Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.2.2011

Opava - Dvě dopravní nehody podnapilých řidičů a další události (11 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče na ulici Otické v Opavě
K dopravní nehodě došlo 19.února 2011 kolem 01:45 hodin v Opavě na ulici Otické. Dvaadvacetiletý muž z Opavy řídil po uvedené ulici osobní automobil tovární značky Peugeot 206, a to ve směru jízdy ke křižovatce s ulicí Purkyňovou. Řidič ale nepřizpůsobil rychlost jízdu dopravnímu a stavebně technickému stavu pozemní komunikace, s vozidlem dostal na namrzlé vozovce smyk a vyjel mimo komunikaci, kde se s vozem převrátil na střechu.
Na výzvu policistů opavského obvodního oddělení se řidič podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 1,69 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 1,41 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že vzájemný rozdíl ve výsledku dechových zkoušek byl větší než deset procent, bylo u jmenovaného provedeno třetí měření, s pozitivním výsledkem 1,04 promile alkoholu v jeho dechu. Následně policisté řidiče vyzvali, aby se podrobil odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici, čemuž vyhověl. Policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že jmenovaný není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel. Ke zranění osob při této nehodě nedošlo, hmotná škoda na vozidle byla odhadnuta na částku 50.000,- Kč.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Další dopravní nehoda podnapilého řidiče. V Budišově nad Budišovkou podnapilý řidič narazil do vozidla městských strážníků
K této dopravní nehodě došlo dne 18. února 2011 kolem 23:20 hodin v Budišově nad Budišovkou na ulici Partyzánské. Pětadvacetiletý muž z Vítkovska vyjížděl s osobním automobilem tovární značky Ford Focus od pravého okraje vozovky, přičemž se plně nevěnoval řízení vozidla a vlivem své podnapilosti pravým bokem svého vozidla zachytil o levý zadní roh u pravého okraje zaparkovaného automobilu tovární značky Suzuki. Vlastníkem tohoto vozidla je město Budišov nad Budišovkou a jedná se o vozidlo městských strážníků.
Dopravní policisté provedli u řidiče odborné měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byly postupně s odstupem pěti minut naměřeny hodnoty 2,10 a 2,04 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění osob při této dopravní nehodě nedošlo. Hmotná škoda na automobilu Ford Focus byla odhadnuta na částku 30.000,- Kč, na vozidle městských strážníků na částku 10.000,- Kč. Jak policisté ve svých databázích zjistili, i tento řidič není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou skupinu řízení motorových vozidel. Na místě mu policisté zakázali další jízdu s vozidlem.
I tuto dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu a shora jmenovaného podezřívají ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Opavský policejní kynolog přistihl silně podnapilého muže při krádeži registrační značky
Dne 18.února 2011 kolem 22:20 hod. přistihl policejní kynolog se svým služebním psem Horem devatenáctiletého muže z Opavy při krádeži zadního dílu registrační značky upevněné na osobním automobilu tovární značky Citroen Xantia. Policejní psovod jel tou dobou po ulici Ruské v Opavě - Kylešovicích služebním vozidlem z cvičení, když si všiml podezřelého muže. Poté vozidlo zastavil a se svým psem Horem vystoupil. Pes šel po stopě, když podezřelého muže po pár desítkách metrů i se svým psovodem dostihl. Registrační značku měl dopadený muž stále u sebe. Na místo se následně dostavili opavští policisté. Vzhledem k tomu, že se jednalo o silně podnapilého muže, policisté ho zajistili, převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Zde mu byla pomocí přístroje Drager naměřena v dechu hodnota 1,94 promile alkoholu. Škodu ve výši 200,- Kč způsobil podezřelý muž devětadvacetiletému muži z Brna.
Případ šetří opavští policisté jako přestupky proti majetku a proti veřejnému pořádku.
Vloupání do farmy v obci Podlesí
K události došlo v nočních hodinách z 18. na 19.února 2011 v Budišově nad Budišovkou, části Podlesí. Neznámý pachatel vnikl na neoplocený pozemek tamní zemědělské farmy. Z vrat skladu slámy odstranil visací zámek Fab a vnikl dovnitř. Ze skladu však nic neodcizil. Poté nezjištěným předmětem vypáčil uzamčené plechové dveře elektrorozvodny, která je součástí seníku. Pachatel vyhnul roh těchto dveří až po zámek a tímto na nich způsobil škodu 1.500,- Kč a přitom poškodil jejich zámek a zámkovou vložku. Rovněž z elektrorozvodny nic neodcizil. U další budovy v tomto objektu, kravína, také odstranil a odcizil visací zámek Fab, a to z dvoukřídlých vrat. Tímto se pachatel dostal do prostor kravína, konkrétně přípravny krmiva. Ze zde zaparkovaného traktoru odstranil neuzamčený kryt palivové nádrže a z nádrže odcizil celkem 35 litrů motorové nafty v hodnotě 1.120,- Kč. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, pachatel vypáčil petlici dveří i u budovy odchovny mladého dobytka. U této budovy poškodil vstupní dveře vedoucí do šatny zaměstnanců. Vítkovské obchodně zemědělské společnosti způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 3.310,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku
Dvaatřicetiletý muž z Ostravy dne 19.února 2011 kolem půl třetí odpoledne telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že v lesním porostu u památníku Ostrá Hůrka na katastru obce Háj ve Slezsku nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 122 mm a tento si následně převzal ke zneškodnění.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 19.února 2011 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádné osoby, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 50.000,- Kč.
