát značky Panasonic Lumix v hodnotě 3.500,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1940 z Opavy způsobena škoda ve výši 9.700,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zahoření sazí v komíně rodinného domu na ulici Jantarové v Opavě-Vávrovicích

Dne 19.12.2009 v době kolem 15:20 hod. došlo k zahoření sazí v komíně rodinného domu muže ročníku narození 1963 z Opavy na ulici Jantarové v Opavě-Vávrovicích, kdy před příjezdem hasičů HZS Opava došlo k samouhašení požáru. Vlivem žáru však prasklo komínové těleso, čímž shora uvedenému muži vznikla škoda ve výši 20.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo a věc si na místě převzal do své kompetence k došetření vyšetřovatel opavských hasičů.


Dopravní nehodovost

Dne 19.12.2009 došlo v okrese Opava ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s jedním smrtelným zraněním mladého muže. V souvislosti s nehodovostí vznikla na vozidlech škoda ve výši 186.000,- Kč.


Vniknutí o rodinného domu a loupežné přepadení na ulici Opavské v Kravařích – známý pachatel, objasnění

Dne 19.12.2009 byly policejním komisařem Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Loupež“ a trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil muž ročníku narození 1955 z Kravař tím, že v době kolem 18:45 hod. dne 19.12.2009 po předchozím rozbití dvou skleněných výplní okna vnikl do obývacího pokoje rodinného domu muže ročníku narození 1956 z Kravař na ulici Opavské v Kravařích, kdy poté po poškozeném muži požadoval jídlo, a když mu majitel domu dal špekáčky a chleba, tak při jídle na něj křičel, že ho zabije, protože ho dostal do kriminálu. Tuto výhrůžku několikrát opakoval, neustále mu vyhrožoval, že ho zabije a že když mu dá dvě stovky, tak mu dá klid a z domu odejde. Třiapadesátiletý poškozený muž ze strachu z uskutečnění výhrůžek mu částku 200,- Kč dal a obviněný muž dům opustil. Rozbitím skleněných výplní oken způsobil čtyřiapadesátiletý obviněný muž škodu ve výši 1.200,- Kč. Ke zranění poškozeného muže nedošlo a případ je nadále v šetření ze strany opavských kriminalistů.

vytisknout  e-mailem