Požár včelína na katastru obce Šilheřovice
Čtyřiadvacetiletý muž z Markvartovic dne 19.února 2011 kolem půl osmé večer telefonicky oznámil na tísňovou linku 158 požár včelína nacházejícího se na polní cestě mezi obcemi Šilheřovicemi a Antošovicemi. Na místě zasahovali a požár lokalizovali členové Hasičského záchranného sboru Hlučín, dále členové Jednotek dobrovolných hasičů z obcí Šilheřovice, Markvartovice a Ludgeřovice. Šetření byli přítomni také hlučínští policisté a vyšetřovatel opavských hasičů, který se věc nepřevzal do své kompetence, neboť na místě nemohl vyloučit cizí zavinění. Požárem včelína, v němž se nacházelo celkem 24 včelstev, vznikla jeho majiteli, třiapadesátiletému muži z Šilheřovic, škoda 100.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo, požářiště prohledával speciálně vycvičený pes pro vyhledávání akcelerantu.
Téhož dne zahájili hlučínští policisté úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Byl přistižen při krádeži tří lahví alkoholu v opavské prodejně
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 19.února 2011 dvacetiletému muži z Jeseníku podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se měl podezřelý muž dopustit dne 19.února 2011 krátce po šestnácté hodině v prodejně Billa na ulici Na Pastvisku v Opavě – Kateřinkách. Z regálu v prodejně odcizil celkem tři láhve alkoholu: jednu láhev whiskey  a dvě láhve burbonu, vše v celkové hodnotě 762,70 Kč, ke škodě uvedené prodejny. Podezřelého muže přistihl při krádeži zaměstnanec ostrahy tohoto obchodu, když si odcizené zboží dával do tašky a poté prošel pokladnami bez zaplacení.
Na místo činu se dostavili opavští policisté, kteří lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již odsouzen, a to v měsíci říjnu roku 2009 rozsudkem Okresního soudu Jeseník. Opavští policisté šetří případ formou zkráceného přípravného řízení.  
Silně podnapilý muž ležel na zemi před hrabyňskou restaurací
Opavští policisté zajistili dne 20.února kolem půl druhé v noci šestatřicetiletého muže z Hrabyně. Muž ležel v silně podnapilém stavu na účelové komunikaci v obci Hrabyně před tamní restaurací. Muž nebyl schopen vlastní chůze a svým stavem ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu. Policisté ho proto převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Jmenovaný nebyl schopen se podrobit dechové zkouše.
Věc šetří opavští policisté jako přestupky proti veřejnému pořádku a proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Při zajištění silně podnapilého muže museli policisté použít donucovací prostředky
Čtyřicetiletý muž z Opavy dne 20.února 2011 kolem čtvrté hodiny ranní telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že byl v bytě své devětačtyřicetileté přítelkyně v Opavě na ulici Komenského slovně a poté i fyzicky napaden ze strany šestadvacetiletého Opavana. Ten oznamovatele slovně urážel a posléze jej opakovaně udeřil sevřenou pěstí do obličeje. Opavští policisté útočníka na místě zajistili a vzhledem k tomu, že neuposlechl jejich výzvy, museli k jeho zpacifikování použít donucovací prostředky, konkrétně hmaty a chvaty sebeobrany a následně pouta. Silně podnapilého muže poté převezli a umístili na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při služebním zákroku nedošlo ke zranění osob ani k hmotné škodě na majetku. Nedošlo ani ke zranění napadeného muže.
Případ šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Podnapilý řidič v obci Jamice
Policisté Obvodního oddělení PČR Velké Heraltice provedli dne 19.února krátce před půlnocí na silnici v obci Jamnice silniční kontrolu osobního motorového vozidla tovární značky VW Golf. Vozidlo řídil ve směru jízdy od Stěbořic na Opavu – Vlaštovičky šestadvacetiletý muž z Opavy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Vzhledem k tomu, že se jmenovaný nebyl schopen podrobit dechové zkoušce pomocí tohoto přístroje, provedli s ním policisté dechovou zkoušku pomocí trubice Altest. Toto měření vyznělo pozitivně. Následně se řidič na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici. Policisté jmenovanému na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem.
Věc šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem